Last news in Fakti

9 Ноември, 2020 14:00 4 518 19

Румен Гълъбинов: Чака ни продължителна безработица и нисък БВП

  • безработица-
  • бвп-
  • рецесия-
  • двойно потапяне

Възможният икономически растеж през 2021 г. до голяма степен ще се определя от фискалната политика в България през следващите няколко години, смята икономистът

Румен Гълъбинов: Чака ни продължителна безработица и нисък БВП - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Глобално, а и в България има предпоставки за рецесия с двойно потапяне, тоест, когато рецесията е последвана от краткотрайно възстановяване и нова рецесия.

Сегашната рецесия с двойно потапяне е причинена от влошаването на ситуацията с COVID-19 и ще включва продължителна безработица и нисък БВП.

Ниските лихвени проценти могат да помогнат на икономиката да избегне двойната рецесия, но е малко вероятно да насърчат пълно възстановяване.

Възможно е продължително забавяне на производството на стоки и услуги, което води до подновени съкращения на работни места и съкращения на инвестициите от предишния спад.

Двойното потапяне е много лош сценарий за икономиката и може да доведе до трайна депресия.

Считам, че кризата в България все още не е проявила пълните си последици и не може да се изключи възможността за повторен спад, като например вторична рецесия, особено с оглед на равнището на безработицата.

Когато икономиката излезе от рецесия и икономическият растеж започне възходящо, но скоро отново изпада във фаза на рецесия, тя преминава през двойна рецесия.

Нарича се W-образна рецесия, тъй като графиката на растеж на икономиката, преминава през двойно потапяне.

Добър показател за двойна рецесия е, когато растежът на брутния вътрешен продукт отново се понижи до отрицателен след кратък положителен растеж.

Напоследък COVID-19 бързо се разпространи в България, като повлече след себе си неочаквани и непредвидими икономически и социални последствия.

Публичните ни финанси също са засегнати сериозно от рецесията, като се очаква бюджетният ни дефицит да се повиши през тази и следващата година.

Тъй като ограниченията, свързани с COVID-19, се засилват, очаквам икономиката на България да се свие отново през последното тримесечие на 2020 г.

Поради кризата инвестиционната среда се различава значително и положението вече се влошава с оглед на предвижданото второ задълбочаване.

Връзката между случаите на COVID-19 и ефективността на икономиката е много важна и пътят на икономиката ни ще зависи значително от хода на вируса.

Продължаващата криза в общественото здравеопазване ще окаже голямо влияние върху икономическата активност и заетостта в близко бъдеще и крие значителни рискове за икономическите ни перспективи.

Ние вече сме ударени с втората вълна през тази есен, а в исторически план втората вълна на пандемия често е по-лоша от първата.

Оптимизмът по отношение на ваксината е висок, но вероятно ваксина няма да е налице масово поне до средата на 2021г.

Има два сценария за икономиката ни през следващите шест месеца, като БВП може отново да се свлече сега през четвъртото тримесечие на 2020 г.

Възобновяването на случаите на COVID-19 и последващото забавяне на бизнес дейностите вече започнаха. А невъзможността за удържане на вируса подчертава ясната възможност за вторични трусове и именно тази комбинация би довела до двойните спадове.

Пазарът на труда е първото място, на което трябва да се обърне внимание за индикатор в реално време за бъдеща рецесия или двойна рецесия.

Нарастването на равнището на безработица може да сигнализира, че темпът на икономически растеж отслабва.

В момента страната ни изпитва икономически загуби от намаления износ и ниското ниво на инвестиции.

В глобален мащаб инвестиционната среда се различава драстично в сравнение с минали периоди. При наличие на свободен паричен ресурс се наблюдава процес на въздържане от поемане на инвеститорски риск предвид неизвестността от развитие на коронавирусната криза.

Към третото тримесечие на тази година се отчита спад от 65% на средствата, които изпращат българите работещи в чужбина, в сравнение със същия период на миналата година, а тези пари съставляват съществен дял за поддържане нивото на потребление.

За да се минимизират негативните последици от втората вълна на кризата, предизвикана от коронавируса, трябва да продължим с мерките за подкрепа на икономиката и на гражданите.

В настоящата ситуация е важно да се извършат е редица реформи и в данъчната сфера, като намаление на ДДС за храни и лекарства, повишаване прага за регистрация по ДДС за малките и средни фирми на 100 000 лева търговски оборот, както и необлагаем минимум за хората с ниски доходи с цел увеличаване на покупателната им способност.

Взехме външни заеми - две облигационни емисии тази година за 5 млрд. лв. и имаме възможност следващата година да вземем още за 4,5 млрд.лв. в рамките на лимита, който имаме.

Бихме могли да си подсигурим финансиране от фондовете на ЕС за публични разходи и инвестиции, включително при такова развитие, ако имаме опасения да не получим достатъчно приходи в републиканския бюджет, а ще ни се отворят още разходи по линия на социални програми, на компенсиране на бизнеса и запазване на работни места.

Защото сега се увеличава натиска върху пазара на труда, тъй като много работници, заети по програмите за летния туризъм бяха освободени наскоро.

В други години те си намираха работа в хотелите и заведенията на зимните курорти.

Но в момента върху тях също тегне неизвестност, защото някои са затворени и това засяга всички хора, включително и работодателите в този бранш.

Те още не знаят откога ще наемат хора, които пък са включени в социалните системи и допълнително ги натоварват.

Едва от следващата година ще е възможно възстановяване, но в рамките само на следващите две години ние може би няма да успеем да възстановим нивата на икономически растеж от 2019 година.

Възможният икономически растеж през 2021 г. до голяма степен ще се определя от фискалната политика в България през следващите няколко години, но в момента фискалната политика е готова да потисне възстановяването.

Растежът е от първостепенно значение както за икономическото възстановяване, така и за фискалната устойчивост, но икономиката трябва да се разширява достатъчно бързо.

Разбирането на икономическото, а не на бюджетното въздействие на фискалните мерки е от решаващо значение за поддържане на икономическото възстановяване.

Три са основните направления, които трябва да се следват:

Първо: продължаване на намаленията на данъцитe;

Второ: съкращаване на разходите за държавна администрация;

Трето: намаляване на равнището на безработица;


Поставете оценка:
Оценка 5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 безработен

    32 1 Отговор
    С Баце начело само празните хладилници и пълните шкафчета ви чакат.

    Коментиран от #14, #15

  • 2 Гражданин

    8 16 Отговор
    Изплашеният старец Борисов е заложник на група лумпени които обикалят нощем по София и палят огньове и горят маски.Трябва спешно правителство на националното съгласие да ни извади от безпрецедентната здравна и икономическа криза.

    Коментиран от #7, #8

  • 3 КОТарАК

    23 4 Отговор
    със 70% БВП от сферата на услугите , какво друго да се чака след затварянето на заведения , липса на туристи и всичко свързано с тоя сектор. някой умен икономист ако си мисли че кадърните сервитьори растат по дърветата е в голяма грешка. затваряйте всичко заради грипа и тогава ще има болни от глад не от настинка
  • 4 гост

    20 0 Отговор
    Второто,,потапяне,, ще е направо ,,дълбоководно,, към Марианската Падина....за БГ.
  • 5 Venturа

    19 0 Отговор
    Стана ли Ви ясно, с COVID или без, ще се мре, яко при това.?
  • 6 Българка

    12 1 Отговор
    Вождът и свитата му твърдят обратното. В незаконно приетия в петък на първо четене бюджет 2021, приходите се очаква да са повече от 2020г. За частмния сектор са отделени по време на криза през 2021 г смешно малко пари на фона на тези за подкупи и администрация/калинки
  • 7 Българка

    14 3 Отговор

    До коментар #2 от "Гражданин":

    Трябва ни спешно служебно правителство от професионалисти. Некадърниците от правителството и НС по къщята
  • 8 оня с коня

    5 14 Отговор

    До коментар #2 от "Гражданин":

    Е нали СЕГАШНОТО Правителство е БАШ правителство на "Националното съгласие",защоно изразява Волята на ПРЕОБЛАДАВАЩАТА ЧАСТ Читави българи,подкрепили го с Гласовете си?И твърдиш че Борисов бил "Изплашен Старец"...ОТ КОГО да е изплашен според тебе - хОт "Майките" ли?Или от Безславно провалилото се "Трио"? А може би от Болната и беряша душа в Болницата Нинова?А вероятно от "Черепи",преминали в Нелегалност?КАЖИ БЕ,от кого СЕ СТРАХУВА БОРИСОВ?!
  • 9 Васил

    8 1 Отговор
    Ама няма проблем баце пак ще вземе заемче както прави всяка година.
  • 10 Затваряне

    7 4 Отговор
    Мерките които са наистина ефективи и решават проблема са затваряне, но напълно на всичко това приложи Китай. Икономиката им вече работи на пълни обороти, а в почети целия свят всичко тепърва потъва. За съжаление никой другаде не иска да предприеми крути мерки и да изкорени болестта, а всички искат само да управляват епидемията за да може да трупат дивиденти и да отклоняват и крадат средства, да разпределят помощи по ”целесъобразен” начин да раздават кредити на правилните през правилните банки. Да теглят международни заеми и т.н и всичко това на цената на загубени човешки животи и такива които ще бъдат загубени от огромната икономическа рецесия която вече настъпва с пална сила, на гърба всички хора които ще изтърпят последствията на икономическата рецесия и които ще изплащат през целия си живот изтеглените международни заеми.
  • 11 Ахаха

    9 1 Отговор
    Чакат ни ягодите в Англия и аспержите в Холандия

    Коментиран от #12

  • 12 Дабе да

    9 0 Отговор

    До коментар #11 от "Ахаха":

    Да но след година или година и половина, а дотогава на фотосинтеза.
  • 13 tarnovetz

    5 0 Отговор
    Има твърде много власт, концентрирана в българския парламент. Мандатът му трябва да бъде съкратен до 2 години, за да се избегнат лобисти, трябва да има горна камара, а българският президент трябва да има право да налага квалифицирано вето. Фолксваген и Майкрософт избягват България, много силна японска фирма за двигатели наскоро реши да инвестира 2 милиарда щатски долара в Сърбия.
    Също така областните съдии и прокурори и полицейските началници трябва да бъдат избирани
    Ние не сме свободни хора
  • 14 Дъртият

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "безработен":

    Много оптимистично.
  • 15 Мдаааа

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "безработен":

    за 30 години преход само "постни пици" и мизерия ни очаква..... От неграмотни политици, които не са прочели дори една книга не може да се очаква много. Докато не бъдат осъдени Костов който разгражи работещите заводи и ги даде на по лев на разни олигарси които сега са бизнемсени няма да се оправим никога. След това Герб начело в Б. Борисов крадец мафиот и айдук който пороби България и българите з а30-50 години напред. Оставка правосъдие и ЗАТВОР за Гешев Борисов и сие от Герж за Костов и сие от СДС само мафиоти които плачат за затвора. P.S. А какво се случва с милиарите коти пратихме на САЩ сега се смени пресидента и май ще си сотанем с чакането за "прословутите" самолети 2 ръка за няколко милиарда?
  • 16 nix

    2 0 Отговор
    точно пък от разходите за администрация няма как да се спести, обяснете го на полицаите и лекарите от държавните болници или пък на социалните работници.
  • 17 МЯУ

    2 0 Отговор
    Нема страшно на Боко шкавчето и пълно, жипката май се изпразни сега от шкавчето се раздава на кой колкото си поиска.
  • 18 Шаран БГ

    2 0 Отговор
    Докато второто не стане първо, не можеш да намалиш данъци,такси,акцизи,налози, мита, застраховки, осигуровки, глоби.......Томиславе, увеличавай - не бой се !!!
    Нито входните такси за обществените тоалетни - парите не миришат ! Даже и това дето го няма никъде по света- платата за паркинг на ГКПП, но в РБ е налице !? Значи сериозните митничари правят "тапа", големият камион ще не ще отива на паркинга, където му вземат паричките ,заради умишлено създадения от държавните служители проблем !!! И това, НЕКА ВСИЧКИ ДА ЗНАЯТ, не е ДЪРЖАВЕН РЕКЕТ !! Не, не е !!
    И как родната държава ще изпълни чл.48 ал 1 от КонстЕтуцията, какви и къде са и грижите за осъществяване правото на труд на своите граждани, които продължават да се изнизват извън границте и ? Тя, родната държава в лицето на корумпирани служители, продаде на безценица, но вероятно за добри комисионни, най-важните енергийни отрасли, Сега всички кършим пръсти - парите отивали извън страната. И всички пъшкаме, защото плащаме "най-йофтения електрически ток" у света, не само у Европа !?!?
    И кой ще инвестира в държавица от 6,7 млн. човечета с държавен космически дълг ?
  • 19 Мартин

    1 0 Отговор
    Румен Гълъбинов обича да плаши хората с глупости, но не го прави от лошо, а защото така му казват хората, които седят зад него от кръга "Капитал"...