Last news in Fakti

6 Януари, 2013 12:02 1 837 11

Майки настояват глобите за пушене да скочат с 50%

  • забрана-
  • пушене-
  • закрито-
  • студентски град
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Глобите за едноличните търговци и юридическите лица, които не спазват забраната за тютюнопушене в закрити обществени места, следва незабавно да бъдат повишени поне с 50 на сто – само така тя ще се спазва стриктно и навсякъде, настояват от Сдружение ”Майки срещу насилието в Студентски град”.

От гражданското сдружение предлагат също така всички средства  от паричните санкции и наказателни постановления, налагани на нарушителите на закона, да се акумулират в специален фонд към здравното министерство, който ще закупува нови модерни кувьози за неонатологичните отделения на болниците в областните центрове в страната.

Надяваме се, че министърът на здравеопазването Десислава Атанасова ще подкрепи идеята ни за чувствително повишаване на размера на санкциите за некоректните собственици на заведения и нощни клубове, още повече, че тя е и най-добре запозната с крещящата нужда от осигуряване на нови модерни кувьози за родилните отделения на болниците в страната, категорични са в Сдружение ”Майки срещу насилието в Студентски град”.

От организацията на майките припомнят, че според статистиката на здравното министерство за последните 7 месеца глоби в размер на близо двеста хиляди лева са платили нарушителите на забраната за тютюнопушене в закрити обществени места. Като се има предвид, че цената на един нов кувьоз варира от 25 до 30 000 лв, това ще рече, че със събраните до момента глоби и парични санкции от лицата и фирмите, които отказват да се съобразяват с въведената забрана за тютюнопушене на закрито, биха могли да се закупят 7 или 8 модерни апарата за АГ болниците и неонатологичните отделения.

„Нека помогнем с тези средства най-напред на болниците във Варна - така например в родилното на МБАЛ „Св. Анна” имат спешна нужда поне от няколко нови кувьоза, защото именно тези модерни апарати не само спасяват живота на  новородените недоносени,  но са и гаранция бебетата да нямат трайни очни увреждания”, препоръчват от Сдружение ”Майки срещу насилието в Студентски град”.

Майките се обръщат и с апел към регионалните здравни инспекции проверяващите да извършват занапред още по-масирани дневни и нощни проверки на заведенията за обществено хранене и развлечения в цялата страна - както в работни, така и в почивни дни, за да бъдат убедени собствениците на кръчми и нощни клубове да предприемат задължителните организационни мерки за стриктно спазване на пълната забрана за тютюнопушене.

Инспекторите следва да издават не само предписания, но и много по-смело трябва да съставят актове при констатирани нарушения, както и наказателни постановления – задачата им е стриктно да следят за спазването на забраните, разписани в Закона за здравето, и да прилагат разпоредбите с цялата им строгост, настояват от Сдружението на майките.

Особено строги и безкомпромисни трябва да са контролните органи и проверяващите екипи при извършване на изненадващи нощни проверки в многобройните дискотеки в Студентски град – не е тайна, че след полунощ в много от тамошните чалготеки забраната за пушене дръзко не се спазва, а нарушителите дори не си правят труда да се крият, допълват майките.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван

    1 0 Отговор
    В Пловдив в всички кафета и дискотеки вечер се пуши. Виновни са не само заведенията а и тоталните невъзпитани които не спазват закона. Чух и че може да си платят за да не ги проверяват, при това много евтино само 3 хил лв. Това е тотално безобразие!
  • 2 Коста

    1 0 Отговор
    Моля да поправите в ключовите думи Студентски гард на град.
  • 3 ФЕН

    1 0 Отговор
    за голямо съжаление, докато малкия подкупен държавен служител не бъде наказан за безобразията които позволява, никога държавата ни няма да се оправи. Големия проблем е в тези малки душици които ходят на държавната си службица само заради подкупите. Някой чичо или лелч ги е уредил и няма как да ги мръднат от там. А пък младите хора стоят без работа, въпреки че със сигурност биха били по добри. Аз имам и друго предложение - ако хванат дъжавен служител с подкуп да му нулират всички социални осигуровки - и здравни и за пенсия. Така ще знае че ако кривне и го хванат губи целия си стаж като държавен служител и всики привилегии които има. Същото да се направи и за полицаите и прокурорите. Е тогава може и да се оправим. Малко излезнах от темата съжелявам. иначе съм за вдигането на глобите и то не с 50%, а със 100%.
  • 4 българскаработа

    1 0 Отговор
    Безобразието е пълно!
    Пуши се като преди!
    Някой не си гледа работата май!
  • 5 Щерю

    1 0 Отговор
    Да, трябва веднага да се вдигнат глобите! Аман от пушачи!
  • 6 kart

    0 0 Отговор
    я по-добре да се избесят всички пушачи и производители на такива изделия, или пък средствата да отиват за магистрали?
  • 7 по темата

    0 0 Отговор
    Глобите за Пушене трябва да бъдат от 50 000-ди, както е в другите държави, тогава надали ще има Кръчми да позволяват Отровата.
  • 8 Адолф Хитлер

    0 0 Отговор
    Всичко друго ли ти е наред та тръгна да оправяш пушачите?
  • 9 пушач

    0 0 Отговор
    Ресторантиорите не губят от забраната,гражданите печелим,включително и пушачите,хората,които печелят от това да се пуши са скапаната държава и контрабандните канали,от друга страна Европейския съюз натиска премиера да живеем по европейски и нямам как-ЗАБРАНА.Хората,които седят зад контрабандата размирисват ресторантиорите,които всъщност печелят двойно повече защото има тъпи пушачи които умират да пушат на минусови температури.Проумейте,ТЕ ви искат болни и с празен джоб,пушенето не е свобода,а робство.И да,аз съмбивш пушач,пушил съм години,от най-скъпите цигари и спрях когато се почна с контрабандните простотии и осъзнах,че е по добре да бъда голям и силен,отколктоо да си давам парите за л..на и да позъорнича.ОСЪЗНАЙТЕ СЕ,Дигнете глобите,нека цирка престане,нали искате ЕВРОПА,никъде я няма тая цигания като тука!!!
  • 10 оффф

    0 0 Отговор
    Кат гледам тоя пепелник и ми се доповръща нещо!
  • 11 recep

    0 0 Отговор
    Напълно ги подкрепям,БРАВОООООО.НО няма контрол и някой не си върши работата