29 Май, 2020 19:45 2 844 39

Доц. Михаил Груев: Русия няма да пострада, ако признае, че писмеността ѝ идва от България

  • писменост-
  • 24 май-
  • руски културнo-инфoрмaциoнен цeнтър-
  • св. св. кирил и методий-
  • азбука

Продължават дискусиите по темата, отворена след изложбата на Руския културно-информационен център в София за 24 май, представяща братята св. св. Кирил и Методий като "реформатори на славянската азбука", "създатели на църковнославянския език" и "първи разпространители на грамотността и просветата в Русия"

Доц. Михаил Груев: Русия няма да пострада, ако признае, че писмеността ѝ идва от България - 1
Снимка: БГНЕС

Изложбата в Руския културно-информационен център - провокация или отговор на декларацията, подкрепена от МВнР по повод 9 май. И двете тези бяха изказани в студиото на БНТ от доц. Михаил Груев, председател на ДА "Архиви" и проф. Искра Баева. Поводът за дискусията - изложбата на Руския културно-информационен център в София за 24 май, представяща братята св. св. Кирил и Методий като "реформатори на славянската азбука", "създатели на църковнославянския език" и "първи разпространители на грамотността и просветата в Русия".

Провокация е според Михаил Груев, но и според Искра Баева организаторите на изложбата е трябвало да се допитат до руските специалисти преди експозицията. Баева каза, че за 24 май е получила поздравителни послания от руски историци и в тях не е имало такъв проблем.

Според председателя на ДА "Архиви" с изложбата, организирана в Руския център, е все едно да кажат, че Съветският съюз няма решаващо отношение за войната (Втората световна война - б.р.). Руската политика няма да пострада, ако кажат, че писмеността и вярата, която имат, идва от България, категоричен е Груев.

В отговор Искра Баева заяви, че на 9 май страната ни е излязла с декларация, която отрича Червената армия.

По думите на Груев трябва да се търсят мостове между България и Русия. Той даде пример с приемането на руски белогвардейци в страната ни - приемането на тази 100-хилядна маса става, когато българското общество е в тежко положение. Правителството на Стамболийски и българския народ ги приемат радушно, каза той.

Спорните въпроси да се решават чрез предварителни разговори, а не чрез скандали, категорични са и Баева, и Груев.

Според него хората, които представляват руската култура в България правят антиреклама, защото българското общество има сантимент, каза Груев.

Припомняме, преди година Руският културно-информационен център в София предизвика и друг скандал с изложбата си за 9 май, планирана да бъде под надслов "75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма". Тогава българското външно министерство посъветва руската страна да се откаже, тъй като проявата подкрепя "съмнителна историческа теза" и представлява "намеса във вътрешнополитическия дебат на страната ни".

През 2017 г. руският президент Владимир Путин пренебрегна българските корени на кирилицата, като каза: "Азбуката ни идва от македонските земи".


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ха ха

    14 17 Отговор
    Тоя толкоз доцент, колкото аз – астронафт.
  • 2 Абе господин доцентеее!

    14 23 Отговор
    Тя Русия може и да не пострада,но ще се накърни името и!!!!Какво точно казаха,и какво премълчаха с тази си изложба руснаците!??Казаха,че писменноста която ползват идва от македонските земи!!!Което е абсолютно вярно ,но по-важно е какво премълчаха!!!!Две неща!Първо ,че България няма нищо общо с азбуката,освен ,че е плагиатсвана,...но нали Климент всъщност е мизийски грък,(та пак няма нищо общо с България) и второ ,че така наречената "кирилица " е КОПТСКА/циганска азбука написана през първи век от новата ера и няма нищо общо със славяните!!!Та не виждам ,кое точно не ви е ясно!!!!

    Коментиран от #15, #16

  • 3 ИСТИНИ

    13 11 Отговор
    РУСИЯ ЗНАЕ ТОВА ЧЕ НИТО НАШАТА НИТО РУСКАТА ПИСМЕНОСТ НЕ Е ГЛАГОЛИЦА КАТО И ТЯ НЕ Е ОТ БЪЛГАРИЯ !
  • 4 Само Ганчо си вярва

    12 13 Отговор
    Че има нещо общо с кирилицата. Не може да вдене, че тя му е наложена. Също както с християнството, също наложено
  • 5 ърт

    9 14 Отговор
    русия е бандит руския престъпник.Ще трябва да бъде наказана още санкций.Москалите ще клекнат.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Абе ,

    6 3 Отговор
    Доценте , дядо ти Грую няма да се гордее с теб
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Дааааа

    4 2 Отговор

    До коментар #13 от "Колхозник XiX":

    И това го казваш за най-изявените славяни в света,славяните с най-богата литература,музика и изкуство!!!!!Другите славяни какви трябва да са тогава!?????
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Колхозник XiX

    8 8 Отговор
    .....Това са празниместа. 70 години те празнуват победата над фашистите! Вече всички
    фрицове издъхнаха, а робите все празнуват. Тъй като те нямат какво друго да празнуват…За 70 години нито една
    победа, нито едно постижение, само една показност.
    ....
    Те наричат американците тъпи. Искрено се смятат за конкуренти на Америка . Седят зад компютър, работещ под
    американска операционната система,който е свързан към Интернет, която също е измислена от американците, и
    ги наричат пиндоси! А по телевизията ги заплашват с ядрена война. Не заплашват да се конкурират с IBM или с
    Apple - не, заплашват да хвърлят бомбата. Ако пък някой е забравил, бомбата са им я подарили американците,
    също.

