20 Юли, 2020 20:30 7 091 116

Те знаят каква държава искат. Защото спят до книги, не до пистолети

  • герб-
  • бойко борисов-
  • делян пеевски-
  • протест

Какво да ѝ счупиш на завладяна държава, освен белезниците?

Те знаят каква държава искат. Защото спят до книги, не до пистолети - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Плашат хората по площадите с какво ли не - с комунистите, с икономическата криза и с това, че протестът щял да счупи държавата. Но какво да ѝ счупиш на завладяна държава, освен белезниците?

 

Дали поколението "Борисов" ще свали третото правителство на Бойко Борисов? Това са децата, станали образовани граждани в този век, на които не бойкоборисовата демокрация, а българското членство в ЕС им отвори света, за да работят, учат и пътуват. Те знаят как функционират развитите демокрации, и че българската им версия прилича на фейк, не разчитат на кариера в партийните йерархии и не биха си направили селфи с Борисов или друг от властта.

Те са зарядът на протеста

Анализатори и политици признават, че младите хора дават цвят и енергия на протестите, които продължават вече 12-ти ден и няма изгледи скоро да спрат. Сред младежите се мяркат и лицата на протестиращи, които също са допринесли да се утвърди модела на завладяната държава - с действия, бездействия или съучастие с ГЕРБ и Борисов. Но ако бившият вътрешен министър на тройната коалиция, а сега лидер на АБВ Румен Петков носи плакат с лика на премиера и ония снимки на нощното шкафче, натъпкано с банкноти от по 500 евро, на саморъчно направените плакати на младежите пише: “Не сме на Радев. Не сме на Нинова. Не сме на Божков“. Защото от телевизионни студия ги предупреждават, че президентът, лидерът на БСП, олигархът, обвинен в 19 престъпления, ги използват - или има опасност да ги използват.

Целта на тия поучения е да внуши на българското гражданство колко незрели са протестиращите, колко наивна е младостта в своите заблуди, че може да оправи света, и че като се налудуват, ще се кротнат. Тези убеждения може и да са били валидни във времената на хъшовете, но не и в ерата на поколението Z (родените между 1991-2001 г.), което вярва, че е по силите му да промени света към по-добро и че заслужава повече, отколкото има.

Тест за зрялост

Днешният понеделник, за който са издигнати призиви за ескалация чрез блокади на съдебни институции, пътища, държавни и общински служби ще са тестът за зрялост. Досега протестите бяха мирни, въпреки някои агресивни действия на футболни агитки и участието на хора с най-различен социално-демографски профил - от нископлатени до такива с добра работа и високи възнаграждения, от млади либерали до възрастни привърженици на БСП и “Възраждане”. 

В деня, в който протестиращите ще опитат да спрат принудително държавата, парламентът обсъжда петия вот на недоверие, внесен от БСП. Както и първия вот през януари 2018 г., и този е заради корупцията. Социалистите решиха да се възползват от вълната на гражданско недоволство, обявявайки курс към разграждане на “олигархично-мафиотската власт”. Независимо дали сигналите за това идват от крилото на лидера Корнелия Нинова или на противниците ѝ, тяхната радикалност е лимитирана - не стига до искане за оставка на главния прокурор Иван Гешев. А младите хора на протеста настояват и за неговата, освен за оставката на кабинета.

Трите плашила

В критични за държавата дни, каквито са днешните, Борисов и неговите адепти извадиха плашилата. Те се побират в пет думи: “Без нас ще стане зле”.

Първото плашило: “Внимавайте, да не дойдат пак комунистите на власт!“

За зло или за добро, протестиращите по улиците младежи не се плашат от него. Те не са били още родени или са били деца, когато е управлявала БКП, а по-късно и БСП. В учебниците, по които са учили, тоталитарният режим е схематично и скучно представен, а най-новата история отсъства - за сметка на “героичното българско минало”. Едва миналата година в учебниците беше упоменато, че комунистическият режим е бил обявен за престъпен със закон. Историите на баба и дядо за социализма са в повечето случаи носталгични и твърде рядко - обективни.

А и какво ги интересува младите хора миналото, та те имат само бъдеще.

Второто плашило:“Нищо не ни задържа в управлението, освен отговорността, че опозицията отново ще счупи държавата!”

И на това плашене не му се връзват особено. Какво да ѝ счупиш на завладяна държава, освен белезниците. Икономическата ситуация в условията на несекваща пандемия от Ковид-19 се влошава в глобален и вътрешен план. От един премиер се очаква план за справяне, в зависимост от различните сценарии. Мнозина от хората, които протестират в България и в чужбина, преживяха митингите на СДС през 90-те, Лукановата зима и срива през зимата на 1996-1997 г. С какво повече може да ги уплаши Борисов, след като загубиха илюзиите и спестяванията си, а вече и надеждите за върховенство на правото?! 

Третото плашило: “Наесен ще стане още по-зле!”

Свойствено на младите хора е да са оптимисти. Плашилото е предназначено за онези над 2 милиона пенсионери и близо половин милион бюджетни служители. Хоризонтът на първите е да очакват нищожни повишения на пенсиите на всеки 1 юли и унизителни добавки по Коледа и Великден. Хоризонтът на вторите - материално стимулиране на всеки 3 месеца, страх да не изгубят сигурността и надежди за по-високи заплати. На тези хора властта разчита да вразумят “младите” да не се репчат много.

Хоризонтът на младите обаче е бъдеще в държава, в която да имат желание да живеят. Най-добре да бъдат оставени да си я направят. Те знаят как. Както пишеше на един плакат: “Спим до книги, не до пистолети. Оставка!” 


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 105 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Soros soldier

    21 84 Отговор
    Спят до грантаджийския надник

    Коментиран от #59

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Що не спят?

    48 9 Отговор
    Щото не са награбили се гербаджии
  • 4 ФАКТИТЕ ГОВОРЯТ ДРУГО:

    38 77 Отговор
    6 ПРАВИТЕЛСТВА НА БКП/ БСП-ДПС-ДС И ЕВРО РОМА......... 6 НАЦИОНАЛНИ КАТАСТРОФИ И 3 ФАЛИТА!!!!
    А ВСИЧКИ МИЛИОНЕРИ МИЛИАРДЕРИ И ОЛИГАРСИ-ПЕ'ЛЕ'РА'СТИ ДО ЕДИН ОТ БКП/ БСП-ДПС-ДС!!!
    ЧЕРВЕНИТЕ БЕЗРОДНИЦИ-КОМУНИСТИ ОГРАБИХА БЪЛГАРИЯ!!!✊🇻🇳

    Коментиран от #6, #11

  • 5 kansolo

    27 34 Отговор
    пълни глупости ! може би от някой млад джендър?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 НАЙ-ДОБРЕ Е..ЕЛ ФИГУРАНТЕ-ПРЕВРАТА

    18 62 Отговор
    ДА СИ СЪБЕРЕ ПЛА-ТЕНИТЕ ОТ ЕЛ ЧАПО...ПРОТЕСТЪРИ ...ШУМКАРИ,СОРОСОИДИ,НЕЖНЯЦИ ОТ "ВЪЗБУЖДАНЕ" И Тъпуту от Г ей Боец,....
    ПРЕВРАТА Е НЕУСПЕШЕН!!😂
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ъъъ торта

    56 8 Отговор
    Една книга и два университета съм заваършил...вий кво искате...и дядовците ви са комунисти дето ме караха да марширувам и убиха моя дедо.
  • 10 456

    22 1 Отговор
    Какъв е случаят със парчето и тортата?

    Коментиран от #12

  • 11 Тъпо тролче

    64 11 Отговор

    До коментар #4 от "ФАКТИТЕ ГОВОРЯТ ДРУГО:":

    А сега обясни каква е разликата между комунистите и ГЕРБ, че аз нещо не я виждам?

    Коментиран от #18

  • 12 456

    3 5 Отговор

    До коментар #10 от "456":

    Парчето не парчето

    Коментиран от #15

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Лекар БГ

    87 14 Отговор
    Млади хора протестират.
    Номерът на Борисов-"Аз ви пазя от комунизЪма",този път нЕма да мине.
    ДЕдото,убит от комунистите,вече се изтърка.ДЕдото-комунист на пребитият студент,се оказа лекар,никога не членувал в БКП.Борисов е ОЩЕ члуен на БКП.Баща му-също.Но тези,сегашните млади хора,изобщо не се вълнуват от това.
    Комунистите били управлявали България 100г.Борисов пренаписа историята."ТЕ"неможели да боядисат това,което Той е построил.
    Не споменава,какво би постигнала България,ако управлението Му,не отвлече десетки милиарди евро.Което интересува тези млади хора.

    Коментиран от #21

  • 15 456

    8 2 Отговор

    До коментар #12 от "456":

    Сахарче ?
  • 16 ИМПЕРИАЛИСТ

    32 6 Отговор
    Това "Дойче веле" много е съмнително? Да не се окаже нещо като българското "Галъп-интернешънъл" ???

    Коментиран от #19

  • 17 ДОМУЗчиев

    19 15 Отговор
    Баце,на кого ни оставяш,бащице?Бос,нерей гидиджасму?
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Симо

    11 47 Отговор

    До коментар #16 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Това ще е Дойче веле то и Ню Йорк Таймс а на Дойнов.Днес във факти изкараха протеста в БГ световна новина.Нищо,че в другите държави си имат достатъчно протести и проблеми.Протеста в БГ им е най-важен.Снимайте отблизо Факти младите протестиращи миришещи на бира и пот и тениски Металика.Младиитр, умните,можещите работят и се притесняват в предвид ситуацията в цял свят,а не протест при ррдовни избори след 6 месеца.Притеснява ги повече зимата и ако затворят пак не само в БГ дали ще имат работа.
  • 20 ъъъ торта

    58 12 Отговор
    Гледам Тиквата в Брюксел на някаква среща с още 6-ма.Нашия Ганьо нищо не разбира какво си говорят и само зад него преводачка.До кога ще ну излага това плашило?

    Коментиран от #56

  • 21 Ами

    36 3 Отговор

    До коментар #14 от "Лекар БГ":

    Ами и аз се чудя, къде отиват мойте здравни осигуровки. Как здрави прави и работещи лекари вземат ТЕЛК,а други парализирани трябва цял живот всяка година да доказват,че крака няма да им пораснат и защо вземат по-малко пари от здравия работещ лекар с ТЕЛК.Защо като влезнеш в болница си купуваш лекарства,а в епикризата,че от болницата са ти ги осигурявали.И колко още мога да напиша.Като защо за заплати и пари протестирате,а за реформи-не.Дали защото евентуална реформа може да е в полза на пациента,а по-малко доходна за вас.Не казвам,че съм против високото ви заплащане и още,ама да е по-стандарта и джоба на нас пациентите.

