Last news in Fakti

4 Ноември, 2013 14:19 3 497 3

Скандал! В разгара на студентските протести ректорът на УНСС отваря нова чалготека

  • чалготека-
  • студентски град-
  • унсс-
  • ректор-
  • стати статев-
  • сдружението на майките срещу насилието-
  • протести

От Сдружението на майките искат министър Клисарова и НС да се намесят

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Скандал! В разгара на студентските протести ректорът на УНСС отваря нова чалготека в Студентски град в нарушение на Закона за висшето образование, алармират от Сдружението на майките срещу насилието.

„Проф. Стати Статев цяла година в медийните си изяви се кълнеше как ще трансформира помещенията на затворената чалготека „Ориент 33” в учебни зали или в зала за спорт и фитнес, но така и не спази това свое обещание“, констатират с възмущение от Гражданско сдружение ”Майки срещу насилието в Студентски град”.

Ректорското ръководство на Университета за национално и световно стопанство тези дни даде зелена светлина за отварянето на поредната лъскава чалга дискотека в студентския кампус, с което нагледно демонстрира, че не си е извлякло абсолютно никакви поуки след жестокото убийство на 19-годишния студент от УНСС Марио Данчев в Студентски град, предупреждават майките.

Със своя скандална заповед № 1617 от 02.08 2013 г. ректорът на УНСС проф. Стати Статев разпорежда на 17 септември 2013 г. да се проведе търг за отдаване под наем на част от имот, публична държавна собственост, с обща площ 540 кв.м., представляващ дискотека-бар, намиращ се в стол № 33 в ж.к. Студентски град на ул. „Атанас Манчев” 1.

В заповедта си, която е качена и на сайта на УНСС, ректор Статев подчертава, че дискотеката се разкрива с цел „осигуряване на място за отдих и развлечение на студенти, преподаватели и служители”, като иска за нея първоначална тръжна наемна цена 4041 лв. месечно без ДДС.

Загрижеността на ректора на УНСС за осигуряване на повече места за отдих и развлечения на студенти и преподаватели е похвална, но защо е необходимо да се отварят нови и нови чалга дискотеки и нощни клубове в държавни имоти в Студентски град и да се изостря криминогенната обстановка в района, питат се в родителската организация.

Въпросната заповед е и връх на цинизма – от нея излиза, че за ръководството на УНСС именно баровете, където се лее твърд алкохол и се въртят кючеци до ранни зори, са най-подходящото място за релаксиране в извънучебно време на младите хора - бъдещето на нацията ни, отбелязват от Сдружение „Майки срещу насилието в Студентски град”.

С друга своя заповед - № 2013 от 25.09.2013 г., ректор Статев определя и коя ще е фирмата наемател на дискотеката, с която той възнамерява да сключи договор за наем за срок от цели 10 години срещу наемна цена 13 лв. на кв.м без ДДС.

„Оказва се, че всички интервюта на ректори на столични университети от последната година, в които те твърдяха, че затягат режима в общежитията в Студентски град и се борят за ограничаване на броя на нощните клубове, чалготеки и кръчми в академичното градче, са били на 100-процента чиста демагогия и нагло залъгване на лековерната публика!", възмущават се активисти на сдружението, докато смаяно четат скандалните заповеди на ректора на УНСС, с които той дава съгласието си за отварянето на поредния нов фолк клуб в кампуса.

От Сдружението на майките срещу насилието настояват скандалните търгове в УНСС за новите дискотеки и нощни барове да бъдат незабавно отменени от Академичния съвет на университета и разчитат, че министърът на образованието и науката Анелия Клисарова ще изземе още до края на 2013 г. от ректорите на столичните университети всички обекти държавна собственост, които те са отдали неправомерно под наем за чалготеки и питейни заведения. Законът предоставя права на ректорите да управляват само обекти, които се ползват единствено за учебни цели или научноизследователска дейност, но не им позволява да превръщат материалната база на висшите училища в нощни барове и казина, припомнят майките.

„Криворазбраната академична автономия на ВУЗ води до слободия и печалбарство, тя влиза в абсолютно противоречие с обществения интерес - срамно и обидно е, че именно ректори на престижни столични университети са най-активни в насаждането и пропагандирането на чалга културата и нощния живот, в стремежа си към печалби от наеми те изгубиха мярка и отварят нонстоп нови и нови питейни заведения в Студентското градче”, заявяват от Сдружението на майките срещу насилието.

От неправителствената организация искат депутатите в 42-рото НС да гласуват спешни поправки в Закона за висшето образование, които ще пресекат рентиерската дейност на ректорите на държавните университети, тъй като тя води до опростачване и чалгализиране на нацията ни. „Развиването на стопанска дейност чрез нощни клубове не бива да се превръща в основна цел на ръководствата на държавните висши училища!”, категорични са в Гражданско сдружение ”Майки срещу насилието в Студентски град”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мечока

    2 0 Отговор
    Ако беха Бойко Борисовите времена това ректорче още днеска щеше да бъде изхвърлено
  • 2 висок

    2 0 Отговор
    Така е мечо и не само ректора/въпреки автономията на ВУЗ/. И здравната министърка щеше да е бивша след третото изречение от трибуната в парламента- спомняте ли си какво каза простакелата?? Много от днешните министри, особено оня крал френските социални помощи, щяха да са бивши.
    ББ може да е всичко, но поне не прощаваше публични гафове.
  • 3 Славчо Дишански

    0 0 Отговор
    Това е поредната простотия на самозабравилите се величия - така наречените ректори на ВУЗ-ове- не само, че не могат, или по-скоро не искат да си оправят батаците, но и още по-нагло се разпореждат с държавната собственост. Но явно, че за тях е по-важно да си натъпчат джобовете.