    Коментиран от #25

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 географа

    6 9 Отговор
    Този доцент да се порови малко и да види на коя кирилица чете и пише.Онази от Х век е толкова примитивна,дори и плагиатствана от гръцката абука ,днес и той не би могъл да пише и да чете.Тя имала над 40 знака.Днес се пише на кирилица точно от Русия /Виж"Граждански шрифт" на Император Петър I/. Всички държави , които пишат на кирилица използват точно нея !!!
  • 21 Историка

    0 10 Отговор

    До коментар #19 от "географа":

    Абе ,не знам дали той трябва,но вземи ти да се поровиш,та да ти се изясни ,че "кирилица" НЯМА!Има коптска азбука на която пишат част от славянитеИма и една голяма историческа кражба,която след нахлуването на арабите в Египет ,всеки си мисли,че кой каквото намери си е за него!
  • 22 В.В.

    2 5 Отговор
    Никви доценти и професори не сте. ...Едни махленски многознайковци...Нищо не знаете кво е станало преди 1100лета...Ай стига стая тъпа тема...По воля на Борис, азбука та се налага,,,и питам и в Русия Лия наложил той... Англия,Уса, Канада, Австралия не се питат ,не мъдруват ,не политиканстват на тема език...Ай стига
    с тез драми ...Минавайте на китайски...
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Лили Иванова

    2 3 Отговор
    Азбуката е написана от таварищ Ленин а таварищ Путен е Бу6дител
  • 25 СССРБарета

    9 5 Отговор

    До коментар #17 от "Колхозник XiX":

    Първо Компютърът не е измислен от американците! Това го знаят и малките деца! второ и IBM и Apple се произвеждат в Китай! и трето американците не са нация те са сбирка от различни нации!

    Коментиран от #26

  • 26 Айде,бе

    5 7 Отговор

    До коментар #25 от "СССРБарета":

    Компютърът е дело на американски гражданин!Това че в Китай се произвеждат IBM и Apple не значи ,че не са американски!!!Американски са!!!!И коя нация не е сбирка от различни!????Я виж нашата, татари,кумата хазари,гърци,отамянзи,и латини, и славяни!!
  • 27 Съмняващ се

    1 1 Отговор
    Колкото и братята им турците ще признаят че взеха всичко от България и се правят на европейци вече над 600 години 😆 Един дол дренки са и двете държави. Да си лаят каквото искат. От нас се иска да им затворим границите на цяло, също и на западните им съюзници. Дърпат ни към дъното от ден първи.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Заболя ме главата

    3 1 Отговор
    да ви чета странните обвинения. Азбуката си е българска, защото 1) България е първата държава, която я приема за официална и 2) България първа отваря школи, в които да се учат хора на нея. Македонска държава тогава не е съществувала. Азбуката може и да е славянска, но българите са първите, които масово се учат на нея. Кирил и Методий не са държава, така че произходът им няма никакво значение, защото делото им отива за България, практически те са на служба към България. По същият начин Колумб е открил Америка, все тая че е италианец, казва се, че испанците са открили Новия свят, а не италианците, нали. Не е важно отделният човек какъв произход има, а на чий княз или цар служи. Владетелите са важните, демокрации тогава не е имало. Заболя ме главата от странните ви логики, честно!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Псевдоисторик

    1 1 Отговор
    като все се тупаш в гърдите, че търсиш и "намираш" истините за социализма, къде се завираш в средновековието - периоди които нямат нищо общо. Историческия слугинаж обаче не признава исторически граници. Вместо някакъв смислен исторически аргумент срещу "провокацията" на Русия дуцента ни предлага сиропирани твърдение как българрския народ посрещнал белогвардейците. Да беше дал пример как българския народ посрещна Червената армия на СССР, ама не ни стиска. Губене на време е четенето на такива изказвания
  • 33 Кхгишбп

    1 4 Отговор
    Ще ядете май шамари от Русия господа бай ганьовци!!!!

    Коментиран от #35

  • 34 ГОВЕДА

    2 3 Отговор
    Проамерикански и българска и руска е азбуката. ..има и малко латински букви. .ако не беше Русия 1876 сега щяхте да ядете баклава и да ви е..бат анадолските манафи. .
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Инж Илич

    3 2 Отговор
    Ами те самите така наричащи се "Руснаци' не си знаят произхода а камо ли да знаят кой е написал Азбуката На въпроса отговаряха че е Ленин
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 иванов

    0 0 Отговор
    Русия никога не е отричала че азбуката е от България,а Лихачов казва за България: Тази невероятна държава на духа.което е признание за България Що се отнася до идваща от Македония кирилица ,то седмица преди Путин да каже това то беше казано понеделничната рубрика България BG Направете справка Патриотите следват небългарската политика: Разделяй за да владееш
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове