Last news in Fakti

4 Януари, 2021 15:30 4 375 11

Адв. Драгинова, която осъди РЗИ, пред ФАКТИ: Въпросът е принципен

  • рзи-
  • рзи-пловдив-
  • росица драгинова-
  • карантина-
  • коронавирус-
  • съд

"До ден днешен не зная положителна или отрицателна съм била", каза адвокат Драгинова

Адв. Драгинова, която осъди РЗИ, пред ФАКТИ: Въпросът е принципен - 1
Илюстративна снимка: БГНЕС/Архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„В четири дни аз бях в неведение имам ли COVID или не. Била съм вкъщи до моите родители, които са болни. Моят баща почина след това. Слава Богу – не го заразих аз. Била съм в контакт с моите болни родители, а не знаех дали имам COVID или нямам. До ден днешен не знам - дори след като бяха задължени да представят изследването в съда, защото то не е представено. Това ако не е причина човек да си търси правата, а също и това толкова време да не разбере положителен ли е резултатът, отрицателен ли е, имал ли е COVID“.

Това каза пред ФАКТИ пловдивският адвокат Росица Драгинова, която в края на миналата година успешно осъди РЗИ-Пловдив за наложена карантина. Решението на Пловдивския административен съд излезе на 30 декември. С него предписанието за РЗИ-Пловдив за карантината на адвокат Драгинова е отменено, а РЗИ е осъдена да плати разходите по делото.

Адвокат Драгинова разказа пред ФАКТИ, че дала проба за PRC тест на 7 октомври. На четвъртия ден след даването на пробата, по думите на адвокат Драгинова, резултатът ѝ излиза положителен. Самият резултат обаче е съобщен по телефона, ни казва тя и допълва, че до ден днешен не е получила писмен документ за своя положителен резултат. „Тук няма електронна система за резултатите, нищо не се връчва. Това се случва в УМБАЛ „Свети Георги“, най-голямата болница в Южна България, в Инфекциозната клиника – звъниш на телефонен номер, който е изписан на вратата, номер на човек с оставено само първо име, няма фамилия. Звъниш там и проверяваш готов ли е резултатът ти“, каза тя.

„Аз разбирам, че не РЗИ са виновни в конкретния случай, а болницата, която не изготви резултата в срок. Но тъй като административният акт (бел: за налагане на карантина) е на РЗИ, аз не мога да съдя болничното заведение по този ред. За мен единственият възможен вариант беше да пусна жалба срещу РЗИ. Аз дадох проба в сряда – на 7 октомври. Тогава започна чакане на резултати. Аз имах дела, работа, трябваше да отлагам дела, а нямах писмен документ, който да представя. Обадих се на личната си лекарка, тя ми каза, че не може да издаде болничен, защото болничният се издава от момента на излизане на резултат.

Започна се едно звънене на един телефонен номер, който беше на вратата на Инфекциозното отделение в УМБАЛ „Свети Георги“. Телефонът беше на лице с посочено само първо име – Ангел. Това е в 21. век, представяте ли се човек така да си чака резултата? Да звъни на човек с първо име по телефон, който е оставен на врата.

Това всичко ме провокира. Не може така. Все пак всички се граждани, всички имаме някакви права. Не съм от хората, които съдят. Дори напротив – когато мога, бягам от съда. На моите клиенти казвам, че е по-добре доброволно да уредят спора. Но просто не може така. Въпросът е принципен, че не може така да се подхожда“, разказа адвокат Росица Драгинова.

„Резултатът ми излезе на 10 октомври. Пробата е взета на 7 октомври, а те представят амбулаторен лист, че аз съм дала проба на 8 октомври, което не е вярно. На 7 октомври аз вече имах амбулаторния лист, на 8 октомври аз вече не излизах от вкъщи. Това са официални органи, те си позволяват да представят документи, които не са верни“, разказа още тя.

„Разбирам, че РЗИ нямат вина за резултата, но предписанието за карантина е тяхно и те следят за контрол в болничните заведения. Могат да направят регресен иск срещу болницата. Не може болница да прави такива неща - да антидатира, да издава амбулаторен лист с друга дата. Аз на тази дата вече бях вкъщи, не съм напускала дома си“, каза адвокатът.

„Аз имах симптоми. Затова и отидох да дам проба. Моя приятелка, с която сме имали контакт, ми се обади, че е болна, аз вдигнах температура и това беше причината да отида да се тествам. Имах симптоми, затворих се веднага. Реално периодът, в който съм била карантинирана е по-дълъг, но не е това проблемът. Проблемът е принципен. Това е принципен въпрос, който трябва да се реши. Не може да звъниш на телефонен номер, залепен на врата и да търсиш някой – когато ти вдигнат, когато не ти. Звънях и на РЗИ – отново когато вдигнат. Наложи се да пиша жалба до Министерството на здравеопазването, за да се намесят и да съдействат да ми излезе резултатът“, допълни тя.

„В продължение на четири дни аз нямах резултат имам ли COVID или не. Съответно аз можех да отида на делата си, не бях толкова зле. Но като знаех, че може да съм заразоносител, как да отида? Успях да отложа делата, но без документ. Сега имам указание от съда да предоставя документ, но аз за периода от 7 до 10 октомври нямам такъв документ. Периодът, за който съм карантинирана е от 10 до 23 октомври. За периода от 7 до 10 октомври аз нямам документа, който съдът ми иска и добре, че той не ме е глобил. Тогава щях да имам и глоби и вече щях да осъдя и държавата“, каза адвокат Драгинова.

„В крайна сметка още не съм получила резултат. Съдът задължи РЗИ да представи изследването, за да го видим. Това беше основният ми довод в жалбата – че аз не съм видяла изследването, аз не мога да бъда сигурна. Затворих се, разбирате, че не мога да вървя по улицата или с още 20 души в зала, все пак имам гражданска отговорност, а и чисто човешка“, каза още тя.

Относно очакванията си след евентуално обжалване на решението, тя каза: „Очаквам решението да се потвърди. Не направих всичко това с цел някаква облага, а защото въпросът е принципен. Както казах, не съм от хората, които за щяло и нещяло вървят и пускат жалби в съда – напротив, но в конкретният случай аз до ден днешен не зная положителна или отрицателна съм била. Действително имах симптоми, но виждате, че тези симптоми може да ги има човек и при друг грип“.

„Моят резултат излезе на четвъртия ден. Имам съмнения, че моят резултат може и да се е загубил. Човек започва да има такива съмнения, човешката психика е такава. Това е причината да пусна жалба“, каза тя. Целият казус пък си обяснява като грешка: „Обяснявам си го като грешка. Може би са ми изгубили някъде резултата, после се е наложило да направят нещо. Нямам представа наистина. Аз се чудех защо точно на мен се падна да се случи това, не зная при друг да се е случвало. На други хора резултатът им излиза най-късно на следващия ден, ако не на същия. Видях се в чудо, защото очакваш, не знаеш. Започваш едно лечение, което ти го предписват без да се знае дали е COVID-19 или не. Нямам представа на какво се дължи всичко, но лично аз си го обяснявам като грешка“.

Адвокат Драгинова не се представлява сама в съда, а от свой колега. На този етап няма намерение да съди държавата за причинени вреди. Казва обаче, че ако ѝ бяха наложени глоби от съда, вероятно е щяла да предприеме и това.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Морето

    35 3 Отговор
    Евала на тази адвокатка. Човек трябва да е пълен дебил, ако следва такива измислени правила от тази болница в Пловдив. Що за идея е да звъниш на т.нар.Ангел и да се пита за резултатът от изследването-то по тоя критерий се доближаваме до страните не от Третия свят, ами до тези от Четвъртия-ако има такъв. Няма синхрон между болниците и РЗИ-тата в цялата страна. Ананиев-в коя дупка стоиш и какво гледаш като паткан в трици...?
  • 2 Рошко

    2 4 Отговор
    И само принципно ли се печелят дела?
  • 3 Д-р Хаус

    10 1 Отговор
    Въпросът е наистина принципен, макар че се съмнявам някой на държавна слъжба да се трогне от присъдата, нали не я плащат от джоба си! Колко хора сложиха под карантина с фалшиви положителни тестове.. А иначе лесно може да разбере дали е изкарала короната или не. Просто си пуска един тест за антитела и готово

    Коментиран от #4

  • 4 Само питам

    6 2 Отговор

    До коментар #3 от "Д-р Хаус":

    А защо трябва да плаща и за този тест?Плати и го ти ,а после давай съвети.
  • 5 Матей

    10 1 Отговор
    Аз ги предупредих на ранен етап да не влизат сами в капана с тия тестове,никой не може и насила да ти го наложи.Така че ,каквато беля човек сам си направи,никой не може да му я направи.Да им влизаш в схемите на основата на широко прокламиран страх и ужас,е глупаво.Сега е същото с ваксините,само пълен бойкот ,това е единственото разумно решение.
  • 6 Де Ка

    12 0 Отговор
    През месец септември си правих тест в Чехия.На следващия ден в 10 часа по сменила получих изследванията
    Беше написано кой е взимал пробата,кой е правил анализа и потвърдено с подпис и печат от шефа на лабораторията.Текста бе написан на чешки и преведен на английски без да съм искал превода.Такава им е системата.
  • 7 Кумчо Вълчо

    5 0 Отговор
    Е и какво като ги осъди ? Дреме им на всички от боко надолу , калъчката ,калъчката не играе ли пиши го бегал.
  • 8 Де ка

    3 0 Отговор
    Извенете получих го по email
  • 9 ТОЧКАТА

    2 0 Отговор
    ...американска ПРАВОВА СИСТЕМА!!!!!!
  • 10 не знам дали е

    2 0 Отговор
    добре,но народа е доверчив,раболепен и праволинеен,че такива като боко и креатурата му герб си стоят на власт и си правят гаргара с хората. адвокатката е една птичка и дано направи пролет!
  • 11 4 въпроса

    13 4 Отговор
    1. Пази ли ваксината от вируса - НЕ, пак ще се заразиш.
    2. Пази ли маската на устата от вирус който се разнася по въздушен капков път - НЕ, НИКАК.
    3. Унищожава ли ваксината вирусът в тялото - НЕ, ставаш постоянен разпротанител на вируса.
    4.Карантината спира ли заразяването от вируса - АБСОЛЮТНО НЕ.
    Тъй като той се разпостраняса по въздушно капков път - носи се във въздуха.
    ЗАЩО ТОКАВА СА ТИЯ МАСКИ, ВАКСИНИ, КАРАНТИНИ СЕ ПОПИТАЙТЕ.
    И незабравяхте да си сложите маската на устата която жена Ви е ушила от старо перде. А, и вечер тихо стойте в къщи и се, възмущавайте, ама тихо.
    Преклонена главица сабя не я сече , САМО ЗДРАВО Я Е.Б.Е.