Last news in Fakti

19 Февруари, 2021 13:00 2 737 9

Две крайно различни сюжетни линии за вота от 4 април

  • избори-
  • политика-
  • мерки

От "Визия за България" до работеща визия за България има голяма разлика

Две крайно различни сюжетни линии за вота от 4 април - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Иво Инджов във "Фейсбук"

Две водещи, но крайно различни сюжетни линии се открояват в кампанията. Те очертават и два ценностно противоположни стила на политическо поведение: популисткия и държавническия.

1. "Борисов-3" освен че раздава предизборно пари на конкретни целеви групи, популистки нареди ресторантите да отворят врати на 1 март. В този бранш работят немалко хора, а при сегашното парцелиране на политическото пространство 50-100 000 гласа отгоре могат да са ценен капитал дори за двете относително големи партии. "Отварянето" ще стане при видим ръст на заболеваемостта от коронавирус , в условията на разхлабване и на без това рехавите мерки, провал на правителството с компенсациите за затворените бизнеси, но и с ваксинирането. И всичко това на фона на тревожните очаквания за предстоящата трета вълна.

Резултатът ще е бърз ръст на кривата на заболеваемостта, задъхвавне на болничната система и оправдан страх на хората да отидат да гласуват. Което ще доведе, най-вероятно, до ниска избирателна активност. Тя устройва най-вече ГЕРБ, ДПС и ВМРО.

2. Президентът Радев за втори път с държавническа отговорност призова партиите да се самоопределят по мега проблема на България в момента - корупцията (реформата на модела на прокуратурата също е част тази линия). Хващането на бика за рогата ще бъде гаранция за траен курс към разграждане на порочния модел на управление на ГЕРБ. Радев с право критикува онези партии, които с лекота раздават/обещават социални придобивки, но мълчат или мрънкат за основния проблем на българското общество.

На този етап поведението и стилистиката на президента съвпада най-много с дневния ред на "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!". ДБ дори очаква Радев да им възложи мандата за съставяне на правителство при завъртане на парламентарната процедура.

Същевременно припокриването между борбения призив на президента от лятото и втората част от името на формацията на Манолова и Отровните е повече от очевидно. Най-вероятно не е и случайно. Тези прилики в предизборната кампания на президента и на две от трите основни извънпарламентарни опозиционни партии определя и основните участници в едно своеобразно реформаторско мнозинство в следващия парламентарен цикъл.

На този фон "Има такъв народ" като че ли върти на празни обороти с акцента си върху политическите технологии (мажоритарна вместо прополционална система) и опасни екстравагантности като избор на главния прокурор от народа...

А БСП?
Най-голямата парламентарна опозиционна партия е в дълг. Към приоритетите на президента, на гражданското общество в България и собствената си размита идентичност.
От "Визия за България" до работеща визия за България има голяма разлика.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    8 2 Отговор
    ВАРИАНТ 3ТИ И ЕДИНСТВЕН. ОФИЦИАЛЕН ФАЛИТ.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Електра

    11 19 Отговор
    Тоя си е жив комуняк, и отдавна е минал на левия тротоар...
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 коли

    27 6 Отговор
    Гласуваш за Слави получаваш БОКО
  • 6 реса

    23 4 Отговор
    Чалгаджията политик, смях...
  • 7 ха ха идиот

    5 8 Отговор
    Иво Минджов.
  • 8 !!!?

    6 7 Отговор
    Шведската тройка "Изправи си Г.З." са беквокали на Фигуранта, а този тук - беквокал на Шведската тройка !!!?
  • 9 Мдаааа

    4 2 Отговор
    Авторът е особено противен тип.