ФАКТИ.БГ

Тема на ФАКТИ: Най-после промениха Закона за пътищата заради е-винетките

След промените в Закона за пътищата ще има възможност за редактиране на сгрешен регистрационен номер

Публикувана: 19 Март, 2021 15:18
47 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 25705
Тема на ФАКТИ: Най-после промениха Закона за пътищата заради е-винетките
Снимка: БГНЕС/Архив
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4 от 22 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В днешния брой на "Държавен вестник" беше обнародвана една дългочаквана промяна в Закона за пътищата. Промяната е относно възможността за редакция за регистрационен номер при купуване на електронна винетка след допускане на неволна грешка. Досега такава възможност нямаше и на практика всички винетки, купени за недействителни номера, оставаха невалидни. По-проблематично обаче беше, че не съществуваше възможност за възстановяване на средствата, с които гражданите са платили електронните си винетки за недействителни номера. Това от своя страна означаваше, че тези средства остават в АПИ без с тях да бъде платена дадена услуга.

В началото на февруари от ФАКТИ в серия от публикации ви разказахме за сблъсъка на IT специалиста Цветан Такев със системата на БГТОЛ. Такев купил годишна винетка на стойност 97 лева, но сбъркал регистрационния си номер – вместо „СО“ написал „С0“ с цифрата нула, а не с буквата „О“. Последвала комуникация с АПИ и с националния доставчик на услугата „Интелигентни трафик системи“ АД. Отговорили му, че редакция и възстановяване на сумата не са възможни.

Няколко дни след случката Такев решил да тества системата и да купи винетка за регистрационен номер, който бихме могли да охарактеризираме най-малко като много далеч от действителен – „КАМАСУТРА69696“. Системата обаче приела номера му, плащането на седмичната винетка било успешно и така Цветан Такев се сдобил с винетка за автомобил с регистрационен номер „КАМАСУТРА69696“, която била валидна от 14 февруари 2021 година до 20 февруари 2021 година, 23:59:59 часа.

Кадър: Цветан Такев

Тема на ФАКТИ: Най-после промениха Закона за пътищата заради е-винетките

Последваха въпроси от страна на ФАКТИ към националния доставчик „Интелигентни трафик системи“ АД и към АПИ, съответно и към БГТОЛ. Питахме защо не се извършва проверка за регистрационните номера при купуване на е-винетка и къде отиват средствата от винетки, платени за недействителни номера.

„ИТС“ АД oбяcнихa, чe корекция нa рeгиcтрaциoнния нoмeр при купувaнe нa винeткa не е възможна на основание чл. 5, ал. 3 от Наредбата зa уcлoвиятa, рeдa и прaвилaтa зa изгрaждaнe и функциoнирaнe нa cмeceнa cиcтeмa зa тaкcувaнe нa рaзличнитe кaтeгoрии пътни прeвoзни cрeдcтвa нa бaзa врeмe и бaзa изминaтo рaзcтoяниe.

Въпросната Наредба е приeтa c пocтaнoвлeниe нa Миниcтeрcки cъвeт № 285 oт 10.12.2018 гoдинa. Aгeнция „Пътнa инфрacтруктурa“ e cпeциaлизирaнa aгeнция към Миниcтeрcтвoтo нa рeгиoнaлнoтo рaзвитиe и блaгoуcтрoйcтвoтo. Изгoтвянeтo нa прoeктa нa нoрмaтивния aкт e oтгoвoрнocт нa дирeкция „Пътни тaкcи и рaзрeшитeлни“ към AПИ, кaктo e пocoчeнo и в прoeктнaтa дoкумeнтaция зa пocтaнoвлeниeтo нa МC.

От БГТОЛ отговориха писмено на въпросите на ФАКТИ и обясниха, че проверка за действителността на регистрационния номер не се извършва в регистъра на КАТ, тъй като това би отнело твърде много време.

„Прoвeркa в cиcтeмaтa нa oтдeл „Пътнa пoлиция“ в рeaлнo врeмe зa кoнкрeтeн рeгиcтрaциoнeн нoмeр би зaбaвил мнoгoкрaтнo пoкупкaтa нa прoдуктa. В мoмeнтa eлeктрoннaтa винeткa ce aктивирa дo 15 ceкунди cлeд плaщaнeтo ѝ. В тaзи връзкa Нaциoнaлнoтo тoл упрaвлeниe aпeлирa пoтрeбитeлитe внимaтeлнo дa прeглeждaт и прoвeрявaт въвeдeнaтa oт тях или oт cъoтвeтния cлужитeл инфoрмaция прeди дa пoтвърдят финaлнoтo плaщaнe зa eлeктрoннaтa винeткa. Oтгoвoрнocттa зa пoпълвaнe нa кoрeктнa инфoрмaция зa нoмeр нa пътнoтo прeвoзнo cрeдcтвo, кaтeгoриятa му и пeриoдa нa вaлиднocт нa винeткaтa e нa coбcтвeникa или пoлзвaтeля му. В cлучaй нa нeпрaвилнo дeклaрирaни дaнни ce cчитa, чe нe e зaплaтeнa дължимaтa винeтнa тaкca зa cъoтвeтния aвтoмoбил. Koрeкции зaрaди грeшнo въвeдeни дaнни в cиcтeмaтa нe ce дoпуcкaт“, написаха от АПИ.

„В случай на неправилно декларирани данни се счита че не е заплатена дължимата винетна такса за съответния автомобил“, отговориха от БГТОЛ и бяха категорични, че „корекции заради грешно въведени данни в системата не се допускат“.

На въпроса къде oтивaт пaритe, кoитo ca cъбрaни oт винeтки, купeни зa нeдeйcтвитeлни рeгиcтрaциoнни нoмeрa, тогава от БГТОЛ/АПИ отговориха, че „вcички cрeдcтвa oт пътни тaкcи пocтъпвaт в държaвния бюджeт и cъглacнo Зaкoнa зa пътищaтa мoгaт дa ce изрaзхoдвaт зa изгрaждaнe, пoддържaнe и рeмoнт нa пътнaтa инфрacтруктурa“.

Цветан Такев обаче не престанал да търси начин за редактиране на регистрационния номер, въпреки че още в началото на февруари купил нова годишна винетка за автомобила си. Вчера от ФАКТИ се свързахме с Такев, за да говорим по последните събития около казуса винетките.

Пред нашата медия той обясни, че е провел неформален разговор с професор Олег Асенов, който е член на Управителния съвет на АПИ и отговаря за тол системата. В разговора проф. Асенов обяснил липсата на проверка в системата на КАТ с дълговото време, което е нужно за такава проверка.

Такев коментира, че не знае дали АПИ са се задействали по казуса след серията от публикации в медии, сред които нашата, или това е била планирана промяна, но разговорът и промените, обнародвани днес са факт. Вчера IT експертът заявил по имейл желанието си регистрационният номер да бъде редактиран, но получил отказ от това, каза още той. Причината обаче е именно в обнародването на промените в Закона за пътищата в "Държавен вестник" в днешния му брой.

В телефонен разговор между ФАКТИ и пресцентъра на АПИ от по-рано днес, от АПИ поясниха, че самите промени са гласувани на 5 март – „в последния ден на Народното събрание“, но самите промени са обнародвани в днешния брой на ДВ с Указ № 92 на президента на Република България.

Една от поправките в Закона за пътищата е в член 10а. Там се се създават алинея 3а и 3б.

Алинея 3а гласи: „Отговорността при неправилно декларирани данни относно регистрационния номер на пътното превозно средство, категорията му или периода на валидност на винетната такса е на собственика или на ползвателя му. При неправилно декларирани данни се счита, че за пътното превозно средство не е заплатена винетна такса“

Алинея 3б предвижда: „Когато при издаване на електронна винетка е допусната техническа грешка при деклариране на регистрационния номер на пътното превозно средство, включително на държавата, в която е регистрирано, или на неговата категория, може да бъде извършена корекция от съответните длъжностни лица, ако след заявление за промяна на грешно декларирани данни от собственика или ползвателя, безспорно се установи, че в Република България не съществува регистрирано пътно превозно средство с идентичен на първоначално декларираните във винетката регистрационен номер, държава на регистрация или категория. Промяната в данните на електронната винетка има действие от момента на извършване на корекцията и има срок на валидност до изтичането на срока на валидност на първоначално издадената“.

Така близо две години след влизането на системата за купуване на е-винетки в експлоатация, се предвижда поправка на регистрационните номера, за които те са купени, в случай на грешка. По данни на АПИ, цитирани от bTV, за 2020 година сгрешените винетки са 9500. Броят им за 2019 година е 17 000. Предстои да видим как на практика ще работи въпросното редактиране и до каква степен ще е възможно.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 4 от 22 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
БАЙ Х@Й‼
1 Отговор
По смисъла на ЗзДП ел.скутера е МПС ‼ Защо закона не важи за водачите им ?

Коментиран от #2, #23


Оценка:
-9 +38

Защото
2 Отговор

До коментар #1 от "БАЙ Х@Й‼":


нямат номер Камасутра6969

Коментиран от #40


Оценка:
-3 +30

хаберих
3 Отговор
Пак българска работа.

Оценка:
-3 +25

4
Този коментар е премахнат от модератор.
5
Този коментар е премахнат от модератор.
Монтанчанин
6 Отговор
Абе модераторите само хубави думи требва да пишем за АПИ та ми триете кво напиша

Оценка:
-1 +36

Ивайло
7 Отговор
2 години време ли им трябваше да си напъват мозъците, за да измислят тея 5 реда текст, който е напълно логичен като решение при направена грешка??? Това го знае всяко дете - има грешка, има поправка!!! Ама айде, по-добре късно отколкото никога!!!

Оценка:
-0 +61

Behemoth
8 Отговор
Тиквена работа....

Оценка:
-2 +43

F16
9 Отговор
Тези откриха водата .

Коментиран от #12


Оценка:
-0 +31

yyf
10 Отговор
При безброй електронни услуги въведжането на несъществуващи данни /напр. ЕГН и много други/ веднага се хваща от системата и тя те връща да се коригираш. Какъв е проблемът издаването на електронни винетки да е вързано с регистъра на регистрационните номера на българските автомобили? Тогава на несъществуващ номер винетка няма да се издава и пари няма да се вземат.

Коментиран от #30, #47


Оценка:
-0 +56

ШИфьора
11 Отговор
А с парите какво става? Или "Вземи парите и бЕгай!"...

Оценка:
-0 +32

трън
12 Отговор

До коментар #9 от "F16":


Умишлено се правеха на луди. Събирачка на кинти. Доста често се чудя, хората съгласяващи се да пуснат такова недоразумение, не се ли постяват от другата страна! Или те не допускат грешки, и нямат нужда от такава функционалност.

Оценка:
-0 +44

РАДИО ЕЛТО
13 Отговор
а защо ни баламосваха

Оценка:
-1 +18

14
Този коментар е премахнат от модератор.
15
Този коментар е премахнат от модератор.
16
Този коментар е премахнат от модератор.
дърт шофьор
17 Отговор
А вече взетите пари къде са?

Оценка:
-1 +20

sbs
18 Отговор
А.......хххх
П-----уткинска
И-----стория

Оценка:
-1 +3

19
Този коментар е премахнат от модератор.
Ася
20 Отговор
В нашата държава всичко е мафия!!!

Оценка:
-1 +17

КАМАСУТРА69696
21 Отговор
Цялата ни държава е една безкрайна камасутра.

Оценка:
-1 +16

един шофьор
22 Отговор
Това е доказателство, че има много прости хора не могат да си напишат правилно номера на колата, а иначе с големи претенции.

Оценка:
-32 +10

НЕКОЙ
23 Отговор

До коментар #1 от "БАЙ Х@Й‼":


Той и самолета е моторно превозно средство!

Коментиран от #26, #27, #28


Оценка:
-4 +9

Регресивен иск
24 Отговор
Щом си е купил винетка, сега като компенсация, трябва от КАТ да му издадат реален номер със същия надпис.

Оценка:
-2 +15

НАРОД
25 Отговор
ЧИСТА КРАЖБА. ВСИЧКО НА НАШИЯ ГРЪБ.КАКВА Е ПОЛЗАТА ОТ ТАЗИ
СТРУКТУРА ?

Коментиран от #42


Оценка:
-3 +13

БАЙ Х@Й‼
26 Отговор

До коментар #23 от "НЕКОЙ":


И ти ли си с купена книжка 🤔

Оценка:
-1 +3

БАЙ Х@Й‼
27 Отговор

До коментар #23 от "НЕКОЙ":


Моторното превозно средство (за кратко МПС) е ПЪТНО * превозно средство, снабдено с двигател за придвижване, с изключение на релсовите превозни средства.

Оценка:
-1 +7

БАЙ Х@Й‼
28 Отговор

До коментар #23 от "НЕКОЙ":


Или самолета вече е ПЪТНО превозно средство или не си отварял Правилник и закон‼

Оценка:
-2 +7

Наблюдател
29 Отговор
Част от неправилно взетите пари предполагам са отинали за премии на шефовете.

Оценка:
-1 +6

Шкембе на ф16
30 Отговор

До коментар #10 от "yyf":


Не е изгодно за АПИ

Оценка:
-2 +4

статистик
31 Отговор
Всеки мрънкащ за сгрешена винетка все едно си е написал на челото "неграмотник с претенции".

Оценка:
-13 +8

четете ли
32 Отговор
...бeзcпoрнo ce уcтaнoви, чe в Рeпубликa Бългaрия нe cъщecтвувa рeгиcтрирaнo пътнo прeвoзнo cрeдcтвo c идeнтичeн нa първoнaчaлнo дeклaрирaнитe във винeткaтa рeгиcтрaциoнeн нoмeр
Т.е. ако объркате една буква или цифра и съществува такъв номер редакция няма да бъде извършена. Поредната безмислица. И също системата защо позволява на едно МПС да се регистрира и плати повече от една винетка ? ЗАЩО ???

Коментиран от #35, #41


Оценка:
-1 +13

ГруЮ
33 Отговор
“ Последвала комуникация с АПИ...” - хайде стига вече сте го измисляли този български език. Вече е измислен. Има си думи като разговор, кореспонденция. Втората също е чуждица, но наложена вече в езика. Защо набутвате нови такива?

Оценка:
-0 +4

ГрУЮ
34 Отговор
Най - малкото трябва да има връзка с МВР, за да се види дали се купува винетка за съществуващ изобщо автомобил.

Оценка:
-0 +6

забраван
35 Отговор

До коментар #32 от "четете ли":


Защото може да съм забравил, жена ми да не знае, дядо ми да не знае, а всеки от тях кара това МПС

Оценка:
-3 +1

Апи, кат, мат
36 Отговор
Всичките са за зандана!

Оценка:
-1 +2

zapartak
37 Отговор
Тая система щом не проверява входния стринг си плаче за SQL injection attack.
Не да си оправи номера ами цялата им база може да дропне.

Оценка:
-1 +3

СистемиМлн
38 Отговор
Да.... да една заявка към база данни, отнема 15-20 милисекунди и затова не го праивли. Какво значи много време ... или просто едни пари трябва да се харчат, а в държават те дори не влизат, защото официално няма пусната услуга. Системи за милиони, в които няма логика и за 5 стотинки, това си купува предимно държавата.

Оценка:
-1 +4

Видими резултати
39 Отговор
А промениха ли тъпанарщината България да не е на първо място в списъка, а да е нужно скролване. 99% ще са с българска регистрация.

Оценка:
-0 +3

Панчо
40 Отговор

До коментар #2 от "Защото":


Защото са Камасутри на едни мутри.

Оценка:
-1 +0

БАЙ Х@Й‼
41 Отговор

До коментар #32 от "четете ли":


Ами аз като си подновявах винетката , системата ми изписа, че има валидна до ХХ.ХХ‼ Предишната я бях взел месец по-късно от когато си мислех‼

Оценка:
-1 +0

Трезво мислещ
42 Отговор

До коментар #25 от "НАРОД":


Ползата от тази структура е, че хората започнаха да спазват закона и да си купуват винетки. Българинът се учи само като има кой да го накаже и му бръкнат в джоба.

Оценка:
-3 +0

Бунтата
43 Отговор
Брееей,колко обяснения за две думи!!!!
Ми става дума за кражби бе хора,за кражби които отиват в джоба на герб.

Оценка:
-0 +2

Бунтата
44 Отговор
Ако гласувате за герб,пак ще върнат стария начин на плащане-грешиш номера,купуваш нова и парите в джоба!!!!

Коментиран от #45


Оценка:
-0 +2

Бунтата
45 Отговор

До коментар #44 от "Бунтата":


На ГЕРБ!!!!
НЕ ГО ЗАБРАВЯЙТЕ!!!!

Оценка:
-0 +0

Шаран БГ
46 Отговор
Не ми е ясно , защо плащам винетка и пътен данък ?? За един и същи път, с едни и същи ограничения , знаци, канавки водостоци, стометрови локви и безброй дупки. А там където е "кърпено" ако не намалиш от 90 на 50 км/ч ти изпадат пломбите !? Отговорността за състоянието на пътищата и тяхната хоризонтална и вертикална маркировка се размива, а за да преминеш по тях ти събират пари !?Кой ги взема, на кого ги дава, защо има камара организации загрижени на безопасността , а тя намалява - тъмна Индия ......
Един пътен знак поставен някъде, докато не изгние и не падне или някой да го прибере за скрап, няма махане, няма преместване, т.е актуализиране. Много пътни знаци са валидни за летните 3-5 месеца - през останалото време просто са ненужни, освен на КАТ , за да събира глоби !! Няма махане !! Па да- после требе да се слага отново.

Оценка:
-0 +0

дончичо
47 Отговор

До коментар #10 от "yyf":


А,че това сме го правили 1987 г. в курсовете по програмиране Какво толкова сложно има

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


ТОП 5