Last news in Fakti

12 Октомври, 2020 14:05 3 557 29

Ако в България коронавирусът се развилнее както в Англия и Испания

  • коронавирус-
  • власт-
  • легитимност-
  • бойко борисов-
  • пандемия-
  • англия-
  • вирус-
  • ограничения-
  • зараза

Ако в България коронавирусът се развилнее, властта няма да има легитимността да наложи каквито и да било мерки. И ние ще гледаме безпомощни как болестта ни покосява.

Ако в България коронавирусът се развилнее както в Англия и Испания - 1
Снимка: БГНЕС

Новият коронавирус се завръща, но този път го посрещаме по-спокойно - знаем повече за болестта, свикнахме да се пазим, а и се задават ваксини. През пролетта българите - както и много други народи по света - тръгнаха срещу пандемията сплотени, като на война. Рейтингите на правителствата подскочиха нагоре и публичното пространство се изпълни с разкази за смелост, щедрост и лекарски героизъм. Днес, половин година по-късно, се озовахме на обратния полюс. Заразените бележат все нови рекорди, правителството не спира да ни уверява, че няма да налага повече мерки, но никой не му се радва. И да искат, управляващите вече нищо не могат да наложат на гражданите, защото са загубили легитимност след скандалите, протестите, нелепите парламентарни действия и унищожителните критики от западните партньори.

Бунт срещу властта

Ще кажете - хората се умориха от карантинни мерки. При това те ги "обработват" всекидневно на принципа "всички гледни точки" с алтернативни мнения - като това, че лекарите плащали на болни да се пишат с Ковид-19, за да прибират пари по съответната клинична пътека.

И все пак струва ми се, че емоциите отиват отвъд самия вирус. Не само в България, а и другаде по света. Днес бунтът срещу мерките е начин хората да изразяват недоволството си от властта. Част от протестиращите са хора на отрицанието, които смесват медицинската проблематика с корупцията, некадърността, гьонсуратлъка. Подобни бунтове избухнаха на много места в Германия, Франция, САЩ. Най-често зад тях стоят алтернативно-десни, понякога фашисти и супремасисти, които по този начин изразяват нетърпимост към самия социален ред в страните си. Странното в България е, че вирусо-скептиците са от цялата политическа палитра, включително либерали, социалисти, които обикновено мислят за обществените неща. Поради относително малкото жертви в България коронавирусът вероятно е минал на заден план, станал е начин да се казва друго - не ви щем конституцията, не ви щем карантината!

"Добре сме на фона на коронавируса..."

Вина за тази политизация на един медицински проблем, разбира се, има и властта: тя не спира да злоупотребява с болестта, за да отклонява вниманието от лавината от разкрития, с които я залива гражданството, а вече и Европа. Отваряте един проправителствен вестник току-след доклада на ЕК и какво да видите - 4 различни материала по темата Ковид-19, нищо по новината на деня. Защо не си подават оставката? Защото няма да има кой да ни пази от коронавируса. Как така сме добре, като сме толкова зле? Ами добре сме на фона на ковид-кризата... Тази риторика вбесява хората и те напук свалят маските - не защото искат да убият възрастните си съграждани или защото са се включили в "партията" на доц. Мангъров, а защото не могат повече да търпят подобно пропагандно кретенизиране на населението.

Но ако изведнъж изчезне мистериозният фактор, който пази България - някакъв ген, БЦЖ ваксината, рядко населената ни територия? Тогава епидемията ще пламне както е в Англия или Испания. Властта няма да има легитимността да наложи каквито и да било ограничителни мерки. И ние ще гледаме безпомощни как болестта ни покосява.

Не забравяме и медиите, които европарламентът специално разкритикува.Те вече не могат да се издържат с продажба на обективна информация: едни влизат в разнообразни политически схеми, други се плъзгат по сензации и небивалици. И ние вече не им вярваме, почваме да ги възприемаме като добавка към забавните шоу програми и сериали.

Самите политици системно подкопават доверието ни като използват медиите за лъжи, клевети, обиди или просто надвикване с опонента, наричано евфемистично "дебат". Е добре, но как се управлява една държава, ако основният лост за това е излязъл от строя? Този проблем вече беше видим с мошеническото тълкуване на Истанбулската конвенция или пък нелепата съпротива срещу мерките за чумата по свинете. Представете си сега, че управляващите трябва да вземат някакво тежко решение - например за интергирането в ЕС на Северна Македония, за реформи в здравеопазването, за събаряне на незаконни постройки по морето. Ами няма да успеят да убедят никого. Всъщност единственото, което могат да правят до изборите може би ще бъде да раздават дребни суми.

Това е положението

За всички е ясно какво прави едно управление, загубило легитимност - явява се на избори. Или хайде компромис - сяда с всички политически сили в тази страна и се захваща с основното, за което го критикуват - статута на главния прокурор, овладяната съдебна система, липсата на правосъдие.

