Last news in Fakti

11 Ноември, 2020 14:01 5 842 60

България и Северна Македония: Кой нагнетява напрежението

  • северна македония-
  • история-
  • гоце делчев-
  • македонски език-
  • ес-
  • българия-
  • зоран заев-
  • стефан дечев

За съжаление, хората, на които е поверено да се занимават с отношението на България към Северна Македония, сякаш са взели предварително решение

България и Северна Македония: Кой нагнетява напрежението - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Г-н Дечев, на видеоконференция в рамките на Берлинския процес, чиито условни домакини бяха България и Северна Македония, премиерите Борисов и Заев демонстрираха добронамереност, стана дума и за символиката на това общо домакинство. В същото време отношенията между София и Скопие се намират в криза. Защо точно сега?

Дечев: Още откакто започнаха разговорите за миналото в смесената Комисия по исторически и образователни въпроси, българската страна тръгна от една погрешна позиция: че едва ли не цялата истина е на българска страна, а македонската страна едва ли не трябва да препише българската история до 1944 година. От македонска страна имаше някаква надежда, че разговорът за миналото би могъл да се размине. И това в крайна сметка доведе до българската Рамкова позиция, както и до видимата решителност на София да използва точно този момент и началото на преговорите със Северна Македония, за да се опита да наложи един дневен ред, който плътно се приближава до българската гледна точка. Става дума за едно прекалено пренатягане, тъй като не е възможно да обясним, че всички нации в Европа са „естествени“, а само македонската нация и македонският език са изкуствени. Че те водели началото си чак от 1944 година, а цялата предишна история е единствено и само българска.

А какви са политическите цели, които София преследва с тази блокада? И дали позицията на правителството не отразява широко разпространени настроения сред хората в България?

Дечев: Разбира се, че тази българска позиция отразява широко разпространени настроения. Но според мен тези настроения не бива от само себе си да се превръщат в държавна политика. За съжаление, хората, на които е поверено да се занимават с отношението на България към Северна Македония – както на политическо, така и на така нареченото „експертно“ равнище – сякаш са взели предварително решение. Те дори използват централните български медии, особено трите основни телевизии, за да нагнетяват определено напрежение, след което да го отчетат в определени социологически проучвания.

Защо мислите така?

Дечев: Защото веднага след като българската част от Комисията се завърна от Скопие в София, в интервю по БНТ един от членовете от българска страна, професор Иван Илчев, излезе с няколко тези, които в следващите дни се превърнаха в българска държавна политика и в българска медийна кампания.

Първата гласи, че в момента в Република Северна Македония върви бясна антибългарска кампания, а българите се представят като монголо-татари. А това не е вярно, няма такава официална политика. Това е линия на опозиционните медии в Северна Македония, които просто се стремят да подкопаят правителството на Заев и да използват евентуалното българско вето, за да го свалят от власт. Втората тема на Илчев е, че трябва да се отнасяме към Северна Македония като към една най-обикновена съседна държава, която има свои интереси и не може да бъде разглеждана наивно, емоционално и сантиментално само като братска страна. А точно това всъщност иска ВМОРО в края на 19-ти и началото на 20-ти век. Тогава тя настоява пред правителството в София да бъде третирана като равноправен политически субект. И най-вече, на трето място, откритият политически призив от страна на член на експертна историческа комисия, който иска България да направи първата си решителна историческа крачка от 100 години насам, като блокира Република Северна Македония. Това си беше истински призив за блокада. И на последно място: опитът да бъдат заглушени всякакви алтернативни гласове в България по историческите въпроси – чрез тяхната маргинализация и чрез погрешната информация, изнасяна редовно от централни медии. Става въпрос за премълчаването и изопачаването както на Обръщението от началото на октомври, отправено от български историци и други представители на хуманитарните и социални науки срещу т. нар. Разяснителен меморандум, така и на появилото се само преди броени дни Открито писмо на български и македонски учени до премиерите, до външните министри и до министъра по европейските въпроси на Република Северна Македония за нуждата от промяна на подхода.

Вие сте сред съавторите на това писмо. Ще има ли промяна на подхода? Какви, според Вас, са перспективите за излизане от тази задънена улица?

