8 Септември, 2020 07:42 11 071 130

133 милиарда лева струва на България войната срещу Хитлер

  • втора световна война-
  • българия-
  • милиарди-
  • червената армия-
  • история-
  • хитлер-
  • хитлеристка германия-
  • ссср-
  • окупация-
  • разходи-
  • армия-
  • 9 септември-
  • отечествен фронт

По време на окупацията на Червената армия България е подложена на тотален и несправедлив грабеж

133 милиарда лева струва на България войната срещу Хитлер - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На утрешния 9 септември, през 1944 година властта в България е насилствено завзета от Отечествения фронт – обединени леви, опозиционни на доскорошния режим в страната ни партии. Събитието има огромни исторически последици за България и поставя началото на дълбоки преобразования в цялостното развитие на българското общество.

Дълги години след навлизането на съветските войски в Северна България обаче не беше ясно финансовото измерение на издръжката и задълженията на България към съветските окупатори в края на Втората световна война. Истината все пак излезе наяве. По данни на Българската народна банка (БНБ) разходите по участието на България във войната срещу Хитлерова Германия възлизат на колосалните 133 280 719 447 лева, или приблизително 300 милиона долара (тогавашни).

Само в рамките на няколко месеца в последната фаза на Втората световна война (от септември 1944 г. до май 1945 г.) разходите на България са колосални, сочат данните на Българската народна банка, която в „История на външния дълг на България” описва в конкретика финансовите и човешки загуби. Съвременните историци, позовавайки се на архивни документи, дават отговор на въпроса какви финансови загуби търпи България в конкретния период.

Макар да не е участвала в активни военни действия, като бивш сателит на Берлин страната ни отново се оказва в лагера на победените и трябва да понесе последиците от това. По време на окупацията на Червената армия България е подложена на тотален и несправедлив грабеж. Съветският съюз, победител във войната срещу Хитлер, не гледа на България като на съюзник, а като на плячка, чиито богатства ѝ принадлежат. Предаването на огромни количества пари, стоки, въоръжение и извършва­нето на ремонти и използваните за тях материали започва веднага след навлиза­нето на съветските войски в България и се изпълнява безропотно от българско­то правителство до края на военните действия въпреки критичното положение на държавните финанси и българската икономика.

Става ду­ма за едно бреме, непосилно за финансовите и стопанските възможности на България, при това осъществено в изключително кратки срокове - само за по-малко от 9 месеца. Като пример може да се отбележи, че по официални данни целият национален доход на страната за 1945 г. възлиза 141.8 млрд. лв. Освен преките разходи за военните действия българската икономика и фи­нанси се натоварени с изпълнението на множество задължения, произтичащи от Съглашението за примирие, които продължават и доста време след края на вой­ната, като повечето от тях приключват чак към лятото на 1947 г.

Историкът Веселин Ангелов, който изследва този период, стига също до извода, че съветската окупация подчинява не само политически, но и икономически България на СССР. Външните финансови задължения, обслужвани от края на Втората светов­на война до подписването на Парижкия мирен договор, както и изнасянето от страната на значително количество стоки, материали и суровини имат сериозни и трайни икономически и политически последици за по-нататъшното развитие на българското общество. Тежкото състояние на държавните фи­нанси и на националното стопанство подготвят условията за бързото налагане на съветското икономическо и политическо влияние в страната. Чувствително­то обедняване на населението вследствие девалвацията на лева, паричната обмя­на, огромните данъци, както и острата липса на продукти за масово потребле­ние на дело унищожават възможностите за развитие на частната инициатива в производството и търговията много преди официално да се предприеме прави­телствената политика на национализация.

Червената армия освен това изнася и т.нар. „трофейна плячка” – архивни документи, произведения на изкуството и др., не само от България, но и от другите окупирани страни в Източна Европа. Очакванията, че след май 1945 г. непосилните за страната плащания ще бъдат прекратени, не се оправдават. По изпълнение на Съглашението за примирие България посреща едни изключително големи плащания, които се отразяват крайно неб­лагоприятно на стопанското ѝ развитие. Съществени проблеми се появяват по повод многобройните случаи, когато разни представители на служби в съветските войски, пребиваващи в страна­та, искат направо от държавните и обществените организации, от индустриални­те и занаятчийските предприятия и частни лица услуги или доставки на матери­али и предмети, без за това да имат издадени по установения от Съюзната контролна комисия ред наря­ди. Естествено българските административни власти и частни юридически лица изпълняват исканията на съветските представители, а после правят постъпки пред държавата да им бъдат изплатени предадените материали или направените услуги. На много места из провинцията съветски военни съвсем безконтролно изземват средства, които дори документално не са оформени.

България има своя принос в успешните операции сре­щу Германия в района на Югоизточна Европа. Поведението на българските власти улеснява концентрирането на съветски войски в близост до Моравската долина и подстъпите към Белград; спестява на Трети украински фронт необхо­димостта да покрие сектор от 300 км, за което са нужни не по-малко от 15 диви­зии; привлечени са значителни германски сили на новообразувания фронт, кои­то иначе биха били използвани в други райони на бойните действия и биха заба­вили съветската офанзива; а в сраженията при Драва - Соболч Първа българска армия има важен дял за разгрома на елитни германски части. Жертвите и материалните средства, дадени в хода на активните бойни действия, потвърждават сериозното участие на страната в заключителния ста­дий на войната. Броят на убитите български войници и офицери възлиза на 8337, изчезналите са 9155 и ранените - 22 958. Така общо жертвите и пострадалите достигат 40 450. Особено голямо е количеството на изразходваните стоки, ма­териали, въоръжение и пари не само за нуждите на българската войска, но и те­зи, предадени на Трети украински фронт и на Народноосвободителната армия на Югославия.

А в какво се изразяват колосалните финансови загуби на България само в заключителната част на войната? Интендантските средства, включващи отпуснатите хранителни при­паси, фуражи и др. на българската армия, съветските войски и югославската народоосвободителна армия, а също загубеното и разпиляното вещево имущество в хода на военните действия възлиза общо на 23 390 804 209 лв.; отпуснатите су­ми за заплати и за закупуване на храни, фуражи и вещево имущество са 3 501 361 555 лв.; унищожените, използваните и изоставените оръжия и боеприпаси в хода на бойните действия се изчисляват на 10 527 473 801 лв.; по параграфа относно изоставените в Македония и Тракия, както използваните и унищожени инже­нерни средства разходите възлизат общо на 3 593 470 084 лв. Дългият списък на употребените стоки и материали за нуждите на военните действия обхваща още свързочни средства, санитарно и ветеринарно имущество, автомобилен парк, горива и смазочни материали, превози, обезщетения, издръжка на военноплен­ници, въздухоплавателно и морско имущество, средства, изплатени от Минис­терство на социалната политика и т.н. По всички тези точки разходите се опре­делят на 63 262 141 733 лв. Към тях се добавят и извършените до 8 май 1945 г. разходи по изпълнение и на други точки от примирието, които надхвърлят 30 млрд. лв. и така похарчените средства в пряка връзка с воденето на войната въз­лизат на 95 241 582 054 лв. Освен тези разходи в доклада основателно се отбеляз­ват и загубите за националното стопанство от мобилизирането на работната ръка, откъсването ѝ от икономическата дейност и реквизирането на транспортните средства. Косвените щети са определени на 27 059 286 810 лв. Прибавени са и раз­ходите, свързани с обезщетенията, които българската държава ще изплати в след­ващите около 10 години на инвалидите и вдовишките семейства под формата на пенсии, стипендии, еднократни помощи и др. Сумата за тях е изчислена на 10 979 850 583 лв. Като се съберат числата по отделните параграфи, се получава колосалната сума от 133 280 719 447 лв., която представлява общият размер на разходите по участието на България във войната срещу Хитлеристка Германия.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 57 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Чичо

    89 22 Отговор
    Когато Римската империя е окупирала Мизия, колко е струвало?
  • 3 ЧЕРВЕНО ЗНАМЕ ☭☭☭☭

    48 33 Отговор
    На заем ли ги взеха тези 133 милиарда лв?
  • 4 Батко

    96 18 Отговор
    А колко щеше да струва на България да я натикат в Югославия, щото това е бил другия вариант?
  • 5 Бесен Язовец

    73 36 Отговор
    С безоловен бензин ли зареждаха руснаците в БГ и черен хайвер ли храниха Червената армия за 133 милиарда?
  • 6 Зелето

    174 63 Отговор
    Статия в стил "Дойче Веле".
    След 9-ти, България построи жилищни квартали, пътища по които се движиш без да плащаш налози, разви енергетика, хим. промишленост, машиностроене, БЕЗПЛАТНО здравеопазване, БЕЗПЛАТНО образование, имаше оборидвана, обучена и боеспособна армия. Българите гонеха 10 милиона, към около 5 сега.
    Преди да ми сложите минуса, се замислете, кое от гореизброените неща го има сега.

    Коментиран от #26, #42, #94, #130

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 мали мали

    33 9 Отговор
    Те сега не могат да ги съберат без заем,хапеха смях голям аре че съм на бачкане
  • 10 Псевдоним

    76 7 Отговор
    Погледнато от друга страна, България е една от най-малко пострадалите държави от Втората световна война.

    Коментиран от #18

  • 11 кукуРИГУ

    56 23 Отговор
    Българите си заслужаваме съдбата, може би само африканските народи са мъничко по зле от нас. Навряни сме в миша дупка от шепа комунисти. Така наречените демократи сега, всичките са отрочета на БКП. Да са живи и здрави, заслужаваме ги
  • 12 я по полека

    111 13 Отговор
    Я кажете къде бяха разположени окупационните съветски войски и колко е техния брой ?
    Колко града е бомбила и сринала съветската армия ?
    А колко репарации трябваше да плати България на Гърция , Македония и Сърбия за Българските окупационни войски там ?!!!
    Кой подкрепи България срещу искането на западните "приятели " за разпарчатосването на държавата след края на ВСВ ?
    Кой бомби София , а и цяла България ?

    Коментиран от #123

  • 13 Уди Кълвача

    27 6 Отговор
    Глупав смеш лева тогава е бил по скъп от долара!

    Коментиран от #119

  • 14 другата истина

    88 7 Отговор
    На 24 януари 1944 г. 300 американски тежки бомбардировачи трябва да бомбардират София.Но в този ден природата е на страната на софиянци. Цялото Софийско поле е потънало в дебел слой мъгла. Самолетите на 15-а въздушна армия на САЩ не разполагат с уреди за сляпо бомбардиране, каквито имат нощните бомбардировачи на Кралските военновъздушни сили. И след като се въртят над Витоша в продължение на 45 минути, бомбардировачите поемат в различни посоки.

    Друга формация от 84 бомбардировача удря Враца. Загиват 124 и са ранени 250 врачани. Изтребители слизат ниско и обстрелват града. Мирното население е разстрелвано от упор с бордните картечници и оръдия. Бомбардирани са също селата Кунино и Беглеж и други селища в Северна България. Общо в този ден над страната са пуснати около 800 бомби и са разрушени 234 сгради.
  • 15 Наистина,

    55 7 Отговор
    да не знае човек,да де смее ли,да плаче ли!!!!
    Денис Джамбазов “журналистът” който след почти 80 години след “окупацията” ни съобщи какви загуби сме понесли....Браво!!!!!!

    Коментиран от #21

  • 16 гадна работа

    83 5 Отговор
    Зловещата равносметка на операция "Point Blank" (прицел от упор): София е бомбардирана 11 пъти, както и Враца, Дупница и още 18 селища.
    Хвърлени са 45 265 разрушителни и запалителни бомби. Част от тях са със закъснител, за да избухнат по-късно, когато хората са напуснали скривалищата.
    Използвани са и бомби във вид на играчки и писалки, предназначени да убиват и осакатяват деца.
  • 17 Бесен Язовец

    59 18 Отговор
    На смешния соросоид отново му се привидя окупация след 1944 г +едни 133 милиарда лв!

    Коментиран от #108

  • 18 паметлив

    25 5 Отговор

    До коментар #10 от "Псевдоним":

    Мда-а, Чехословакия, Унгария, Югославия, Полша, че и Румъния бяха къде по-зле от нас. Нарочно соча страни от източния блок, които сигурно си посещавал през комунизма.
  • 19 Гошо

    37 7 Отговор
    А колко ни е струвала войната преди това срещу САЩ и Англия
    Щото тая картинка макар и от Берлин много прилича на София от онези времена
  • 20 Ме109

    34 17 Отговор
    През ВСВ бг не е воювала с никого.
    Руснаците не са виновни, че повечето бг политици и дипломати, особено след 9.09. са идиоти.
  • 21 Наистина,

    36 11 Отговор

    До коментар #15 от "Наистина,":

    някое дете във втори клас,ако прочете тази
    глупост,може пък и да повярва .....
  • 22 брей

    28 8 Отговор
    Брей ! И кък ги сметнаха ?
  • 23 Философа

    28 12 Отговор
    Някакви богатства имало в Княжество България някакви историци някакви измислици по скоро на хвърляни снощи на масата до евтината ракия и шопската салата!
  • 24 Ххх

    41 14 Отговор
    "Предаването на огромни количества пари, стоки, въоръжение ...... " - интересно ми е, какво въоръжение чак толкова сме имали тогава, което да представлява интерес и да бъде предавано. Основното ни въоръжение предполагам тогава е било немско. Но, може би основно стрелково. Предполагам, няколко оцелели Месершмид 109 след англо - американските налети, ограничен брой немски танкове от ранните модели, които значително са отстъпвали като технически и най вече бойни възможности на основните за времето си съветски танкове Т 34 - 85 и ИС 2. Така че, обективно не виждам какво толкова въоръжение сме имали за предаване. Пък и, така както се пише, колко сме ощетени и ограбени от Съветският съюз, дали в сайта ще се появи аналогична статия колко са загубите от англо - американските бомбандировки през войната - и като човешки жертви, и като финансови загуби.

