Last news in Fakti

2 Декември, 2023 14:12 2 326 30

Палестинският бацил зарази американските университети

  • божидар чеков-
  • хамас-
  • израел-
  • палестина-
  • сащ-
  • университети

Във всяка протестна вълна в Америка, водеща роля имат младежите

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На 20 години всеки е революционер. Някой повече, друг по-малко, но все пак чувствителен към всички видове потисничество. В Съединените щати бе сложен край на етническото разделение със смъртта на Мартин Лутер Кинг през 1968 година. Борбата срещу несправедливостта спрямо „малцинствата“ се превърна в традиция. Само една година след убийството на чернокожия водач, се появи движението срещу американското участие във войната във Виетнам. Напълно логично, защото докато синовете на малцинствата даваха живота си в делтата на Меконг, Бил Клинтън и Джордж Буш – младши бяха освободени от военна служба.

Във всяка протестна вълна в Америка, водеща роля имат младежите. Благодарение на тях и движението „Woke", през 2009 година Съединените щати избраха чернокожият Барак Обама за президент. По настоящем вицепрезидентката Камала Харис е от „малцинствата“, а министърът на отбраната Лойд Остин е „афроамериканец“. Илон Мъск също е роден в Африка, но неговият пример е извън идеологията на борците срещу расовата дискриминация. Защитниците на хората с обратни сексуални наклонности, развяващи знамената на ЛГБТ също постигнаха успехи. Те наложиха не само пълноправно участие в US Army, но дори и присъствие в нейния команден състав, в лицето на генерал-майора Тами Смит.

Войната между Израел и „Хамас“ повдигна нова вълна протести в средите на младите американци, пребиваващи в най-престижните университети – Харвард в Кеймбридж и Джорджтаун във Вашингтон. На пръв поглед несъответствието на силите между TSAHAL и Хамас би могло да бъде в основата на протеста. Призивите за освобождаване на Палестина с лозунги „От реката (Jourdain) до Морето (Méditerranée) обаче са призиви за унищожаване на държавата Израел. Невижданата касапница извъшена от Хамас на 7 ноември върху 1400 цивилни, между които жени и деца, не събуди никакво състрадание в сърцата на иначе свръхчувствителните американски интелектуалци.

Има ли причина за тази еднопосочна чувствителност и коя е тя? По принцип всяко „малцинство“ има своя идеология, върху която почива съпротивата му срещу мнозинството. За да съществува, то проповядва и вярва само в собствената си истина. За протестиращите студенти например в Израел има „apartheid". Фактът, че 20% от израелските граждани са палестинци и имат свои депутати в парламента, е без значение. Че Израел е демократична държава не отговаря на истината, от ленинска гледна точка. Според тях явно истината е съвсем друга. Тя се намира в марксическата идеология. Власт се взима само с насилие. „Болшевиките“ не са печелили изборите 1917 годинина. Те ги губят и започват гражданска война. Наричат я революция. Поради това системата, която налагат с оръжие, се нарича „тоталитарна“.

Израелската демокрация, както американската и европейската, според поклонниците на Маркс и Ленин, са „буржоазни демокрации“. В този вид „демократични системи“ печелившите са едни и същи – банкерите, собствениците на средства на производство, наследствените привилегировани „бели“ хора, бивши и настоящи колониалисти. Израел и евреите съчетават всички тези взривоопасни дефекти. Те са колониалисти, богати и белокожи.

Как е възможно една лъжа да бъде наложена като истина?! Факт е, че дори днес, това е възможно. Средството е „пропагандата“. В тази дума, както и във всички други думи, които започват с „про“, има пристрастие. Примерите са пред очите ни. "Про-руски" или "про-американски", имат същия ефект. Взимане на страна - пристрастие.

В настоящата „съпротива“ срещу Израел и евреите във висшите американски институти има въпроси, които никой не задава. Те са от конкретен битов характер. Първият от тях е например цената на привилегията да учиш в Харвард. Тя надхвърля 80 хиляди долара годишно. Кой е в състояние да плати подобна сума? Това явно не са децата на „париите и презрените“, които Интернационалът възпява като "Роби на труда".

Американските интелектуалци, които изявяват своята солидарност с Хамас, явно не са чели устава на организацията. Гръбначният му стълб е Коранът – средновековен завет, който слага правата на мъжете над тези на жените. Осъжда хомосексуалистите на смърт, докато Израел е единствената страна в Близкия Изток, в която се провежда Gay Pride. Между идеологията на Хамас и тази на ИДИЛ няма парче оризова хартия разлика. Целта и на двете организации е една и съща. Религиозен ислямски тоталитаризъм в един Халифат без граници.

Най-голяма е чувствителността на американските интелектуалци към съществуването на Израел върху палестински земи. Те повдигат този въпрос със 76 години закъснение, без да се интересуват каква роля е играла Америка по време на Холокоста, а и след това. Вместо да се разсъждава обективно относно причините поради, които е създадена държава за евреите, ленинската мисъл е много по-конкретна. Израел е колонизатор. Следователно борбата на Хамас е освободителна борба. Има невинни жертви? Винаги и навсякъде ги има. „Свободата“ не се постига по мирен път. Тази истина важи както за палестинците, така и за Израел.

Извън пропагандата, има три истини. Първата е, че TSAHAL не може да избие всички палестинци за да наложи сигурни граници за Израел. Другата истина е, че Хамас не представлява палестинският народ и третата истина е, че Бенямин Нетаняху не е вечен.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 колко дабре ще е

    25 1 Отговор
    войната да отиде и на оня континент
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Професора

    34 1 Отговор
    Соросоидна инфекция е пагубна за човечеството

    Коментиран от #8

  • 5 Факт4екър

    33 1 Отговор
    Тук по цял ден раздухват отровната пропаганда на имперялистите
  • 6 АБВ

    13 0 Отговор
    Депортация
  • 7 инфо

    29 5 Отговор
    Чеков, и на теб ли не ти е ясно, че протестите са срещу бруталните масови убийства извършени от израелската армия, а не в подкрепа на терористите от Хамас.
    П.П. Идеолого-политическите ти писания са изпълнени с противоречия свободни съчинения...

    Коментиран от #27

  • 8 Професоре, ако си такъв,

    8 8 Отговор

    До коментар #4 от "Професора":

    и вашата Ваня Григорова е била на Соросова служба. Или това не го знаете?

    Коментиран от #13, #29

  • 9 Младите американци в университетите

    18 3 Отговор
    са рожби на неомарксизма, който се насади там вследствие на такива комунисти като Херберт Маркузе, Ерих Фром и други "ваши" хора", дошли от Германия. Това е т.нар. Франкфуртска школа от марксисти и фройдисти. Срещу какво ревете тогава? И те са евреи. Четете и се образовайте!
  • 10 Гражданин

    19 5 Отговор
    Пълни глупостите е писал автора. Коранът е бил средновековен. Ами стария завет е преди христа. Натеняхо взема религиозни становища от стария завет.

    Коментиран от #28

  • 11 Оги

    24 3 Отговор
    Не бацил ,а истината заразява всички разумни хора ,бъдещето е на младите !!! Чакаме края на сегашните малоумни световно агресивни недоразумения !!!
  • 12 Не се прави на улав

    15 1 Отговор
    Чеков! Евреите антиционисти и те ли са жертва на пропагандата, а някои от тях даже са и бивши ционисти? Д-р Норман Финкелщайн, д-р Габор Мате, Гидеон Леви, равин Давид Мивасаир, равин Яков Шапиро, Наоми Уимборн-Идриси, Мико Пелед и др.?? Имало апартейд само според американските студенти...!?
    Това, че доста от младежите в САЩ са чикирики, не променя фактите!
  • 13 Възрожденец

    8 1 Отговор

    До коментар #8 от "Професоре, ако си такъв,":

    Затова не я подкрепихме, да живее България!
  • 14 Aлфа Bълкът

    13 2 Отговор
    Чеков, а бе един ветеран от войната във Виетнам не съм видял да е от малцинствата по документалните филми. Нито от бездомните по улицата. Чернокожи може да е имало, ама повечето са сменяли щата и са бягали за да не бъдат мобилизирани. Ей така Касиус Клей станал Мохамед Али за да не ходи на война.
    Ама вие разберете с едно, не само ти и подобните ти, или писател или журналист. Ама писател-журналист не става, в журналистиката трябва да говорят фактите.
    Въображението в романите!
  • 15 САТЪРА НА ХАНА

    18 1 Отговор
    АМИ ЕВРЕИТЕ ДА ВЗЕМАТ И ДА ИЗБИЯТ 20 МИЛИОНА АМЕРИКАНЦИ
    ....
    ЗА ДА СЕ СПРАВЯТ С БОЛЕСТТА В САЩ :)(
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Митко

    22 2 Отговор
    Според Чеков ако си против избиването на над 5000 деца за един месец значи подкрепяш Хамас!Нямам думи просто!
  • 19 Българин

    5 13 Отговор
    "Палестинска нация" не съществува. Това са араби, заселени на тази територия, като името идва от "Филистия". Чак Ясер Арафат започва да се опитва да създаде "палестинска нация", т.е. тя е по-измислена дори и от така наречената "македонска нация".
  • 20 Дурхан

    16 1 Отговор
    Да беше написал и две думи за 16000 избити жени и деца , разбити болници , църкви и синаноги ..
  • 21 Аман от чековизми

    10 1 Отговор
    Абе чекоффф, студентите не подкрепят хамас, те са срещу нечовешкото избиване на палестинци от ционистите. Аз разбирам, че си гладен и пишеш за каквото ти плащат, но с какво ще нахрани съвестта си.... ако изобщо имаш такава.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Ххххххххххх

    4 0 Отговор
    Затова Израел иска да депортира всички палестинци в Газа, нали?
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 учителка на болните души

    1 1 Отговор
    Извън пропагандата др.Чеков, има и 4-та истина - като анализатор си гола вода! Почти за нищо не ставаш и като журналист!
  • 27 Някакъв типаж

    1 2 Отговор

    До коментар #7 от "инфо":

    Ти какво очакваш от един предател на Родината???
  • 28 аз съм Вуй

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Гражданин":

    По-скоро от Тората, която е базирана на Вехтият завет.
  • 29 Терзиев

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Професоре, ако си такъв,":

    Вместо да ви е кмет .
    Занимава се с Боби Михайлов , той да не избран за кмет на БФС и как така дал по 100к на клубовете за протести , купуването и продаването на гласове е престъпление , но за едни.
  • 30 бай Даньо

    0 0 Отговор
    Пълни 100% глупости Чеков. Причината е много проста . Студентите в добрите университети имат СЪВЕСТ! Точно от там са започнали протестите за спиране на виетнамската война, преди това на расистката война .... да не очакваш тая съвест в американския реднек или па в българския със зелените карти !?