Last news in Fakti

10 Декември, 2020 07:30 3 789 4

Западни университети намаляват критериите си заради пандемията

  • университети-
  • образование в чужбина-
  • пандемия-
  • ели тончева

Началото на следващата академична година може да премине изцяло онлайн, на място или в хибриден вид

Западни университети намаляват критериите си заради пандемията - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Пандемията промени всички сфери от живота ни. Много български студенти, които учат в чужбина, се завърнаха и завършиха учебната година дистанционно. Как продължава този процес и какво се случва с младежите, на които предстои да учат висше образование в чужбина разказа за ФАКТИ Ели Тончева, управител консултантска агенция за образование в чужбина ЕДЛАНТА.

Каква се очертава да бъде учебната 2021/22 г. за желаещите да получат образование в чужбина млади българи?

Тенденциите за учебната 2021/22 се очертават да бъдат сходни с тези от предходни години. Глобалната ситуация постави университетите в ситуация, в която те бързо трябваше да преструктурират учебните процеси и да заложат на хибриден тип обучение. За щастие, те се ориентираха бързо, вече имат опит и предоставят висококачествено обучение чрез дигитални онлайн платформи от различен вид. В зависимост от това как ще се промени обстановката, началото на следващата академична година може да премине изцяло онлайн, на място или в хибриден вид.

Каквато и да е ситуацията, учебните заведения ще се погрижат за абсолютната сигурност на своите студенти, като стриктно спазват засилените противоепидемични мерки при обучение на място и се постараят да бъдат възможно най-гъвкави. Например, за тази учебна година някои университети предложиха на много свои кандидати възможността да изберат да започнат на място или онлайн, дори с по-късен старт на академичната година, за да могат студентите да спазят задължителния за някои страни период на карантина.

Как се промениха политиките на най-желаните университети в Европа?

Tазгодишната кандидат-студентска кампания върви съвсем нормално и по нищо не се различава от предходни години. Някои университети взеха нелекото решение да внесат промени в академичните изисквания за прием, като дават възможност на своите кандидати да се явяват на изпити алтернативни на добре познатите езикови сертификати.

През изминалата година някои университети подходиха с разбиране към кандидат-студентите и отмениха или намалиха изискванията си за прием - така например големи университети като "Кеймбридж" и "Оксфорд" за първа година ще проведат своите интервюта онлайн, други университети отмениха изискванията си за портфолио, а трети намалиха изискванията си за успех и предпочетоха да не взимат предвид оценките от определен период поради възможността да са били по-ниски, заради новите модели на обучение и извънредната ситуация.

Някои институции дори излязоха с решение да запазят мястото на своите кандидати за цяла година, докато всичко се успокои. В Германия например сроковете за кандидатстване бяха удължени, а приемните изпити бяха изместени за края на лятото. Както всяка година, така и през изминалата имаше промени в процеса на кандидатстване в някои страни - новите портали и процедури, характерни за Германия и Австрия, останаха неразделна част от процеса на кандидатстване.

Ако ситуацията се запази или влоши, се очаква университетите да направят отстъпки, както се случи през изминалата година, и да удължат сроковете за кандидатстване с оглед на мерките, които се предприемат както глобално, така и в отделните страни. Все пак съветваме кандидатите да изпратят кандидатурите си навреме.

Какво се случи с младежите, които през изминалите 9 месеца трябваше да завършат образователна степен или да започнат своето обучение в чуждестранен ВУЗ?

Повечето университети предложиха хибридно обучение за своите първокурсници с оглед на невъзможността на някои от тях да започнат на място. Във Великобритания дори разрешиха на кандидатите да запазят настаняването си и направиха отстъпки от цената, приспадайки сумата за периода, в който кандидатите няма да използват общежитията. Някои университети избраха изцяло дигитално обучение дори за специалности като "Медицина" – една от най-желаните специалности в Германия. Други учебни заведения за първи път пуснаха програми с януарски прием, за да улеснят кандидатите и да им предоставят възможност да започнат следването си по-късно.

Типичните за европейските университети седмици на ориентацията бяха проведени изцяло онлайн или хибридно, където това беше възможно. В момента студентите споделят, че процесът на обучение върви нормално при същата заетост и изисквания, каквито биха се очаквали, ако учеха на място. Основната разлика е за завършващите студенти – те получиха отсрочка за своите изпити, някои от които бяха проведени изяло онлайн, наравно с консултациите за дипломна работа, които са задължителни за завършващите.

Промени ли пандемията тенденциите при най-желаните специалности?

И тази година както през всяка изминала най-желаните специалности се запазват същите – "Инженерни науки", "Медицина", "Право", "Компютърни науки", "Икономика" и "Бизнес". Дори с гордост отбелязваме, че кандидатите стават все по-смели и избират по-трудни специалности, каквито са "Инженерни науки", "Молекулярни биотехнологии" и "Медицина".

Наблюдаваме и засилен интерес към други държави, които предоставят специалности на английски език – Япония, Чехия, Полша, Латвия, Литва, Швеция и т.н.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    16 1 Отговор
    успех млади ХОРА
    учете за да не сте
    маша на нечий интереси
    защото умния трудно може да бъден манипулиран
  • 2 Чук

    19 3 Отговор
    Навсякъде са намалени, най-добре да ги премахнат. Прием само за тези които си напишат едно от имената правилно 🤣🤣🤣 интиликтуалци
  • 3 Супер

    7 1 Отговор
    Ще се запиша и аз да уча вишо.
  • 4 Пешо от Монтана

    11 1 Отговор
    Висше в Кембридж по Ютубе и Зум. А може ли таксата да платя с лайкове? Накрая ще стана инфлуенсър ще се оженя за трансжендър и ще си родим много ботове! Дано е жив и дядо да ни прави зимнина!