Last news in Fakti

4 Февруари, 2021 17:03 5 742 17

Къде отиват парите от е-винетки, купени за сгрешени регистрационни номера - отговорът на "ИТС" АД за ФАКТИ

  • електронни винетки-
  • е-винетки-
  • апи-
  • интелигентни трафик системи-
  • бгтол-
  • регистрационен номер

Зaщo нe e нaпрaвeн мeждурeгиcтрoв oбмeн и нe ce пoлзвa бaзaтa дaнни нa КAТ зa прoвeркa нa рeгиcтрaциoнeн нoмeр при купувaнe нa eлeктрoннa винeткa - вижте отговорът на „Интелигентни трафик системи“ АД

Къде отиват парите от е-винетки, купени за сгрешени регистрационни номера - отговорът на "ИТС" АД за ФАКТИ - 1
Снимка: БГНЕС/Архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Вчера от ФАКТИ ви разказахме за неприятностите на IT експерта Цветан Такев по пътя до сдобиване със електронна винетка. Свързахме се с Такев, а той ни разказа как при изписването на регистрационния си номер, когато купувал винетка онлайн, в „СО“ вместо буквата „О“ поставил цифрата „0“. След като се свързал с БГТОЛ и „Интелигентни трафик системи“ АД, получил отговори, че не е възможно регистрационния номер, за който е платил сумата от 97 лева за годишна винетка, да бъде редактиран. Така на Такев му се наложило да плати нови 97 лева, за да получи винетка. Въпросите, които вълнуваха Такев бяха защо няма възможност за редакция на регистрационен номер, защо не се прави проверка в регистъра на КАТ дали регистрационният е действителен при купуване на винетка и къде отиват парите за недействителни регистрационни номера. Целия разказ можете да видите ТУК.

Няколко часа след публикуването на разказа на Цветан Такев относно неговия лош опит в купуването на електронна винетка, в електронната поща на ФАКТИ получихме писмо от още един потърпевш. „По повод на публикуваното мнение на г-н Такев бих искала да споделя, че аз също съм потърпевша и съм изпратила на 08.01.2021 г. писмо-жалба до Омбудсмана на Република България с копие до Министерство на регионалното развитие и благоустройство, АПИ и Комисията за защита на потребителите. Още чакам отговори на въпросите ми. А дали ще ги дочакам, не е ясно!“, пише в писмото.

В писмото си до нас читателят моли да информираме, когато получим отговори на зададените въпроси към АПИ, „Интелигентни трафик системи“ АД и БГТОЛ. Припомняме въпросите, които изпратихме до тях на 2 февруари 2021 година: имa ли възмoжнocт зa издaвaнe нa фaктурa при купувaнe нa винeткa; имa ли връзкa мeжду рeгиcтърa нa КAТ и cиcтeмитe зa купувaнe нa eлeктрoннa винeткa и aкo нe, зaщo; имa ли възмoжнocт зa рeдaкция нa cгрeшeн рeгиcтрaциoнeн нoмeр и aкo нe, зaщo и къдe oтивaт пaритe oт eлeктрoнни винeтки, купeни зa нeдeйcтвитeлни рeгиcтрaциoнни нoмeрa.

Към този момент не сме получили отговори на въпросите от АПИ и БГТОЛ. Получихме обаче отговори от „Интелигентни трафик системи“ АД, които са национален доставчик на услуги за електронно таксуване на пътни такси и официален партньор на АПИ. Подчертаните текстове в текста по-долу представляват въпросите, които изпратихме. Публикуваме изпратените отговори без редакция:

1. Как може да се получи фактура за фирма при купуване на електронна винетка?

Съгласно чл. 6, ал. 1 от НАРЕДБА ЗА УСЛОВИЯТА, РЕДА И ПРАВИЛАТА ЗА ИЗГРАЖДАНЕ И ФУНКЦИОНИРАНЕ НА СМЕСЕНА СИСТЕМА ЗА ТАКСУВАНЕ НА РАЗЛИЧНИТЕ КАТЕГОРИИ ПЪТНИ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА НА БАЗА ВРЕМЕ И НА БАЗА ИЗМИНАТО РАЗСТОЯНИЕ (Наредбата), при заплащането на винетната такса се издава електронна винетка, която представлява електронен документ с текстови запис по смисъла на чл. 3, ал. 1 от Закона за електронния документ и електронните удостоверителни услуги. При покупка на електронна винетка, независимо дали се плащането се извършва от физическо или юридическо лице, електронната винетка се изпраща под формата на електронно съобщение на електронен адрес, в случай че такъв е посочен при закупуването ѝ, като същата се отразява и в електронната система за издадените електронни винетки, поддържана от Агенция "Пътна инфраструктура". При заплащане на винетната такса по начин, различен от предвидения в чл. 7, ал. 2 от Наредбата, ползвателят получава платежен документ, потвърждаващ заплащането на съответната такса за заявения период и пътно превозно средство.

2. Може ли да се направи корекция на автомобилен регистрационен номер при грешка в изписването?

2.1. Ако да, как?

2.3. Ако не, защо?

Корекция на задължителни данни декларирани от собственика/ползвателя на ППС, при покупка на електронна винетка, а именно регистрационния номер на пътното превозно средство, категорията му и периода на валидност на винетната такса съгласно периодите, посочени в чл. 4, ал. 2 (съгласно чл. 5, ал. 2 от Наредбата), не е възможна, на основание чл. 5, ал. 3 от Наредбата, а именно отговорността при неправилно декларирани данни относно регистрационния номер на пътното превозно средство, категорията му или периода на валидност на винетната такса е съответно на собственика или на ползвателя, като в случай на неправилно декларирани данни се счита, че за пътното превозно средство не е заплатена дължимата винетна такса.

3. Системата на КАТ свързана ли е със системите за закупуване на електронна винетка?

3.1. Ако не, защо това не е направено?

3.2. Ако не, обсъждано ли е такова свързване, работи ли се по него?

„Интелигентни трафик системи“ АД е национален доставчик на услуга, със сключен договор при публично оповестени Общи условия (Общи условия към договорите за предоставяне на услуга за електронно събиране на пътни такси между Агенцията и Националните доставчици на услуга за електронно събиране на пътни такси), където не е упоменато изискване за интеграция със системите на Министерство на вътрешните работи.

Съгласно чл. 167 а, ал. 5 от Закон за движение по пътищата органите по чл. 165 и чл. 167, ал. 3 – 3б имат достъп до електронната система по ал. 3 и до информационната система по ал. 4 за целите на осъществявания контрол върху спазването на задължението за заплащане на съответната такса по чл. 10, ал. 1 от Закона за пътищата.

Съгласно действащото законодателство, достъпа до Електронната система за събиране на пътни такси от контролните органи представляващи Министерство на вътрешните работи е свързан с упражняване на контролна дейност.

4. По какъв начин от страна на доставчика на услугата се извършва проверка дали един регистрационен номер е действителен при купуване на онлайн винетка?

На основание чл. 5, ал. 3 от Наредбата, а именно отговорността при неправилно декларирани данни относно регистрационния номер на пътното превозно средство, категорията му или периода на валидност на винетната такса е съответно на собственика или на ползвателя, като в случай на неправилно декларирани данни се счита, че за пътното превозно средство не е заплатена дължимата винетна такса, на националните доставчици на услуга не се вменява отговорност по извършване на проверка относно действителността на регистрационен номер.

Съгласно чл. 5 от Наредба за условията и реда за събиране на таксите за ползване на пътната инфраструктура по Закона за пътищата, събирането на винетни такси не следва пряко или непряко да води до дискриминация въз основа на националността на превозвача, страната или мястото на регистрация на превозвача или на превозното средство или въз основа на началния или крайния пункт на транспортната операция. Извършването на проверка относно действителността на чуждестранен регистрационен номер би възпрепятствало предаването на услугата от страна на „Интелигентни трафик системи“ АД.

5. Къде отиват парите, които са събрани от винетки, купени за недействителни регистрационни номера?

„Интелигентни трафик системи“ АД предоставя услуги, съгласно публично оповестени Общи условия, от името и за сметка на Агенция „Пътна инфраструктура“.

За всяка активирана електронна винетка „Интелигентни трафик системи“ АД, дължи и заплаща на Агенция „Пътна инфраструктура“ стойността ѝ, в зависимост от декларираният период на валидност и категория от собственика/потребителя“.

Както съобщихме и вчера, Цветан Такев от своя страна също се свързва с „Интелигентни трафик системи“ АД, също на 2 февруари. Отговори на въпросите си получава също днес. Отговорите изпратени към нас и към него са почти напълно идентични. Единствената разлика е, че при нас в скоби е уточнено пълното наименование на Общите условия – тоест Общи условия към договорите за предоставяне на услуга за електронно събиране на пътни такси между Агенцията и Националните доставчици на услуга за електронно събиране на пътни такси.

Посочената в отговора на „Интелигентни трафик системи“ АД Наредба за условията, реда и правилата за изграждане и функциониране на смесена система за таксуване на различните категории пътни превозни средства на база време и база изминато разстояние е приета с постановление на Министерски съвет № 285 от 10.12.2018 година. Агенция „Пътна инфраструктура“ е специализирана агенция към Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Изготвянето на проекта на нормативния акт е отговорност на дирекция „Пътни такси и разрешителни“ към АПИ, както е посочено и в проектната документация за постановлението на МС. Общите условия към договорите за предоставяне на услуга за електронно събиране на пътни такси между Агенцията (бел. : АПИ) и Националните доставчици на услуга за електронно събиране на пътни такси са приети от Управителния съвет на АПИ на 29 ноември 2019 година. Продължаваме да очакваме техните отговори на нашите въпроси.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 у шкафа

    48 0 Отговор
    Където и парите за другите винетки.
  • 2 хохо

    51 0 Отговор
    В шкафчето.
  • 3 Бат Бойко нощния бандит

    45 1 Отговор
    Пазя ги на сигурно място в шкафчето.НСО помага.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 "Отз" АД

    43 1 Отговор
    Бг трол системата за електронни винетки може да се разглежда като онлайн измама, плащаш нещо, а не получаваш нищо. По рано поне даваха шарена лепенка за предното стъкло.
  • 6 Шпек

    21 1 Отговор
    Както казва шопо:
    “ Я не помним да имало ден да ми се е работило и да не ми
    се е пило.”
  • 7 Каскет

    25 0 Отговор
    Вкарaхме можещите в затвора да не вземат поръчката на нашите некадърни калинки.
  • 8 Абе

    27 0 Отговор
    Ако все още някой не е разбрал, СВОБОДАТА Е НА ВЪРХА НА КОПИЕТО.......Ако искате свобода разбира се, ако искате да сте просто едни модерни роби - трайте си и плащайте по два, че и по три пъти за едно и също нещо.......бъдете сигурни че на никой в държавата не му пука за правата, които си мислите че имате!
  • 9 толаджията

    24 0 Отговор
    Тaз винeтнa cиcтeмa cупeр измишльoтинa!!! Лятoтo cъщo бях ce oбъркaл при пoпълвaнeтo и ce нaлoжи дa купя oщe eднa винeткa + eднa глoбa oт 80 лeвa плaтих нa тoлaджиятa кoйтo виждa чe грeшкaтa e чиcтo чoвeшкa,пoкaзaх му кacoв бoн и cигурнo мoжeл дa прoвeри чe нямa друг рeгиcтрaциoнeн нoмeр в cиcтeмaтa cъc cъщaтa винeткa,aмa кръв пoвръщaт пaри нe връщaт.Дa ca живи и здрaви и дa ce пoчeрпят cъc 176 лeвa oтгoрe!!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Дърт

    18 0 Отговор
    С две думи, бития бит, еб...я е..н...другото е гулю гулю гулю...
  • 12 НиогаПовечеГробЧума

    9 0 Отговор
    В нощното шкафче ги пускат с китайски дрон,предимно нощес,при дълбок сън на притежателя му.

    Коментиран от #13

  • 13 Жеко

    6 0 Отговор

    До коментар #12 от "НиогаПовечеГробЧума":

    Това е времето,когато Каскетът спи.
  • 14 Калинки

    7 0 Отговор
    Вероятно нашата система за плащане е единствената в света, при която не могат да се върнат грешно преведени пари, но могат да бъдат получени по сметката на АПИ. Най елементарното при регистрация в някой сайт ако няма съвпадение на имейл адреса и паролата излиза грешно въведен имейл или парола няма опция да продължиш, а при винетките да не може да се направи такова съпоставяне на данни. Или са много прости или го правят нарочно.
  • 15 малоумници

    1 0 Отговор
    Ами чужди регистрационни номера как ще въвеждам, ако имам валидация за въвеждане само на български номера????
  • 16 mimi

    2 0 Отговор
    Същото е при градската мобилност, закопчават ти колата, ако неволно сгрешиш.
  • 17 ШАФИОРА

    2 1 Отговор
    Мaлкo пo-рaнo днec oбaчe IT eкcпeртът рeшил дa изпрoбвa дaли тoвa нaиcтинa e тaкa и oпитaл дa cи купи ceдмичнa eлeктрoннa винeткa зa прeвoзнo cрeдcтвo дo 3,5 тoнa c рeгиcтрaциoнeн нoмeр „КAМACУТРA69696“. Някoлкo минути cлeд нaчaлoтo нa зaнятиeтo, в 08:25 чaca днec Тaкeв ce cдoбил c въпрocнaтa e-винeткa зa въпрocния рeгиcтрaциoнeн нoмeр бeз никaкъв прoблeм. Плaтил cумaтa oт 15 лeвa c кaртa, трaнзaкциятa билa уcпeшнa, a eлeктрoннaтa винeткa зa прeвoзнoтo cрeдcтвo c рeгиcтрaциoнeн нoмeр „КAМACУТРA69696“ щe бъдe вaлиднa oт 14 фeвруaри дo 20 фeвруaри 23:59:59 чaca. C рaзрeшeниeтo нa Тaкeв, пoмecтвaмe кaдър oт oригинaлния дoкумeнт зa купувaнe нa eлeктрoннaтa винeткa: