Last news in Fakti

21 Април, 2013 15:09 24 927 14

Майки не искат чалга на абитуриентските балове

  • сдружение-
  • майки-
  • студентски град-
  • чалга-
  • абитуриентски балове
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Министърът на образованието, младежта и науката чл.-кор. Николай Милошев и Регионалните инспекторати по образованието незабавно да излязат с предписания към училищните ръководства тазгодишните абитуриентски балове и изпращания да не се превръщат отново в отблъскващ парад на кича, простотията и вулгарната чалга, настояват от Гражданско сдружение ”Майки срещу насилието в Студентски град”.

Просветното министерство е в правото си настоятелно да препоръча на училищните ръководства да не се ангажират за баловете луксозни ресторанти и лъскави чалготеки, в които гвоздеят на програмата непременно е участието на една или друга нашумяла и скъпоплатена силиконова поп-фолк изпълнителка, заявяват майките.

Време е в борбата с чалгата да се обединят усилията както на всички  институции, така и на цялото гражданско общество, а и личният пример тук също е от изключително значение, подчертават от родителската организация.

През последните години абитуриентските балове, уви, на практика се превърнаха в един от най-сериозните финансови донори за чалга индустрията, но този абсурд не бива повече да продължава - колкото повече уж се добли­жаваме до Европа, тол­кова повече Ориентът ни придърпва към себе си в мазния си ритъм на кюче­ка, констатират с тревога майките.

Най-шокиращото е, че изпращанията на абитуриентите под звуците на кънтящата отвсякъде чалга в училищните дворове по традиция започват именно от 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, когато се прекланяме пред делото на светите равноапостоли Кирил и Методий, обявени от Папа Йоан Павел ІІ за небесни съпокровители на Европа, отбелязват от Сдружението на майките. Какво ли биха си помислили за нашия морал светите солунски братя, ако можеха да видят как преминават абитуриентските балове в днешна България - членка на Евросъюза вече седма година, питат се майките.

Ако позволим обаче и тази пролет баловете и изпращанията на абитуриентите да минат изцяло под знака и оглушителните звуци на чалгата, това означава, че всички ние носим вина за насаждането сред младото поколение на съмнителната и отблъскваща ценностна система на силиконовите мутреси, категорични са в Сдружение ”Майки срещу насилието в Студентски град”.

Вместо да плащат скъпи и прескъпи куверти за чалга кръчми и чалготеки и по този начин да пълнят джобовете на т.нар. фолк елит, абитуриентите от випуск 2013 е по-добре да потърсят за празника си заведения и клубове, в които се изявяват млади и талантливи рок, поп или хип-хоп български групи и изпълнители, препоръчват от Сдружението на майките.

Борбата с чалгализирането на нацията трябва да започне именно от абитуриентските балове и изпращания - длъжни сме да направим всичко възможно, за да ги „изчистим” веднъж завинаги от кючеците и силикона, заявяват от родителската организация.

Крайно време е нещата да си дойдат по местата - ориенталски „хитове” с изключително пошли и вулгарни текстове, кючеци с агресивна турбо чалга и въртенето на гьобеци сред алкохолни изпарения може би са допустими в квартални кръчми до някоя малка гара, но категорично нямат място в дворовете на българските училища и гимназии, подчертават от Гражданското сдружение на майките срещу насилието, като се надяват да получат подкрепа за тази своя инициатива и от Министерство на образованието, младежта и науката и от Регионалните инспекторати по образованието.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Димитър Иванов

    1 2 Отговор
    Сори, късно е ! Сърбайте си попарата сега !
    Заповядайте на панаира и представянето на новата партида сервитьорки, общаци и танцьорки с името Балове 2012 !

    Коментиран от #6

  • 2 comment

    1 2 Отговор
    Чалгията е в генотипа на съвременните деца, как ще я изкарате, да видим, като 24 години я имплантирахте...
  • 3 Miroslav Mihailov

    1 2 Отговор
    Къстно е за Гастробайтерите чалгата е мания за всеки Тинейджер
  • 4 жоро бекъма

    1 1 Отговор
    Всичко българско трябва да е гадно и да се мрази !!!Е щом е по добре да слушат негрите който са доста по вулгарни текстовете на песните или иначе казано другото черно!!!Не разбирам каква е тая мода да се правиш на черен или цял живот де правиш на нещо което не си.Бъди Българин Българино и не пишете всичко на английски не сме английска колония тука е България

    Коментиран от #5

  • 5 comment

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "жоро бекъма":

    Бекъмче, не виждам някой да е писал за нещо черно, ти къде го видя? Или звездите ти шепнат здраво? Има сума друга музика, която би могла да бъде слушана. За теб само чалгия и черно ли съществува на този свят? А щом останалата част от българските изпълнители не правят нищо, какъв е избора...?
  • 6 Коко Мартинов

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "Димитър Иванов":

    Да вървим да направим един кастинг за танциорки и да ги назначаваме на отговорните длъжности
  • 7 Бхд БхД

    1 2 Отговор
    Чалгата развали децата това е истината.
    Основно съм против Азис.Кажете така ли ще ги учим нашите деца.
  • 8 Mariana Petrova

    1 2 Отговор
    Крайно време е да се изчисти тая цигания от нашата държава, децата изтъпяват от простотия. Навремето като нямаше чалга, все едно не сме пораснали и не сме живяли ли?Сега напрво е абсурдно да се гледат разни п...сти и всякакви простаци от тоя вид, затова нивото на интелегентност е много ниско.
  • 9 Симеон Тасев

    1 0 Отговор
    да време си е да престанат с тая чалга и несамо с тази цялата дивотия дето става по-време на баловете в бг то ни
  • 10 Aleksandar Todorov

    1 1 Отговор
    Тия чалгани ги докараха селските пръчки и тва си е. Скоро само такива ще останат
  • 11 алкап

    1 1 Отговор
    Няма такава селяния идват от селата и си докарват местната цигания и после защо ги броиме за второ качество еми затова и защото подбиват цената на труда и са готови на всичко само и само да се издигнат над селските си сънародници "амбициозен селянин "
  • 12 Radi Geshev

    1 1 Отговор
    Абе.... да има чалга.. да има момичета със мръснишко поведение. Когато ми се роди дъщеричка опази боже тогава ще съм против такива неща ..
  • 13 алкап

    1 0 Отговор
    W usa chalga nqma pa sichki jeni sa s mrasnihko povedenie. Tuka samo nekoi lev gledat da lapnat a tam se zabavlqvat
  • 14 Mario Grozdanov

    1 1 Отговор
    Абе те станали на по 20 години и сега се сетил някой да ги пази от чалгата :Х пуржите 7 години няма ли ги прави, каквото искаш, ефект няма да има