    Коментиран от #25

  • 25 Уди Кълвача

    29 14 Отговор

    До коментар #24 от "Ххх":

    Кремаклийки и черешови топчета са предали на руснаците!
  • 26 Гошо

    17 46 Отговор

    До коментар #6 от "Зелето":

    Сам знаеш, че тогава нямаше банани дънки,портокали и народа гладуваше сега има и народа е не сит а преяжда ,дори проблем стана наднорменото тегло а тогава всички бяха слаби с изключение на партийните членове и семействата им а пък АБФКтата се пръсваха от ядене защото на тях им доставяха специално агнешко луканки и разбира се банани

    Коментиран от #40, #64, #89, #115

  • 27 Selçuk Bey

    5 47 Отговор
    Края на бегето започва след 1876г до тогава е имало 500 години златни векове😂
  • 28 Да бе

    10 6 Отговор
    Ми тъкмо да са поискали толкова компенсаций заради бомбардировките и готово. Или като гърците да дръпнем 500 милиарда заем и сме се оправили

    Коментиран от #46

  • 29 Ганьо

    28 8 Отговор
    първо посрещна германците с цветя , после пък руснаците - и тях пак с цветя !

    Коментиран от #43

  • 30 Тото 1 и Тото 2

    32 9 Отговор
    А колко ще ни струва да отвоюваме РОДИНАТАси обратно от хищните и алчни лапи на хората от една клика , наречена ШАЙКА и ХУНТА ?
  • 31 МожешеСеднаИзречение

    31 7 Отговор
    Можеше с едно изречение да се напише статията: Германия води война, а България плащаше нейната сметка. Явно 2 пъти не ни стигна да разберем, че всеки път когато застанем на немска страна ще става същото. Препратка и към последните 20-тина години, колко прегръдки имаше с Германия, само един човек може да ги преброи.

    Коментиран от #33

  • 32 Главанаци

    23 5 Отговор
    Когато обявиш война на целия свят обикновенно така се получава.
  • 33 канчо

    18 3 Отговор

    До коментар #31 от "МожешеСеднаИзречение":

    И той не може да ги преброи. Той може да преброи само колко папи са го галили по главата, понеже е учил да брои само до 3.
  • 34 гост

    17 8 Отговор
    Да би мирно седяло,не би чудо видяло. Защо са ни били двете световни войни. Каквото взели балканските войни взели, който се чуства българин да си дойде на освободените територии и толкова... Щяхме да сме на ниво Швейцария и Швеция, но ние не жадни за територии, жажда която ни коства тотален банкрут за столетие на пред
  • 35 Наблюдател

    24 5 Отговор
    Хм. Бомбастична, невярна сума за разорена от войната страна. Смятайте сега колко плащаме на янките и турците, след век да не се сетим да смятаме. Сами за отровните тецове на англичоците и янките даваме над милиард годишно, за да им плащаме глобите . Те пък ни дават прескъп ток.
  • 36 плевен

    21 5 Отговор
    Тези цифри нищо не говорят докато не ги сравним със загубите през Първата СВ. Да сложим в таблицата територии, мъже, контрибуции, закупено от Германия оръжие... Разминали сме се евтино.
    Защо същото не се е случило с Турция или Швейцария. И двете страни са били прогермански настроени, ала са имали акъла да си седят на задниците.
  • 37 big

    33 8 Отговор
    Пропагандата е хубаво нещо, но лъжата - не! Не знам какви са тези историци, които пренебрегват очевадни факти за сметка на политическите си пристрастия - ако България не беше участвала във войната срещу Хитлер, последствията щяха да бъдат твърде сериозни и парите за репарации огромни. Щяхме да се лишим и от повече българска територия. След ВСВ и всички негативи за нас, ние се възстановихме сравнително бързо и след 30 години бяхме в първата третина от държавите по света по почти всички показатели. Сега, след толкова години "демокрация" и 11 години диктатура на Бойко Борисов, сме в последната четвърт на същите тези държави! Да не говорим, че построеното след 09.09.1944 г. до 10.11.1989 г. все още е видимо и съществува, а в някои сфери е икономополагащо - ток - АЕЦ, горива - Нефтохим, пристанища, железници, пътища - не магистралите, летища, химическа промишленост и т.н.
  • 38 Русороб

    14 32 Отговор
    Написали им го с доводи и цифри, ама не, шумкарчета слушали баба им шаврантията какво им е говорила. Истината е че България е била сред челните редици в Европа до 44-а когато миризливият червен ботуш стъпва на бълканите и ни окупира. Истината е че и златото от БНБ изнесоха и че до ден днешен продължават да ни грабят чрез ватниците Р. Петков копейкин БСП гумен гадев, списъкът е огромен и докато има такива еничари България няма да се оправи.

    Коментиран от #41

  • 39 133

    10 4 Отговор
    Досещам се откъде е заформил числото 133. 133 СОУ Пушкин е бившето руско училище. Което още е от най-желаните. Но преподават ли руски не знам. А кръчмарските сметки как да коментираш?
  • 40 аман от папагали

    23 11 Отговор

    До коментар #26 от "Гошо":

    Кога е гладувал народа ? Бе ти чуваш ли се какви ги дрънкаш ? Живял ли си тогава ?
    Дънките и бананите ли са най важното в една държава?

    Тогава ходехме всички на море и не за три дена ами за 20 дена.
    Забравяш къде си отишъл !
    Карта за възрастен 55 лева. За дете 25 лева .

    Коментиран от #49

  • 41 стига вече с тия лъжи

    23 6 Отговор

    До коментар #38 от "Русороб":

    В кои челни редици бе учен ? Две национални катастрофи !!!
    Деветоюнския преврат.
    Междусъюзническата война.
    Септемврийското въстания.
    Войнишкото въстание .
    Всичките потушени с кръв.
    На това ли му викаш просперитет ?!!
    Почти всяко семейство е дало жертви . Нямали са хляб да ядат !

    Коментиран от #51

  • 42 Bingo

    23 26 Отговор

    До коментар #6 от "Зелето":

    Прав си, след като отнеха земята на хората ги натикаха в панелки за да бачкат в мегаломанските заводи, които след 1989 г. логично фалираха когато трябваше да се конкурират в нормална пазарна среда. За химическата промишленост мога да те поканя да поживееш в Бургас, да се наслаждаваш всяка сутрин на аромата и, да не говоря за първенството ни по онкоболни. Безплатното здравеопазване е нужно на бедните каквито бяхме всички, аз предпочитам да печеля повече пари и да си плащам за него и за пътища отколкото да ми плащат мизерна заплата, да чакам 20 г. за Лада, и да не мога да пътувам по света. Комунизмът или Социализмът е най-голямото зло което ни се е случвало от както е създадена държавата ни.

