Last news in Fakti

16 Март, 2021 16:00 4 878 47

Неволята да се живее в буржоазно време и капитализъм

  • капитализъм-
  • бедност-
  • бационален характер

Някои „мислители“ и анализатори се опитват да обяснят бедите ни с националния ни характер

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Автор Панко Анчев

Няма по-тежък и все по-безответен въпрос от въпроса: „Защо живеем зле?“. И защо не само живеем зле и в материална бедност, но и губим нравствени добродетели, знания, образование, култура, достойнство, значение. Животът във всичките му сфери и проявления оскуднява и се опошлява. Простакът триумфира и овладява напълно политическата власт, икономическите лостове, правото. Уж сме европейци, а тънем в корупция, зли дела, престъпност. И няма край нашата неволя!

Някои „мислители“ и анализатори се опитват да обяснят бедите ни с националния ни характер, с особеностите на българския ум и с навиците на българите, които все очаквали някой друг да им помогне, освободи, направи богати. Защото сами не могат и все им се иска наготово да получават.

Такива подозрения към българската същност биха били основателни, ако нашите беди не бяха беди и на същите прословути европейци, на които още от възраждането та до днес сме се възхищавали и се възхищаваме и мечтаем да се изравним с тях. Ние ли заприличваме на тях или те на нас, та животът и в Европа и Америка не процъфтява, а на хората им е все по-трудно да се справят с непрестанните кризи, бедствия, студени зими, наводнения, войни и атентати. И да губят своето предишно величие и духовно водителство.

А отговорът на въпроса защо е толкова зле у нас и защо няма изгледи животът да се промени, за мене е лесен: защото живеем в буржоазно време и сами сме станали буржоа заедно с буржоазното ни общество. И защото буржоазно-капиталистическата система е основана върху егоизма на човека, върху жаждата му за власт, пари и материални блага. Той иска да има, да притежава, да господства над по-слабите и немощните. Нали затова се е обявил за господар на природата и не признава никакви други закони за нейното използване освен своите. Единственото, което го интересува, е да извлече в своя полза, и то веднага, всичките нейни блага. И му е все едно какво ще се случи след това. Той е напълно безразличен и към съдбата на другите: важното е да вземе „своето“ от тях. На притежание и печалба той не се насища. Колкото повече притежава и получава, още толкова повече му се иска да има. Защото знае: богатството е власт. Затова и никому нищо не отстъпват и даром не дават.

А иначе в зората на модерната епоха буржоазията провъзгласи принципите за свобода, равенство и солидарност. Тогава тя обеща властта да се упражнява от този, комуто бъде възложена след всеобщи избори. Хората трябваше да бъдат равни в правата си. Но повече права получиха богатите, а бедните изгубиха и тези, които имаха преди. Твоя ли е властта, по твоите правила се разпределят и материалните и духовните блага.

Тези неща са очевидни, ала либералната пропаганда успя да ги прикрие зад празните си думи и да убеди хората, че вече няма класи, няма класови борби и идеологии, заради които са и размириците, конфликтите, омразите и неравенствата в обществото. Те били измислици на марксизма и комунистите, за да разделят и смразяват и така да потискат и измъчват.

Всички сме буржоазни хора.

Искаме или не искаме, дори и когато изповядваме идеологии, борещи се срещу буржоазията и нейната капиталистическа система (либералите днес я наричат пазарна), ние сме буржоа с буржоазно мислене и като буржоа предявяваме интересите си. Никой не може да се изключи от тази система и да не следва нейните морални и нравствени ценности. Няма как да се живее по друг начин освен като буржоа. Затова в нас надделява материалното, плътското, егоистичното; затова предпочитаме да имаме, а не да бъдем.

Нравствените правила и норми на буржоазното общество поощряват човешките слабости и дават предимството на силния, наглия, безмилостния, непреклонния, изобретателния и предприемчивия. Те не сдържат и не премахват агресията, греховността, егоизма, противоречията, насилието. Обсебен от тях човекът отхвърля Бога и се обявява за господар на природата. Буржоазният морал отрежда признание на гордите и храбрите, на тези, които не се смиряват, а се борят до край, за да наложат своята воля. И никаква милост или снизхождение за тези, които не могат, защото са слаби и лишени от възможности. Макар обществените и държавните закони да гарантират тяхната защита и помощ от държавата.

Всичко за буржоазния човек е бизнес, пари, власт и слава.

Такава е не само буржоазната личност, но и буржоазната държава. Геополитическият егоизъм е дори по-страшен от егоизма на отделния човек. Неравенството в света е просто ужасяващо. А несправедливостта е направо животинска. Силните икономически и военно държави разполагат със света и си правят с него, каквото им е угодно. Нищо не ги спира и вразумява.

За съжаление, нароилите се под названието „политолози“ домашни анализатори се окайват, че държавата ни е все по-слаба, бедна, неорганизирана, потънала в хаос и разруха. Но забравят, че това стана, след като бе извършена реставрацията на капитализма и след като бе възродена буржоазията. И причината не е в националните ни качества, а в същността на системата. На нас не ни дават да бъдем икономически силни и богати. А ако все пак ни позволят „да се оправим“, ще е за сметка на някоя друга държавата подобна на нашата. Тогава трохите, които ѝ подхвърлят, ще дойдат при нас. Държавата ни се управлява лошо, престъпно дори, именно защото е буржоазна и начело се поставят продажници и некадърници, злоумишленици и необразовани едри и дребни мошеници. Но дори да управляват умните, честните, благородните, образованите, почтените, пак ще бъде почти същото. Защото и в тях ще надделее буржоазното и няма да посмеят да го потиснат и унищожат.

И понеже сме вече буржоазни хора, ще продължим да търпим всичко това, да хленчим и негодуваме. Обаче нищо няма да поправим. Защото се боим, че е възможно и това, което все пак имаме, да го загубим.

Ще се избавим от бедите, само когато излезем от буржоазното време и от себе си като буржоазни хора.

Ала няма човек, който знае кога това ще стане!


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 61 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кочо коня

    9 19 Отговор
    На снимката е гЛад козлодуй на младини
  • 2 АМАН ОТ

    21 27 Отговор
    ФИЛОСОФИ.КАПИТАЛИЗМА Е КРИЗИСНА СИСТЕМА , РАЗВИВА СЕ ОТ КРИЗА ДО КРИЗА-ФИНАНСОВИ , ИКОНОМИЧЕСКИ , БОРСОВИ.СОЦИАЛИЗМА ПЪК БЕШЕ НА НЕДОИМЪКА-НЯМА ПРОДУКТИ И ТЕХНИКА , ЧАКАШ 20 Г. ЗА ЖИЛИЩЕ И КОЛА-ЗАТУЙ СЕ И ПРОВАЛИ , НА ВСИЧКИ ИМ ОМРЪЗНА.А ХОРАТА СА ЕДНИ СЪЩИ НАВСЯКЪДЕ

    Коментиран от #28

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Емил

    17 45 Отговор
    „Защо живеем зле?“

    Тъп въпрос! Човек живее така както заслужава (и умее)! Аз живея прекрасно!!!

    Коментиран от #7, #8, #12

  • 5 смерш

    30 7 Отговор
    Началото на 20-и век -малко повече от 2 млрд население!
    70-те години на 20-и век около 4 млрд!
    Началото на 21-и век човечеството гони 9 млрд!
    Всяка неограничена система/а такава система е планетата земя/ има и ограничени ресурси!
    Безконтролното увеличаване на населението на планетата,при това основно от нискообразовани,трудно осигуряващи ежедневието си маргинализирани групи и етноси,вещае още по-големи проблеми!
    Капитализма и буржоазията ,както и социализма и комунизма впрочем са само част от пейзажа!

    Коментиран от #22

  • 6 Волов

    54 12 Отговор
    На 10 ноември 1989 г. българският народ се простреля в крака. Сега чакаме резултата.

    Коментиран от #20

  • 7 СЛУЧИЛ СИ НА

    11 11 Отговор

    До коментар #4 от "Емил":

    УПРАВЛЯВАЩИ.НА ПРЕМИЕР НАЙ-ВЕЧЕ
  • 8 герп=БКП

    22 16 Отговор

    До коментар #4 от "Емил":

    Човека го е казал много добре.
    А тъпото нещо си ти!
  • 9 Край

    31 5 Отговор
    Човека е прав но рецепта не дава. Индекс Джини измерва социалното неравенство - в България е най-висок в целия ЕС - около 40 пункта. Добре справящите се бивши соц. страни Чехия, Славакия Унгария са с индекс около и под 20.
    В държави с голямо соцално неравество дари и богатите живеят зле - Мексико Бразилия - живеят пазени от частни армии.
    Затворения комплекс и гетото са символите на неравенството. На политиците трябва да им се забрани живот в затворени комплекси - длъжни са до осигурят сигерност за всеки.
  • 10 Край

    30 3 Отговор
    Освен затворения коплекс символ на неравенството е тритоният джип.
    Българите глуповато решихме че Пазара е панацея и оправя всички обществени отношения - вкарахме го в здравеопазваните и образованието където трябва да е изключително дозиран.
    Резултата ... дано ни хареса.
  • 11 другарят

    28 1 Отговор
    Ние българите още 100 тояги и една торба сол да изядем пак няма да ни дойде акъла!
  • 12 Емил

    22 3 Отговор

    До коментар #4 от "Емил":

    Онези,който живеят" прекрасно" нито четат,нито пишат в подобни сайтове.Не знаят че изобщо ги има.

    Коментиран от #14

  • 13 Човекът

    8 13 Отговор
    Е литературен критик?! Но не знае що е капитал? Не знае, или не му изнася, да каже, че в някои буржоазни държави, социално са много по-добри, от социализмът, от съветски тип! Но като зодия овен, се смята за последна инстанция .
  • 14 Емил

    11 3 Отговор

    До коментар #12 от "Емил":

    Зависи как разбираш "прекрасно"! Сигурно твоята представа е свързана с ядене, пиене, околосветски пътешествия... ;)
  • 15 Типичен

    11 10 Отговор
    Представител на червената буржоазия , както наричахме такива през соца!
  • 16 макробиолог

    21 7 Отговор
    На Панчев май менталността се е одървила и застинала в зрелия социализъм.Забравя да спомене че дивия капитализъм с балкански специфики като повсеместна корупция,клиентелизъм,нац нихилизъм и пр го изградиха другарите и техните шофьори.Що не взеха модела от Сканд страни,Швейцария,Австрия,дори Германия,Франция?Къде са 40-60% данъци за много богатите?Къде са политиките към т.н.средна класа?Къде са законите прилагани към всички еднакво?
  • 17 Анчо панчев

    9 5 Отговор
    Само да попитам другаря автор.. .в Русия каква политическа система имат та народа им живее в такова благоденствие?
  • 18 Поживял

    5 3 Отговор
    Г-н Анчев, поживелите като Вас хора отдавна са убедени в това, което пишете тук, но то бе неизбежно!? Пишете в духа на Маркс и Енгелс (донякъде и Фидел Кастро го бе осъзнал), но голямата разлика, рядко улавяна за анализа, е ЧЕ ТЕ ВИЖДАХА ОСНОВАВАНЕТО НА СОЦИАЛИЗМА/КОМУНИЗМА В БОГАТА ДЪРЖАВА! Т.е., още в своето време тези титани на човешкото битие не са виждали СОЦИАЛИЗМЪТ ДА БЪДЕ ОСТАВЕН ДА ОЦЕЛЕЕ И ПРОГРЕСИРА, защото за хилядолетията човешки живот има предостатъчно натрупана мощ да го задуши, да го ОТЛОЖИ ЗА ПО-ДАЛЕЧНИ ВРЕМЕНА, КОГАТО ВЕЧЕ НЯМА НАПЪЛНО ДА ИМА ДРУГ ИЗБОР! А за последното говорят философски (и не само) брожения и въжделения напоследък в самите развити капиталистически среди- ПРОСТО ОБЩЕСТВАТА НЕ СА УЗРЕЛИ!
  • 19 Ким чен ун

    4 3 Отговор
    Как бе другарю при нас обществото е озряло да дрънка... Идвайте чакаме ви.
  • 20 Роза

    7 7 Отговор

    До коментар #6 от "Волов":

    Да не искаш да кажеш,че от всички държави в Източна Европа,които се отказаха от соца,само България трябваше да остане социалистическа?!Ако си искал да кажеш това,жалко за тебе и твоята логика!

    Коментиран от #38, #40

  • 21 Бончо

    12 10 Отговор
    Просто капитализма е неизбежен.Видяхме кака награбилите се комунисти в социалистическа държава станаха капиталисти и установиха капиталистическия строй.А глупаците останаха най- бедни.
    Капитализма обаче постави всеки на мястото му според акъла,образованието и предприемчивостта му.Простака бе поставен на мястото си в България донякъде.Сега при тази власт обаче такива отново изплуваха некадърници.Същото се отнася и за цели народи т.е. по- глупавите народи живеят по-зле.
  • 22 xyz

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "смерш":

    Точен и ясен отговор на въпроса!
  • 23 По накратичко

    14 2 Отговор
    Територията е завладяна от милиционерската мафия преди 30 години. Затова сме зуки по всичко.
  • 24 Един друг

    18 0 Отговор
    Тука в Бг няма капитализъм а тотален монопол на една върхушка.Без свободна конкуренция,свобода на медиите ,контлол на силовите ведомства и фалшива демокрация.И една огромна маса не емигрирали бедни,мързеливи необразовани и страхливи българи които лесно се лъжат. Т.е.всичко по книгата на Жельо Ж.
    който също бе добре подготвена измама- слуга на горните.
  • 25 Знайко

    9 15 Отговор
    Много са дразня на разни привилигировани от онова време, които се опитват да ме убеждават в лъжата, че тогава се е живеело по-добре. Онова време няма да се върне, отиде си заедно със СССР. Съгласен съм, че днешното ни общество е лошо. Но при живковизма беше по-лошо. Не искам никога вече да живея в диктатура. Искам да живея в свободно общество. Преди 30 години нямах домашен телефон, компютър, кола ... не можех дори да си мечтая да пътувам по света. Голама част от семействата, които живееха охолно при живковизма живят охолно и сега. Разликата, е че при живковизма луксозните имения се водеха държавни резиденции, а сега са частни имения. А приликата е, че бяха толкова недостъпни за простолюдието, колкото и сега. При живковизма аз живеех по-зле отколкото сега. При живковизма имаше много по масова мизерия отколкото е сега. Имаше празни магазини и дефицит. При живковизма дори не можех да си мечтая за неща които притежавам сега. При живковизма имаше тирания, дори по-лоша от сега.

    Коментиран от #33

  • 26 ПРОЛЕТАРИЙ

    8 4 Отговор
    ТИ ДРУГАРЮ ОТКРИВАШ ОТНОВО ТОПЛАТА ВОДА.ЖИВЕЕМ ВЪВ ВЪЛЧИ ВРЕМЕНА.ИЛИ ЩЕ ВИЕШ КАТО ВЪЛК ИЛИ ЩЕ СТАНЕШ ЖЕРТВА НА ХИЩНИЦИТЕ.В ПРИРОДАТА СЕ ОЦЕЛЯВА АКО СЕ ПРИСПОСОБИШ.ЗАКОНЪТ НА ДЖУНГЛАТА КОЙТО Е ВЕЧЕН.
  • 27 Знайко

    15 3 Отговор
    Причината сега да има гладуващи е лошата социална система на държавата. И кражбите на върхушката. По живково време върхушката също много крадеше. В момента нищо не пречи да имаме "капитълизъм" с човешко лице. В момента у нас има 250 000 безработни. Какво пречи на държавата да ги наеме на половин работен ден. Да им даде по една метла или лопата или ръкавици и да почват да се грижат за чистотата. 250 000 по 300 лева месечно = 75 млн. месечно, което са 0,9 млрд. лева годишно. Това е наполовина по-малко от парите, които тиквениците дадоха за американските изтребители. Това е само някакви си 2% от държавния бюджет в момента. Е тези 250 000 пак ще мизерстват, но в момента и 1 млн. пенсионери мизеруват с месечна пенсия от 300 лева, но няма да гладуват. И ще си заработват парите, а няма да ги получават като сега без нищо да правят. Или да са свободни и да се чудят по цял ден какво да откраднат, кого да оберат. И като се напият коя баба да изнасилят. Който от тях е недоволен и се смята за къдърен да си намери по-висока платена работа.
  • 28 Знайко

    9 11 Отговор

    До коментар #2 от "АМАН ОТ":

    При капитализма има и добри времена между две кризи. При "социализма"(живковизма) беше една безкрайна криза.
  • 29 Иван

    10 9 Отговор
    Тая статия нямаше да бъде написана, ако автора й преди това беше се потрудил да провери в Интернет, на кое място се намира България, в световната класация по отношение на стандарта на живот? А тя е пред Турция, Полша,Сърбия, Македония, Украйна и Русия. Социализма имаше някой предимства, като мързелуване, крадене, завиждане и др., но имаше и един много сериозен недостатък, че другите държави вървяха напред с бързи темпове, а ние с бързи темпове изоставахме. Не случайно сред народа беше разпространена тезата, че капиталистическите страни срещу нас да бягат, пак не бихме могли да ги стигнем!
  • 30 Тоя

    5 9 Отговор
    другар е много тъп и с промит мозък
  • 31 име

    6 0 Отговор
    едно време в учебниците пишеше на какви условия да отговаря една революция за да е успешна.как беше на 9 .9 , а на 10. 11 ?никакви условия .ние загубихме втората световна война и студената война...
  • 32 лекар Швеция

    6 5 Отговор
    Пълни глупости,хората в България чакат друг да им реши проблемите.Всичко друго е дървена философия.И не е вярно че на Запад също е зле,автора няма идея колко е по-добре.
  • 33 Роза

    7 3 Отговор

    До коментар #25 от "Знайко":

    Напълно подкрепям Вашия коментар!Съгласна съм,че в днешно време хората не живеят никак добре.Но по времето на соца съм живяла в малък град в югоизточна Б-я.До там се отиваше само с открит лист и местните хора бяха като закрепостени.За да имаш по-хубава работа,трябваше да си в добри отношения с местните партийни величия.За получаване на жилище също се изискваше тяхното съгласие.Никой не се интересуваше дали работиш добре,гледаха само какви отношения имаш с партията.Затова младите хора се стремяха по възможност да сключат брак с партньор от по-голям град,за да се измъкнат оттам.Вярно,че тогава имаше повече работа и населението беше повече,отколкото сега ,но обстановката беше много угнетителна.Не искам да си спомням за онези унизителни времена!Не ми говорете,че тогава е било по-добре,защото това "по-добре" съм го изпитала на гърба си!
  • 34 иван

    4 3 Отговор
    Розе, а помниш ли празните рафтове в магазините и смешните пенсии и заплати?
  • 35 Никола

    3 3 Отговор
    Ами Чайките, Корекомите, опашките за визи пред западните посолства, привилегиите за така наречените борци против фашизма и КАПИТАЛИЗМА и за децата им, правителственните станции и болници, многогодишното чакане за да си купиш руски автомобил или да си построиш апартамент!
  • 36 бачо Илия

    5 4 Отговор
    Панко, никой не е измислил нещо по-добро от демокрацията, Маркс, Енгелс, Ленин се пробваха с нещо ново, но не се получи.
  • 37 Никола

    3 2 Отговор
    Маркс, Енгелс и Ленин не са виновни, виновни са тези, които сляпо им вярваха и съсипваха съдбите на милиони.
  • 38 Волов

    4 1 Отговор

    До коментар #20 от "Роза":

    Да, това искам да кажа. Приложена правилно и умно социалистическата система е по-добра за хората въобще. Вече много трудно може да се възстанови, за съжаление. Авторът на статията по-горе просто отправя едно предупреждение, докъде можем да стигнем, ако не се освестим навреме.
  • 39 Добре казано

    2 3 Отговор
    Но, прекалено научния изказ води до неразбиране. а какво по-просто да се каже. Простакът ни управлявал. Ами да като преобладаващата част са простаци така ще е и управляващи и избиращи ги. Ами всичко живо на Земята се дели на раси, породи, видове. Защо Хомосапиенс да не се дели на видове - е, нашият хомосапиенс булгарикус е от по-ниско качество. Ето едно възможно обяснение. Хубава ни е страната, ама населението !!!!!!!!!!!!
    Сериозно - всичко си зависи от нас. и точно заради това нищо няма да се промени. За жалост.
  • 40 ттт

    1 2 Отговор

    До коментар #20 от "Роза":

    Имаше един друг Георги Марков, лека му пръст, беше говорител на СДС. Та като започна демокрацията, рекета на борците, рекета на банките, кражбите на мургавите, кражбите на нотариусите, хората го питаха "това ли ви е демокрацията". Той отговори

    "Един американски милиардер отишъл на гости на английски лорд. Пита го, "А бе и аз имам толкова голямо имение, ама такава хубава поляна нямам. Как си я постигнал"? "О, не знам, винаги е била такава, ще попитам Джон градинаря". Викат Джон, питат го. Джон отговаря "Ами стрижеш, поливаш, стрижеш, поливаш и те така". "Чудесно, лесно е и аз ще си направя такава градина", казал милиардерът. "След колко време ще е готова"?. "400 години" отговорил Джон".

    Та Георги Марков каза, че демокрацията трябвало да си я отгледаме достатъчно дълго време, за да стане хубава. Само че не се знае, за 400 години комунизмът какво щеше да бъде. Сравняваме най-лошото ниво на единия строй с най-доброто ниво на другия строй, не е редно, нали? Все едно да кажем, че живота в България е по-хубав отколкото в САЩ, сравнявайки Бояна с Осмата миля на Детройт.
  • 41 ПРОГРЕС

    1 1 Отговор
    КОЙ СИ ТИ, Панко Анчев?! Кой те познава, - защото аз, и много други българи не те познаваме! Какво целиш с припева на тази изтъркана от времето на "щастливия социализъм" песничка, че боржуазно-капиталистическата система е виновна, за да живеете зле и да бъдете бедни! Не мислиш ли, "другарю ", Анчев, че сам се хващаш в капана който на нас ни залагаш, и се превръщаш в наивник?! Тръгнал си, да промиваш мозъци - мислиш ли, че ще ти се получи - едва ли! Наивниците ги убиха преди 09.09.1944г, а след тази година останаха само бояджиите! Обвинявате капиталистическата система, а така умело, "хитричко" лъскате с четка за зъби пожълтелите зъбки на измисления социалистически - комунистически строй! Така наречената "диктатура на пролетариата" - която донесе безброй злини и застой в развитието на милиони хора! Опитвам се да пиша лаконично, но ти ще ме разбереш, "другарю" Анчев, нали си хитрец - нямам достатъчно поле, за да развия тезата си в широк спектър! И така да продължим - Капиталистическата система безпорно има недостатъци, но в сравнение със "социализма-комунизма" са много, много повече! Тази система носи световен ПРОГРЕС! При капитализма има свобода за развитие на личността без диктат; свобода на мисълта, и изява на творчество за знаещия и можещия, без ограничения; има конкуренция, която е катализатор на качество и количество, а това е растеж-прогрес в икономиката на всяко свободомислещо общество! " Другарю", Анчев, - разбирам носталгията, която изпитва
  • 42 Факт

    1 2 Отговор
    Социализма доказа това създавайки червената буржоазия която управлява днес!
  • 43 ПРОГРЕС

    1 1 Отговор
    ... "Другарю", Анчев, разбирам за носталгията която изпитва вашето партийно съсловие по прогнилия-безплоден социализъм - живял 45г. на гърба на българския народ! Тогава ви беше добре да се чувствате власттни над човешките съдби, със репресии и диктат, но човечеството се развива напред, а не назад във вашето минало! Не се излагайти, и не се опитвайте да манипулирате българското общество - то не е инфантилно и дебилно както си мислите. Какво се опитвате да ни внушити, че капитализма е загниващ - водещ до упадък, а комунизма е светлото бъдеще! Много си наивен "другарю", Панко Анчев - както си тръгнали с трици маймуни да ловиш! При комунизма имаше бедни и богати, и при капитализма има бедни и богати! Винаги в социалнити общества е имало бедни и богати, и винаги ще има, докато власттва по земята царицата на всички болести - ПАРАТА! Вие партийните другари от БКП-БСП - вие не се заблуждавайте, че народа е дебилен, защото вие сте изпаднали в тази ситуация!
  • 44 Социалист

    2 0 Отговор
    Ем, че то най-големите капиталисти не са ли от Социалистическата партия?
  • 45 Шаран БГ

    0 1 Отговор
    Добре го е казал П.Анчев и мнозина от коментаторите го потвърждават неволно, критикувайки го и обвинявайки го в марксизъм-ленинизъм и прочие философии !!!
    Ще си позволя да го цитирам : "....ние сме буржоа с буржоазно мислене и като буржоа предявяваме интересите си "
    Тъй като "буржоа" е френска думичка, обяснението за нея в речника за чуждиците в българския язик е следното : " Гражданско съсловие с частна собственост или с дейност в областта на търговията "
    За българина това определение важи все по-малко и по-малко. Частната собственост, която са я имали неговите деди , бавно и сигурно му се изплъзва от ръцете. Ако е имал нещо в средата на миналия век, в другата му половина остава и без него - социализЪмЪ го"уравни". Санким го направи еднакво безимотен като всички. И алчния капитализъм заграби това , което му бе отнето от социализъма. На всичкото отгоре не един пролетарий/ определен от марксизма като сиромах притежаващ единствено работната си сила/ остана и без хляба насъщен и "хвана пътя"
    Ще си поизволя малка корекция на казаното от П.Анчев: НИЕ СМЕ ГРЕШНИ С ГРЕХОВНО МИСЛЕНЕ И КАТО ТАКИВА СЛУГУВАМЕ НА СОБСТВЕНИТЕ СИ ПОРОЦИ !!!!

    Коментиран от #46

  • 46 До шаранчо БГ

    1 0 Отговор

    До коментар #45 от "Шаран БГ":

    Много надълбоко си налапал въдицата - безнадежно, няма спасение за теб! Тъй наречения строй, който е измислен - " комунизъм-социализъм", няма практически "успех" и е робски строй. Неговото приложение и "успех" го изпитахме на собствен гръб цели 45 г.! Този строй ограничава свободата на мисълта, налага диктат и поставя окови на свободното развитие и творчество. При него съществуват само - " Наши и ваши" , а това е присъща черта на неграмотността, която отваря пропаст между хората! Некадърниците, разделяйки обществото ни на наши и ваши, вземат местата на знаещите и можещите, - това безспорно води до регрес, а не до прогрес на обществата! Ето, това е :"... РОБУВАНЕ НА СОБСТВЕНИТЕ СИ ПОРОЦИ!" - загърбване на еволюционния процес и робуване на собственото си его! Впрочем, не виждам снимката над статията, на мъдрия хитрец Панко Анчев, тръгнал с трици маймуни да лови. Няма вече будали - Наивник! България преди 44-та г. беше буржоазна; след 44-та г., когато дойдохте превратаджиите уж я направихте народовласттна, национализирахте всичко - сиреч избавихте България от буржоазното време! Днес отново говорите за спасение.Калко пъти смятате да ни "спасявате" от това време?! "Другарю" Анчев, какво време ни докарахте през вашето 45г. управление?! - Убийства на различно мислещите от вас, това ли наричате свобода на словото! АНЧЕВ, КАЖЕТЕ, КОГА ЩЕ СЕ ИЗБАВИМ ОТ БЕДАТА, НАРЕЧЕНА "СОЦИАЛИЗЪМ-КОМУНИЗЪМ", БЕДА КОЯТО Е ОКОВАЛА В РОБСТВО БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ?! КОГА?! НЕ ДРЪНК
  • 47 До шаранчо БГ

    1 0 Отговор
    ...НЕ ДРЪНКАЙТЕ ПРОСТОТИИ, НЯМА НАИВНИЦИ! НИВНИКЪТ СИ ТИ! Комунистче!