Last news in Fakti

19 Юли, 2020 19:15 4 857 51

Първан Симеонов: Младите хора са в шок от начина, по който изглежда властта в България

  • бойко борисов-
  • герб-
  • протест-
  • първан симеонов

Според него общото впечатление е, че в тази мътна вода много хора ще се опитат да ловят тактически риба

Първан Симеонов: Младите хора са в шок от начина, по който изглежда властта в България - 1
Снимка: БГНЕС

Младите хора на протеста изразяват своя културен шок от начина, по който изглежда властта в България. Този протест е естетически бунт и прилича на бунт на умни срещу тъпи, с извинение. Властта ще сбърка, ако сметне, че това е само партийно явление и игра на нерви, която може да се спечели. Това подчерта пред БНР Първан Симеонов, изпълнителен директор на „Галъп Интернешънъл“.

„Заявката на протеста да се радикализира ще покаже дали е достатъчно жизнен, за да направи повече от артистична акция и да не се превърне в рутина.", допълни той.

По думите му първият прочит на протеста е, че той е плод на възпалено масово съзнание на средна класа, която се е ядосала, това е протест на малкия и средния бизнес, който не може да търпи вече този модел.

„Вторият прочит е, че това е протест, формиран около партийни ядра, прекалено софийски в своята масовост, специфичната хипстърска субкултурна общност, но не е в синхрон с широките обществени настроения. Властта прави тази сметка, казва си, че няма външен фактор, който иска свалянето на правителството, второ, няма още ефекти на тежка икономическа криза, трето, като че ли няма политическа обстановка, не е това, което обществото мисли. Кое от двете е налице, ще видим в следващите дни“.

„Вижда се как ГЕРБ се опитва да застане на анти ДПС вълна. ГЕРБ са добри в това да се мъчат да сърфират върху вълната срещу себе си. ДПС да е контрапункт е удобно и за самото ДПС, защото така Движението стяга електората си“, допълни Симеонов.

“Вероятно властта може да спечели тази игра. Властта трябва да сметне, че два процеса са набрали скорост - поколенчески и цивилизационен. С тази прослойка трябва да се намери диалог. Вторият процес е, че ГЕРБ вече са износени от тези 10 години управление“.

 


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Политолог

    26 76 Отговор
    Да, да.
    Особено младите платени от БСП.

    Коментиран от #29, #33

  • 2 Ти да

    43 11 Отговор
    не си на протеста , че си се разумувал , бе ? Не спекулирай с младите хора !
  • 3 МЛАДАТА МАНИПУЛАЦИЯ

    47 11 Отговор
    НЯМА ЗНАЧЕНИЕ КОЙ ПРОТЕСТИРА ПРОСТО ЗА 31Г.ФАШИЗЪМ И ИМПЕРИАЛИЗЪМ СМЕНИХТЕ НЯКОЛКО ПОКОЛЕНИЯ ПО ПЛАН И ОПРОСТАЧИХТЕ МНОЗИНСТВОТО.ПУСНАХТЕ И КОРОНКА И СЕГА ПОЛВИНАТА СА СКРИТИ В ДУПКИТЕ СИ СЪС НАМОРДНИЦИ САМИ В ТЪМНОТО И КЛЕПАТ ПРЕД ТВ ЕКРАНИТЕ КОИТО БЪЛВАТ ЕЖЕМИНУТНО ЛЪЖИ ЗА КОРОНАВИРУСИ....ЦЕЛТА Е ДА СЕ ЗАТРИЕ БЪЛГАРИЯ ВСИЧКИТЕ ПРЕСТЪПНИЦИ ИЗПЪЛНЯВАЛИ ЧУЖДИТЕ ПЛАНОВЕ ЗА 31Г.ТРЯБВА ДА БЪДАТ НАТИКАНИ В ЗАТВОРИТЕ.
  • 4 розово

    42 7 Отговор
    В България няма политика има пари.Това трябва да се промени.
  • 5 Всички нормални хора искат оставка,

    48 17 Отговор
    ревизия и съд за мутрите ограбили държавата през последните 10 години.
    Всички коментари които да в защита за мутрата Борисов са дело на едно лице, т.е. подкрепата на Мутрите е един трол имитирайки множество хора.

    Коментиран от #13, #16

  • 6 Последния Софиянец

    55 11 Отговор
    Младите не са обременени от игрите на сини и червени, етнически модел и други подобни.Дано имат повече късмет.Засега проявяват и повече разум.
  • 7 ПАТРИОТ

    14 23 Отговор
    Аз ще протестирам но не срещу ГЕРБ а искам да ме управляват МИСИРКИТЕ, ТУЛУПИТЕ и ТЪПИТЕ КЪРДЖАЛИЙСКИ П-ТКИ.
  • 8 стоян

    27 29 Отговор
    Задължително в учебниците по история трябва да е описано колко пъти кумунягите фалираха държавата и как си приватизираха всички бивши заводи =защото тези младите които протестират това не го знаят

    Коментиран от #9

  • 9 Бойко е член на БКП

    28 9 Отговор

    До коментар #8 от "стоян":

    Докато го хранеше партията майка не рева.