Дечев: Не виждам засега сигнали, както от София, така и от Скопие, за излизане от задънената улица. Виждам, че очевидно от страна на Скопие има желание да не се стига до вето. Виждам също така желанието на германската страна да посредничи. Но изключително показателно е обстоятелството, че в момента в България се дава трибуна точно на историци-националисти с крайни мнения. А това ме кара да мисля, че българската позиция ще продължи да бъде твърда и неотстъпчива, а от Скопие едва ли можем да очакваме, че при толкова твърда българска позиция може да стартира някакъв вътрешно-македонски дебат по историческите въпроси. Това ме кара да бъда песимист – освен ако не се намери някакво политическо решение, което да има характера поне на временна политическа сделка, постигната чрез посредничеството на Германия.

*Стефан Дечев завършва история в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Специализира в Амстердамския университет и Централноевропейския университет в Будапеща. Автор на множество изследвания в сферата на съвременната българска история и историография. Преподава в Югозападния университет в Благоевград и в Софийския университет.

Автор: Александър Андреев


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гражданин

    14 21 Отговор
    Борисов заговорничи със Заев в бункера в Бояна как да предаде България.А народа го оставиха на Мангъров и измира със стотици.
  • 2 Българка

    45 9 Отговор
    Сига лаене по медиите. Задължително България трябва да наложи вето за начало на преговори за присъединяване на Р.С.Македония към ЕС. Македонците да подпишат анекс към договора, да спрат да изповядат омраза и хули към нас и си пренапишат учебниците така, че да не ни крадат историята.

    Коментиран от #5

  • 3 Димитър Благоев

    9 26 Отговор
    Факт е, че некадърни попюлистки политици и крайни живковистки историци подгряват антимакедонското настроение в България и успяват в това.
  • 4 Тоя добре ли е

    39 6 Отговор
    Публикувано във факти.бг: че едва ли не цялата истина е на българска страна, а македонската страна едва ли не трябва да препише българската история до 1944 година
    ..............
    Е, това бе достатъчно. Македонска история преди 1944 няма!!
    И Дечев сам се е оплел като пате в калчища в политиканстване, и не е предоставил нито един факт за това- т.е. за македонска история преди 1944.

    Коментиран от #49

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Българка

    10 4 Отговор

    До коментар #5 от "Пирин":

    Ходи мери температурата и се завивай! Какво общо има омразата на македонците към нас с Ердоган. Ако имаш предвид, че Турция и България се управляват тиранично от диктатори, те разбирам защо ме пращаш при Ердоган. Него може по- лесно да го открия от Борисов,защото той не се крие

    Коментиран от #11

  • 8 Гржъжъц

    25 4 Отговор
    Цар Самоил[5] или цар Самуил (958 - 6 октомври 1014) — средновековен македонски владетел кој на преминот од X кон XI век формирал пространо царство на територијата на Балканскиот Полуостров.
    От македонската wikipedia. Вето за македонските българофоби.

    Коментиран от #22

  • 9 Блуден

    6 15 Отговор
    Наливаме вода в мелницата на сърбите и руснаците. Да се извини за окупацията и да ги приемем.
  • 10 само питам

    36 0 Отговор
    Да приемем че Самуил е Македонски цар и е наречен от византийците в историческите хроники ''Македоноубиец''...добреее. Сега, може ли някой да ми изброи останалите македонски царе от времето на Ал.Мак. до сега- колко са и ако може поименно с дати на царуването им...МОЖЕ ЛИ, ПИТАМ АЗ????

    Коментиран от #12, #18

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Димитър Благоев

    2 25 Отговор

    До коментар #10 от "само питам":

    А ти можеш ли да изброиш кои са български царе преди 681 г. и след 1015 г. до 1878 г.?

    Коментиран от #16, #17, #50, #51

  • 13 Ууггууггикж

    2 23 Отговор
    Најстарата средновековна македонска книжевна школа е Охридската книжевна школа формирана во 886 година од Климент Охридски, а од 893 година му се придружил и Наум Охридски. От македонската Wikipedia.
  • 14 Ууггууггикж

    2 24 Отговор
    Црноризец Храбар, чие вистинско име е непознато е исто така продолжувач на делото на Свети Климент и на свети Наум. Негови дела се: О писменех, кое е апологија на македонската писменост и тој овде ја брани македонската азбука и го заштитува македонското културно дело од страна на горделивите грчки асимилатори. Тој во ова дело напишал: „Македонските букви се посвети и се повеќе за почит, бидејќи се обработени од свет човек, а грчките ги создале Елините, кои биле пагани и незнабошци“
  • 15 ПатрЕотариииии

    2 12 Отговор
    Съсипахте България с пещерните си и абсурдни тези, за история и езици... Обслужвате азиатски имперски интереси, и пълните хладилника на гърба на лумпените в две суверенни държави.
  • 16 само питам

    24 1 Отговор

    До коментар #12 от "Димитър Благоев":

    Ти ми изброй македонските преди 681г и след 1015 до 2020г. А де...???
  • 17 Античното Маке

    18 1 Отговор

    До коментар #12 от "Димитър Благоев":

    Я па тоя, пиши в търсачката -
    "Именник на българските ханове pdf"
    и чети бре.

    Коментиран от #20, #34

  • 18 едно уточнение

    10 0 Отговор

    До коментар #10 от "само питам":

    Да допълня-''Македоноубиец''-отнася се за Василий, пропуск от бързане.
  • 19 Петър

    22 0 Отговор
    Да бе, автора защо не разказал за македонската история преди 1944, ами само празни приказки е напляскал??!
  • 20 Каракочев

    20 0 Отговор

    До коментар #17 от "Античното Маке":

    Ма той май и да чете не може, пък за смятането ептен не отлепва. Пък освен ханове, имаме и бая голяма бройка царе, признати и от византийците като БЪЛГАРСКИ, НЕ македонски. Ама човека като не може да чете..
  • 21 Македонска Луно

    27 0 Отговор
    Малииий, само вижте коментар 13 и 14 - това е уникално, и не е за вярване. Даже и имат македонска уикипедия, без да са имали нещо македонско или македонска държава от преди 1991.
    На тия там така са им изтрили паметта, че чак е нечовешко. Тук със сигурност са замесени и чужди сили, сами не е възможно са си сторят такава Деменция.

    Коментиран от #24

  • 22 Зорница

    23 2 Отговор

    До коментар #8 от "Гржъжъц":

    Нaјcтaрaтa cрeднoвeкoвнa мaкeдoнcкa книжeвнa шкoлa e Oхридcкaтa книжeвнa шкoлa фoрмирaнa вo 886 гoдинa oд Климeнт Oхридcки, a oд 893 гoдинa му ce придружил и Нaум Oхридcки. Oт мaкeдoнcкaтa Wikipеdiа.

    Цaр Caмoил[5] или цaр Caмуил (958 - 6 oктoмври 1014) — cрeднoвeкoвeн мaкeдoнcки влaдeтeл кoј нa прeминoт oд X кoн XI вeк фoрмирaл прocтрaнo цaрcтвo нa тeритoријaтa нa Бaлкaнcкиoт Пoлуocтрoв.
    //////////
    Какви са тези глупости??
    Поне отворете Енциклопедия Британика, че това не е абсурдно, а е смешно и жалко за Вас!

    Коментиран от #31, #32, #33

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Курти Куртев

    16 0 Отговор

    До коментар #21 от "Македонска Луно":

    Абе да си имат Уикипедия не е лошо..ама като немат акъл у глАва! Па и история си немат, завалиите. Пробваха да крАднат гръчката и ги ритнА кон у зАбите..сега па с нас се пробат , ма не знаят кви къчове фърляме па ние. Кво да ги праиш- макета. Докато не си отнесат боя, не мирясват.
  • 25 един съвет

    4 1 Отговор

    До коментар #23 от "СофБелоМорМак":

    Абе такъв миш-маш си натракал, че и ти не знаеш какво си искал да кажеш. Публикувано във факти.бг: македонските имоти на братствата, символите и наименованията на вътрешно-македонските революционери-борци, кумофлирано....първо-какви имоти са имали тия хъшлаци бе. Нали знаеш поговорката-''Хайдутин къща не храни'', това първо..и второ- бе зЕми го понАучи малко тоя български. То не че и турския го знаеш кой знае колко, ама поне малко с малко бе.Да си и ти ''мАж со мАжете бре''
  • 26 hh88

    19 0 Отговор
    Дойче веле е една от най-яростно бълващи антибългарщина медии. Тия са като едновремещния пролетарски интернационал. Глобалисти от класа, закриване на националните държави. А този Дечев, е водещия глобалист и интернационалист. Такива като него нямат отечество. Имат господари, които ги управляват, слушкат си и си папкат.

    Коментиран от #29

  • 27 Ооо, пак ли дойче веле,

    13 0 Отговор
    За изкуствените нации и езици, тази македонска нация измислена 34г от коминтерна чрез репресии на етническите българи на географската област вардарска македония/днес северна, спрямо гърция и западна спрямо България/ и внесени буквени промени просръбски на българския език, има си исторически документи и доказателства, даже се знаят имената на хората работили по този идеологически комунистически проект.На този фон, DW кажете годината на създаване на изкуствената немска нация и изкуствения австрийски език, пишете статии, щом застъпвате темата по този начин. Истината е една, и не подлежи на тълкуване. Относно омразата към БГ, не са спирали, даже е заложена в учебниците за бъдещите поколения
  • 28 Дойче веле, не съм съгласна да поставят

    10 0 Отговор
    Плочи, че БГ са фашисти, на немците по им отива фашизма, да сложат на немски фашистки,и още, изчегъркаха де що има български надписи в църкви и паметници, недейте заблуждава, че е от опозицията само към даден момент. Не са се променили, искат да влизат в ЕС с комунистически просръбски македонизъм, щом приемат така в ЕС, прав им път, но с БГ повече няма да се ГАВРЯТ, всяко начало си има и край
  • 29 Не са глобалисти, според интереса

    9 1 Отговор

    До коментар #26 от "hh88":

    На някои, скоро имаха една нормална статия за ислямизма, което ги касае, но спрямо БГ отношението им е винаги мръснишко, вменяват ни вина, че искаме да се знае истината/тя е една, и е исторически доказана, кръщелни на Екзархията показват етноса-българи, / , а не че това била нашата истина, на македонците истината е измислена т е.лъжи, да направят компромис с лъжите си, не е никакъв компромис. Не искам предците ни да се обръщат в гробовете на географската област македония-север
  • 30 Всички историци, които познавам

    10 0 Отговор
    Казват, че не бива да се отстъпва от тези позиции, при това положение на нещата/те са същите от титово време-като учебници, говорене,и отношение/ т.е. ВЕТО, разбра ли, Делчев, твоя глас е срещу мнооого други, ти си изключението, което потвърждава правилото-ВЕТО
  • 31 Тогава охрид е в пределите на

    7 0 Отговор

    До коментар #22 от "Зорница":

    Българската държава

    Коментиран от #47

  • 32 Цар Самуил какъв е бил, щом

    8 1 Отговор

    До коментар #22 от "Зорница":

    Византийските хронисти пишат Василий-българоубиец., нанесъл поражение на Самуиловата войска, оставил на 100човека 1 с едно око.Ей, Зорничке, как я четеш историята, както ти изнася ли

    Коментиран от #48

  • 33 Македонска уикипедия, боже опази,

    7 1 Отговор

    До коментар #22 от "Зорница":

    И тя ще да е като бутафорията в центъра на скопие, то паметник до паметника и кораб за за престиж, такава натрапчива отвратителна смешна сбирщина няма, липса на мярка, БУТАФОРНО т.е.грозно в оня долнопробен смисъл
  • 34 Димитър Благоев

    2 11 Отговор

    До коментар #17 от "Античното Маке":

    И какво има толкова за четене в този митологичен именик? Пише за български управители от седми до десетти век. Къде са били българските князе преди този период? Дали не строят на основата на македонските? А пък и след десетти век вече няма български царе. Пълен мълк до средата на 17 век. Е намират се сръбски царе, на които толкова ни се иска да им припишем български корени. То не е само до четенето, трябва човек да има нещо и в главата за да разбере прочетеното.

    Коментиран от #37, #38, #53

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 мюмюн

    8 0 Отговор
    поредния продажник и близач е тоя ДЕЧЕВСКИ-марш в македония безроднико
  • 37 Див петел

    7 2 Отговор

    До коментар #34 от "Димитър Благоев":

    Де брее...най после намериа првио македон:-Публикувано във факти.бг: Откриха череп на „братовчед“ на човека с големи зъби и малък мозък..требе да те радва това откритие. То и сега сме си същите-големи глАви, ма малко мозък.Па то и зАби веке немаме, оти гръците ги извадиа.
  • 38 само питам

    6 2 Отговор

    До коментар #34 от "Димитър Благоев":

    Хахахахаха....а да не би ти да имаш нещо в куфалята. Ако някой ти е казал че има ветър, не му вервай. Даже и ветър нема...Та, кво стана с македонските царе след Ал Мак, та до наши дни...говори с имена бе, аланкоолу, с имена и дати -от-до? Абе лесно е да го раздаваш знаещ, ама ти не си от тях. Боко барем една книга е прочел, ама ти и толкова не си...мухахахаха.

    Коментиран от #39

  • 39 Димитър Благоев

    1 9 Отговор

    До коментар #38 от "само питам":

    „Българското правителство ще се откаже от своето вето, само ако македонците са готови да приемат доминиращия в България исторически поглед над темата. Според българите, македонците са „измислена нация“ - за разлика от българската нация, която в София явно смятат за дарена от Бога, паднала от небето или възникнала в резултат от осмоза.“ („Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ Михаел Мартенс). Заради такива болни мозоци като теб, станахме за майтап в света. Докати има глупаци като вас, ще има политици като шкембе войводата и кокошката министерка.

    Коментиран от #42, #43, #45, #46

  • 40 име

    3 0 Отговор
    тоя дечев е голям ИСТОРИЧАР.напрежението се видя къде е . 5,5 по рихтер. това е положението.....хахаха.

    Коментиран от #44

  • 41 ели

    6 0 Отговор
    2012 година бях в изкуствено създадената държава наречена - Косово .В Прищина тогава строяха Американското посолство което беше огромно ( на най-високата точка ) за най-малко 2500-3000 персонал и близо до нея Адмистративна сграда на измислената държава . Казах на моя познат никога на Балканите няма да има мир, спокойствие и особено единство между славянските народи.Тези свине ,престъпници ,убийци наследиха политиката на Англичаните - създавай постоянни конфликти, раздори нападки един срещу друг даже частично военни конфликти всичко това за да могат да разрушат единството на народите.Тези свине Американците са виновни за напрежението между двата братски народи.
  • 42 Изкуствена е македонската нация и

    3 1 Отговор

    До коментар #39 от "Димитър Благоев":

    Идентитет, понеже може да се посочи конкретна година на създаване и се знаят имената на проектантите, участвали в тая комунистическа идеология на коминтерна, периода на 34г, даже се знаят имената на участвалите в комисията, която е внесла някои промени на българския език, наречен македонски/една от тях е майката на сергей станишев-пес в ЕС/, за което има исторически документи,айде като се тръшкаш многознайко, кажи конкретна година за възникване на някой друг етнос
  • 43 Косово изкуствено проектирана, но не

    3 1 Отговор

    До коментар #39 от "Димитър Благоев":

    Се тръшкат за КОСОВСКИ ЕЗИК, пак са по-премерени, тва "нашево брата"-македонци, са отворили уста да глътнат света.
  • 44 Дано да се чукнат малко по дебелите

    0 0 Отговор

    До коментар #40 от "име":

    Кратуни, а дано, ама надали
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 само питам

    1 1 Отговор

    До коментар #39 от "Димитър Благоев":

    Не ми тегли локумите. Зададох конкретен въпрос, а кой, какъв, най-малкото ти си човекът който ще дава оценки. От такива като тебе сме на тоя хал. Абе, ти да не си от Хомо Илинден...само питам, ти пък да не се обидиш сега. Бисквитка искаш ли?
  • 47 Зорница

    7 1 Отговор

    До коментар #31 от "Тогава охрид е в пределите на":

    Май не четете. Не виждате ли, че вместо - Срeднoвeкoвнa БЪЛГАРСКА книжовнa шкoлa e Oхридcкaтa книжовнa школа..., македонците са си писали- cрeднoвeкoвнa мaкeдoнcкa книжeвнa шкoлa e Oхридcкaтa книжeвнa школа!!!!
    Каква македонска книжовна школа, като тогава не имало нито македонци, нито македонска нация, нито македонска държава, нИщо, а те са се окичили с българските заслуги. Затова ги пращам да се запознаят поне с Енциклопедия Британика.
  • 48 Зорница

    6 2 Отговор

    До коментар #32 от "Цар Самуил какъв е бил, щом":

    И вие не четеш. Цар Самоил е средновековен БЪЛГАРСКИ владетел на България, а македонците са си писали-Цар Самоил[5] или цар Самуил (958 - 6 октомври 1014) — средновековен македонски владетел кој на преминот од X кон XI век формирал пространо царство на територијата на Балканскиот Полуостров.
    Затова ги пращам да се запознаят поне с Енциклопедия Британика.
  • 49 Този

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "Тоя добре ли е":

    е поредния продажник, купен от Сорос и напуснал България! Кой слага такива предатели да представляват България!
  • 50 Античното Маке

    7 2 Отговор

    До коментар #12 от "Димитър Благоев":

    В “Именник на българските владетели” пише, че българите са имали своя държава в Европа 515 години преди Аспаруховите българи да преминат Дунава
    В Европа българите създават втората след Римската империя държава, но като държавно устройство тя е коренно различна от гръко-римския модел - не е била робовладелска.
    България е най-старата европейска държава, просъществувала повече от осемнадесет века (от 165г. до днес) под едно и също име.
    ВЛАДЕТЕЛИ ПРЕДИ ОСНОВАВАНЕ НА ДУНАВСКА БЪЛГАРИЯ
    1.Кан Авитохол Дуло
    2. Кан Ирник Дуло
    3. Кан Вунд
    4. Кан Бузан (ок. 488 – преди 504г.)
    5. Булгар и Дрого ( † 538/539)
    5. Кан Заверган / Кан на кутригурите в ср.- кр. VІв./
    6. Хиниалон и Синий (вождове на кутригурите – ср.VІв.)
    7. Кан Сандил ( хан на утигурите в ср. на VІ в.)
    Кан Булгариос (края на VІв.)
    8. Кан Органа Дуло (кр.VІ – нач.VІІв)
    9. Наместник Гостун Ерми ( 587 – 588 г. )
    10. Алциок (631-?)
    11. Кан Кубрат Дуло ( 588 - 645 г.)
    12. Кан Безмер Дуло ( 646 – 648 г. )
  • 51 Античното Маке

    6 2 Отговор

    До коментар #12 от "Димитър Благоев":

    ВЛАДЕТЕЛИ НА ДУНАВСКА БЪЛГАРИЯ ПЪРВО ЦАРСТВО
    1. Кан Аспарух Дуло (680 - 705)
    2. Кан Тервел Дуло ( 699 – 718 )
    3. Кан Кормесий Дуло (706-733)
    4. Кан Севар Дуло (724 - 738)
    5. Кан Кормисош Вокил (739-755)
    6. Кан Винех Укил (755-762)
    7. Кан Телец Угаин (762-764)
    8. Кан Сабин (764 )
    9. Кан Паган (764 - 765 )
    10. Умор Укил ( 765 )
    11. Кан Токту ( 765 – 766 )
    12. Кан Телериг (766-777 )
    13. Кан Кардам ( 777 –802 )
    14. Кан Крум ( 802 – 814 )
    15. Кан Омуртаг ( 814 – 831 )
    16. Кан Маламир ( 831 – 836 )
    17. Кан Пресиан ( 836 – 852 )
    18. Св.княз Борис І/ покръстен Михаил І/ ( 852 – 889, поч.2.V.906 )
    19. княз Расате / покрастен Владимир / ( 889 – 893 )
    20. Симеон І Велики ( княз 893 – 913, цар 913 – 927)
    21. цар Петър І (927 – 970 )
    22. цар Борис ІІ ( 970 – 971 )
    23. цар Роман ( 977 – 997 )
    24. цар Самуил (997 – 1014 )
    25. цар Гаврил Радомир Роман (1014 – 1015 )

    БЪЛГАРСКИ ВЛАДЕТЕЛИ след 1015 г. до 1878 г -както питаш
    26. цар Иван Владислав ( 1015 – 1018 )
    27. цар Петър ІІ Делян ( 1040 – 1041 )
    28. цар Петър ІІІ / Константин І Бодин / (1072 )
  • 52 Античното Маке

    6 1 Отговор
    ВТОРО ЦАРСТВО
    29. цар Петър ІV / Теодор Белгун Слав / (1185 – 1197 )
    30. цар / Йоан / Асен І Белгун ( 1190 – 1196 )
    31. цар Калоян (1197 – 1207 )
    32. цар Борил ( 1207 – 1218 )
    33. цар Йоан Асен ІІ ( 1218 – 1241 )
    34. цар Калиман І Асен ( 1241 – 1246 )
    35. цар Михаил ІІ Асен (1246 – 1256 )
    36. цар Калиман ІІ Асен ( 1256 )
    37. цар Мицо Асен (1256 – 1257 )
    38. цар Константин ІІ Асен Тих ( 1257 – 1277 )
    39. цар Михаил ІІІ Асен Тих ( 1276-1279 )
    40. цар Ивайло ( 1277 – 1280 )
    41. цар Йоан Асен ІІІ ( 1279 – 1280 )
    42. цар Георги І Тертер ( 1280 – 1292 )
    43. цар Смилец (1292 – 1298 )
    44. цар Йоан Асен ІV Комнин (1298 – 1299 )
    45. цар Чака ( 1299 – 1300 )
    46. цар Тодор Светослав ( 1300 – 1321 )
    47. цар Георги ІІ Тертер ( 1321 – 1322 )
    48. цар Михаил ІV Шишман ( 1323 – 1330 )
    49. цар Иван Стефан ( 1330 – 1331 )
    50. цар Иван Александър ( 1331 – 1371 )
    51. цар Иван Асен V (1332-1345)
    52. цар Михаил V Асен (1341-1354)
    53. цар Иван Шишман ( 1371 – 1395 )
    54. цар Иван Страцимир ( 1360 – 1396 )
    55. цар Константин ІІІ Страцимир ( 1396 – 1422, с прекъсвания )
    Александър – Господин Търновски
    Фружин
    НЕЗАВИСИМИ ВЛАДЕТЕЛИ НА ЮГОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ
    ПО ВРЕМЕ НА ПЪРВОТО ЦАРСТВО
    60. Кан Кубер ( кр. на VІІв. – нач. на VІІІв. )
    61. Патриций и архонт Мавър (кр.VІІ – нач. VІІІв.)
    63. ипат и архонт Тарасий
    ПО ВРЕМЕ НА ВТОРОТО ЦАРСТВО
    64. крал Вълкашин ( ок. 1360 – 1371 )
    65. крал Марко ( 1371 – 1395 )
  • 53 Античното Маке

    4 0 Отговор

    До коментар #34 от "Димитър Благоев":

    Виж горната информация в коментарите ми, и сега, както вече питаха- изброй македонските владетели преди 681г и след 1015 до 2020г.
    Чакам!
  • 54 Стига глупости.

    2 1 Отговор
    Империята на Александър е била огромна. Как от нея останаха има няма 1 500 000? Къде изчезнаха така наречените македонци. Вижте от другите империи колко наследници има. Македонци има точно колкото и Санмариновци и Лихтенщайнци
  • 55 Кемаф

    3 1 Отговор
    Дечев скъсаи дипломите и ходи на село Да гледаш кози.
  • 56 Кемаф

    2 1 Отговор
    Е луну луна земя македонска.
  • 57 Не стават

    1 2 Отговор
    От сегашното шикалкавене на немцойците става ясно,че Немция не ставя зя мениджър на Европейския съюз. Точно Немция е най в час с проблемите между България и северните македонци,защото точно Немцойция на два пъти ни набутвА в киреча с моркова Македония. За 13 години немцойците можеха да окуражат и да подпомогнат финансово инфраструктурната свързаност между двете държави - автомагистрала София-Скопие,жп линия до Скопие и продължение на жп линията от Петрич до Ново сел,Миравци,както и жп линия от Благовевград,Кочани. Ако швабите бяха мениджъри щеше да натиснат дасе направят свесини немско-българо-северномакедонски предприятия. Само,че швабите гледаха тънката лайсна,а нещата са вече са ги проигравали с французите - инфраструктурна и икономическа свързанаст. Сега дойчовците да не ми се тръкат и да не стенкят,като са циции и сметкаджии.
  • 58 Eхххххх

    2 1 Отговор
    Не може компромис с историята,ако ни.им харесва на идмислените македонци,техен.проблем! България.е.в правото си и.нито крачка.назад,защото Бог ще.ни.съди!
  • 59 Шопо

    3 1 Отговор
    Колко трябва човек да е идиот за да не разбира, че въпросът за българските корени на македонците не е въпрос на история? Признае ли се веднъж истината, че македонците имат български корени, тогава отпадат всякакви териториални и малцинствени претенции.
    А може би са му платили на човека да се прави на идиот.
  • 60 Пламен

    0 0 Отговор
    Дечев??? Този господин говори с езика и думите на предател!