Last news in Fakti

7 Ноември, 2012 08:00 9 605 14

Студентски ли е нашият студентски град?

  • лафчиев-
  • студентски град

Студентски град здравей!

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

За нашия студентски град се наслушахме на не малко ужасии, предложения за преместване, мъдруване на тема: това вече не е студентски град и т.н.
Е добре, задаваме ли си въпроса, че и на други места има студентски градове, където студентите учат, а не се избиват един други, където се живее, твори и даже ... весели, но някак си приятно, цивилизовано, и даже културно!
Пишещият тези редове е физик, живял в два студентски кампуса: този в Таланс-Бордо и този в Орсе край Париж.  Имам малко впечатления от кампус в Сиатъл и университет в Ханой, но тъй като едно е да имаш впечатления, друго е да имаш личен опит - ще пиша само за първите два, като ще се опитам да ги сравня с нашия студентски град и .. защо не, нека видим до какви идеи можем да стигнем.

Бордо определено е град на студентите, в него се учат около 40 000 студенти. Учат се, трудно, често ги късат (за разлика от България), но също се веселят добре. О да, също пият добро вино от региона - червено от Медок, Песак, Санте Емилион, Сотерн от Лангон и т.н. По време на семестъра се учи здраво, сесията е кратка, затова пък изпитите са през ден - ако не си се подготвил през семестъра, няма начин да ги вземеш. Затова е трудно, страшно трудно на недисциплинираните. Но след сесията, купоните следват един след друг.  Пие се, студентите са различни, често викат, пружините на леглата в кампуса ( = студентския град) здраво скърцат, но като цяло сбивания няма и никой не страда от такива неща.

Къде е разликата с нашия софийски студентски град?

Не и в манталитета. Не и в градоустройството - там, в Таланс има няколко жилищни групи, които са се вклинили в района на студентските общежития дълбоко, също като у нас. Но, забележете, но! В кампуса в Таланс няма нито едно заведение, което да работи след 7 часа вечерта. Нито едно! Има две места за студентски празници, контролирани от студентската администрация CROUS, едното в, а другото до кампуса, където стават контролирани купони, финансирани предимно от програмата Еразмус. Всички други заведения, барове и нощни заведения са далече от студентския кампус/град и са главно в центъра на Бордо. Какво се случва? Към 8-9 часа студентите се изливат на спирките на трамвая и автобусите и тръгват към града. Там ядат, пият, събират се в клубове, на партита, културни събития и т.н. После към 24 -1  часа поемат назад, препълват обществения транспорт и .... смъртно уморени се строполяват в леглата си. Който има сили, кротко продължава още малко и .. заспива. Не че, няма и такива които остават да празнуват по стаите от самото начало. Не че няма и подпийнали английски студенти, които досаждат, на нас славяните до 3 по среднощ (не знам защо на руснаците и на българите ни се носи славата на отлични среднощни събеседници на чашка - особено на тези, които не пием), но всичко като цяло е кротко и цивилизовано - енергията е изразходвана на друго място. Така и на студентите на другия ден и на живеещите в кампуса граждани им е удобно и приятно да съжителстват на една и съща територия.
Усещате ли разликата?
Можеш да си занесеш алкохол в студентското градче, има граждански блокчета наоколо, но като цяло купона не е там където учиш и спиш. Просто нали - там където живееш и работиш, там не вършиш всичко останало. Дали СОС и кметството ни ще го разберат един ден?
Други разлики?
Никой не пита, дали студентският град е студентски, ако там живеят и преподаватели, и ако има блокчета на гражданите. Да той остава студентски, защото тази жива, ученолюбива, предприемчива, празниколюбива и своеобразна порода хора придават съвсем друг облик на всяка територия, на която се появят  и представляват поне 30% от населението. Ето това постигат студентите във Орсе и Сиатъл, на съседните на кампусите територии. Всичко е нагодено към добруването на негово величество учещият се младеж.  Студентът е изгоден бизнес, това всички търговци и хазяи наоколо си го признават, но само ако потенциалът му е използван умно. И така, ако сравняваме нашият студентски град с тези кампуси, то той безусловно остава твърдо студентски, но потенциалът на студента се използва чисто по мутренски - някак си без никаква интелигентност и разграничаване.
Какво следва да се направи?
Да се премести купона другаде - нали никой не иска да крещи, дивее, повръща и т.н там, където другият спи?
Още повече, преместването "студентски град - център на София" допълнително умаломощава и най-големите ентусиасти.
Кой да го направи? Просто е - СОС.
Какво следва да се преодолее? Най- трудното - страха да си изправиш пред групата гневни собственици на нощни заведения.
Какъв е изходът за тях? Да превърнат чалготеките в нещо културно и грамотно - според мен има голям потенциал чалготеките да се превърнат в дискусионни клубове, културни и научни центрове, места за малки развойни групи, използващи широко студентски труд. Напрегнете си фантазията, господа собственици. Студентът е бизнес, не само защото пие, а и заради сивото си вещество.
Аха и още: според мен в тази територия винаги трябва да има място за малки, спокойни, приятни и романтични ресторантчета. Защо не и със сервиране на алкохол? Но в рамките на 100г. на вечер например.

гл. ас. д-р Христо Лафчиев
млад учен от КОГИТО

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Студент

    1 0 Отговор
    Всички ли мълчите и няма какво да кажите? Браво! Явно в тази държава не останаха Хора?
  • 2 Уфф

    1 0 Отговор
    Ти все още ли живееш в Б-я? Ако е така браво! Значи все още освен автора има хора, които разбират, че мястото не е благоприятно за образовани хора! Един университетски прерподавател 700лв заплата, а един блокукчия на повече от 700лв, а шофьор от градския транспорт над 1000лв! МУСПИ ако мръднеш столичното си дупе на 150км от софия ще видиш огромни села сега са турски, а да не говорим за северна Б-я където масово огромни села са турски. За кърджали също мисля че е глупаво да споменавам! Ще се радвам ако дойдат евреите!
    БЪЛГАРИ НЕ СИ ГУБЕТЕ ВРЕМЕТЕ С АНГЛИЙСКИ ЕЗИК УЧЕТЕ ТУРСКИ СЛЕД 10- 15ГОДИНИ ЩЕ ВИ ТРЯБВА :)

    Коментиран от #3

  • 3 неутрален

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Уфф":

    Един от големите проблеми на българите са точно тези "умни" българи които се "образоваха" и зае.аха всичко...
    Всъщност, "Умните" българи дето си биха/бият шута от България, не са нищо повече, от слабохарактерни пикльовци, които нямат воля да се борят с живота..
    Аман от образования и постижения. Човек, който ".ере" на мястото където е отрасъл и хората, които са се грижили за него си е 100% "Боклук" независимо, какво постига като "Кариера"..

    Коментиран от #4

  • 4 Фен на ютуб

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "неутрален":

    така е прав си за тази държава е проблем да има умни и интелегентни хора. Първо дава пари за тяхното обучение в продължение на 17г. а в някои случаи 20г. и после ги назначава на стартова заплата 320лв и след 3месеца я увеличава на 360 бруто!
  • 5 На практика...

    1 0 Отговор
    ... Проблемът е дълбок и многопластов. Трудно се дефинират в перспектива негативните акумулиращи процеси, но по същество, такива са поетапната подмяна на ценностната система в коренното население и асимилацията му от съседните страни.
  • 6 БУМЕР КАМОР

    0 1 Отговор
    tam e grada na razvrata
  • 7 Гост

    0 1 Отговор
    Ресторант, в който се сервира 100 гр алкохол, и в който вече не се пуши??? Учен човек си, но не разсъждаваш "трезво", то ще трябва да е на субсидии, иначе ще фалира . . . Освн ако кебапчето не е 40 ст
  • 8 до цент

    1 0 Отговор
    Разликата е точно в манталитета. Естествено, че щом студентите са отишли в Ст. град за да пият и да се бият, вместо да учат, ще има кой да им го предложи. Търсенето определя предлагането. След като самите студенти не се противопоставят на чалгата и на мутрите, а търсят такъв начин на живот, е ясно, че ще го имат. За какво сиво вещество говорим?!
  • 9 мама

    1 0 Отговор
    спомняте ли си някогашният студентски град?
    нищо общо със сегашния ..
  • 10 4i4o

    1 0 Отговор
    То и студентките не бяха толкова е.л.ви - :)

    Коментиран от #11

  • 11 БУМЕР КАМОР

    0 1 Отговор

    До коментар #10 от "4i4o":

    xaxa ima neshto takova
  • 12 wulkan

    1 0 Отговор
    Че е пълно със студенти, пълно е, ама само харчат париците на мама и тати за "живот", затова е наблъскано с бардаци и пласьори. По други големи градове на България също има студенти. Такова чудо не се е чуло по новините - тия в София създават впечатление, че са там само да пиянстват и да се изтрепват. Разбира се, че има и свестни деца, ама те страдат. Имам предложение - който пие значи има пари за квартири. Да си хваща пътя. Да дойдат на общежитие нормалните деца-на тях да се помогне. Ония спестяват от парите за квартира, за да може да се оливат. Да не ви разправям за студентските кампуси по света. Нищо общо. Това тука е сбъркана система.
  • 13 Klaus Barbie

    0 1 Отговор
    Ква е таа ждролява м.....ста на снимката?????
  • 14 БУМЕР КАМОР

    0 1 Отговор
    macata na snimkata e dobra za cheknej