Last news in Fakti

4 Август, 2020 10:00 4 605 13

Как социологията може да прецака изборите

  • протест-
  • социология-
  • мерки-
  • избори-
  • корупция-
  • демократична българия

Все пак едно с днешна дата е ясно и без социология, това управление няма минималното морално право и обществена легитимност да продължи да управлява

Как социологията може да прецака изборите - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Иван Иванов във "Фейсбук"

Понеже чета какви възторзи във всички посоки (най-вече от приятелите от ДБ) от днешната социология, да споделя и аз, от опит:

- социологията е само хипотеза за днес и показва тенденция тук и сега, утре ще е друго;

- от хипотезата, до деня на изборите има много вода да изтече;

- като почнеш да редиш листите, става мазало и изведнъж едни читави хора, стават озверели предатели;

- в деня на изборите много неща се случват, тъй както не изглеждат предварително и често са нелогични;

- даже и хипотезата на социолозите да се сбъдне, трудността е от позиция вечно против, да почнеш да планираш управление и да правиш промяна;

- следва търсене с кого и на каква цена трябва да се кооперираш в управлението и какви гаранции има, че няма да те прецака, като влезеш във властта;

- затова, като предпазна мярка правиш управление тип съпредседателство, илюзия, че двувластието ще те предпази от вътрешна изневяра, а всъщност то ти пречи да носиш отговорност и да управляваш ефективно;

- когато все пак почнеш да управляваш се оказва, че една част от хората ти са предварително купени, други са нарцистично опиянени и личностно неповторими, трети хал хабер си нямат защо трябва да управляват, като могат да си движат личните проекти, четвърти, оказали се в светлината на прожекторите стават недосегаеми и незаменими;

- накрая се оказва, че даже и предварителната социология да е вярна, отговорностите и рисковете от справяне с реалността са много по-големи от удобната позиция да си фантазираш демокрация и как ти я управляваш.

Пиша, за да предупредя колко много упорити действия и ум трябват, за да се сбъдне нещо, което на първо четене изглежда привлекателно, но всъщност е много "кръв, пот и сълзи".

Все пак едно с днешна дата е ясно и без социология, това управление няма минималното морално право и обществена легитимност да продължи да управлява.

* Заглавието е на ФАКТИ


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Охоооо

    12 30 Отговор
    Тоя да си гледа психологията и да не говори на празно ей всеки акъл дава
  • 2 Това

    17 34 Отговор
    управление все пак има легитимност и социологията го показва. Следващия парламент, ще бъде миш маш от идиоти и дори да съставят правителство след 4 годи ГЕРБ пак ще са на власт.

    Коментиран от #4, #13

  • 3 Борис

    18 25 Отговор
    Както протестиращите вършат глупост след глупост, така и всеки самозабравил се може да пише каквото си иска .
  • 4 Kris51

    22 1 Отговор

    До коментар #2 от "Това":

    Всеки има право да мечтае. Дори за невъзможни неща:)
  • 5 Бай Курти

    20 37 Отговор
    Това управление има право да управлява, защото е легитимно.Има правомощия ,дадени му от мнозинството. Само след броени месеци ще има избори.Всеки с претенции да управлява да се яви на избори и да спечели доверието на народа.Няма,как улицата да диктува правилата за управлението на държавата.

    Коментиран от #11

  • 6 kkk

    9 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: - в деня на изборите много неща се случват, тъй както не изглеждат предварително и често са нелогични;
  • 7 Правителството

    16 16 Отговор
    има моралното право да управлява,защото е легитимно избрано на избори,а протестърите нямат право,защото са нелегитимни и с нощи не са допринесли за развитието на държавата. Шайка безработни безумци.
  • 8 Капитана

    19 8 Отговор
    Като свършат парите на дубайския дебил, тогава пак ще говорим. Лошото е че много е крал от Българския народ и има милиарди, но рано или късно ще свършат и тогава ще ги видим тези радевчета,корнелийки и тем подобни...
  • 9 Стършел

    11 2 Отговор
    Дай Боже на следващите избори да има висока избирателна активност. Това е единственото спасени за България от пипалата на корпорацията дпс! Късно е да се забрани(кукловодите ще предизвикат изкуственно междуетническо напрежение). Ето, какво ни натресоха ДС-БКП-БС другарете през 1989г. Само това е единственото и засега легитимно спасение на държавността.
  • 10 Край

    4 1 Отговор
    Без мажоритарни избори сме обречени да правим едно и също и да избираме едни и същи.
    Лъчо Мозъка пак ще си е депутат.
    При мажоритарните избори партиите ще се избиват да молят читави хора за да ги издигнат за техни кандидати. При листи - най-отпред са най-верните на вожда.
    Българската демокрация показа недъзи които само мажоритарния избор може да лекува. Ако и това лекарство не помогне - да идва горския. Все ще се намери кой да суспендира конституцията и да вкара 50-100 демократични дерибей в затворите.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 йокин

    6 6 Отговор
    Не съм съгласен,че протестиращите,с нищо не са допринесли,за нещо.Някои,с''такава професия'',семейства хранят.ТРИДЕСЕТ ДЕНА по 50лв.,БЕЗ ДАНЪЦИ,УДРЪЖКИ,КОЛКО ПРАВЯТ.
  • 13 Яверт

    8 0 Отговор

    До коментар #2 от "Това":

    Така мислеха и сдс, така мислеше и царя. За мен правилният подход е в момента в който новото правителство сгреши ние да излезем на улицата. Не бива да се допуска на никой да си разиграва коня безнаказано.