За жалост, виждаме, че тези хора се заинатиха и затова каквото и да направят оттук нататък, ще бъде посрещано на нож. Дори ако трябва да наложат едни съвсем нормални, карантинни мерки, уж нямащи нищо общо с политиката - гражданите неминуемо ще ги приемат като начин да им се запуши устата и да се бетонира властта на Борисов и Пеевски. Това е положението.

Автор: Ивайло Дичев


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Fake

    35 14 Отговор
    Добре ,че.се усетиха хората че няма никакъв вирус.

    Коментиран от #6, #17

  • 2 Последния Софиянец

    23 5 Отговор
    И немците видели че никой не еб.ва Тиквата и НОЩ.ха ха ха

    Коментиран от #9

  • 3 Миро

    11 13 Отговор
    Автора е прекалил и вероятно е от друга планета. Представа няма кое как и защо е в България. Хубаво е да пише повече и по често за да има с какво да се забавляваме. Успех в начинанието.
  • 4 Тогава...ще ходят да ги лекува ФАТМАКА

    6 26 Отговор
    ДЕ'БИЛА каза ,че такова животно като Вируса,...НЯМА!
    Ама . ..се кри 3 м. . в Землянката от страх!
    Нема такова Нищо'жество като Чорапа
  • 5 Псевдоним

    24 5 Отговор
    Ето защо правителството трябва да подаде оставка. Превръща се в препъникамък за най-нормален обществен ред. Това може да се разглежда и като саботаж.
  • 6 Последния Софиянец

    12 8 Отговор

    До коментар #1 от "Fake":

    Протестите ги усетиха.Първите дни и ние се страхувахме,а след 14 дни разбрахме че е измама.
  • 7 00000014

    21 5 Отговор
    Иваѝло, ако спрете да пишете за вируса дядо Соррос ще се разсърди ли, че не помагате за глобализацията? Защото планът е такъв - общосветовно правителство за борба с "пандемиите", като всяка следваща е по-страшна - нали?
  • 8 Чптрт

    7 2 Отговор
    "ако"- то много цапа и мирише
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 соком

    13 6 Отговор
    ДЕМАГОГИИ НА ПРОСТОТИИ С КУПЕНИ ТАПИИ. Пази боже тъпо да пише за лъжи и вируси! Битката е в главите ни, а това.. що се случва е - ТИРАНИЯ! Гледайте телевизия и нека ви стрижат и убиват!
  • 11 Обективен

    24 5 Отговор
    Тоя пореден клакьор на соросоиди те, опитва да пробута на българите теза, която няма да мине... Демек-не спирай те да се плаши те от Ковид.... Моя позната, майка й почина наскоро.... Доктор и предложил 2000 лв да я пишат, че е умряла от Ковид, за да точат от касата....

    Коментиран от #16

  • 12 ха ха ха

    14 1 Отговор
    Никъв шанс... за да има паника си трябва вяра в опасността, а ние такава нямаме ;)
  • 13 един

    14 3 Отговор
    Май не познавате българите... ми да се запознаем!

    Българите са свободолюбив народ, никога не са превивали глава пред никого, никога не са сваляли шапка пред никого и никога не просят - който го прави, просто не е българин по кръв!

    Никога няма да седнем да се съобразяваме с когото и да било, и каквото и да било правителство - няма да промени този факт!

    Борисов може да е всякакъв, но е чудесно запознат с народопсихологията на българина!!!

    Докато имаше карантина, аз всеки ден си излизах по града без маска, а комшията ми циганин, жално седеше зад оградата си с маска :)))

    Коментиран от #15

  • 14 jorj

    2 10 Отговор
    Клепоухия клепар с зеления чорап, българския Батман на него ще се молите!
  • 15 Хахаха

    1 6 Отговор

    До коментар #13 от "един":

    Българинът бил свободолюбив...Близо 700 год. под чуждо управление. Ботев тръгва с четата си да ни освобождава от Козлодуй и до Враца само двама се присъединяват към тях- поп и учител. Другите страхливо гледали от под полите на жените си. А и не е смелост и борба за свобода да не спазваш елементарните мерки против един гаден вирус, поразяващ болните и възрастните. Див егоизъм е и простотия!

    Коментиран от #19, #20

  • 16 Дрън дрън

    5 7 Отговор

    До коментар #11 от "Обективен":

    Дай имена, доказателства, а не само празни приказки и лъжи! И пътеката за Ковид е само 1200 лв. Манипулатор!
  • 17 Няма и много

    3 4 Отговор

    До коментар #1 от "Fake":

    умни хора в БГ, затова ще страдаме много, неверници и нечовеци!
  • 18 Матей

    6 2 Отговор
    Преди малко по Евроком имаше интригуващ коментар за вредата от 5-Г мрежата и специално за снижаване на имунитета и колкото по-близко облъчване има от антените,толкова повече хора се прихващали от К-19.мОЖЕ ДА Е ВРЕДНО,АМА НАКАРАЙ СЕГА МЛАДЕЖА ДА СЕ ОТКАЖЕ ОТ смерт-фона(грешката май е вярна)!А иначе се забелязва едно пълзящо завръщане на мерките,степ бай степ.Постепенно охлабените бурми са затягат,чомберите се набиват,ежедневно и ежечасно.Протести са нужни и яки демонстрации,антиковид-истерия.
  • 19 един

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "Хахаха":

    И какво от това? Какъв е резултатът от това занятие - турците от черни, сега са бели и нетурци ;) Българите са недокоснати!
  • 20 Дълбоко Виждащ

    4 0 Отговор

    До коментар #15 от "Хахаха":

    Свободолюбив-не Означава,Глупав!
  • 21 балтов чарк

    3 0 Отговор
    коронованият вирус е с инструкции за употреба - да обеднявате от скъпи и ненужни тестове, да сривате имунитета си с дезинфектанти, полицаи с намордници в градския транспорт,,законно,, да ви бъркат в джоба и да ви вкарват чувство за вина ако не сте с намордник като тях. е, това ако не е геноцит здраве му кажи...
  • 22 балтов чарк

    5 0 Отговор
    при здрав човек маските и дезинфектантите оказват нездравословен ефект. идеята е зорлем да ви разболеят - дезинфектите стопират нормалната бактериална защитна флора, а маските ви принуждават да вдишвате вече издишани отпадни и вредни за белодробната ви система вещества. задайте си въпроса - кому е нужно това...

    Коментиран от #26

  • 23 балтов чарк

    5 0 Отговор
    да, много медицински ,,експерти,, демонстративно носят маски и добронамерено ви предупреждават ,,за ваше добро,, , но всъщност знаете ли за какви пари става дума... когато някой изведнъж много силно се загрижи за вас си помислете защо му е притрябвало да го прави, особено ако сте персона нон грата.
  • 24 балтов чарк

    3 0 Отговор
    истеричните новинарски речитативи ще ви ,,облъчват,, и през следващата година. за мен това не означава абсолютно нищо. питам се, какво наистина стои зад отклоняващата вниманието ,,противоепидемична,, фалшификация.
  • 25 Просветен илюминат

    2 0 Отговор
    Забелязвате ли какви стряскащи заглавия се промъкват от време на време по медиите?
    СЗО предупреждава за нова по-опасна пандемия за вируса,Бил Гейтс постоянно говори и предсказва неща свързани с това до кога ще действа вируса и кога ще отслабне,също така и за ваксината и една нямало да е достатъчна,от години по медиите някой получава и споделя информация за идващия грипен щам и как тълпата попива информацията като топъл хляб без да си дава сметка колективното съзнание на всички мислейки и говорейки за нещо опасно и болести как работи.
    Замсиляте ли се от къде всъщност медиите получават подобни нформации и за да ви информират ли служат те или да ви манипулират?
    А защо им вярвате,но ако сте с тежка диагноза рак вие ходиъе6да сравните на повече от едно място дали ще се потвърди една и съща диагноза?
    Виждате ли,че във всяка една държава всичко се крепи на парите и търговските отношения между участниците в процеса на живот и добрият показател за една държава се измерва в пари,а не нещо друго?Ако ползвател за успеха на една държава е финансов,то има ли значение за системата здравният статус на населението след като видимо от начина по който критерия за една успешна система са парите,то при здрави хора системата явно няма да печели,а от това какво следва да се замислите?
  • 26 Просветен илюминат

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "балтов чарк":

    Болен човек харчи пари и системата печели от оборот,както и хора с други проблеми.Ако няма болни или проблеми човек какво ще правят институциите ?
    Ако не се разрешават проблемите на гражданите от години и само се задълбочават все повече и държавата за която работите е безсилна не е ли престъпление да вземат държавните служители заплати и със закони да карат населението да следва погрешни правила водещи до неприемливи резултати и все повече видимо да се вижда,че от това се облагодетелстват хора близки до властта?
    Здравната система какво направи като промени и действия да спре смъртността на българите?
    Ако умират повече млади хора и броя на болните расте това добра реклама ли е за системата,че работи успешно?Ако болниците имат финансови проблеми значи пак нещата опират до това,пе търговските отнилебия6са важни и всичко е преди всичко пари и ако парите се крадат и хората страдат и не са лекувани,то как може да бъде променено това?
    Прокуратурата и полицията спряха ли престъпността в държавата или само работят по един стар и неуспешен модел и там отношенията са също търговски и става въпрос за пари?Полицаите чета искат да протестират защото малко пари получават.А срещу тези пари какви резултати показват?Бум на наркотици сред младите хора,катастрофите по пътищата намаляха ли?Крият се по някакви незначителни улици да дебнат за невключени фарове или без колан да кара някой и да правят актове,т.е. те работят за да правят оборот пари.......
  • 27 звярът

    0 0 Отговор
    ДОЙЧЕ ВЕЛЕ ДА СИ ГЛЕДА У НЕГОВАТА ПАНИЦА И ДА НЕ ДАВА АКЪЛ БЕЗ ДА СА МУ ГО ИСКАЛИ, аман от платени капацитети и тук и навън

    МАРШ!
  • 28 ?????

    0 0 Отговор
    Кой коронавирус?
  • 29 Паразит

    0 0 Отговор
    ...dw мутацията... е най-страшната и заразна! Пазете се!