    Коментиран от #11, #18

  • 10 Старите хора

    27 8 Отговор
    сме в ужас от неграмотността на младите хора !
  • 11 А кУрнелия

    11 10 Отговор

    До коментар #9 от "Бойко е член на БКП":

    НА СДС !
  • 12 "младите"

    16 20 Отговор
    Искат лесни китни, евтино бяло, и тучна тревица!
    Ако чакаме на тия, ще ядем биткойнти
  • 13 А БЕ

    23 7 Отговор

    До коментар #5 от "Всички нормални хора искат оставка,":

    Нормален ако е човек ще иска проверка на 30години, защото в началото беше краденето поголомно и безконтролно !

    Коментиран от #14

  • 14 A НЕ БЕ

    21 1 Отговор

    До коментар #13 от "А БЕ":

    Еми, нека Каскета ги разледва, какво му пречи братуньо ?!?
  • 15 Европа

    26 10 Отговор
    ОСТАВКА на корумпираното правителство!
  • 16 Баба Гица ще ти удари една ц_ца

    9 23 Отговор

    До коментар #5 от "Всички нормални хора искат оставка,":

    Ето за това никой не излиза на протест и ще подкрепят ГЕРБ,защото голяма част искат не само последните 10 г.,а и предните 20 г..Не ГЕРБ раздава Доха на свои работещи предприятия и заводи и натезаха за скраб и разпродадоха всичко оставяйки хората без работа нямат тогава напуснаха много българи с семействата си.Последните 20г. са глътка въздух и спокойствие сравнение с предишните 20 г

    Коментиран от #17

  • 17 Баба Гице

    21 11 Отговор

    До коментар #16 от "Баба Гица ще ти удари една ц_ца":

    Кой ти каза, че никой не излиза на протест ?
    От всички градове излизат на протест.
    Можеби искаш да кажеш, че никой не излиза на контра протест в защита на Бойко без пари, а само ако ги докарат с автобуси от Каспичан.

    И кой ще подкрепи ГЕРБ ? Един милион цигански гласове...

    Коментиран от #21, #37

  • 18 5978

    6 11 Отговор

    До коментар #9 от "Бойко е член на БКП":

    То тогава всички живели по това време ни е хранила партията майка.Глупако, всички които сме работели по онова време сме хранили партията майка,а тя ни е хранила с остатъците и трохите.Уж сме били затворени,изолирани от останалия свят,но като гледам сме се научили да мислим и разсъждавам,докато за вас образован е да си напишеш името и да го прочетеш.Жашко,защото надеждата за млади и образовани намалява.Има млади,кадърни,завършили в БГ ама бягат от политика и със сигурност не са на протеста.Работят,развиват се,печелят и не чакат и разчитат на небъдници чакащи месия да ги оправи.
  • 19 До политолога

    14 5 Отговор
    Снимките с чекчмеджето показват КОЙ е плащащия!!! А освен това задайте си въпроса м-ра на транспорта защо е такъв - ами за заслуги за мълчанието за Костинброд! А ако Цв. Цв. и проф/ана/ М Костинбродски си отворят устите за изборите - ще стане мазало!!!!

    Коментиран от #23, #32

  • 20 НАРОДЕН СЪД

    8 1 Отговор
    На два коня
  • 21 Баба Гица ще ти удари една ц_ца

    11 15 Отговор

    До коментар #17 от "Баба Гице":

    Кои излизат?Структурите на БСП от градовете с близки и роднини около 20 човека в най-добрия случай? Кой нормален го интересува протеста в момента като се интересува как ще издържа и изхрани семейството си?Живелите преди тези 10 г. и Бойко са наясно какво ги чака ако сега бутнат Правителството Радев и Корни ще видят истинската революция януари от подивелия и гладен народ.Ако и ни удари коронавируса и в Русия няма да могат да се скрият.

    Коментиран от #22, #25

  • 22 падналия ангел 👿

    15 5 Отговор

    До коментар #21 от "Баба Гица ще ти удари една ц_ца":

    Въх, уплаши ма! К'о прайм тогиз, Вожда пожизнен император, ГЕРБ единствена партия! Що си мисля, че този филм съм го гледал вече?
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Българин

    6 6 Отговор
    Caмo 0,1% ca прoтecтирaщитe,a мoжe би и oщe пo мaлкo.Някoи вeчe зaпoчнaхa дa рaзбирaт,чe ca изпoлзвaни и щe cтaнe oщe пo-лoшo зa тях.Ниe ocтaнaлитe бългaри,кoитo cмe 99,9% иcкaмe ocтaвкaтa нa caмoлeтния ШOФЬOР.Гoй нaруши КOНCТИТУЦИЯТA нa Бългaрия,нaй-виcшия зaкoн.Тoй e зaплaхa зa нaциoнaлнaтa ни cигурнocт.Cъд и зaтвoр.
  • 25 Лекар БГ