    Коментиран от #44, #79, #80, #81, #82, #83

  • 43 Някой

    3 0 Отговор

    До коментар #29 от "Ганьо":

    Е това е да си добър политик!
  • 44 бибитко

    33 4 Отговор

    До коментар #42 от "Bingo":

    А сега какво се развива в тая държава ? Какво стана със земеделието ? А как ухаят западните боклуци които горят в нашите тецове ?
    Виждал ли си какво представлява едно предприятие след "приватизацията "?
    Рязали с оксижена до където им стига ръката ! Машини , стълбища , климатизация.....
    Все едно в някакъв филм за след трета световна война. И всички това - само и само да унищожат създаденото преди 1989 година.
    Същото се случи и със свинефермите и с овцефермите и с краварниците....
    Тухла върху тухла не остана. Коя друга държава го направи това ?

    Коментиран от #60

  • 45 Дед

    5 0 Отговор
    Колко милиарда струват сега на Германия нашите цигани, дето са там?
  • 46 тотаЛИЗАТОР

    3 1 Отговор

    До коментар #28 от "Да бе":

    КомпенсациЯ - КомпенсациИ ......Не с Й ! Внимавай ! Иначе за Гърция си прав ! Ама те са си хитреци !
  • 47 мишо

    10 4 Отговор
    без Червената армия , Асеновград граничен пункт. Ама като гледам сега какво е положението тука, май , май , ще им е било по-добре на хората да са в Гърция

    Коментиран от #91

  • 48 падналия ангел

    24 4 Отговор
    Май руснаците бяха тези, които навиха сърбите да се откажат от репарациите. За сметка на това за Гърците до последно, ако не се лъжа 19745-76 г. сиренето и агънцата тичкаха към Еллада! Ако бяхме оставени в ръцете на Чърчил-На 9 октомври 1944 г. Чърчил казва: аз плюя на българите. Той е номер 1 сред българомразците, най-отявленият."Европа свършва там, където започват да ядат шкембе чорба".
    "Тия, дето си казват „честита баня“ - те ли са ни обявили война"?
    "За да падне България, трябва да падне само София. Тя трябва да бъде изравнена със земята и в развалините й да се засеят картофи".
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Ццц

    27 5 Отговор
    А чии пари после се направи завод във всяко село и паланка? Кой даваше гориво, за да се произведе и изкупи земеделската продукция? Защо бяхме 9 млн при СССР, а при САЩ станахме 6? В коя Конституция беше записано, че държавата е длъжна да осигури 100 % работа на всеки? Защо единствените що годе грамотни цигани в момента са тези от татово време? Можеше ли циганин да изнасили бабата на село и това да му е професия? И още и още примери....
    Да, има и големи глупости през режима, не съм му фен, но обективността изисква да се каже, че тато е далеч по-голям родолюбец от бодигарда си себелюбец, а не само да кажеш мразя Русия, комунистите и т.н.. Защото за омразата не се изисква много акъл и знания, то е естествен рефлекс на хейтъра - простак, който обича който обича ракийцата и понякога жената и нищо друго.
  • 51 Русороб

    5 11 Отговор

    До коментар #41 от "стига вече с тия лъжи":

    В елита на Европа бяхме, а група, а не във Варшавския договор и като видим руснак да му лижем краката а ако е жена като вицето ни пред гундяев, на колене и лапа.

    Коментиран от #53, #56

  • 52 Мурзилажа на амбразурата!!!

    5 6 Отговор
    Хахаха

    Коментиран от #54, #59

  • 53 Рунцайс

    12 6 Отговор

    До коментар #51 от "Русороб":

    Кой е бил в елита на Европа ? Бе ти добре ли си ? Кое ни е било елитарното ? Хората са нямали хляб да ядат , даже солта е била дефицит - ти за елит ми говориш !

    Коментиран от #55

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Софиянец

    5 8 Отговор

    До коментар #53 от "Рунцайс":

    Ами прочети, образова се, не разчитай на разказите на баба ти, която е лазила пред всеки руснак.

    Коментиран от #57

  • 56 бай Кольо

    8 4 Отговор

    До коментар #51 от "Русороб":

    Защо не разгледаш "елитния" вид на София 40- години!!Има снимки.
    За провинцията пък няма какво да говорим ! Къщурки сякаш от средновековието - кал и прахоляк навсякъде.

    Коментиран от #63

  • 57 Рунцайс

    8 2 Отговор

    До коментар #55 от "Софиянец":

    Твоята баба ако е лазила под немците , моята не е. Ти себе си гледай.

    Коментиран от #65

  • 58 Стрелата

    5 1 Отговор
    Дайте пез 1 век колко струвала само тъпотиии
  • 59 сороснята бе да не оцапате гащите

    5 1 Отговор

    До коментар #52 от "Мурзилажа на амбразурата!!!":

    Не си струва за два цента и половина.

    Коментиран от #67

  • 60 Bingo

    8 13 Отговор

    До коментар #44 от "бибитко":

    Развива се това което може да се развива в държава изостанала 45 г. от всички останали, със земеделието стана това което става след 35 г. отнемане на земя, отново се обработва от ТКЗС-та наречени Кооперации само че от другарите, който заграбиха ТКЗС-тата и сега вече са бизнесмени-арендатори. Да нарязаха се много заводи, но те бяха нарязани от вашите другари. Заводите, които имаха шансове да се конкурират и в които имаше смисъл да се инвестира се развиха логично, останалите в повечето случаи технологично изостанали няма как да бъдат спасени. Не забравяй, че Социализмът не падна щото беше свален, а защото беше икономически пред фалит, и комунистическите фамилии решиха да си разделят останалите блага и капитали.

    Коментиран от #61

  • 61 неграмотен си

    17 5 Отговор

    До коментар #60 от "Bingo":

    Защо дрънкаш за неща с които не си запознат ?
    Знаеш ли нещо за ДЗУ Стара Загора например ?
    22 завода за електроника под шапката му !
    А за това че България беше в ТОП десет на държавите производители на компютри?

    Тогава нямаше още компактдискове. Информацията беше на флопита.
    Знаеш ли че произвеждахме 55 - 70 хиляди флопидискови устройства на месец ? Това говори ли ти нещо ? А това че още 80-те години произвеждахме електроника за промишлени роботи ?

    Коментиран от #124

  • 62 Перо

    18 5 Отговор
    А колко ни струва тиквата и оня с лилавите венци? БГ дава 32,000 жертви през Втората световна война,а през време на мутренския преход над 2 млн.души,без война и разрушена цяла една държава.
  • 63 Русороб

    6 9 Отговор

    До коментар #56 от "бай Кольо":

    Дори и днешни дни да се разходиш ще видиш единствено красиви сгради които са от преди 9-и, след това се строяха само панелки и грозотия, а и паметници на ватниците, че бетонираха простаците във властта та до ден днешен.