    Коментиран от #29, #68

  • 22 РЪМПЕЗИ

    46 11 Отговор
    ВСИЧКО Е МНОГО ТОЧНО..ПОЗДРАВЯВАМ ВИ...И МОЯТА МЕЧТА Е ДА ВИДЯ МНОГО УСМИХНАТИ ЛИЦА ПО УЛИЦИТЕ...ВЗЕМЕТЕ МУ ПИСТОЛЕТА НА ТОЯ...СТИГА СЕ Е ПРАВИЛ НА АЛ КАПОНЕ....
  • 23 Хахахахахаа

    12 32 Отговор
    Спят до фейсбука и чакат колажи от Божков
  • 24 Диамантената ръка

    18 34 Отговор
    Младите искат тук да е като в страните, в които учат или са учили, но не искат да го направят и след два месеца пак ще си заминат. Не чух някой да каза, че може и иска да е премиер или министър тук за заплата 4-5000 лв. Ще свалят Борисов и понеже ще заминат, ще ни оставят на Корнелия и Румен Гечев, или други подобни. На плакат на мрадо момиче пишеше: "Дойдох от Нова Зеландия, за да ви кажа чао"...

    Коментиран от #31

  • 25 Диамантената ръка

    10 2 Отговор
    *младо
  • 26 До 1 2 4

    50 9 Отговор
    Нали не сте забравили,че в ГЕРБ има повече членове на БКП,отколкото в БСП?
    НЕ зная дали Корнелия е членувала в БКП,но за Бойко Борисов е всеизвестно.
    Затова нека да спрем с мантрата за "комунягите"!

    Коментиран от #116

  • 27 А как ги надъхвате лумпените

    7 14 Отговор
    Сатаната: "Легион ми е името;защото сме мнозина".Всички революционери са кучета на Сатаната!
  • 28 Внуците на БКП

    18 34 Отговор
    Внуците на БКП организиращи и участващи в тези микро протести знаят какво искат. С партизантските си акции подобно на техните дядовци искат да узурпират властта и да заграбят каквото е останало незаграбено от техните дядовци и завещано и предадено на техните бащи ограбили Българският народ и избили несъгласните. Затова сега издигат отново бесилки по площадите също като техните бащи защото си мислят че страната им принадлежи по право и наследство от техните бащи. Нали така Христо Иванов син и наследник на стар комунистически род, Мая Манолова, другарите от АБВ, русофилите от Възраждане, човекът партия от Боец и прочие.

    Коментиран от #102

  • 29 456

    10 9 Отговор

    До коментар #21 от "Ами":

    Ами за това се благодари на гроб

    Коментиран от #70

  • 30 Христо Иванов оставка

    17 31 Отговор
    До мен достига информация
    Че лицето Христо Иванов от ДА България е вербуван таен агент на Русия внедрен в политиката за да разрушава и разединява Дясното пространство и съботира членството на България в ЕС и НАТО, като действа с маската на десен и борец за правда и свобода но всъщност да изпълнява конспиративна, подривна и саботьорска дейност в България. Като част от плана влиза изцяло овладяване на Съдебната система, за да се контролира и компрометира правосъдието в страната с цел насаждане на негативизъм и отчаяние в гласоподавателите и недоверие от страна на ЕС, с цел откъсването на България от ЕС. Затова и той сега е толкова бесен защото след като успя да овладее до някъде Съдът със своите поставени лица, Прокуратурата му се изплъзна . Затова организира свирепи и вандалски атаки преди и след избирането на Иван Гешев за главен прокурор. А също така създава и работи с НПО организации за съботиране на приемане на Европейското законодателство. И в същото време се съюзява на протести с Русофили, анархисти и социалисти.

    Коментиран от #47

  • 31 456

    41 5 Отговор

    До коментар #24 от "Диамантената ръка":

    Младите искат достоен живот. И това е тяхно право!!! Бъдещето принадлежи на тях и техните деца. За да останат и градят наново България

    Коментиран от #33, #34, #95

  • 32 Български пияница

    10 13 Отговор
    Ганьо и книги!? Хаха... Това е най-якия виц, който чувам/прочитам от месеци насам 🤣
  • 33 Диамантената ръка

    22 5 Отговор

    До коментар #31 от "456":

    Достоен живот не се "иска". Сам трябва да си го извоюваш и направиш, ако искаш и можеш. От кого да го искаш и как да ти го даде...?

    Коментиран от #35, #67

  • 34 Споко

    6 19 Отговор

    До коментар #31 от "456":

    Бъдещето принадлежи на младите,но настоящето никога!Леко да не си верват толкова!

    Коментиран от #39

  • 35 456

    19 6 Отговор

    До коментар #33 от "Диамантената ръка":

    Затова са там -да си го извоюват. И ще го направят.

    Коментиран от #38

  • 36 Гого - врачанска булка

    6 14 Отговор
    Тези да ходят да хранят лешояди ,да отплитат делфини от мрежи ,да сафят дръвчета ,а не да ми пикаят и кенzат по паметниците

    Коментиран от #37

  • 37 Гого - врачанска булка

    4 13 Отговор

    До коментар #36 от "Гого - врачанска булка":

    Да идат да гасят горски пожари ,да помогнат на дъртите бабишкери из балкана да карат атв ...
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 456

    17 7 Отговор

    До коментар #34 от "Споко":

    Напротив- трябва да вярват ,вярват и ще го вярват,защото бъдещето е тяхно. А е нормално да искат да живеят ,работят и да се развиват нормално - и сега .

    Коментиран от #40, #94

  • 40 Споко

    5 15 Отговор

    До коментар #39 от "456":

    Емоциите не са добър съветник.Много хлеб трябва да изядат.Да си виждал теле да ходи пред крава?

    Коментиран от #42, #45

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 456

    14 3 Отговор

    До коментар #40 от "Споко":

    Завиждаше, че те са млади...а ти остаряваш...
    Злобата е още по - лошо

    Коментиран от #46

  • 43 Кой68

    5 16 Отговор
    Като знам какви книги се четат и как ги четат в "Студентски град"! Като гледам как спят със книги в ръка! Айде по-полека със книгите че ще ги скъсате от четене.Искат всичко и сега без да положат усилия нито за четене,нито за търсене на работа.Работа по кафенета,кръчми и дискотеки няма как да намерят.........

    Коментиран от #110

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 456

    15 1 Отговор

    До коментар #40 от "Споко":

    И по-лошо е ,че такива като теб не искат да пуснат кокала,макар че знаят ,че времето им е изтекло.

    Коментиран от #48, #50

  • 46 Споко

    7 7 Отговор

    До коментар #42 от "456":

    На кое да им завидя ?Че не знаят къде се намират?Мниго гадаеш,братленце.Не бих се върнал назад,за да съм на тяхно място. Не им завиждам,какво ги чака.Прекалено елементарно си обясняваш думите ми.Слепеци си ти.
  • 47 АБСОЛЮТНО ВЯРНО!

    3 4 Отговор

    До коментар #30 от "Христо Иванов оставка":

    И ЩЕ УБИЕ БОРИСОВ И ГЕШЕФФФ! СЕГА СЕ НАЛАГА И ТЕБЕ ДА УБИЕ ЩОТО МНОГО ЗНАЕШ!!!
  • 48 Споко

    3 8 Отговор

    До коментар #45 от "456":

    Какъв кокал бе човече?Земи се успокой!
  • 49 ГЛУПОСТИ

    8 14 Отговор
    СПЕЛИ ДО КНИГИ , СПЯТ СЛЕД УМОРА ОТ НАДРУСВАНЕ , ОТ ТЕЗИ ТУК ПО ИМЕННО МОГА ДА ИЗБРОЯ ОКОЛО 15-20 МЛАДЕЖИ ВКЛЮЧИТЕЛНО И МОМИЧЕТА КОИТО СЕ ДРУСАТ !

    Коментиран от #65

  • 50 Циганин

    5 8 Отговор

    До коментар #45 от "456":

    Точно ти си от тези ,дето си мислят ,че са се родили с кокала в беззъбата уста
  • 51 Споко - за Исус и Демоните

    3 1 Отговор
    И го попита: Как ти е името? А той Му каза: Легион ми е името; защото сме мнозина.
    И много Му се моли да не ги отпраща вън от страната.
    А там по бърдото пасеше голямо стадо свине.
    И Му се молиха, казвайки: Прати ни в свинете, за да влезем в тях.
    Исус им позволи. И нечистите духове излязоха и влязоха в свинете; и стадото около две хиляди, се спусна по стръмнината в езерото, и се издавиха в езерото.
    А ония, които ги пасяха, побягнаха и известиха това в града и по селата. И дойдоха да видят какво е станало.

    Коментиран от #53

  • 52 Циганин

    3 10 Отговор
    Вие сте в Червената книга ,товарищ
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Бай Тошо

    5 6 Отговор
    Аз щях да пратя два рейса червени барети от Пловдив ..........и София щеше да е по-тиха от Марианската падина
  • 55 Byg

    2 3 Отговор
    Глупости само глупости тука в клюкарника , и понеже сте на норма глупостите стават все по плоски
  • 56 аааа тоя

    5 9 Отговор

    До коментар #20 от "ъъъ торта":

    ДЕТО МУ ПРЕВЕЖДАТ ЗА ТЕЗИ ГОДИНИ НАПРАВИ МНОГО ПОВЕЧЕ ОТ ОНЕЗИ ДЕТО СИ МИСЛЯТ, ЧЕ СА ИНТЕЛИГЕНТНИ, А СА ЗАВЪРШИЛИ АОНСУ, ако не знаеш какво е това е УНИВЕРСИТЕТ ЗА ТЪПИ КОМУНИСТИ ОТ КОИТО И ЧЕП ЗА КАЦА НЕ СТАВА , ЗАЩОТО СА МЕКИ И ГЛАДКИ ОТ ВСЯКЪДЕ !

    Коментиран от #64

  • 57 БББ

    5 12 Отговор
    Думи, думи празни приказки, кат сте толкова умни съберете се направете партия движение каквото искате, да ви видим идейте програмата .Тва което правите сега е нещо като 9то септемврийски преврат и никогникога няма да получите всенародна подкрепа.

    Коментиран от #62

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Би ли доказал с поне един факт?

    12 2 Отговор

    До коментар #1 от "Soros soldier":

    Ама ГЕРБ казва, но не доказва. Гешев - също. Затова Вождът е осъден за лъжа, а инспирираното от Гешев решение за отнемане на лиценза на една позната фирма - обявено за незаконно. И само това ли?
  • 60 Циганин

    1 1 Отговор

    До коментар #58 от "Споко":

    Кой ,кой да разбирам ?
  • 61 Пако

    21 2 Отговор
    От цялото си сърце желая успех на младите
    да победят наглостта и простащината, но съм
    песимист за успеха им.Световната мафия трябва
    да довърши започнатото с фалшивата пандемия,
    а за това нашият “спасител”е най-подходящият
    за тази цел в страната ни.Когато “независимите”
    ни медии съобщят нещо за управляващите,четете
    и м/у редовете.Вчера тази която нарекоха-тъпа
    кърджалийска хурка ни го каза ясно- Парламентът не може да се разпусне,защото
    трябва до есента да приеме “важни” закони
    за Covid-19!!!!!!!

    Коментиран от #75

  • 62 А ти кое от програмата

    15 3 Отговор

    До коментар #57 от "БББ":

    на ГЕРБ видя изпълнено? В нея пише ли , че върхушката на партията ще се облагодетелства? Че ще си изберат главен прокурор, който ще остава сляп, когато на министъра на финансите му изчезват/ по негово признание!/- едни 700 милиона или когато се появят едни други милиони в спалнята на премиера? Ако не го пише, значи са ви лъгали с програмата си.
  • 63 456

    22 7 Отговор
    Абе хора, не разбрахте ли ,че България я подиграват в цял свят? Не разбрахте ли думата българин е синоним на паразит,престъпник,роб,и др.нарицания ?
    Това го пиша до хората ,които защитават ГЕРБ и отказват да видят истината. А ние които сме прокудени от Бате ви я казваме в очите и вие -въпреки това не желаете да я видите. Бъдещето е на младите,а ние сме имали времето в което сме могли,но не сме направили .

    Коментиран от #69, #71, #74

  • 64 Е, малко се изсилваш.

    10 3 Отговор

    До коментар #56 от "аааа тоя":

    АОНСУ го няма отдавна- а и никога НЕ Е БИЛО УНИВЕРСИТЕТ. Знаеш ли кои ходеха там? Виж, дистанционно завършилите провинциална " академия", " докторите " на науките без докторски минимум или спецовете по поцинковани кофи, наричани още гальовно " прости пу- ки" - това са настоящето и - поне те смятат така - бъдещето на България. Затова България е най-бедната страна НЕ САМО в ЕС, а след като за умните и можещите няма място в нея, тя няма бъдеще.
  • 65 Уточнявам-

    10 1 Отговор

    До коментар #49 от "ГЛУПОСТИ":

    масовото наркотиците не на младите се появи след 1990, а постига засега своята кулминация през годините на ГЕРБ. Преди да почнете " да давате оценка" на това твърдение, погледнете статистиките.

    Коментиран от #73

  • 66 Електра

    4 4 Отговор
    Ха ха ха, лошото е, че само са спали, и не са прочели нито една от тях...
  • 67 И тъй като знаещите и можещите

    8 2 Отговор

    До коментар #33 от "Диамантената ръка":

    са пререждани и изтласкване на заден план от активните простаци, но с политически ореол, те предпочитат да потърсят условия за реализация в чужбина.
  • 68 трябват големи реформи

    17 0 Отговор

    До коментар #21 от "Ами":

    И аз също се чудя. Въпреки, че съм лекар. Нямам ТЕЛК. Имам колеги с фалшиви телкове - било то сляп с едното око и било със сърдечен порок. Не плащат осигуровки, имат преференции за местни данъци и такси, винетки, получават пенсии и т.н. Аз плащам пълен размер на всичко, което изработя. И когато отида на лечение ми обясняват, че това и онова не ми се полага, защото клиничната пътека била малка. Наистина трябва реформи и то големи.
  • 69 Къде и кой е тоя свят

    4 8 Отговор

    До коментар #63 от "456":

    Къде е тоя и кой е тоя свят?В тоя свят в които съм ходил аз ни знаят с измами,кражби,далавери,.Ако на някой му трябва нещо,което в другите държави малко хора е скуват-да се хакне нещо платено,да се бутне нещо по електрониката за да спре производствените ограничения му казват -побългаряване.И това е от време в което Бойко е мечтаеш още за политиката.А за културата и това,че българина се превъзпитава ако го ударят в джоба.А и да ви кажа,казват още ,че и при тях има такива и всеки е без значение бачията мен ме уважаваха и все още.Пътувам често.Така че ако ти си се изложил не Бойко е виновен.В чужбина уважават трудолюбивите без значение-чистач,камелиерка,сервитьорка,брокер,банкер,не са измамници,лентияите,мързеливите,лъжците.Никой не ви кара като видите че чужденец да му лижите подметките,което е типична БГ черта.Имайте достойнство и ако имате и чест-от какво се срамувате?
  • 70 Защо

    4 4 Отговор

    До коментар #29 от "456":

    Защо на тях?Ти на колко години си?Имаш ли идея тази реформа кога и кои я направиха?Имаш ли идея как и колко ще струва всичко да се реформира и дали болници и лекари са съгласни?Да те попитам ти имаш ли идея от къде са пари на държавата?Защото много го хора не знаят и като искат,искат почват да се ядосват после на скапаната държава,че им събира данъци?
  • 71 обективен

    7 4 Отговор

    До коментар #63 от "456":

    Нв не разбрахме ! Ходил съм доста в чужбина.Хората оценяват по работата а не по писпорта.Профан !!!
  • 72 оня с коня

    7 10 Отговор
    Не ми пука какво пишат "Дойче веле"/"Немска вълна"/.Възмущението ми към тях е ЗАЩО ПЛАГИАТСТВАТ с Името "Дойче веле",а не се пишат КОРЕКТНО като "БГ ВЕЛЕ",финансирано с РУСКИ ПАРИ?!
  • 73 Бойко Борисов™

    4 1 Отговор

    До коментар #65 от "Уточнявам-":

    Нормално ,ние сме на власт откак "Свят Светува " и аз бях млад и красив
  • 74 Циганин

    1 3 Отговор

    До коментар #63 от "456":

    Подиграват я още от преди Олимпиадата в Торино ,ама ти как да знаеш
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 456

    14 6 Отговор
    Лека нощ на всички. Тази вечер троловете са тук във факти,а истинските българи на барикади.
    Даа,всеки народ си заслужава правителството.
    И до "по мъдрите" господа само да кажа: години ни трябваха за да се докажеме поне моето семейство ,че българите не сме сигани. " Този който защитавате стана за смях в цял свят . Чакайте си Бате и като излезете на вън извън България, ще усетите и разберете ако сте чели нещо повече от Винету . Но трябва да се чете,много...