    5 3 Отговор

    До коментар #21 от "Баба Гица ще ти удари една ц_ца":

    На колко ракии си?!
    Написал такива глупостите,по-големи от тези на Първан Симеонов.
  • 26 А първан

    5 4 Отговор
    Симеонов е в шок от това, че не му се сбъдват прогнозите и започна да говори много смешни глупости.
  • 27 Бойко Борисов

    3 2 Отговор
    Качвате ми рейтинга с вашите нонсенси между другото
  • 28 Бойко Борисов

    1 2 Отговор
    Но...лошо няма ,но доста се уморих ,трябва да разпусна
  • 29 Кнаус 485

    5 3 Отговор

    До коментар #1 от "Политолог":

    В грешка си, БСП няма пари, охарчи се покраи телевизията,от години не е във властта и не е акумулирала 2575ресурс..... Парите са при герб и за това купуват и печелят изборите.....
  • 30 Деси Атанасова

    4 4 Отговор
    Като е видя и почвам да треперя от страх, била "острието" на ГЕРБ,, но не мога да разбера къде точно е Остра, затова мее страх??? Дали има Остър ум, дали има остри зъби, дали има остри нокти, или оснър поглед??? Първото със сигурнос НЕЕ, слушал съм е,, явно някоя от следващите остроти притежава?
  • 31 Димитър Железов

    4 3 Отговор
    О-о-о и се занимаваме с подривна дейност . Чакаме да се радикализира протеста за да разберем да ли бил жизнен. Ти социолог ли си или подривен елемент. Докато всички реваха ,че журналистиката била слуга на управляващите , сега стана модно същата журмалистика да заема позиция на възхвала на протеста и неговите искания , да си позволява да умножава участниците по 10 само и само да каже колко голямо е недоволставото от управляващите. Всички сме недоволни от управляващите за определени неща и искаме промени ,но пучове не! Няма да направим кефа на Черепа , на Радев и на останалите мародери ,мутри ,олигарси и ченгета.
  • 32 Следовател

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "До политолога":

    Ей сега ще ти извадя снимки от твоето чекмедже и ще покажа какви пачки криеш.
  • 33 681

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Политолог":

    Бсп умре, а ти си луд
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Анадънмо

    2 3 Отговор
    Баба Ванга е рекла Бойко ще оправи България
  • 36 ДЕА

    1 4 Отговор
    Много охранени тез на снимката бе , тия да не са мутри разпространяващи дрога в Западна Европа.
  • 37 Комисар

    3 3 Отговор

    До коментар #17 от "Баба Гице":

    Циганите са избиратели на ДПС и БСП и няколко маргинали.
  • 38 Съюз на Премиерите

    2 3 Отговор
    Не искате Бойко . Добре ,Ама кой ви караше на няколко пъти да го сваляте със преврати и агитки и да вкарвате служебни кабинети които само разбъркваха нещата, Така ,че мантрата ,че Бойко е управлявал 10години не е вярна . Ако беше си изкарал нормално поне един мандат ,сега може би нямаше да е Премиер и нямаше да говорим за него .Затова още един мандат .Хак ви е другари пучисти.
  • 39 y54yw54

    3 1 Отговор
    да изметем мухобойко

    Коментиран от #40, #41

  • 40 Подкрепям те

    1 2 Отговор

    До коментар #39 от "y54yw54":

    Да но не виждам наистина за кой да гласувам мразя ги всичките.
  • 41 Подкрепям те

    1 2 Отговор

    До коментар #39 от "y54yw54":

    Да но не виждам наистина за кой да гласувам мразя ги всичките.

    Коментиран от #47

  • 42 месара

    2 1 Отговор
    ше се шокират още повече като усетят как изглежда властта ако бсп дойде на власт !
  • 43 qwerty

    1 1 Отговор
    Слави как ще им намаже ските с експертно правителство...

    ..

    Коментиран от #46

  • 44 Точно така,,

    3 0 Отговор
    Младите деца и внуци на престъпниците от БКП БСП.Незабавна оставка на фатмака главатаря на мафията
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Слави

    1 0 Отговор

    До коментар #43 от "qwerty":

    е гола вода. Експерт е по чалгия и халтура само. Свиренето на виола не е плюс.
  • 47 Те и 2/3 от тези по

    1 1 Отговор

    До коментар #41 от "Подкрепям те":

    площадите мразят всички. Явно не само всички политици в парламента, но и народа си. Иначе щяха да са наясно, че ги яхат здраво хора с нечисти намерения и дефакто падането на Бойко няма да е особено щастливо събитие... Радостта, ако я има въобще, ще е твърде кратка.
  • 48 Наблюдател

    0 0 Отговор
    ООо да и затова ще им назначат Учиндолеца да ги оправи.
  • 49 Румен

    0 0 Отговор
    Ралчев е страхливец
  • 50 Певец

    1 0 Отговор
    Добър вечер милярдерино стар,
    добър вечер комуняго...
  • 51 ДоцГълъбов

    0 0 Отговор
    Първанчо ела в НБУ да те изпитам устно по социология.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове