2 Април, 2021 16:00 10 275 62

Пир по време на чума

  • пир-
  • чума-
  • пандемия-
  • заразени-
  • бойко борисов-
  • противоепидемични мерки

Борисов въведе нов уникален подход за борба с пандемията – затваряме, на народа му писва и ха-ха да се разбунтува – отваряме, да поживеят хората и малки пиршества да си устроят, но пък ако почнат да се разболяват и да измират, тогава наново затваряме

Пир по време на чума - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

През 1830г. Пушкин написва едноактната пиесата "Пир по време на чума" . Градът е заплашен от чума. Централния герой - Председателят, обаче предизвиква Чумата с устройване на пир. Мъдър свещеник го моли хората да се приберат по домовете си, така да се спасяват, но Председателят отговаря, че в къщи е неуютно, младите хора обичат да са на свобода и да се веселят. И произнася тост, в който се казва:

Чумата, царица зла,

пристига - и е страшна тя...

тя чука с гробищна лопата

по нашия примрял чардак.

От Чумата ще се спасим....

Да пълним печката, бокала,

да забълбука наший ум.

Пирът да почва, после бала...

Нещо такова се разиграва в последните дни в нашата родина. Чумата, коронавирусната, която отдавна ни е нападнала, в последно време се развихри. Както и в много страни по света. В някои страни предприеха решителни мерки, като Великобритания, наложиха локдаун с масирано ваксиниране най-напред на възрастното население. Ако към средата на януари, когато започна ваксинационната кампания, смъртността на възрастните над 70 години там беше средно 1000 души на ден, в края на март средната смъртност на тази група население беше около 3 души, или намаля с 97 процента.

У нас се случиха три неща. Първо най-възрастните бяха сложени в задна, четвърта група по ред на ваксинация. Второ, правителството претърпя провал в осигуряването на ваксини и България се оказа на последно място в Европа по брой на ваксинирани. Трето – правителството отказа да се проведат преговори и да се достави спешно руска ваксина, както направиха други страни от ЕС, под неверния предлог, че това не можело да стане без разрешение не Европейската комисия по лекарствата. Резултатът – България се нареди на първо място в ЕС и на второ место в света по смъртност от коронавируса.

На 4 април в България ще се проведат парламентарни избори. Учудващо, президент, управляващи, че и опозицията приеха този абсурден вариант в условия на пандемия. Но управляващите бяха поставени в шах: от една страна не им се искаше преди изборите да бъдат регистрирани рекорден брой смъртни случаи, а от друга страна въвеждането на строги и непопулярни ограничителни мерки можеше да предизвика масово недоволство. И решиха, че народът по-скоро би пожелал не само да не се засилват ограничителните мерки, а обратно – да се смекчат, един вид хората да се върнат към нормален живот. И те предложиха точно това: отваряне на театри, музеи, фитнес центрове, заведения на открито – хората са се радват на живота и да се веселят. А "Председателят", нашият премиер, вдигна тост в предизвикателство на коронавирусната чума: “Ние сме като ластик - каза той на 30 март в Бяла – отваряме, затваряме за по 10-15 дена. Когато хората се уморят, пак отваряме”.

Така Борисов въведе нов уникален подход за борба с пандемията – затваряме, на народа му писва и ха-ха да се разбунтува – отваряме, да поживеят хората и малки пиршества да си устроят, но пък ако почнат да се разболяват и да измират, тогава наново затваряме.

Каква еволюция за има-няма една година в мерките, които нашият премиер и Вожд предприе! На 7 април 2020 г. в поздравление до медицинските лица по случай Световния ден на здравето той заяви: "Ще продължа да се боря за здравето ви преди всичко. И категорично няма да бъда този, който ще превърне държавата в морга. Отказвам да бъда този, който да решава кой да диша и кой не. Предпочитам да изтърпя всички критики заради ограничителните мерки." А за доцент Мангъров и проф. Чорбанов, които се обявяваха против затварянето на ученици и здравите млади хора каза: "Дa пуcнeм млaдитe нaпрeд oзнaчaвa дa кaжeм: Тeзи щe умрaт, тeзи щe живeят. Дa кaжeм, някoи дeцa щe умрaт, aз нямa дa cи пуcнa мoeтo".

Преди една година Борисов се похвали, че цяла Европа прекопирала неговите мерки, които били най-успешни. На 12 март той каза, че се надява "до 24 май всичко да е приключило".

Оптимизмът на българския премиер е непресъхващ. Той е като Ванга, само дето предсказанията не му се сбъдват. В изказването си, което направи в Бяла наново предрече: "Май-юни вече ще излизаме от пандемията".

Но как ще преборим коровирусната чума, ако както сме отворили сега и пируваме, после след 10-15 дена затворим и като се поуморим след около две седмици пак отворим?

Това е въпрос с повишена трудност. Отговорът знае само Падишахът, когото Господ беше помолил да спаси българите от пандемията.

А дали европейските лидери ще прекопират от него тази новаторски подход е доста съмнително.

Автор: Антон Гицов


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Раул Бланко

    67 10 Отговор
    Борисов ти си отвратителен и падаш от власт ЗАВИНАГИ!

    Коментиран от #20, #25, #28, #58

  • 2 Миризлив пор

    19 38 Отговор
    Към автора- по-добре ли щеше да бъде по западен образец - всички по къщите, тотално заключване, ваксинация под строй и т'ва е.

    Коментиран от #12, #21, #51, #61

  • 3 Корупция

    63 8 Отговор
    По тъп премиер едва ли ще има България....

    Коментиран от #59

  • 4 БАЙ Х@Й‼

    35 6 Отговор
    Ама #ТОЙ не е чел толкова‼ А само "Виниту"* , ама и това не е сигурно‼/ никой не смее да го пита за името на автора! Защо ли!/

    Коментиран от #62

  • 5 Бацо

    36 6 Отговор
    С шкаф позор неделя у затвор
  • 6 Anonim

    25 3 Отговор
    Нагнетяват напрежение чрез платена журналистика
  • 7 Герак Митко

    26 2 Отговор
    От примата спасението е само едно, да отиде при началника.
  • 8 Кьовеши

    30 8 Отговор
    Дните на Бойко циглата на свобода са преброени

    Коментиран от #38

  • 9 3,14К

    20 3 Отговор
    До модератора. Това, което мисля за този екземпляр няма да го напиша! Още 2 дни до 04. 04.

    Коментиран от #11

  • 10 ВАЯ КОНДИОС

    5 22 Отговор
    ДНЕС СЕ РАЗПИХА ДА ДАВАТ БОРИСОВ ЧЕТВЪРТИ,ТОВА ПОДГОТОВКА ЗА ПРАЗНИЦИТЕ СЛЕД КАТО ТУШИРА,НОКАУТИРА,ФИНТИРА ВСИЧКИ ДУДУЦИ СЛЕД НЕГО!!!

    Коментиран от #16, #17, #45

  • 11 ЛЕВ ТОЛСТОЙ

    3 25 Отговор

    До коментар #9 от "3,14К":

    Е ТОГАВА СИ ПИШИ ПИШИ НИКОЙ НЯМА ДА ТЕ ТРИЕ!!!ВСИЧКИ ЩЕ ПРАЗНУВАТ ПО СЕЛА И ГРАДОВЕ ПОБЕДАТА НА БОЙКО БАТЕ!!!
  • 12 Бай той

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Миризлив пор":

    И от къде ще знае автора как да ти отговори на въпросите, надценяваш го.
  • 13 А М И Н

    22 4 Отговор
    Чао! Чао! Чао! Вземи си чекмеджетата, милиардите и кюлчетата злато и бягай в Дубай и НЕ СЕ ВРЪЩАЙ!
  • 14 така

    13 2 Отговор
    е Простака.....
  • 15 Как

    11 1 Отговор
    повелителски е сложил ръката си на рамото ѝ , а тя стои като мужик!
  • 16 БАЙ Х@Й‼

    6 1 Отговор

    До коментар #10 от "ВАЯ КОНДИОС":

    Еми все пак е ДЕВЕТИ ДАН , май и Чък Норис няма такъв‼‼‼
  • 17 НИЩО

    8 0 Отговор

    До коментар #10 от "ВАЯ КОНДИОС":

    НЕ ТИ СЕ РАЗБИРА ДУДУК.
    ВНИМАВАЙ С ЛИНИЯТА БЕЛО..
    СЪЩИЯТ КАТО МЕНТОРА СИ........
  • 18 Doni Brasko

    14 5 Отговор
    Фен, Фатмак, Хахаха, Хохохо, Един от многото, Обикновен гражданин и други безлични никове се използват от платения трол на ГЕРБ. Хора дано вече сте разбрали през тези месеци, че чрез такива практики се опитват да формират нереални обществени нагласи и настроения. Опитват се да ви отчаят и отвратят. Не се отказвайте, гласувайте в неделя смело. По- лошо от сега няма как да стане. Кураж и напред
  • 19 Българка

    15 2 Отговор
    Всички от върхушката за геноцид до стената!
    Доживотен им е малко

    Коментиран от #23

  • 20 миролюб бенатов

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Раул Бланко":

    А дано, ама надали, тортата отдавна е нарязана за всеобщо съжаление .

    Коментиран от #26

  • 21 Doni Brasko

    17 3 Отговор

    До коментар #2 от "Миризлив пор":

    По- добре скудоумнико, но като плащат на хората както в Англия. Който не може да ходи на работа получава по 1000 лева и преживява. Тук не затвориха, защото крадат парите отпуснати за кризата. Но вие сте прости и затова ще ви вози с 200 тиквата

    Коментиран от #52

  • 22 Поп Кръстю

    8 22 Отговор
    ГЕРБ - 33%
    БСП- %18
    Баце номер 1 forever.

    Коментиран от #46

  • 23 и още двама

    2 1 Отговор

    До коментар #19 от "Българка":

    Ето те и тук в подкрепа на автора. Знаеш му мнението за "народния съд", нали.
  • 24 Как да те кръстим, Боко?

    14 3 Отговор
    ВАСИЛИЙ БЪЛГАРОУБИЕЦА ИЗБИЛ ВЪВ ВОЙНАТА НЯКОЛКО ХИЛЯДИ БЪЛГАРИ И ОСЛЕПИЛ 15000. САМУИЛ ПРИ ТАЗИ ГЛЕДКА ПОЛУЧАВА УДАР И УМИРА. ПРЕМИЕРЪТ НА РБ УБИВА 12000 (К -19), УБИВА 33000 ПЕНСИОНЕРИ ОТ ГЛАД И ЛИПСА НА МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ, ИЗГОНВА ОТ СТРАНАТА БЛИЗО 2000000 МЛАДИ КАТО ИКОНОМИЧЕСКИ ЕМИГРАНТИ И СЕ ХВАЛИ С ПРОСПЕРИТЕТ И БЛАГОДЕНСТВИЕ НА НАРОДА. КАКВО ИМЕ ДА МУ ДАДЕМ НА НЕГО И НЕГОВАТА КЛИКА, ПРРДИ ДА ВЪЗДАДЕМ НАРОДНА СПРАВЕДЛИВОСТ?

    Коментиран от #37

  • 25 гост

    7 13 Отговор

    До коментар #1 от "Раул Бланко":

    По отвратителен от Мунчо няма !А беше "умен",' достоен", може да кара самолет , но не може да надвие егото си и да насрочи избори за 28. 05. , Сега всички смъртни случай ще лежат най вече на неговата съвест , сори , той съвест няма .Чакам платото след изборите, затова и Мунчо мълчи като пън , да не кажа друго.

    Коментиран от #31, #32, #43

  • 26 Doni Brasko

    4 0 Отговор

    До коментар #20 от "миролюб бенатов":

    Вече тролчето е сменило ника
  • 27 Село

    3 1 Отговор
    Пачарва лике не хваща.
  • 28 докторче

    3 12 Отговор

    До коментар #1 от "Раул Бланко":

    А ти пък си цвете. Я се погледни. И имаш самочувствието да използваш подобен тон за министър - председателя на РБ, който я упрявлява добре 3 мандата. Ако не знаеш, което ще е нормално за интелектуалното ти ниво, последният мандат на Борисов е пълен, което предполага и четвърти. Никой не те задължава да го харесваш. Твой проблем. Но да го обиждаш анонимно и то при условие , че не е пред теб, говори за комплекс за малоценност, известна липса на чувство чест, свързана с мъжественноста. Ти сигурен ли си, че си на ясно със сексуалната си ориентация ? Няма лошо. Въпросът ми е "политически" коректен.

    Коментиран от #33, #35

  • 29 Санитар

    11 2 Отговор
    Гласувайте за мутрата и на 5ти април ще осъмнете без персонал по болниците.Тогава ще видите истински корона вируси.Колегите чакат резултатите,като второто пришествие на спасението и ако същите спечелят хващат към терминал 2.Човек се надява,но има граници и търпението свърши
  • 30 БАЙ Х@Й‼

    9 2 Отговор
    С какво 28.05. ще е по-различен‼‼‼‼ А и нали Буци още лани обеща , че за два три месеца всичко ще е свършило‼ Нали обеща да ваксинира наред‼ Сега ни обяснява КАК НАМАЛЯВАЛ ПИКА 🤔🤔🤔
  • 31 56867879

    10 3 Отговор

    До коментар #25 от "гост":

    Виновен е Борисов , който щеше да отключи на всяка дата , която води до пик - точно до изборите. СЪД И ЗАТВОР ЗА БОРИСОВ!
  • 32 БАЙ Х@Й‼

    5 2 Отговор

    До коментар #25 от "гост":

    Колко страни проведоха избори по време на пандемията знаеш ли ? И техните ли жертви ще ги пишеш " а неговата съвест" ?
  • 33 Утко

    11 1 Отговор

    До коментар #28 от "докторче":

    Ако Боко крадеца е пред мен ще му кажа че е недостоен и за чест такава дори на ХРАЧКАТА честта. А ти политически коректно се замисли как изкара мандата? С 6 месеца криене като мишка?! Къде му е мъжествеността? А на теб ориентацията ти е тази на вашия гербер Георг.......Мутри чао!
  • 34 Поп Кръстю

    3 16 Отговор
    ГЕРБ - 33%
    БСП- %18
    Баце номер 1 forever.
  • 35 ей докторче

    7 2 Отговор

    До коментар #28 от "докторче":

    Ами той Бойко се крие от народа , къде да го намериш , че да му кажеш , че е отвратителен. Той е за бой борисов , ама това е друга тема хахахахаххаххахаха
  • 36 Ех , край нямат

    4 9 Отговор
    чугунени кратуни като този Гицов! В главата му само петолъчки и сърп и чук!
    Нормално за агентите от ДС!

    Коментиран от #39

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Аноним

    3 9 Отговор

    До коментар #8 от "Кьовеши":

    Той ще спечели пак и знаеш ли защо? Няма опозиция а само аматьори
  • 39 БАЙ Х@Й‼

    7 0 Отговор

    До коментар #36 от "Ех , край нямат":

    Знаеш ли коя беше сградата ма ЦК на БКП ? Знаеш ли сега кой се помещава там ?
  • 40 до 13

    6 2 Отговор
    А не така! Първо ще мине през бай Ставри и след конфиксация на чекмеджетата и златото заграбено от народа, тогава да се пече в Дубай.
  • 41 Тор

    5 8 Отговор
    Ал-о-о Факти. Забравихте в последната изречение да напишете: Гласувайте за комунистите или друго някое нищожество. То бива платена публикация , бива, ама поне го напишете , както еу по закон.
  • 42 БОРИСОВ И СДС....ПАК МАЧКАТ ЯКО

    3 16 Отговор
    УСПЕХ НА КОАЛИЦИЯТА....ВИНАГИ С НАТО И....ЕС
  • 43 sbs

    2 2 Отговор

    До коментар #25 от "гост":

    НЕ ОБИЖДАЙ МУНЧО -----ТОЙ Е ГЕРОЙ ----А -ТОЗИ Е РЕЗИДЕНТ ---ПРЕДАТЕЛ

    Коментиран от #49

  • 44 Гост

    0 3 Отговор
    Пари, пари, пари! - думаше наш кир Михалаки и беше - чорбаджия. Парите са ум, парите са чувства, парите са живот, парите са бог.
  • 45 Да го видим

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "ВАЯ КОНДИОС":

    Зс писледно, че после няма.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 А ми

    1 0 Отговор
    Какво толкова,човека си прави експеременти!
  • 48 Баче Кико

    6 0 Отговор
    Предизборна кампания из македонския краи. Агитират един дядо да гласува за тяхната партия:Кажи, дедо, що сакаш да ти дадем, като спечелим изборите.Е, па, едни м”де.Немой така бре, за що са ти?Да си ги чифтосам со к“рецо, дека ми го дадохте след миналите избори.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Миризлив пор

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Doni Brasko":

    Там дават но не на всички, доказваш доход и според дохода но процент. Тук ако знаеш колко народ работи за 1000 пишат го на 4 часа и накрая колко щяха да му дадат? 200 лева? Ти ще живееш ли с толкова?
  • 53 Поли пантев

    4 1 Отговор
    Ако на 4 нестане на 5 ще играе белот с Жоро Илиев , Кюлев , Илия Павлов ,Самоковеца
  • 54 човек от народа

    3 3 Отговор
    Антоне, с тази разлика, ковидът не е чума и се изкарва предимно "на крак" !
  • 55 глаад и ад

    1 1 Отговор
    БОЙКО ДА ГЛАДУВА И ЩЕ ОТСЛАБНЕ КАТО ФИКИ .....Фики ce e пoдлoжил нa звeрcкa диeтa и c глaд e уcпял дa cвaли oкoлo 30 килoгрaмa, пишe oщe мeдиятa. Cинът нa Тoни Cтoрaрo e уcпял дa извae тялo нa Aпoлoн и вeчe нямa и пoмeн oт eдритe му бeдрa и възбуждащ едър зад ник като на съкровището от снимката !
  • 56 МДАААА

    2 2 Отговор
    Пари, пари, пари! - думаше наш кир Михалаки от БАНКЯ и беше - чорбаджия. Парите са ум, парите са чувства, парите са живот, парите са бог.
  • 57 ДУДУКА

    2 1 Отговор
    Никoлaй Бaрeкoв
    Лидeрът нa Бългaрия бeз цeнзурa кoмeнтирa възмoжнocтитe зa cъcтaвянe нa кaбинeт в 45-ия пaрлaмeнт.
    И Дядo Мрaз дa cлeзe и дa cтaнe миниcтър-прeдceдaтeл, тoвa нямa дa пoдoбри живoтa нa бългaритe пo Кoлeдa."
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Явно

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "Корупция":

    Много хора мечтаят да сме като веницуела ю корея и русия но не отиват там да живеят в светлото бъдеще
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Хихата

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Миризлив пор":

    Разбира се, че не! Точно с това затваряне на хората като в концлагери лъсна истината за "западните демокрации"! Тук иде реч за друго - непоследователнотс и пълна липса на логика в предприеманите "мерки". Хората в бизнесите, дето дето ги отварят/затварят на принципа "днеска има, утре нема" ги направиха на луди калинки! Ами децата и техните родители? То затова хората вече не спазват НИКАКВИ мерки!
  • 62 Хихата

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "БАЙ Х@Й‼":

    Може би отговорът за автора на "Винету"ще бъде: моят духовен баща и министър председател на НРБ Тодер Живков...