Last news in Fakti

3 Октомври, 2020 07:30 3 286 34

Учени се хвърлиха в спорове след решението за 24 май

  • 24 май-
  • учени-
  • спорове-
  • славянска писменост-
  • българска писменост

В ябълката на раздора между историците у нас се превърна премахването на определението "славянска" от името на празника

Учени се хвърлиха в спорове след решението за 24 май - 1
Снимка: БГНЕС

Противоречиви реакции се появиха след преименуването на празника 24-и май, предаде NOVA. На първо четене депутатите решиха това да е денят на "българската", а не на "славянската" писменост.

Според някои историци промяната изважда България от контекста на европейската култура.

По предложение на ВМРО, депутатите записаха в кодекса на труда новото име на празника - "ден на българската писменост, просвета и култура". От ГЕРБ подкрепиха предложението с уговорката, че подобна промяна се нуждае от национален дебат и консенсус. Дебатите по темата вече са факт.

В ябълката на раздора между историците у нас се превърна премахването на определението "славянска" от името на празника.

В мотивите си от ВМРО пишат, че обща за славяните може да се приема донякъде само глаголицата на Кирил и Методий. Писмеността ни обаче произлиза от кирилицата - създадена и разпространена сред другите славяни именно от България.

„На практика България се явява люлката на една писменост, на една средновековна християнска и православна култура, която намира своето развитие далеч зад границите и далеч зад времето, достигайки до ден днешен. Това е един празник, който е изключително български”, заяви доц. Милен Михов.

Според експерти от Българската академия на науките без определението "славянска писменост" празникът се откъсва от делото на Светите братя Кирил и Методий, на което България е приемник.

„Тази промяна я изважда нашата азбука - кирилицата, създадена в България, от контекста на европейската писмена култура. И това не е нещото, което ние бихме одобрили”, посочва СНХ проф. Славия Бърлиева.

От Кирило-Методиевския научен център са съгласни да се акцентира повече на българската роля в създаването на кирилицата, но имат свое предложение.

„Една подходяща промяна би звучала така - 24-и май - ден на българската азбука и славянската книжовност. Това показва един наднационален характер, това, което е значението на кирилицата”, подчертава проф. Славия Бърлиева.

От Института по български език към БАН посочват, че "нишката на писмената култура е едно цяло и прекъсването ѝ, за да се изтъкне едно или друго постижение не е разумен научен довод".

Промяната срещна и одобрение в научните среди. Новото име на празника е най-точното, твърди проф. Поптодоров, открил и проучил над хиляда паметници от първото българско царство.

„Българската писменост не е пренебрежение към делото на Светите братя Кирил и Методий. Напротив - имаме продължение на делото на Светите братя - обогатено е тяхното дело”, посочва проф. Казимир Попконстантинов.

Преименуването на празника засега е одобрено само на първо четене, припомня NOVA.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Грейс

    15 5 Отговор
    Намериха им работа на учените да оправдаят заплатите. Пък и ги насъскаха един срещу друг!
  • 2 срам срам

    9 6 Отговор
    страм от тези `дупетати`..
  • 3 Обективен

    16 4 Отговор
    Специално азбуката Кирилица е изцяло българска а на нея са писали не славяни като румънците до19-ти век, а сега пишат монголци и други народи от средна Азия...

    Коментиран от #11

  • 4 Лично

    15 6 Отговор
    Кирилицата е била създадена от учениците на Преслав, за да я ползваме ние. Тя е била специално за нас, защо други държави я приемат не знам. Но тя е българска, за глаголицата, тя е Славянска и принадлежи на всички славяни. Но тъй като използваме кирилицата нас това не ни касае. Един път да направят нещо добро.
    Най-справедливият вариант е да се направи национален референдум. Да се знае или против
    са хората.
  • 5 Биби Кинг

    9 5 Отговор
    Манголците и те славяни шото пишат на кирилица! Таа азбука ни Кирил ни Методи са я видели. Единствената им връзка с неа са им учениците които са я създали по поръчка на Борис l.
  • 6 Анонимен

    10 3 Отговор
    Годината на истината и промяната.
    Поредната боза,която забъркаха депутатите,след като от месеци им се иска оставката и доказват на протестиращите колко недостойни са да управляват народа.
    А народа до кога ще иска някой да го управлява?
    Робите си търсят господари.
  • 7 случаен