    Коментиран от #66

  • 64 Перо

    8 2 Отговор

    До коментар #26 от "Гошо":

    Това по новата история на чичко Шорош ли го учите?
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 не си го видял само плямпаш

    11 7 Отговор

    До коментар #63 от "Русороб":

    А бе учен - с Колко нараста населението на София след 1944 година ? А на останалите градове ?
    А това че не вземете да си боядисате блоковете и да ги освежите - никой не ви е виновен.
    80% от жилищния фонд е построен между 1958 г и 1989 г . Включително и по селата.
    Политиката е била - "Всеки българин със собствен дом ".
    Раздаваха се жилища с предимство на млади семейства !
    А сега ?

    Коментиран от #71

  • 67 Два цента и половина

    3 3 Отговор

    До коментар #59 от "сороснята бе да не оцапате гащите":

    Са 100 рубли

    Коментиран от #70

  • 68 8388

    3 0 Отговор
    Когато се правят оценки е хубаво да се отчете обезценката на лева и да се отнесе към днешната му стойност, за да си направим реална представа.

    БВП на България през 1945 - 141 млрд лева? Икономика на воюваща държава, с износни пера - тютюн, яйца, жито, шаяци и шинели.

    Обезценката на валутата ни трябва да е била по-голяма от Виденовата зима.
  • 69 Рунцайс

    2 2 Отговор

    До коментар #65 от "Сафиянец":

    Същото важи и за твоята бе баджанак.
  • 70 сороснята на върбата

    4 0 Отговор

    До коментар #67 от "Два цента и половина":

    Да ти имам аритметиката.
  • 71 Русороб

    3 13 Отговор

    До коментар #66 от "не си го видял само плямпаш":

    По голяма смешка не бях чел, всеки с апартамент а партийните с десет :) що не се запишеш за Лада да чакаш ;) смешник.

    Коментиран от #73, #75

  • 72 Коко

    16 3 Отговор
    Това е новата история наложена от новите ни окупатори, а тези които пишат против социализма са предатели на БЪЛГАРИЯ тогава бяхме държава, а от тридесет години сме кочина
  • 73 бастунчо

    8 0 Отговор

    До коментар #71 от "Русороб":

    Че какво и е на Лада- та. Италиански Фиат - автомобил на годината .
    Колко автомобила произвежда БМВ по времето на началното производство на Жигула ? Май около 1000 бройки ?!! Защо БМВ не наводни пазара от раз ?
  • 74 Бай Стойчо

    16 3 Отговор
    Значи, правим пакт с хитлеристка Германия, която губи войната, и после обвиняваме победителите, защо са правили еди как си с нас. Уникални глупости са писани тук.
    Защо не обвиняваме Германия, която ламтеше за "Хилядолетен Райх", направи толкова много грешки и загуби войната?

    Защо не се сърдим на нас си, които за втори път се хванахме на германското хоро, и то след като сме загубили веднъж с тях, и победителите ни порязаха жестоко ( ПСВ и Ньойски договор)? А Ньойският договор е повратен момент в българската история, чиито последици ни тежат и до днес.

    Коментиран от #85

  • 75 кажи нещо за чекмеджето

    9 0 Отговор

    До коментар #71 от "Русороб":

    То да не е като сега - Цецо ушето със шест апартамента за шест години ! Депутат Нунев с имение за пет милиона. Цецка Цачева и тя в къпа. Има ли нужда сега да ги изрежда всичките ?
  • 76 Само а питам

    14 3 Отговор
    Абе, я кажете колко милиарда загуби страната ни от американската окупация след 1990 до днес, и то без да сме водили война??
  • 77 В.В.П.

    5 0 Отговор
    СЛЕД 10 Г...ФАКТИ ЩЕ НАПИШЕ...,,УПРАВЛЕНИЕТО НА ДЯСНО ЛЯВО ЦЕНТРИСТА БМБ,СТРУВАШЕ НА БЪЛГАРИЯ 200 МЛД.ЕВРО.....А НА АДОЛФ ,КОЛКО МУ Е ИЗЛЯЗЛО????...ТОВА СА ВЪПРОСИ ,БЕЗ ОТГОВОРИ....СЕГА ВОЙНИТЕ СА ПО ДРУГ МЕТОД В ЕВРОПА....ААА,И БЕДНИЯ БЪЛГАРИН ,Е ПО БОГАТ ОТ БЕДНИЯ ГЕРМАНЕЦ...ИМА МАЛКА ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ..ТОВА Е МНОГО ВАЖНО ЗА ИЗХРАНВАНЕТО...
  • 78 Свинчо

    2 9 Отговор
    А комунистите и шумкарите колко откраднаха след 1945 год и колко без съд и присъда избиха.Докога все те ще са жертвите хора без съвест

    Коментиран от #84

  • 79 Гост

    7 3 Отговор

    До коментар #42 от "Bingo":

    "Прав си, след като отнеха земята на хората ги натикаха в панелки за да бачкат в мегаломанските заводи...".
    Още живееш в същата панелка! Щото друга не можеш да си купиш при сегашната заплата, ако ще и три живота да имаш на сегашния ти стандарт!?
  • 80 Гост

    6 4 Отговор

    До коментар #42 от "Bingo":

    "Прав си, след като отнеха земята на хората ги натикаха в панелки за да бачкат в мегаломанските заводи...".
    Още живееш в същата панелка! Щото друга не можеш да си купиш при сегашната заплата, ако ще и три живота да имаш на сегашния ти стандарт!?
  • 81 Гост

    6 4 Отговор

    До коментар #42 от "Bingo":

    "Прав си, след като отнеха земята на хората ги натикаха в панелки за да бачкат в мегаломанските заводи...".
    Още живееш в същата панелка! Щото друга не можеш да си купиш при сегашната заплата, ако ще и три живота да имаш на сегашния ти стандарт!?
  • 82 Гост

    4 5 Отговор

    До коментар #42 от "Bingo":

    "Прав си, след като отнеха земята на хората ги натикаха в панелки за да бачкат в мегаломанските заводи...".
    Още живееш в същата панелка! Щото друга не можеш да си купиш при сегашната заплата, ако ще и три живота да имаш на сегашния ти стандарт!?
  • 83 Гост

    5 4 Отговор

    До коментар #42 от "Bingo":

    "Прав си, след като отнеха земята на хората ги натикаха в панелки за да бачкат в мегаломанските заводи...".
    Още живееш в същата панелка! Щото друга не можеш да си купиш при сегашната заплата, ако ще и три живота да имаш на сегашния ти стандарт!?
  • 84 знаеш ли изобщо за какво иде реч

    12 3 Отговор

    До коментар #78 от "Свинчо":

    Кого избиха без съд и присъда бе ? Няма човек без съд и присъда.
    Да не говорим че всичките са си заслужили възмездието. Такива които се снимаха с отрязани човешки глави ??
    Такива дето избиха цвета на нацията !!!

    През периода 1923 г. – 1944 година те убиха:

    Гео Милев, един от най-даровитите поети и един от най-културните хора на България.

    Христо Ясенов, един от най-големите майстори на стиха.

    Сергей Румянцев, певецът на българското борческо село.

    Никола Ф. Гинев, блестящ фейлетонист и хуморист, редовен сътрудник на в. „Червен смях“.

    Васил Карагьозов, поет, преводач, културтрегер.

    Георги Шейтанов, даровит литературен критик.

    Арсени Йовков, поет и преводач.

    Тодор Страшимиров, белетрист.

    Христо Кърпачев, поет.

    Цветан Спасов, поет.

    Никола Вапцаров, надеждата на младата българска поезия.

    Васил Воденичарски, белетрист.

    Тончо Стаевски, деветнадесетгодишен поет.

    Христо Козлев, поет.

    Дончо Попов, белетрист.

    Стоян Куцаров, художник.
  • 85 В.В.П.

    6 0 Отговор

    До коментар #74 от "Бай Стойчо":

    Много точно ,...Ако си бяхме стояли неутрално...СЪБИТИЯТА,ЩЯХА ДА СА ПО ДРУГ НАЧИН....НО ИСТОРИЯТА НЕ РАБОТИ С,,,АКО,,,И ,,МОЖЕ БИ,,,...РАБОТИ И СЕ ПИШЕ ОТ ФАКТИ.....ВСЕ ПАК БОРИС ЕС ГЕРМАНСКА СЕМКА...
  • 86 Гост

    8 0 Отговор
    Хайде сега "безпристрастния" автор да посочи колко струва издръжката на немската армия на източния фронт от българския данъкоплатец и как до ден днешен нищо не е изплатено на България, защото дълга е опростен на Парижката конференция през 1946-та г.!
  • 87 Авторе

    3 2 Отговор
    кои са "обединените леви" за които говориш и по колко министри в правителството на ОФ има всяка фракция? Дай имена да видим кой стои зад тези цифри. Иначе си е чиста пропаганда по лоши образци.
  • 88 Дедо Грую

    13 2 Отговор
    Ако не бяхме участвали във войната България е щяла да бъде разпарчалосана и дадена на съседите ни от сегашните ни "партньори", които преди това усърдно са ни бомбардирали. Това е дало основание на СССР да тропне по масата за преговори и да запази целостта на държавата ни. Така че какви средства са дадени няма какво да се вайкаме. Това е нищожна цена пред угрозата да изчезнем от световния атлас. Нали знаете поговорката : Вечна слава на победителя и тежко, и горко на победените. Битият плаща целия масраф с лихвите.
  • 89 Помнещ

    10 4 Отговор

    До коментар #26 от "Гошо":

    Дядо ми е живял през капитализма и никога не е виждал тогава портокали и банани, нещо повече, нямало е хляб . Мита за силно развитата бг икономика тогава си е само мит. Достатъчно е да се прочете произволно кой да е от нашите класици описващи българския бит от онова време- набива се на очи най-вече мизерията . Колкото до бананите дядо ми ги видя за пръв път през социализма. Не изключвам вероятността след години и най-бедния да има свой хеликоптер, но това не е заради обществения строй, а заради развитието на обществото
  • 90 данко хайрсъзина

    5 5 Отговор
    Всичко в стяатията е верно.В следващите години братушките дадоха много за развитие на страната.Трябва да гледаме и другата страна.
  • 91 К.К.

    1 5 Отговор

    До коментар #47 от "мишо":

    Без червената армия граница Бяло море!

    Коментиран от #92

  • 92 а Дарданелите искаш ли ги

    5 1 Отговор

    До коментар #91 от "К.К.":

    Бяло море ама само в твоите сънища. Никой нямаше да я остави фашистка германия .

    Коментиран от #93

  • 93 Айхман

    6 5 Отговор

    До коментар #92 от "а Дарданелите искаш ли ги":

    Бяло море го извоювахме с чест.Без чест го откраднаха и дадоха на Гърция.Надявам се ще дойде ден за равносметка.

    Коментиран от #97

  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Колко асфалт

    10 3 Отговор
    Знае ли някой колко километра асфалтови пътища е имало в България на 09.09.1944г.? Питам и отговор не искам - десетина километра около царската резиденция в Евксиноград. Що не вземат да изчислят колко милиарда струват незеплатените от немците храни,кожухчета,вълна,кожи,дървен материал,въглища и уранова руда? Не са си платили сметките и от Първата,и от Втората световна война. Никакво въоръжение на са ни вземали руснаците. Даже са ни дали още толкова Ме 109 колкото сме имали,пленени както от нас ,така и от руснаците в Югославия,Унгария и Австрия през 1945г.
  • 96 бузю

    7 0 Отговор
    Много цифри , може и да са верни , ама аз да питам - за чий х...й сме се били хванали за съюзници на Германия ? Това защо го премълчават? Ако си бяхме неутрални , щяхме ли да плащаме? Историята стана като фурнаджийска лопата - всеки я извърта , както му отърва .
  • 97 дай уточнение

    2 2 Отговор

    До коментар #93 от "Айхман":

    От кого го извоюва Бяло море с чест ?

    Коментиран от #117

  • 98 Кой той

    1 3 Отговор
    Много русофил вее и прецедента и той на руски синджир.
  • 99 Такаа

    1 6 Отговор
    Една мъничка част от информацията, с която едва ли сте наясно и която я няма в статията. Всичките държави наоколо, включително Румъния която е съюзник на Германия, са получили помощи и компенсации. Защото са били страни пострадали от войната. Но тъй като, при взимането на властта комунистите война на Германия и изпращат войска на фронта, с цел унищожаването на царските офицери а също и да се подмажем на руснаците, България се води от страните победителки. Съответно на нея компенсации не и се полагат нито за жертвите нито за бомбардировките. Колкото до изплатените пари и стоки на руснаците, наистина ли вярвате че България тогава въобще си е помислила да кажем не на тях?

    Коментиран от #102

  • 100 Вълканов

    8 2 Отговор
    А ЗНАЕ ЛИ АВТОРА, ЧЕ АКО бЪЛГАРИЯ НЕ БЕ УЧАСТВУВАЛА ВЪВ ВОЙНАТА СРЕЩУ гЕРМАНИЯ, ЮЖНАТА НИ ГРАНИЦА ЩЕШЕ ДА Е ДО пЛОВДИВ. рОДОПИТЕ ЩЯХА ДА СА тРЪЦКИ. тУРЦИЯ СЪЩО Е ПРЕДЯВИЛА ТЕРИТОРИАЛНИ ПРЕТЕНЦИИ.
    тАКА ЧЕ, АКО ЦАРСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО НЕ БЕ ОКУПИРАЛА ТЕРИТОРИИТЕ НА сЕВЕРна Гърция и Македония по чуждата воля, днес България щеше да е орязана жестоко.

    Коментиран от #103

  • 101 СВД

    5 0 Отговор
    То щото преди това участието на страната на Оста нищо не ни струваше! България буквално е ошушкана от германците! Още имат да ни дават! Войската им си е печатала пари на място! Всеки баталъон си печатал пари и си купували яйца! Руснаците сами са си ги събирали по полозите, но те са братя!
  • 102 падналия ангел

    3 1 Отговор

    До коментар #99 от "Такаа":

    Публикувано във факти.бг: България се води от страните победителки. "Парижките мирни договори, подписани на 10 февруари 1947 г. в Париж между държавите от антихитлеристката коалиция и България, Италия, Румъния, Унгария и Финландия, уреждат статута на петте държави след края на Втората световна война и им дават възможност да се включат в Организацията на обединените нации." Този цитат от Уикито показва, че пишеш глупости!

    Коментиран от #111

  • 103 дада

    2 3 Отговор

    До коментар #100 от "Вълканов":

    А бе,я не пиши глупости!

    Коментиран от #105

  • 104 Минувач

    5 1 Отговор
    "Да бе мирна седяла България /неутрална!/ не би чудо видяла"! Някак си отвътре им идва на българските политици да набутват страната в де що войни има ! И задължително на губещата страна!
    А иначе много обичат да говорят за Швейцария на Балканите...
  • 105 Ти какво пишеш

    3 0 Отговор

    До коментар #103 от "дада":

    Част от Парижкият мирен договор:"Освен наложените репарации България се отказва от всички свои вземания от Германия за времето след 1 септември 1939 г. Стойността им е около 100 милиона долара, главно неизплатени стоки, изнесени в Германия въз основа на клиринговите взаимоотношения между двете страни." С едно уточнение, всички немски активи на територията на България ги взима Русия, като победител!

    Коментиран от #107

  • 106 Ввв

    5 3 Отговор
    Тъпанари възхваляващи боклуците комуняги и вие искате БГ да просперира,е няма как!!!Забравете!
  • 107 Еее и

    5 4 Отговор

    До коментар #105 от "Ти какво пишеш":

    И СССР като взе немските активи в България дя не би да ги изнесе? Руснаците ускориха добива на уранова руда в Бухово и даваха най-високите заплати в България тогава. Веднага доразвиха добива на цветни метали по Родопите и въглища в Перник.
  • 108 Стефан

    5 4 Отговор

    До коментар #17 от "Бесен Язовец":

    Нали се сещаш че от целия източен блок САМО България не е воювала срещу СССР, един куршум не сме изстреляли срещу тях и за благодарност мобилизация на войската която се бие срещу Хитлер и по предложение на Москва ПАК СМЕ ОТ ПОБЕДЕНИТЕ СТРАНИ, пак плащаме репарации и пак фалираме, нещата са ясни - / братята / искат да им се плати и за освобождението от турко робство и не знам какво си освобождение от фашизма, същия фашизъм дето си спаси евреите, не мога да разбера обаче робската ти психика.
  • 109 Съдията Дред

    6 0 Отговор
    Всичко това нямаше да се случи, ако "демократичното" правителство на Царство България не бе обявило война на Англия и САЩ на 7 декември 1941 година/непосредствено след Пърл Харбър/. Както заявили тогава - символична война. После англичаните и американците символично сринаха София в бомбардировки, а ние вдигнахме паметник на летците им.
  • 110 gnom

    4 3 Отговор
    Много хубава статия! А защо не напишат, колко ни дължи Германия за изхранването на немската армия в България, след окупацията ни? Щото си говорим за едни над 60 милиарда долара, сегашни пари, до към 100 милиарда! Та кога Германия ще си плати задълженията към нас?? И какво заварваме на 9 09 1944 година?? Една бомбардирана и срината държава. Бомбардирани 165 населени места! Около 5 хиляди убити, 5000 ранени, и сринати градове, начело със София! Само в София щетите са за над 30 милиарда долара! И какво получават "демократите" на 10 ноември! Защо никой не пише за това?
  • 111 Такаа

    2 2 Отговор

    До коментар #102 от "падналия ангел":

    Точно така е
    В този момент ние сме от антихитлеристката коалиция, а не от страните пострадали от фашисткото управление. Заради което на нас не ни се полагат компенсации. Тъй като нашето любимо комунистическо правителство по това време, моментално изпраща войските да се бият,. И простотията за граница до Пловдив така като се споменават по-надолу, е абсолютна лъжа. Всичките жертви от българска страна в последната фаза на войната,са абсолютно безсмислен и обслужват интересите единствено на взелите властта с преврат комунисти. Сега лично аз смятам, че загубите ни по това време надвишават сумата посочена от автора, но не бих се наел да ги изчислявам.Обезглавяването на българската интелигенция от комунистите чрез масов разстрел без съд и присъда и чрез тъй наречения народен съд, няма как да бъдат изчислени. Ако вие сте радетел за управлението по това време, можете спокойно да се преселите в Китай. Може и в Корея. Там все още има комунизъм.

    Коментиран от #112, #118

  • 112 Агнешко ам ам

    0 2 Отговор

    До коментар #111 от "Такаа":

    Въобще не беше абсолютна ръжа изплащането на репарациите на Гърция до към 70-те годинина миналия век. Гърчорите се научиха да ядат агнешко,точно от агненана които им изнасяхме за репарации.
  • 113 Барабар с въшките

    7 0 Отговор
    Какви 300 милиона долара беее... зелчовци? Че то тогава цялата държава барабар с парцалите,дървените ралА и въшките не струваше толково. Дойчовците каквото ставаше за ядене и обличане вече го бяха опоскали.
  • 114 Грабителят Трети украински фронт

    3 0 Отговор
    Български пилоти и летища (в Божурище и Карлово) са използвани за прехвърляне на трофейни Ме 109 G-6, G-10 и учебно-бойни G-12. Началото им започва с „бързото“ даряване и след това пребазиране в България на 22 самолета от горското летище край Целтвег – Австрия. Там са били базирани голямо количество нови или малко използвани немски и унгарски Вф-109 от модификациите Г-6, Г-10, Г-14 (по непотвърдени данни и К) и ФВ-190, които са попадали във вече английски протекторат, но нашите летци и техници успяват да си вземат 22 самолета до идването на англичаните. Най-вероятно са взели от всички серии на модификацията „Г“, на принципа: „Въртиш ключа, палиш и караш!“, след бърз оглед и кратко техническо обслужване. Доставките на самолети от различните серии на модификацията „Г“ продължават периодично до края на 1945 г., като останалите трофейни самолети освен първите 22 броя, са били транспортирани с влакови композиции през Югославия. Трофеите на летище Целтверт са на Първа българска армия. България получава и част от трофейните самолети намерени на летище Печ – Унгария, тези самолети са трофеи на Трети украински фронт и са дарени като помощ на България. По неофициални данни общата доставка на трофейни Вф-109 от различните модификации за България след края на войната, е над 80, може би около 100.
  • 115 Гошо,Гошоооо

    2 1 Отговор

    До коментар #26 от "Гошо":

    Все банани ви се въртят в главите.То шебек с какво може да подмамиш да влезе в капана- с банан разбира се ! Хората от форума( начетените и разбиращи,защото има и от твоята порода) ти посочват какво,кое и как! С факти и международни правила при война от световен характер.Нашия- банани му в лейката! Кое те грее,че сега всяко второ Айше на сергията ти ги предлага,а? Не съм предполагал,че за няма 30 години,посредствеността ще завладее толкова много хора! От най- важната му съставляваща: младите хора! Ха,банани! Да ти имам павианското мислене!
  • 116 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    КАК ДА ЗАВЗЕМАТ ВЛАСТТА ХУМАННО , А НЕ НАСИЛСТВЕННО ??????
  • 117 Айхман

    2 2 Отговор

    До коментар #97 от "дай уточнение":

    От османците българино,със славната конна бригада на полковник Танев и войската на генерал Ковачев.
    Стана ли ти ясно байно или да ти обяснявам още.
  • 118 падналия ангел 👿

    4 0 Отговор

    До коментар #111 от "Такаа":

    А билет за Китай ще ми купите ли? Не, че не мога, но вашият ентусиазъм да пращате насам-натам инакомислещите е очарователен! Не искам да Ви лиша от удоволствието да имате личен принос в моето преселение.
  • 119 Ханко брат

    4 0 Отговор

    До коментар #13 от "Уди Кълвача":

    Не мисля че е тогава,а по късно. Баща ми бог да го прости ми е казвал че,някаде около 60-62 г.е бил ученик в Петрич и баба ми му е изпратила 200 лв.стари пари които са били някаде около 20 лв. нови. Но от банката объркали и му изплатили 200 лв.нови. Ела да видиш след това какъв купон... казваше че си е купил обувки КАВАЛЕР за 20 лв.
  • 120 ПИСМО ДО ВАНКА С ТАНКА

    4 4 Отговор
    Пиша ти от Плевен, драги Ванка.
    Помниш ли кагда пришол със танка?
    Беше млад, но се държеше мъжки.
    Зарази семейството ми с въшки…

    Взе на мама златните пендари
    и дори галошите ми стари.
    Помниш ли, как кушаше картошки?
    Наконец забърса три кокошки.

    После си преспал със какa Сия
    и изпил си всичката ракия.
    А след време чухме и мълвата,
    че си гръмнал тате във главата!

    Длъжен бях да те обичам, Ваня.
    Даже кръстих дъщеря си Маня.
    Залъкът си давахме насила
    на Русия – тая дива сила.

    После цели девет петилетки
    грабихте уран и руди редки.
    Грабихте и жито, папироси…
    Зарад тебе ходим голи-боси!

    Дружбата ни беше “свята”, “чиста”.
    Ние всички хранехме танкиста.
    А пък ти ни пазеше със танка
    и ни взе последната луканка…

    Пазеше и немците, и чехите.
    Ние тук възпявахме успехите.
    С паметник стърчиш ни на главата
    и скверниш небето и земята.
  • 121 Фактите говорят че

    0 6 Отговор
    болшевиките са умъртвили цар Симеон. Руснаците имаха интерес от смъртта му, за да не изведе България от Тристранния пакт и те да нямат повод да окупират страната ни. Царят се връща на 15 август жив и здрав от срещата с Хитлер и дори се качва на Мусала. Става му зле на 23 август след като слиза от Царска Бистрица в София и пътьом се отбива в съветското посолство. При тръгването си от Чамкория казва на дъщеря си Мария Луиза, че може да не се върне. Хитлер изпраща двама лекари - д-р Зайц, току що изваден от развалените на бомбардираната си къща, и д-р Епингер. Съветникът на царя Балан разказва, че при заминаването си д-р Зайц определя смъртта на царя като "една типична за Изтока смърт".

    Коментиран от #122

  • 122 кой не си пие хапчетата

    3 1 Отговор

    До коментар #121 от "Фактите говорят че":

    Кой цар умъртвили комунистите? Симеон?
  • 123 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "я по полека":

    какво...., а да не забравяме , че през ВСВ "братушките" са съюзници най- напред с Германците, а след това пък с Американците и Англичаните когато ни бомбардират.
  • 124 Казуар

    1 2 Отговор

    До коментар #61 от "неграмотен си":

    След като СИВ се разпадна, българската икономика отиде на кино. Електрониката загина понеже не можеше да участва в световната конкуренция.

    Коментиран от #125

  • 125 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 3 Отговор

    До коментар #124 от "Казуар":

    Е кат` си толку вещ, що не припомниш за бастисването на българската електроника с "братска помощ" на СССР и лакейската им организация СЭВ ???
    .....а смесеното дружество за добив на монголско злато, открито от наша геоложка експедиция. На времето, това Българо-Монголско дружество беше трън в г-а на целия "БРАТСКИ" СЭВ.
    COPY-PASTE от Уикипедия: ......След 1985 г. обаче общата ефективност от износа на българска електроника в СИВ започва да спада. СССР прави откази на българската електроника, поради прекалено завишената й цена, като я замества с внос от ГДР или Чехословакия....
    /Все още ни се налага да четем между редовете...../
    Старите компютърджии помнят как с решение на СИВ електронната промишленост бе иззета от БЪЛГАРИЯ и прехвърлена да се развива от ГДР. На нас ни оставиха само електронното оборудване за коли, а това, преди 35 години, - означаваше автомобилните аларми.
  • 126 jhgf

    1 0 Отговор
    защо не са сметнали и стотинките,а спират до 7 лв
  • 127 Някъвси

    1 0 Отговор
    Трябваше през Втората световна война да се бяхме присъедини ли към СССР
  • 128 чекмедже 2

    0 0 Отговор
    а управлението на Герб ни струваше не по-малко..но нямаше война, а стана по зле..народа бяга като попарен..милиони напуснаха страната..а Гешеф, и по рано Цацаров гледаха на това с неописуема радост..и продължават д се борят това да продължи..
  • 129 И НИТО ДУМА ЗА БОМБАРДИРОВКИТЕ ОТ

    0 0 Отговор
    БРАТСКА АМЕРИКА И АНГЛИЯ , ДЕМЕК ТЕ НЕ НИ СТРУВАТ НИЩО ! ЕХ ПРЕДАТЕЛИИИИИ ! ЗНАЕМЕ ЧЕ ВИЕ СТЕ СЪЩИТЕ ДЕТО НИ КРАДОХТЕ ОТ ТОГАВА ДО СЕГА !
  • 130 nbrakalova

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Зелето":

    Не е вярно, че е безплатно.
    Първо, златният ррезерв на България заминава за СССР.
    Последният заем оттогава се изплати ащончателно през 2015 г.
    Така че въобще не е безплатно. .
    Тепърва ще се изплащат новите дългове.