    Коментиран от #81

  • 78 друг студент

    7 3 Отговор
    като изпафкам 2-3 джоинта и ми идва да избия мафията ама като се отавряза отивам при мама да ми купи билет за лондон .......
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Критичен

    6 1 Отговор
    неолибералите да си оправят собствените л--на които забъркаха !!
  • 81 Циганин

    4 4 Отговор

    До коментар #77 от "456":

    Да затвориш вратата и да угасиш лаНбите ,че токът скъпо !
  • 82 Споко

    3 7 Отговор

    До коментар #76 от "Споко ще викаш на майка ти":

    Ти със сигурност не си бъдещето на България. Дали е Бойко или не,за мен е без значение.А цирка на днешните протестъри вече е банален и скучен.Разбирам въодушевлението ти,явно имаш нужда от примитивни емоции.
  • 83 В ЗАТВОРАААААА

    8 2 Отговор
    ЧИБА НА МУТРАТА С ПИЩОВА И ЧЕКМЕДЖЕТО
  • 84 В ЗАТВОРААА

    7 3 Отговор
    ЧИБА НА МЕНТЕ ГЕНЕРАЛА
  • 85 Споко

    4 4 Отговор
    Като им чета коментарите на "умните и красивите",освен обиди и ругатни на примитиви,друго не виждам.Не знам дали са спали до книги,но със сигурност първите 6г от живота им са пропиляни.

    Коментиран от #86

  • 86 Циганин

    3 2 Отговор

    До коментар #85 от "Споко":

    За разлика от вас спалите до книги ,ние сме ги чели тези книги ,не сме спали до тях

    Коментиран от #87, #88, #89, #90

  • 87 Циганин

    1 0 Отговор

    До коментар #86 от "Циганин":

    ...😉
  • 88 Споко

    3 1 Отговор

    До коментар #86 от "Циганин":

    Офф...изброй 3 ,които са ти любими?
  • 89 Лол

    5 1 Отговор

    До коментар #86 от "Циганин":

    Да позная ли първата?"Али Баба и 40те разбойници"?
  • 90 Споко

    4 2 Отговор

    До коментар #86 от "Циганин":

    Като ти гледам нивото,най-много да си чел "50 нюанса сиво ",дори това ти е висока топка.

    Коментиран от #101

  • 91 НЕ СМЕ ИМ РОБИ

    6 3 Отговор
    ЧИБА НА ЕДНОКНИЖНИКА ЧИБА НА САЩ НАТО И ЕС ОТ БЪЛГАРИЯ !
  • 92 ГЕРБ ахтунг

    6 0 Отговор
    Свършва ви власта и с оставка и без оставка. Естествено, че Баневи, Ветко, Миньо и Божков ще искат оставки и възмездие. Да не забравяме Алексей Петров Златко и Маргина
  • 93 герджиков

    6 2 Отговор
    И аз спя до книги, но това не значи нищо в случая. Цивилизация се създава там, където ти е място и ти я създаваш: с талант, труд, образование и почтеност. Така е и в Холандия, така е и в Австрия, така е и в България. Аз съм на 64 и съм минал през трите фази: про-съветския Лагер, осрания преход и най-после Европа. Сега сме в истината, за нас, българите. Няма и не трябва да ставаме като на Запад. Младите да се учат, да се реализират и тогава да управляват. Сега още не са в час: искат тук да им се поднесе Холандия (не ми е за пример).фА ще постигнат Радев, Руски курс и спиране на помощи от Европа, както и уважението, пок от Европа, което искат.
  • 94 Тракторист

    7 0 Отговор

    До коментар #39 от "456":

    Напротив.и аз вярвах,че ще става по-добре допреди 7-8 години,нооо с времето почнах да губя надежда,станах семеен ...а бях голям оптимист.нека по-младите се опитат да направят нещо добро.дано да им се получи,защото ние досега май само опъваме каиша
  • 95 Гражданин

    5 6 Отговор

    До коментар #31 от "456":

    Хубаво де, нека градят! Ама утре, като им стане ясно какво трябва да се прави. Сегашното не е тяхно, още са зелени и не познават нито България, нито света. Щом подкрепят проруски фигурант за едналична власт и като надежда за нов цивилизационен път, виж колко им е багажа! "Мутрите вън" - значи не си в час! Това са глупотевини!
  • 96 Гражданин

    3 6 Отговор
    Хубаво де, нека градят! Ама утре, като им стане ясно какво трябва да се прави. Сегашното не е тяхно, още са зелени и не познават нито България, нито света. Щом подкрепят проруски фигурант за едналична власт и като надежда за нов цивилизационен път, виж колко им е багажа! "Мутрите вън" - значи не си в час! Това са глупотевини!
  • 97 С ВИРУС

    4 0 Отговор
    КЪМ ПИШЕЩИЯ НА ТЕМАТА САМО С ВИРУС НЕ СИ НАПИСАЛ ЧЕ ПЛАШАТ СЪЩО НАРОДА!ЗАЩОТО НЕ СИ ОБЕКТИВЕН ДО КРАЙ БЪДИ ЧЕСТЕН НЕ СТАВАЙ ГРЕШНИК!!!ВИРУСЪТ!!!ПАРЦАЛИ НА МУЦУНИТЕ НОСЕНЕТО НА ПАРЦАЛ С ОТКРИТИ ОЧИ ЩЕ ВИ САСИ НА КУКОВО ЛЯТО!
  • 98 Дааааа,

    3 6 Отговор
    Точно така те знаят каква държава искат ,защото спят до книги а не до пистолети.Правилно,а в тези книги пише ли,че преди да подкрепиш някой политик ти трябва да си запознат що за човек е той ,какви са проявите в политическата му кариера,нормално ли е да се сваля добре работещо ,законно избрано правителство от 1 2 000 000 българи, пише ли че трябва да застанеш на страната на провалени политици метежници,пише ли ,че Президента на една държав е над закона,и може да иска оставката на Главния прокурор,пише ли ,че 10 год.Мин.председателя е сочен, за крадец и мафиот но никой от тези метежници които са били във властта,какт и комплексара радеве не са доказали,с официални документи че това е истина а пише ли ,че преди да бъдат изкарани на улицата тези хора трябва да бъдат разкрити с компромати чекмеджета с пачки,кюлчета, пистолети.Това ли пише дойче веле в книгите до които спят и знаят каква държава искат тези които сте ги изтипосали и всяка вече крещят, някои и зулуми правят надрусан или натряскани с алкохол.Ще ви кажа,че във всеки занаят има правила,чирак,калфа,майстор политиката също е занаят.А вие сте просто безродни манипулатори,боклуци врагове на младите хора.Не ви е срам
  • 99 Хаджиментов

    5 1 Отговор
    И аз искам някои неща и много добре зная какви са, но... йок! Няма.
    Едно е да искаш, друго - да можеш, и трето и четвърто - да го направиш.
    Жал ми е за тези млади хора, защото пак ще бъдат употребени, освен ако не разберат, че всички стари муцуни от политиката трябва да се изметат.
  • 100 Мъдреца

    4 2 Отговор
    Явнo cтaвa чe нa бългaринa никoй нe мoжe дa му угoди, кaквoтo и дa нaпрaви човек, eй! Г-н Хaджигeнoв, иcкaм дa ви пoпитaм: 4 дни ce публикувa cтaнoвищeтo нa eднa гocпoжa oт прaвитeлcтвoтo, кoятo яcнo пoпитa: „КAКВO ИCКAТE?“ – видяхтe гo, прeдпoлaгaм. И зaщo cи мълчaхтe, Виe, гoлeмитe oрaтoри, вeликитe Вoдaчи, хoрaтa cъc знaмeтo? Кaквo чaкaхтe, cвити кaтo мишoци някъдe прeд eкрaнитe cи? Зaприличaхтe нa мaлкo cърдитo дeтe кoeтo гo питaт: „Ти кaквo иcкaш зa рoждeния cи дeн утрe?“ и тo билo тoлкoвa cърдитo чe мълчaлo и нaкрaя кaзaлo: „Aми нищo нe иcкaм“. Тoлкoвa ли cтe бeз aкъл и бeз aмбиция, чe eдин cпиcък oт пeт нeщa дa нaпишeтe и дa идeтe дa ги прeдcтaвитe, дa ce публикувaт, дa ce знaят? Мoмeнтa бeшe вaш, a виe гo прocпaхтe! Щe имa дa пoчaкaтe ceгa някoй дa ви пoпитa кaквo вcъщнocт иcкaтe. Изтървaхтe eнeргиятa нa прoтecтa и ceгa ocтaнa eдин път caмo. Влacт нe ce дaвa бeз кръв, дa знaйтe! Вcичкo другo e измaмa и лъжa. Гoтвeтe ce…
  • 101 Циганин

    0 0 Отговор

    До коментар #90 от "Споко":

    То с гледане не става ...да не говорим пък за плитки бози като примера ТИ
  • 102 Заптие

    1 1 Отговор

    До коментар #28 от "Внуците на БКП":

    Бесилките са корумпираното разклонение на БКП. Има ги и в ляво, и в днясно, че и в център. Относно разделението по руска линия исторически го има още от османско робство, а любовта към ангилизите и франките е преформатирано в Запада и САЩ- който дава парата, той поръчва музиката. Пропуснал си една друга група от онова време на бранниците и кафевите куртки- националисти, които и днес рисуват децата си по стадионите със свастики и превъзнасят един душевно болен заклеймен от света! Така, че като кажеш А, стигни до Я инак е обекновенна фелтфебелска пропаганда!
  • 103 IYI

    2 2 Отговор

    До коментар #41 от "Подхуев":

    Ако имаше как да стане това, да сме се върнали поне 2млн. от чужбина и да съградим една нова България. С тази примитивна олигархия и престъпна хамелеонова власт - няма начин.

    Коментиран от #104

  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Точно така

    2 5 Отговор
    Децата и внуците на номенклатурчиците спят с книги,знаят каква държава искат,ако евентуално незнаят родата ще ги научат,,езици знаят,близки са си с децата на олигарсите.Чудничко.Борисов и правителството извлекоха най тежката работа на гърба си пооправиха държавата,и сега започна да се развява новата мантра младите с езиците знаели каква държава искат . Безделник от Дондуков 2 и той знае каква държава искат,като го гледам с юмрука щедра е Диктатура
  • 106 Кестен

    2 0 Отговор
    Преди тези с книгите , трябва да
    да минат онези с пистолетите.
    Оставете ги , вече са осветени ,
    барем да свършат някаква работа. Споко , бай Ставри няма
    почивен ден.
  • 107 Аман

    1 1 Отговор
    от глупава пропаганда бе Дойчето.
    Забравяте, че имаше много преди Борисов с книги ама нищо не направиха бе. Нито книгите, нито годината на раждане са критерии за качеството за работата която трябва да свършиш.
  • 108 Аман

    1 2 Отговор
    от глупава пропаганда бе Дойчето.
    Забравяте, че имаше много преди Борисов с книги ама нищо не направиха бе. Нито книгите, нито годината на раждане са критерии за качеството за работата която трябва да свършиш.
  • 109 Мижитурков

    1 4 Отговор
    Мислех да отида да протестирам, ама се отказах. Ще вземе да ме види шефа по телевизията и ще ме уволни, той е гербераст. Пък и там разни ултраси беснеят, ще вземе да ме нарани някой...Пък и да падне правителството кой ще дойде на власт ??? Не виждам добра алтернатива. Да не вземе да стане по-зле...я по-добре да си трайкам за да не си загубя сигурната работа за 600лв.С нея все оцелявам някък...Който иска повече, нека протестира. Аз ще гледам протестите по телевизията и ще ги подкрепям тайно.
  • 110 Umen

    3 2 Отговор

    До коментар #43 от "Кой68":

    К'ъв "Студентски град" те гони, бе?
    Поне половината са си дошли от чужбина, а в чужбина всеки знаещ има поне една книга в стаята си, а каква е тя и къде в стаята си я крие е отделен въпрос.
  • 111 аврамъ бакалинъ

    3 1 Отговор
    Нац. предатели които намерили кога да свалят туй що се сваля само на избори , като дойдат изборите ще ви видим колко сте и струвате ли си въобще ефирно внимание..! Скрити комуняги и бивши такива с внуците си които не успяха да се уредят някъде в чужбина а тук ги мързи защото тате носи и мама меси за по лесно а той врещи на слънце за да влезе в кадър като ,,герой червен,, браво ..! Но не мина номера и сега чао до на избори бледи лица с тъмни мисли..!
  • 112 Матей

    2 1 Отговор
    Какви комунисти им се привиждат,отдавна ги избиха в Балкана,каква държава ще счупят новите управляващи,какво да и счупят на тая осинджирена държава,освен прангите.Наесен ще стане още по-зле,ако останат тия,но те си баят тъй,всъщност за тях ще стане много зле,като се сгромолясат,ще видят къде зимуват раците.От лакомия и злост,тия гадини не се спряхада безчинстват,лошо им се пише.
  • 113 Българи да спят до книги

    2 1 Отговор
    Каква шега. Аз дори не спя до книги а до плеймейтки мухахаха
  • 114 ИМПИЙЧМАНТ ЗА ПАРАЗИТА

    1 1 Отговор
    Много оригинално заглавие за МАНИПУЛАЦИЯ ..Ето един ВЕЛИКОЛЕПЕН ПРИМЕР ЗА МАНИПУЛАЦИЯ на малко-информираните ,лекомислените,на младите ,които не им знаят трковете,изоитските им номера на разбойниците от партията майка ...Този ,който не ги знае /среща се с тях от нколко години/,ЩЕ АХНЕ ОТ ИЗРЕЧЕНАТА ТАКА ОТГОВАРЯЩА НА" ИСТИНАТА", ФРАЗА ,ЧЕ НЕ МОЖЕ ДА УСОТИ ДА НЕ ЗАЛЮБИ ТАЗИ" ИСТИНСИ НАРОДНА ПАРТИЯ". НЕ СЕ ВЪРЗВАЙТЕ НА ТЕЗИ ТЕХНИ НОМЕРА .ИДЕОЛОГИЯТА ИМ Е ПЪЛЕН ФАРС .ОПЛЕТАТ ВИ ПО ТОЗИ НАЧИ В ТЕХНИТЕ СХЕМИ ЗА ДА ВИ УПОТРЕБЯТ В ИЗБОРИТЕ. НЕ ИМ СЕ ВЪРЗВАЙТЕ,НЕ ИМ ВЯРВАЙТЕ 99% при тях е ЛЪЖА.
  • 115 ИМПИЙЧМАНТ ЗА МЕТЕЖНИКА

    1 1 Отговор
    Като гледам ФИГУРАНТА ,колко "МНОГО РАБОТА "е свършил за 4 години ,мисля си КОЛКО ЛИ" МНОГО КНИГИ Е ПРОЧЕЛ",па и езици знае ..
    А горкия Бойко ,не прочел нито една книга И ПО ЦЯЛ ДЕН ЛЕЖИ ПО ГРЪП,НИЩО НЕ ПОХВАЩА, МЪРЗЕЛ МЪРЗЕЛ СИ Е И ТОВА Е..
    А ФИГУРАНА НЕ Е СПРЯЛ,СПУКАЛ СЕ Е ОТ РАБОТА ,ДЕНОНОЩНО РАБОТИ ,ама той е изчел много книги ,ееее,за товаааааааа.
  • 116 ОСЪЗНАЙТЕ СЕ МЕТЕЖНИЦИ

    1 1 Отговор

    До коментар #26 от "До 1 2 4":

    ТИ МНОГО РАБОТИ НЕ ЗНАЕ ,ТО САМО ДА Е ТОВА .И ТОЧНО ЗАЩОТО НЕ ЗНАЕШ ,КАКТО И ПОЧТИ ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ В ПРОТЕСТА МЛАДОЦИ ,ЗА ТОВА СТЕ ТАМ..САМОТО ТИ ПРИЗНАНИЕ ГОВОРИ ,ЧЕ ПРОТЕСТИРАТЕ НА СЛЯПО. АКО МАЛКО БЯХТЕ ПОПРОЧЕЛИ ЗА ТЕЗИ КОИТО ВИ УПОТРЕБЯВАТ СЕГА С ИЛИ ЧРЕЗ СЪДЕЙТВИЕТО НА РАЗБОЙНИЧЕСКАТА БСП И ПОДОБНИ/три пъти са ни фалирали държавата от крадрене,спряха европарите при тяхното управление пак заради кражби,за повече намери и прочети/.Така ни пробутаха и ФИГУРАНТА ,на сляпо,който с тях по команда на БОЖКОВ,същия реши да сътвори МЕТЕЖ.И съм сигурен ,че ако познаваш близкото ни минало и по-специално тази отрована сган +олигарсите мултимилионери ,които те създадоха по тяхно време,ще си помислиш дали можеш да вярваш на нещо добро да се случи ако ,тази партия дойде на власт.С ТЯХ СЛЕДВА ПОРЕДНАТА РАЗРУХА ,ТЕ СА ОПАСНИ ЗА БГ..БГ Е В БЕДА ЗАЩОТО Я ИМА ТАЗИ ПАРТИЯ..А ВИЕ СЕГА СТЕ ТАМ И НЕЗНАЕЙКИ ПОДКРЕПЯТЕ ТОЧНО ТЕЗИ ,ЗА КОИТО СТАНА ДУМА ПО–ГОРЕ.