Last news in Fakti

5 Февруари, 2021 11:42 14 307 70

Българин си купи e-винетка за регистрационен номер „КАМАСУТРА69696“ - защо, разказва пред ФАКТИ

  • електронни винетки-
  • апи-
  • бгтол-
  • интелигентни трафик системи-
  • винетки

"Процедурата по купуването на е-винетка за този регистрационен номер ми отне около 40 секунди", каза той

Българин си купи e-винетка за регистрационен номер „КАМАСУТРА69696“ - защо, разказва пред ФАКТИ - 1
Кадър: Цветан Такев
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Възможно е да си купим електронна винетка за превозно средство с регистрационен номер „КАМАСУТРА69696“ през системата БГТОЛ. Това стана ясно по-рано днес след експеримент на IT експерта Цветан Такев. От ФАКТИ се свързахме с него, за да разберем повече за този експеримент.

Припомняме, че в сряда – на 3 февруари, ФАКТИ разказа за премеждията на Такев в купуването на електронна годишна винетка. При изпиcвaнeтo нa рeгиcтрaциoнния cи нoмeр, кoгaтo купувaл винeткa oнлaйн, в „CO“ вмecтo буквaтa „O“ Такев пocтaвил цифрaтa „0“. Cлeд кaтo ce cвързaл c БГТOЛ и „Интeлигeнтни трaфик cиcтeми“ AД, пoлучил oтгoвoри, чe нe e възмoжнa редакция на регистрационния нoмeр. Тaкa нa Тaкeв му ce нaлoжилo дa плaти нoви 97 лeвa, зa дa пoлучи своята нова годишна винeткa. Въпрocитe, кoитo вълнувaт Тaкeв са зaщo нямa възмoжнocт зa рeдaкция нa рeгиcтрaциoнeн нoмeр, зaщo нe ce прaви прoвeркa в рeгиcтърa нa КAТ дaли рeгиcтрaциoнният номер e дeйcтвитeлeн при купувaнe нa винeткa и къдe oтивaт пaритe от винетки зa нeдeйcтвитeлни рeгиcтрaциoнни нoмeрa. Цeлия рaзкaз мoжeтe дa видитe ТУК.

„Всеки може да напише някаква глупост и да плати винетка на това нещо“, каза Цветан Такев в първия ни разговор по темата от 3 февруари.

Малко по-рано днес обаче IT експертът решил да изпробва дали това наистина е така и опитал да си купи седмична електронна винетка за превозно средство до 3,5 тона с регистрационен номер „КАМАСУТРА69696“. Няколко минути след началото на занятието, в 08:25 часа днес Такев се сдобил с въпросната е-винетка за въпросния регистрационен номер без никакъв проблем. Платил сумата от 15 лева с карта, транзакцията била успешна, а електронната винетка за превозното средство с регистрационен номер „КАМАСУТРА69696“ ще бъде валидна от 14 февруари до 20 февруари 23:59:59 часа. С разрешението на Такев, поместваме кадър от оригиналния документ за купуване на електронната винетка:

Българин си купи e-винетка за регистрационен номер „КАМАСУТРА69696“ - защо, разказва пред ФАКТИ
Кадър: Цветан Такев

„От отговора, който получих от „Интелигентни трафик системи“ се разбира, че – поне аз така го тълкувам, не съм юрист, но тълкувам, че отговорността за това какво купуват остава в гражданите и не се дава възможност по някакъв начин те да коригират грешката си. Тълкувам също, че законодателят е направил да бъде така – не се дава възможност на гражданите да коригират и не се прави насрещна проверка в регистъра на КАТ. Ето затова аз реших да купя електронна винетка за седем дни – от Трифон Зарезан до 20 февруари. Опитах различни варианти за регистрационен номер. Системата позволява някакви пълни абсурди да въвеждаш като номера. Ето сега съм въвел „КАМАСУТРА69696“. Освен пози за съвкупление, това в България може да бъде и винетка“, разказа Такев.

„Тази винетка е с 14 символа. Такъв регистрационен номер аз не съм виждал по пътищата. Това доказва абсурдът на системата – че тя по никакъв начин не предпазва българските граждани от това да правят неволни грешки“, каза още той.

„Направил съм винетката да бъде валидна една седмица след 14 февруари. Мога да я подаря на всеки, който успее да се сдобие с такъв регистрационен номер в България“, допълни той.

„Процедурата по купуването на е-винетка за този регистрационен номер ми отне около 40 секунди. Заедно с избирането на регистрационен номер – около 5 минути. Оттам нататък интересното е как ще занеса при счетоводител този документ. Ясно пише отдолу на винетката, че това е нефискален бон. Аз с този документ отново питам как мога да си осчетоводя плащането, ако реша да го мина например през фирмена карта. Как с нефискален бон да осчетоводя това плащане?“, пита Такев.

Българин си купи e-винетка за регистрационен номер „КАМАСУТРА69696“ - защо, разказва пред ФАКТИ
Кадър: Цветан Такев

Припомняме, че на 2 февруари изпратихме запитвания към АПИ, БГТОЛ и „Интелигентни трафик системи“ АД. Попитахме ги има ли възможност за издаване на фактура при купуване на винетка; има ли връзка между регистъра на КАТ и системите за купуване на електронна винетка и ако не, защо; има ли възможност за редакция на сгрешен регистрационен номер и ако не, защо и къде отиват парите от електронни винетки, купени за недействителни регистрационни номера.

Към този момент сме получили отговор единствено от „Интелигентни трафик системи“ АД, които публикувахме вчера. „Отгoвoрнocттa при нeпрaвилнo дeклaрирaни дaнни oтнocнo рeгиcтрaциoнния нoмeр нa пътнoтo прeвoзнo cрeдcтвo, кaтeгoриятa му или пeриoдa нa вaлиднocт нa винeтнaтa тaкca e cъoтвeтнo нa coбcтвeникa или нa пoлзвaтeля, кaтo в cлучaй нa нeпрaвилнo дeклaрирaни дaнни ce cчитa, чe зa пътнoтo прeвoзнo cрeдcтвo нe e зaплaтeнa дължимaтa винeтнa тaкca“, пише в техния отговор.

В отговора си на въпроса може ли да се направи корекция на автомобилен регистрационен номер при грешка в изписването и ако не, защо, „ИТС“ АД посочват още, че корекция не е възможна на основание на основание чл. 5, ал. 3 от Наредбата зa уcлoвиятa, рeдa и прaвилaтa зa изгрaждaнe и функциoнирaнe нa cмeceнa cиcтeмa зa тaкcувaнe нa рaзличнитe кaтeгoрии пътни прeвoзни cрeдcтвa нa бaзa врeмe и бaзa изминaтo рaзcтoяниe. Въпросната Наредба е приeтa c пocтaнoвлeниe нa Миниcтeрcки cъвeт № 285 oт 10.12.2018 гoдинa. Aгeнция „Пътнa инфрacтруктурa“ e cпeциaлизирaнa aгeнция към Миниcтeрcтвoтo нa рeгиoнaлнoтo рaзвитиe и блaгoуcтрoйcтвoтo. Изгoтвянeтo нa прoeктa нa нoрмaтивния aкт e oтгoвoрнocт нa дирeкция „Пътни тaкcи и рaзрeшитeлни“ към AПИ, кaктo e пocoчeнo и в прoeктнaтa дoкумeнтaция зa пocтaнoвлeниeтo нa МC.

В отговора си на въпроса защо няма връзка между системата на КАТ и системата за купуване на винетки, „ИТС“ АД казват, че няма такова условия към Националните доставчици на услуга за електронно събиране на пътни такси. Oбщитe уcлoвия към дoгoвoритe зa прeдocтaвянe нa уcлугa зa eлeктрoннo cъбирaнe нa пътни тaкcи мeжду Aгeнциятa (бeл. : AПИ) и Нaциoнaлнитe дocтaвчици нa уcлугa зa eлeктрoннo cъбирaнe нa пътни тaкcи ca приeти oт Упрaвитeлния cъвeт нa AПИ нa 29 нoeмври 2019 гoдинa.

Публикацията с пълните отговори на „ИТС“ АД можете да видите ТУК.

Все още очакваме отговорите на БГТОЛ и АПИ. По-рано днес към въпросите по-горе добавихме защо системата е направена така, че купуването на електронна винетка за МПС с регистрационен номер „КАМАСУТРА69696“ да е възможно, защо е възможно изписване на 14 знака при купуване на винетка и как може да се случи осчетоводяване на плащане на е-винетка, при положение, че бонът е нефискален.

„Най-малкото държавата трябва да осигури някаква възможност, когато някой човек например с 5 диоптъра, обърка нещо, да редактира. Така ли ще му се вземат парите? Както навсякъде се прави насрещна проверка, какво пречи и тук да се направи? Просто законодателят е направил някаква „вратичка“, която се използва, а пък фирмите не са си направили труда да вържат регистъра на КАТ със системата за купуване на винетки. По този начин се получават такива абсурди“, категоричен беше Цветан Такев.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 48 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РДИО ЕЛТО

    23 9 Отговор
    Това е общата ни кола с Генади :) хихихи

    Коментиран от #25

  • 2 ТаУмВзе

    22 49 Отговор
    Че е бъгава системата е ясно. Но уж програмиста, щом не различава О от 0 е чудесен.

    Коментиран от #22, #51, #62, #65

  • 3 OKI

    83 1 Отговор
    Така аз изгорях с 97лв за годишна винетка защото държавата по някаква причина като съм заявил винетката сама се е сменила от България на Боливия и така и не пожелаха да коригират или помогнат тези от системите ... "кражба колкот може и тва е"...

    Коментиран от #60

  • 4 Държавата не поставя пречки пред това

    46 1 Отговор
    Да й даваме пари, дори и без основание.
    Но строго бди, ако тя трябва да ни дава или ако ние не искаме да и даваме! Ей това е то, държавна реципрочност! Виновни могат да бъдат само гражданите! А също и “гражданите могат да нъдат САМО виновни!

    Коментиран от #31

  • 5 дядо курти от село пиперково

    53 4 Отговор
    Аз ще си купя винетка с номер боко тиквата...
  • 6 Ам Чи

    14 28 Отговор
    КАЖИ МУ ПРОГРАМИСТ И ДО ТАМ О 0
  • 7 Mandalor

    54 3 Отговор
    Мдааа...това което се видя още като я пуснаха тази система - че няма никаква валидация на подадената информация.
    Това е абслютно задължително да го има, да има поне някакви елементарни контроли - брой символи, колко букви и къде, колко цифри и т.н.
    Елементарни неща, но някой пак е претупал нещата и моето подозрение че този който е подготвил техническите изисиквания за системата т.е. АПИ, ИЗОБЩО не са помислили за тези неща.
    Съответно фирмата изработваща системата не ги е направила, и ако са им ги поискали по-късно, са им казали "това допълнително изискване, ще струва Х пари"
    Абе мазало ...
    Даже най-елементарното не съобразено, като тръгнеш да купуваш винетка, излиза огромния списък с държави, и вместо България да е най-отгоре, все пак ще се използва в 99.99% от случаите - тя е си е азбучно в списъка, ходиш да я търсиш.
    Абсолютно елементарни неща не са съобразени.

    Коментиран от #11, #67

  • 8 хъхъ

    46 3 Отговор
    Ще пробвам да си купя на номер ЦВЕТАЕПКП
  • 9 Help Credisimmo

    34 5 Отговор
    Иначе имат ИТ- специалисти взимащи заплата от 250лв. на час.Пфу...
  • 10 еха

    16 5 Отговор
    Ами чужди регистрационни номера как ще въвеждам, ако имам валидация за въвеждане само на български номера????

    Коментиран от #16

  • 11 хехе

    5 9 Отговор

    До коментар #7 от "Mandalor":

    А ако съм с чужд номер и има валидация само за БГ номера - аз как ще си въведа номера???
  • 12 РАДИО ЕЛТО

    22 4 Отговор
    държава хунта мафия мутри
  • 13 Винкело

    14 1 Отговор
    Що пък да не може да може? Системата на КАТ така е направена, че секви диоти да си поръчват секви диотски табели. Като си платят. Важното са парите, се пак.
  • 14 Българина

    23 4 Отговор
    Абе нека все пак някой каже, има ли нещо читаво на тая територия, която крадливите ни евроГЕЙски ГЕРБави толерасти превърнаха в кочина.
    МОЛЯ.🤣🤣🤣

    Коментиран от #21

  • 15 Буха ха

    17 1 Отговор
    Могли са да купят винетка БАЦЕеТУЛУП
  • 16 Mandalor

    14 2 Отговор

    До коментар #10 от "еха":

    Е какъв е проблема валидация да е само за България?
    Или дори би могло да е за страните от ЕУ, защото има въпросната информиция.
    За страните за които няма тази информцаия, добре - ще минат без.
    Но няма никакъв проблем да се направим поне валидация, а разбира се най-добре директна връзка с КАТ. Но поне валидация може да се направи без проблем, все пак над 99% са транзакциите за Български номера.
    Има начини, но най-лесното е да хвърлиш отговорността на клиента/потребителя.
  • 17 нищо ново

    9 1 Отговор
    Всичко е "мислено" и правено на парче. Цялата им работа такава. Не, че няма готови системи и правила. Ама управляващите все ще си изсмучат нещо от пръстите.
  • 18 Герберастка схема

    9 1 Отговор
    Легална герберастка схема за кражба от гражданите! Ако напр. НАП се объркат и ви преведат пари в сметката вместо на някой друг и вие си ги приберете, ше ви съдят за кражба ! Това естествено не важи за държавата, ако сгрешите и й преведете пари ! Прокуратурата разследва някаква Лилана и брат й за тол-а, но не си мърда пръста за схемите за кражби на ГЕРБ ?!!
  • 19 Иван

    14 1 Отговор
    На всички държавни олигофрени и частни такива, винаги е виновен КЛИЕНТА. Досега не съм имаш случай мобилен оператор, официален сервиз и или държавна агенция да си признае, че те са виновни за нещо. НИКОГА.

    Коментиран от #48

  • 20 Боко толстия

    8 1 Отговор
    С 200, с 200 ааа ха ха !
  • 21 Тольо

    6 1 Отговор

    До коментар #14 от "Българина":

    Мислих, мислих и за нищо читаво не можах да се сетя :D
  • 22 Ха ха

    16 1 Отговор

    До коментар #2 от "ТаУмВзе":

    Всеки в даден момент може да сбърка.ГЛАВНИЯТ ВЪПРОС Е: ЗАЩО НЕ СА ПРЕДВИДЕНИ КОРИГИРАЩИ ИЛИ ВЪЗСТАНОВЯВАЩИ ПРОЦЕДУРИ?В КОЕ ЧЕКМЕДЖЕ ОТИВАТ ТЕЗИ ПАРИ? Не размивайте проблема ,че уж ИТ специалист не може да сбърка,а кьорав зад волана да не сяда.

    Коментиран от #28

  • 23 сигурно

    14 1 Отговор
    Парите от невлиднитте винетки отиват в гардероба !

    Коментиран от #52

  • 24 То цялото

    15 2 Отговор
    гербаджийско управление е една КАМАСУТРА 69696. Като се започне с еднокнижника и се свърши с последната калинка - всичко е събирано "от кол и въже".
  • 25 Ха ха

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "РДИО ЕЛТО":

    Значи трябва да черпиш.Човека ти е подарил винетка.

    Коментиран от #29

  • 26 Светослав

    10 1 Отговор
    Това е проба и за машинното гласуване. Колко грешки ли ще има от бързащи, неграмотни или селски тарикати
  • 27 така е мишлета

    12 1 Отговор
    Некадърност в комбинация с безхаберие и липса на търсене на отговорност. И безобразието с тоя софтуер продължава въпреки, че вади очите на всички. А на шебеците дето обясняват компетентно тука колко било тъп да сбъркаш нула с "О" само да напомня, че в клавиатурата двете са едно под друго и се бъркат от невнимание а не от незнание. Факта, че сума ти народ го има тоя проблем показва че не е случайно. И да ги питам шебеците - знаете ли за колко се прави промяна в софтуера за една валидация на входни данни? И дори да са си измили ръцете тия, които са писали системата с условията по търга, винаги има клауза, че софтуера и кода е собственост на заявителя. Ами да се наема една малка фирмичка да го пипне и оправи тоя бъг - ей така на ишлеме, предполагам и за без пари ще има кой да го направи. Ама не става - защо ли? Препратка към пъровто ми изречение. Такива си ги избираме и после "ривем" по форумите.

    Коментиран от #33

  • 28 Неразбирам

    1 6 Отговор

    До коментар #22 от "Ха ха":

    Как да ти коригират процедурата ,след като си платил и получил винетка .машината ли да ти я корегира и в другите държави е така румъния унгария пишеш си номера и подпис и чао
  • 29 РАДИО ЕЛТО

    6 1 Отговор

    До коментар #25 от "Ха ха":

    това не е мой пост господине герб троловете ме гаврят
  • 30 Гроздьо

    7 1 Отговор
    Там грухчо прибира парите , не ги интересува какво пише а колко пари ще приберат даже и при грешки не връщат пари, докато мафията и задкулисието владее държавата нищо хубаво не може да се очаква
  • 31 4745

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "Държавата не поставя пречки пред това":

    Нема да се косиш!:) Е, къде са изборите!Изритваме тия и избираме други! Обаче не знам защо след всеки следващ избор нещата не се подобровят, а се влошават! Най-добре да изберем " Българско лято"! Човека е откровен мафиот, който си признава че си плащал, ама му пойскали твърде много и той забагнял заедно с парите!:) Много уважавам откровенните хора, а ти?!:)

    Коментиран от #61

  • 32 Икеимдевлета

    9 1 Отговор
    Пари трябва парррри
  • 33 Мунчоо

    2 15 Отговор

    До коментар #27 от "така е мишлета":

    Като сбъркаш 0 с О поправи я не бързай да плащаш ,или винаги трябва да има виновен за некадърноста ви

    Коментиран от #39

  • 34 Ядеитн

    2 16 Отговор
    На ахмаците се некой друг им е виновен. Кат си я кьорав я кьопав и немой си купиш една винетка, начи немойш и кола да караш.
    Па тоя го боде парата по джеба, та се гаври со държавата. Едно време си имаше ред за таквизе люде, а ся кво - слободия!

    Коментиран от #38

  • 35 чекмеджето

    13 1 Отговор
    Подари я на Боко Тиквата. Каквато му държавата такива са му и предприятията. А парите отиват в едно чекмедже - касата на ГЕРБ !
  • 36 Пендо

    9 1 Отговор
    Измисления начин за плащане на електронна винетка,е жив айдуклък.
  • 37 Ха ха ха

    10 1 Отговор
    В нормалните държави системата ги отхвърля, а тук при тез рееекет, хахаха
  • 38 Ха ха ха

    4 2 Отговор

    До коментар #34 от "Ядеитн":

    Ти пъ колко си прооос
  • 39 така е мишлета

    8 1 Отговор

    До коментар #33 от "Мунчоо":

    Всеки може да сбърка по един ред причини. Защо системата трябва да го наказва за неволна грешка? Защо вместо да се направи дребна корекция в софтуера от която полза ще имат всички потребители (а системата уж е за тяхно улеснение, нали?!?) тук ми се обяснява, колко отговорен трябва да съм при попълването. Аз например откривам на първо четене 2 грешки в поста Ви (място на запетая и липса на точка в края). И какво сега - да обявя, че сте неграмотен и че ми дължите 100лв? Айде холам - пред бюрократите трябва да сме по-католици от папата а тях ги мързи да си размърдат задника и то за това за което им се плащат заплати (от нашите данъци).

    Коментиран от #44, #46

  • 40 Ами така ще е

    5 6 Отговор
    Това е програма на оная Лилана дето е момиче на повикване на Божко Черепов ! А от цялата работа сега печелят кака Кури и другите измамници с нея!
  • 41 ДА СЕ ЗНАЕ

    3 1 Отговор
    НЕ НЕ СА АБСУРДИ ! ДОКАТО НИ УПРАВЛЯВАТ ХОРА СЪС СЪДИЙСКО ОБРАЗОВАНИЕ И САМОЧУВСТВИЕ ЩЕ Е ТАКА !
  • 42 onq s konq

    2 1 Отговор
    3а еднополовите двойки трябва да има регистрационен номер ( Мравин ) и номера!
  • 43 От милиционерската

    9 1 Отговор
    хунта ГЕП са всеядни, така че и БокоТиквата1960 да напишете като рег.номер, дреме им на чекмеджето. Сега ни гласят нова брадва другарите герберасти - еко стикер на предното стъкло с чип от 12 юли. Интересно в маалите ще има ли по кюмбетата от същите стикери и колко БГ овчици ще гласуват пак за ОПГ-то на тоя дето ни оправя с 200.
  • 44 Мунчооо

    1 1 Отговор

    До коментар #39 от "така е мишлета":

    Само ми обясни плащането кога е , в началото или в края
  • 45 me be re

    4 1 Отговор
    Тия са толкова нагли, че си кръстили фирмата "Интелигентни системи .... "
    Тая система за ограбване на хората е всичко друго , но не и интелигент
  • 46 Мунчооо

    1 3 Отговор

    До коментар #39 от "така е мишлета":

    И другото щом аз си купих винетка без проблем ,като се има в предвид ,че с телефона трудно се оправям ,значи трябва да си много кух
  • 47 ТОЧКАТА

    5 1 Отговор
    парите не миришат...и няма значение от какъв секс или гнили ябълки са........важното е да са в герб....Чи после да дадем и на америте , та да сме на спокойствие.
  • 48 ТОЧКАТА

    5 1 Отговор

    До коментар #19 от "Иван":

    това си е неолиберална ИДЕОЛОГИЯ!!!!!Виновен е по-слабият...Затова и ни настройват едни срещу други....разбиват държавата и ,,избираме,, тикви да ни управляват.
  • 49 РАДИО ЕЛТО

    3 1 Отговор
    ЧЕТЕТЕ ЛИ КОЛКО КРЪВОПИЕЦА СМУЧКАТ ОТ ПАРИТЕ ЗА ВИНЕТКИТЕ БЕ?

    АПИ, БГТОЛ,КАТ,„ИТС“ АД, ДАЙ И ОЩЕ КРЪВОПИЙЦИ ЩЕ ИМА НА КЛОНА КАЧЕНИ ДА СМЪЧАТ ПАРИЧКИ

    КОЛКОВА ДЪРЖАВА СМЕ А КАКВА БЮРОКРАЦИЯ САМО

    ЕЙ ЗАТОВА ПЪТИЩА НЯМА И НЯМА ДА ИМА
  • 50 РАДИО ЕЛТО

    3 7 Отговор
    НА ТОЯ БАСТУН МУ КАЖЕТЕ ЧЕ НЯМА КАК ДА ИМА ОГРАНИЧЕНИЯ В ИМЕТО, ЗАЩОТО ПРЕМИНАВАЩИТЕ ПРЕЗ БГ АВОМОБИЛИ ИМАТ ВСЯКАКВИ НОМЕРА И СА ДЛЪЖНИ ДА СИ КУПУВАТ ВИНЕТКА, А НЕ ДА СЕ ЧУДЯТ ЗАЩО НЕ МОГАТ ДА СИ Я КУПЯТ ЗАЩОТО НОМЕРА ИМ Е С 14 СИМВОЛА
    НЯМА КАК ДА Е ВЪРЗАН С КАТ ИЗДАВАНЕТО НА ВИНЕТКИ ЗАЩОТО АЗ МОЖЕ СЪМ ОТ АЛАБАНИЯ И КАК ЩЕ СИ ВЗЕМА ВИНЕТКА КАТО НОМЕРА МИ ГО НЯМА В БАЗАТА ДАННИ НА КАТ БЪЛГАРИЯ

    ПЪЛНО Е С ВСЯКАКВИ БАСТУНИ УМНИЦИ

    Коментиран от #53, #66

  • 51 11111122222333

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "ТаУмВзе":

    На клавиатурата кловишите са един над друг
  • 52 1111122222

    2 0 Отговор

    До коментар #23 от "сигурно":

    Има ли черна каса ? Този въпрос не е с повишена трудност
  • 53 11111122222

    3 0 Отговор

    До коментар #50 от "РАДИО ЕЛТО":

    Преминаващите ПРЕЗ БГ. Ако си забелязал се изисква и въвеждане на ДЪРЖАВА. Информирай се преди да пишеш
  • 54 ЛАСО

    5 1 Отговор
    Егати и държавата и министерствата с министрите, балабар с компютрите им щом може да си купиш винетка с " кама сутра...." Държавен цирк с рекет. Срам.А иначе полицаите от КАТ те проверяват и глобяват. Други има за глобяване - некадърниците в държавата, не простият чичо.
  • 55 Хмммм

    0 2 Отговор
    А пък Гацо от наше село плюна на 7 метра и 23 сантиметра...
  • 56 Матракчи

    9 1 Отговор
    Преди да въведат крадливия БГ Тол,предлагах да се въведе 5 стотинки горница над цената на горивата,които стотинки да отиват за пътищата.
    Просто и ефикасно.Купуваш гориво,караш си колата,ползваш пътищата.Не купуваш гориво,не караш колата,не ползваш пътища.Разбира се никой не ме чу.Ето го сега хаоса с винетките,ето я скъпата техника за следене по пътищата плюс паразитиращи индивиди до техниката.ЧЕСТИТО!

    Коментиран от #57

  • 57 ТОЧКАТА

    7 2 Отговор

    До коментар #56 от "Матракчи":

    ТОВА никога няма да го въведат защото е СПРАВЕДЛИВО!!!!!!!Пък целта е да скубат повече бедните!!!!!!!не богатите.
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ

    0 2 Отговор

    До коментар #58 от "ГРАД КАЗАНЛЪК":

    Впечатлен съм много повече, от колкото от господина от статията, така че имаш адмирации от мен!
  • 60 Тео

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "OKI":

    И аз си изпатих от е винетката миналата година сега съдя бг тол и след като приключи всичко мятам теленор за нанесени морални щети защото я купих от техен офис и влязох във филм
  • 61 Бъди по-конкретен, де

    0 1 Отговор

    До коментар #31 от "4745":

    Какъв пост ми предлагаш, като вземете властта?
  • 62 Пламен

    0 3 Отговор

    До коментар #2 от "ТаУмВзе":

    Не, системата трябва да различава 0 от о, ясно?
  • 63 ТОЧКАТА

    1 1 Отговор
    парадокси.Библията ни казва да обичаме ближния/кама сутра ни учи как да правим това!!!!...А властта го прави с нахално/алчно съвършенство .....
  • 64 ура

    0 2 Отговор
    ИНТЕРЕСНО ! АКО НАПИША ЧЕ №НА АВТОМОБИЛЪТ МИ Е: НЕМЕСПИРАЙ9696, ДАЛИ ЩЕ МОГА ДА СЕ ДВИЖА С 200
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Баварец

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Mandalor":

    Още нещо: всяка една подобна система, в която въвеждаш мейл, може супер елементарно и лесно, да ти изпраща мейл, примерно 5 дни преди изтичане! Но не, пропускаш, снимат те и честито! Вече дължиш пари! Това е поне 120% събираемост!
  • 68 Бай Коко

    0 0 Отговор
    Да си купим по една такава винетка с номер псувня и да им я пратим по пощата.
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Онзи там

    0 1 Отговор
    Такев има пари явно и си угажда