Last news in Fakti

15 Март, 2021 19:00 4 750 31

Изумление и злорадство: Това ли е Германия, която познавахме?

  • германия-
  • злорадство-
  • ваксинация-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • европа-
  • подигравки

Начинът, по който Германия се справя с пандемията от коронавирус, вече стана обект за подигравки

Изумление и злорадство: Това ли е Германия, която познавахме? - 1
Снимка: Shutterstock

Ако миналото лято ни бяха запитали коя страна ще се справи най-добре в кризата с коронавируса, мнозина несъмнено щяха да заложат на Германия - на изпитаната марка „Made in Germany“, на шампиона по дисциплина и организация, на нейните учени, които първи успяха да разработят нова ваксина. Но в битката срещу пандемията Германия от отличник се превърна в проблемно дете и то по много показатели: при осигуряването на достатъчно защитни маски, в тестването и при ваксинациите, в дигитализацията на процесите. Крайната оценка не е никак добра: Германия полага постоянни усилия, но се придържа към твърде сковани правила и не проявява почти никаква гъвкавост.

"Имунизации със скоростта на охлюв"

Във Великобритания най-много се надсмиват над бавния старт на имунизациите в Германия. Правителството в Лондон се хвали с това, че вече една трета от населението на Острова е ваксинирано. Вестник „Дейли Мейл“ цитира оценката на германския „Билд Цайтунг“, че имунизациите в Германия се движат със скоростта на охлюв, и добави: „Хвалената от всички Германия за бързата и адекватна реакция в кризата с коронавируса днес има висока заболеваемост и смъртност. За цял месец страната успява да ваксинира толкова, колкото в Израел само за един ден.“ “Германия губи короната в COVID-кризата“, коментира на свой ред „Файненшъл Таймс“, който дори написа, че имунизационната кампания се е превърнала в национален позор. „Лондон Таймс“ също цитира „Билд Цайтунг“ със заглавието: „Скъпи британци, завиждаме ви“. Мнозина германци днес също споделят усещането, че правителството в Берлин, което през първата вълна от пандемията си спечели много овации, днес вече не се справя.

В САЩ, където вече ваксинират по стадиони, в супермаркети и дори в църкви, на ден се поставят по 3 милиона дози ваксина, а в някои щати като Ню Джърси е достатъчно да си пушач, за да те ваксинират с предимство. Мнозина американци вече започнаха да гледат на Германия не просто с ирония, а със състрадание.

В началото на пандемията в САЩ пишеха с възхищение за „германския отговор на COVID-кризата“ - тогава в САЩ отбелязваха все нови тъжни рекорди в броя на починалите. Но тези времена отминаха. Идното лято ситуацията в Германия явно ще е по-тежка, отколкото в САЩ. Президентът Джо Байдън вече оповести амбициозната цел до края на май да бъдат ваксинирани всички пълнолетни американци. Русия също ваксинира ударно. Всеки руски гражданин, без значение от възрастта или професията, има право да се ваксинира безплатно със „Спутник V“. В Русия ваксинират в клиниките, търговските центрове, а в Москва дори и в операта. В руските медии проблемите на ЕС с ваксините се представят като доказателство за провала на Запада в битката срещу коронавируса.

Потискащи оценки

Следващото сравнение също е болезнено за Германия: Израел проведе безпрецедентно масова имунизационна кампания с препарата на BioNTech/Pfizer - повече от половината от населението на страната вече е ваксинирано поне с първата доза. Германия би могла да се похвали със същото не по-рано от юли или август тази година. Най-потискащата оценка за Германия навярно е тази от Китай. Медиите там я сочат като пример за несправяне с пандемията. В самата Германия мнозина сега се надяват, че ваксинациите в крайна сметка ще потръгнат. Основание за надежда има: одобрен беше нов препарат срещу коронавирус – този на Johnson&Johnson, очаква се увеличение на доставките от другите ваксини, а освен това е предвидено вече да ваксинират и личните лекари. Всичко това може да ускори имунизационния процес. Но едва ли ще се намери вече някой, който да посочи Германия като добър пример за справяне с пандемията.

Автор: Оливер Пипер


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Меркел&Ууурсула

    47 2 Отговор
    Са виновни, некъдърните могат да съсипят и най стабилната икономика, а от 10 г Ес и страните се управляват от такива хора раздаващи блага на себе си и приближените си обръчи.
  • 2 no name no face no number

    18 1 Отговор
    DW - ко рече??? НЕ

    Коментиран от #6

  • 3 DW- пропаганден машинен

    39 2 Отговор
    До това води управлението поето и контролирани от джъндъри, колко пъти искате да ви го кажа ? Отделно, че Германия винаги го отнася във войните, каквито и да са те, факт !
  • 4 Лоренцо

    28 2 Отговор
    Целия ЕС е една тромава , бавна ,надценена бюрокрация. А ония пирати от острова с перчемлията начело са още по големи бюрократи.
    Единствения плюс на едните и другите е че си прекараха валутата за "световна резервна " и сега с пълна сила печатат валута. Иначе са готови потънали с двата крака.
  • 5 ман

    42 1 Отговор
    ГЕРМАНИЯ И ФРАНЦИЯ СА ДЪРЖАВИ КОИТО СЕ КРЕПАТ ВСЕ ОЩЕ НА СТАРИ ЛАВРИ. ЕЧЕ И ДВЕТЕ СА ТОТАЛНО ОКУПИРАНИ ОТ ВСЯКАКВА ПАСМИНА.ЗА 30 ГОДИНИ ТЕЗИ ДЪРЖАВИ ПОТЪВАТ НИЩО ,ЧЕ СЕ УСПОКОЯВАТ В ИКОНОМИЧЕСКИ АСПЕКТ ЧЕ СА ДОБРЕ ДА АМА НАРОДИТЕ ИМ НЕЩАСТНИ.ВЗЕХА ИМ УСМИВКАТА И ЩАСТИЕТО.
  • 6 DWW

    20 0 Отговор

    До коментар #2 от "no name no face no number":

    Ваксинационен махт фрей - Ваксинацията ще ви направи свободни!
  • 7 арто

    11 1 Отговор
    В момента въпреки мерките им в Германия, смъртността от кроната е много голяма.
  • 8 Майна

    27 0 Отговор
    ГГЕРМАНЦИТЕ ИМАХА ДОВЕРИЕ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО ..,ТЕ НЕ СЕ ЗАМИСЛЯХА, ЧЕ ТОВА ПРОТЕЖЕ МЕРКЕЛИЦА БИ МОГЛА ДА ГИ ...ЗАБИЕ ТАКА...АМИ ВРЕМЕ Е ДА СЕ ОСЪЗНАЯТ И ДА ВОЮВАТ, ТЕ СА СИ ..ВОЙНИЦИ..

    Коментиран от #16

  • 9 Алфа Вълкът

    7 0 Отговор
    Излезе ми банер на "Невероятният свят на Гъмбол". Нови епизоди ли са?
  • 10 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    13 2 Отговор
    А,израел,като се надупчи,резултатът е следния...Израел
    1.03–14.03
    Общ брой случаи 43 170 : 92 = 469.232/100000 в неваксинирана бг ви дадох реална статистика за вирусоносители от последни 36дни и тя е 310/100000....
    Смъртни случаи 259- там смъртноста е малка ,но това се дължи на богатата еврейска държава!Докато ганьо и от смърта гледа да кяри!
  • 11 Гошо

    7 1 Отговор
    ДВ сигурни ли са че нещо Путин не така па онака виновен за това
  • 12 Някой си

    30 0 Отговор
    Аз се сещам за една народна мъдрост:
    Който се смее последен се смее най-добре.........
    За да не бързат немците да се ваксинират вероятно има и причина.....ще поживеем, ще видим......
    Тия които сега се смеят после да не изреват на умряло.........
  • 13 Виждаш ама...

    3 5 Отговор
    Нещо криво виждаш.. Средно заболели Израел за седмица 2486. Средно за България за седмицата 2607.. Нещо не ти излиза сметката. Да не говорим, че Израел е над 9 млн срещу 6 тук.

    Коментиран от #18, #19

  • 14 Германия

    4 8 Отговор
    е под руско- турска окупация
  • 15 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    4 1 Отговор
    Англия
    Великобритания
    1.03–14.03
    Общ брой случаи 69 233 : 660 = 104.898 Доста по добре са от нас...засега и ...докога....
    Смъртни случаи 2 133: 660 = 3,231 /100000 :7 Германия
    1.03–14.03
    Общ брой случаи 128 547 : 830 = 154.875/100000 да ,в момента присмеха на Великите Британци има едно име..Присмял се щърбел на хърбел!
    Смъртни случаи 3 311 : 830 =3.989/100000Лично аз смятам,че Нещото ще държи англичаните цялата година и не съм сигурен в Данните ,които дават!Ще завърша с нещо....Русия след,като започна ваксинацията ....Спря да дава ежедневните данни за СМъртноста....Най вероятно англия ни послъгва с данните!
  • 16 324

    15 0 Отговор

    До коментар #8 от "Майна":

    Бяха, майна бяха! Сега за нищо не стават само помисли след като Урсула е била министър на отбраната! Бяха витрината на западна Европа по време на студената война затова много блага се изляйа там. Кото се разпаднала блоковете и тя започна да запада, а Пергелка им....... майката.
  • 17 Ццц

    7 0 Отговор
    Меркел дава фира, също като БГ любимеца и. Германците обаче вече започнаха да я наказват по частичните избори, а тука какво става? Защо мислите става така, от къде идва разликата?
  • 18 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "Виждаш ама...":

    Данните са от сайта на СЗО!израел е 9,2 милиона ,а заразените са тези там е написано за две седмици и така ги дават!Аз виждам това,което е написано и не го пиша ,а го копирам та няма грешка!разделете ги на 92 и ще получите това!На ден имам данни само за бг,ако вие имате данни за израел и на ден дайте ги!на седмица разделете на две и ще получите!
  • 19 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Виждаш ама...":

    За бг ви давам данни от 36 дни всяка сутрин на данни ковид портал!Вижте ги влезте в този сайт и от други дни и,ако имате да ми покажете моя грешка,ще разгледам!Аз мисля ,че съм тотално точен и сравнително коректен!
  • 20 ВАВИЛОН КРАВАРЯ ПАДНА ЕВРОПА УМРЯ

    14 2 Отговор
    РУСИЯ Е БЪДЕЩЕТО НА НОВИЯ ВЕК ЗА 32г Осъзнах че съм истински и оригинален ПОЛУРУСНАК някой ден ще имиграм в РУСИЯ надалеч в севера.
  • 21 !!!?

    3 5 Отговор
    Явно в Русия всички ходят само на опера, защото ваксинираните мужици процентуално са по-малко и от България !!!?
  • 22 ВАВИЛОН КРАВАРЯ ПАДНА ЕВРОПА УМРЯ

    11 4 Отговор
    По добре отровен с Новичок или ваксиниран с Спутник 5 по добре емигрант или руски гражданин на Русия ,отколкото ганювска соросойдна ГМЕЖ хомофилска утайка одупепена на европ.....г....ска измет.
  • 23 Gowko

    8 0 Отговор
    Абе....нас що не ни коментират.Ние на коя планета се.Ааа...нас са ни отписали
  • 24 Четник

    9 1 Отговор
    Така им се пада на Швабите,които окупираха незаконно бившата ГДР.
    Канцлерината Меркел и председателката на Евроколхоза направиха каквото е по силите им да разтурят кочината наречена ЕС.
  • 25 Тя Германия е турска провинция...

    13 1 Отговор
    Та за ред и дисциплина,вече не трябва да се говори.Важно е да има джамии и обичайте с подрязването да вървят по план на мюфтиите.А първи ваксина за короната направиха руските учени....
  • 26 безпартиен

    13 1 Отговор
    Германците свършиха на 9 май 1945 г.!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 НЕ СТАВАТ

    4 0 Отговор
    МИНАЛАТА И ПО - МИНАЛАТА ГОДИНА , ГЕРМАНИЯ ВЕЧЕ БЕШЕ В БУДНА КОМА , А ИНДИЙЦИТЕ Я ОБЛАДАВАХА БУРНО И ВСЕОТДАЙНО ! ВИЖТЕ ИМ НОВИТЕ МОДЕЛИ МЕРЦЕДЕСИ - ПРИЛИЧАТ ВЕЧЕ НА ЗАПОРОЖКИ !
  • 30 ТАКА Е

    2 0 Отговор
    ОТ МЕРКЕЛ ЧЕП ЗА ЗЕЛЕ НЕ СТАВА , ТАКЪВА Е И МИШКАТА С ЖИПА !
  • 31 Абе не знам,но

    1 0 Отговор
    Знам от много десетилетия,че дойчо е много прецизен,и след това дисциплиниран.По Дойчовски! Това бавене,не е от немарливост.Още по малко,от липса на финанси.Моше си изигра партията блестящо.С една ваксина- наред.Със принуда,но наред.Явно предварителния" контрол" е бил на супер равнище.Те си знаят,има ли го вълчо,или се чува само воят му,но играят в общия сценарии.При тази" контролирана" ваксинираност, ще си направят мобилно цялото население.Кой ще ги спре в ЕС,или извън него? Ето имам документ,сега ми праскай печата,и да влизам.Че бизнес ме чака! Докато дойчо нещичко подозира,че нещата са по друга бира.Сега ще им се присмиват( не виждам защо,това не са Олимпииски игри) ,но да не стане след време,че са оцелели,именно на това забавяне.