    17 1 Отговор
    а ТУРСКИТЕ наименования кога ще се махнат от нашите земи,инак сме много против турски намеси в нашите работи
  • 8 среднощен

    8 1 Отговор
    „Една подходяща промяна би звучала така - 24-и май - ден на българската азбука и славянската книжовност. Това показва един наднационален характер, това, което е значението на кирилицата”; Това определение е по-точно и по-справедливо пред лицето на усърдно прикриваната от великите сили "историческа истина"..! Дебати може да има само върху смисъла на понятието "славянска книжовност" - тук ще бъде голямото противостоене от страна на Русия, Румъния, Украйна, Гърция, Сърбия, Северна Македония, Хърватия, Словения, Черна гора и целия англосаксонски свят...? Защо ли..? Защото иначе ще трябва да пренапишем европейската история..? Отговорът е и "лесен, и не съвсем"…?

    Коментиран от #9

  • 9 Д'мин

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "среднощен":

    Има резон!
  • 10 Анонимен

    8 3 Отговор
    Думичката славяни е на около 200 години! Измислена е от поляк, доколкото помня! В Уикипедия го има!
  • 11 Анонимен

    11 1 Отговор

    До коментар #3 от "Обективен":

    Все още по-старите румънци казват : 'бог да прости"! Може да не знаят какво значи, но го казват по същия повод като нас!

    Коментиран от #14

  • 12 Кой68

    7 3 Отговор
    Този "народ" каквото и да сториш,немож го обедини около нищо.Няма кауза и няма сила около която да се обединим и вървим напред........
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Трол

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Анонимен":

    Може би, както старите турци казват Танръъм (Тангра)- Боже мой!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Климент Охридски

    7 4 Отговор
    Истината е че е Българска Писменост създадена от Българин и руснаците пишат на Българско четмо и писмо и говорят на Български език с руски диалект
  • 17 Зограф

    8 6 Отговор
    Нe мoгa дa рaзбeрa нa кoгo e нужeн тoзи фaлшив пaтриoтизъм. Тa ниe пишeм нa aзбукa , кoятo e дoшлa нaиcтинa oт Руcия - при импeрaтoр Пeтър I ce прaви тoтaлнa рeфoрмa нa примитивнaтa "кирилицa" дoшлa oт бългaрcкитe зeми в т.нар. "Граждански шрифт"-впрoчeм "кирилицата" от 10-11в. прeдcтaвлявa 24 букви от гръцкaтa aзбукa c 14 знaци oт "глaгoлицaтa". Този руски вариант е пренесен по нашите земи през Възраждането и се наложил като наша писменост! Ниe би трябвaлo дa ce гoрдeeм c първoпричинaтa нa "кирилицaтa" - a имeннo aзбукaтa от 855г. нa Кирил и Мeтoдий , впрoчeм, кoитo нe ca били cлaвяни.

    Коментиран от #18

  • 18 Алфа Вълкът

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Зограф":

    Е нали бяха гърци, сега пък славяни, то славяни всъщност пък няма. И ко прайм?
  • 19 Зограф

    3 1 Отговор
    Уважаеми Алфа - прочети още веднъж моя скромен, но се надявам верен коментар - къде прочете за славяни, славянски или славянска азбука!
    Тази езикова група се олицетворява от многобройни племена, които по-късно са определени като славяни! Нима някой ще отрече близостта на лексикално и граматично ниво различните "славянски езици"!!!

    Коментиран от #20, #25

  • 20 Алфа Вълкът

    3 5 Отговор

    До коментар #19 от "Зограф":

    Ами правилно, не е имало славяни, а траки - българи!
  • 21 Зограф

    2 3 Отговор
    До 20 Уважаеми Алфа - този спор е излишен - още римските и византийските
    автори пишат за многобройни племена на "венети", "анти" и други подобни и те се разселили през 7-8в. от земите на днешна Полша на запад и на изток и по нашите земи. Прочети книгите та Прокопий Кесарийски по времето на Юстиниян I, та той дава пълно описание на т. нар. "славяни". И днес има държави носеши етнонима "славяни"-Словения, Словакия, Югославия и т.н. А прословутите траки изчезват като такива със своя език и култура през късната Римска империя
    /т.нар. Византия/ и т. нар."славяни" нямат досег с тях... а с някакво разнообразие на латинизирани или погърчени групи по нашите земи...
  • 22 big

    5 5 Отговор
    Да се нарече българска е грешка, славянска пак е грешно, но по-близо до истината. Да не забравяме, че Кирил и Методи са гърци, нито българи, нито славяни, нито траки или от многото други племена които са населявали тогавашната България. Като се има предвид, че тази азбука се е разпространила от учениците им предимно в местата населени със славяни е по-правилно да се нарече славянска. Благодарение на Русия, тя се разпространява и в Азия, дори Монголия, а там не са славяни нито българи! Този диспут също е едно отвличащо мероприятие и някакъв български шовинизъм!
  • 23 Климент Охридски

    4 1 Отговор
    Всички от Европа до Азия пишат на Българската Азбука създадена от Българин и разпространена от Българи а не на тази от Кирил и Методи
  • 24 Ай стига бе

    3 1 Отговор
    Как може да има хора, които да не знаят, че Кирил и Методий са българи, с български рожденни имена- Църхо и Страхота
  • 25 Криеш името си страхливец

    1 1 Отговор

    До коментар #19 от "Зограф":

    Зограф, интересно ако се смяташ за българин наследник на Аспаруховите българи как са се казвали твоите прадеди? Може би Омуртаг, Тервел? Кажи ми едно прабългарско женско име посочено в някой средновековен източник? Истината може да е неподходяща, но е истина. Колко прабългарски думи има в съвременния български език?
  • 26 ВМРО дупедавци

    4 0 Отговор
    ВМРО отново дадоха дупе на нато. Заедно с дупе и заявка за народен харч на нови 2,5 милиарда лв за още 8 морално стари американски хвърчила ф-16 дадоха и заявка за разбиване на народите на БОЖИЕТО СЛОВО, един от които е и БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД. ВМРО-дупедавците не само разбиват НАРОДИТЕ НА БОЖИЕТО СЛОВО помежду им, но ВЪТРЕШНО РАЗБИВАТ И БЪЛГАРСКИЯ БОЖИ НАРОД.

    Защото АЗБУКАТА "ГЛАГОЛИЦА", а след нея и АЗБУКАТА "КИРИЛИЦА" са азбуки на СЛОВОТО на Бог, а народите, които ги ползват, в това число и нашият български народ, са СЛОВЕНИ, народи, до които чрез "глаголица" и "кирилица" е достигнало Божието СЛОВО!

    Волен Сидеров, като богослов и защитник на българския корен на солунските братя Кирил и Методий най добре обяснява произхода на думата СЛАВЯНИ, от СЛОВЕНИ - народите, до които е достигнало БОЖИЕТО СЛОВО, с помощта на "глаголица" и "кирилица".

    Именно, защото "славянска писменост" означава писменост на БОЖИЕТО СЛОВО, на СЛОВЕНИТЕ, на които е дадено Божието слово, в това число и на българите, не е редно ВМРО-дупедавци на нато, да се правят на по-българи от старите българи-възрожденци, които не случайно са празнували "славянска писменост", а не "българска писменост".
  • 27 Активист на БКП

    0 0 Отговор
    БорисоФФ продаде и писмеността ни !!!
  • 28 Зограф

    1 1 Отговор
    До 25- Ти драги май не си чел нищо от това което съм писал - славяните са народи познати от края на Античността и има много сведения за тях от тогавашните автори, а никъде не съм споменавал за прабългарите, впрочем още при хан Борис и следващия го княз и после цар Симеон вече прабългарите -като език и култура са на изчезване - постоянно се пише за българи, но писмените исторически извори от това време са на славянки език-подобен и на другите славянски езици
    "Кирилицата", която се използва е тежка и тромава-има около 40 знаци от които 24 са гръцки букви и когато се разпространява при сърби, власи и руси, тя има своя еволюция.
    При император Петър I се прави раформа и се получава изчистена "кирилица"-наречена "Граждански шрифт" - та именно този шрифт идва по нашите земи през Възраждането и става и наша азбука.
    Моето скромно мнение е да се празнува точно Празник на славянската писменост и култура. Впрочем никъде не съм писал за прабългари както ти твърдиш. Чети внимателно коментарите...

    Коментиран от #32

  • 29 Криеш името си страхливец

    0 0 Отговор
    Хан Борис???
  • 30 Криеш името си страхливец

    0 0 Отговор
    Петър първи модернизира руската азбука, която е заимствана от българската азбука наречена кирилица. Паисий Хилендарски около 30 години след това написва История славянобългарска по коя азбука? Говорим български и черковнославянски или с руската азбука на Петър Велики?
  • 31 Зограф

    1 0 Отговор
    До 29 Боже ама ти за това ли се хващаш!!! Точно за Борис има много объркани източници за титлата му-той е назоваван архонт и василевс
    от византийските автори, предполага се , че е назоваван хан до покръстването , защото в едно от писанията от началото на 10 в. /той умира 907г./ е наречен княз. Ама това е без значение-става въпрос за българска или славянска азбука-като имаме предвид, че тогава няма национални държави подобни на днешните- тя е универсална за всички, които говорят някакъв славянски език.
    Кирил и Методий като византийски служители реализират създаване на графична система подходяща за славянските езици - щото чудно би било, тя създадена през 855г. във Великоморавия да не пасва и на езика в българската държава по това време и т. н. - вече описах как се развиват нещата....

    Коментиран от #33

  • 32 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "Зограф":

    Нека сме коректни. " Има Sclavos /Теофилакт Симоката/, също и сакалиби.
    Терминът „СЛАВЯНИ” е от 16 век. Популяризиран е от основателката на Руската академия на науките, германката София Фредерика Августа фон Анхалт-Цербст, известна като Екатерина Велика. Смятам, че всичко това Ви е известно или може би греша?
    Германката Екатерина Велика само популяризира - "СЛАВЯНИ"...... Термина е на Винко Прибоевич с издаденото от него през 1532 г. във Венеция „Слово за произхода на увенчаните със слава славяни”
    Петербургската академия на науките е в основата на славянската доктрина, която доктрина успешно служи за изпълнение на завоевателните стремежи на Русия. Неини платени агенти допринасят за включването на българите към славянското семейство. По-късно, по същите причини се създава комунистическата доктрина , а в момента усилено са лансира православната. Разбира се, при всички тях, Русия е шефа. За приноса на "Академии наук СССР" за отродяването на Българите от Македония и създаването на македонски език е излишно да се споменава.
  • 33 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "Зограф":

    Да, да, да, сeгaшнитe ни букви НE CA КИРИЛИЦA. Изфaбрикувaни ca oт aмcтeрдaмcкитe пeчaтaри пo пoръчкaтa нa руcкия цaр Пeтър І и ca нaрeчeни ГРAЖДAНИЦA, пo чacт oт зaглaвиeтo нa първaтa книгa oтпeчaтaнa c тях. Пo-къcнo руcнaцитe cъздaвaт и РЪКОПИСНИЯ вaриaнт нa ГРAЖДAНИЦAТA, кoитo букви вcички cмe учили в училищe oт буквaрчeтo.
    Нaтрaпeнaтa ни ГРAЖДAНИЦA ceгa cъздaвa прoблeми при члeнcтвoтo ни в EC, в oблacттa нa пaтeнтнoтo прaвo и нe caмo тaм!!!
    ---------------------------------------------
    кoпи-пeйcт: ................CЛEД ПРИEМAНEТO НA БЪЛГAРИЯ в Eврoпeйcкия cъюз прeз 2007 кирилицaта e въвeдeнa кaтo eднa oт oфициaлнитe пиcмeнocти нa oбщнocттa. Зa cъжaлeниe ce прoпуcкa възмoжнocттa дa ce въвeдe кaтo зaдължитeлнa бългaрcкaтa фoрмa нa кирилицa, зaщoтo cпeциaлиcтитe, кoитo пoлaгaт уcилия в тaзи пocoкa, нe нaмирaт инcтитуциoнaлнa пoдкрeпa. Тaкa кирилицaтa, приeтa oфициaлнo в Eврoпa, e c руcки нaчeртaния.........
  • 34 БАН РУСОФИЛИ

    1 0 Отговор
    Азбуката е написана от Ленин Буквите са Руски
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове