18 Януари, 2013 08:03 11 241 9

И жените са хора

  • probook-
  • проинтервю-
  • бостанджиев-
  • секс
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Икономическата обстановка през последните години даде отражение върху почти всички аспекти от живота – като се започне от финансовите и се стигне до ... сексуалните. Преобладаващата част от въпросите отправени от хората в ПроИнтервю с доц. Румен Бостанджиев са свързани именно с проблеми от интимен характер с партньора, което неминуемо води до нарушена комуникация между хората. Един от поставените въпроси е как да засилим желанието за секс у представителите на нежния пол при днешното напрегнато и забързано ежедневие. „Достатъчно е просто да приемем, че и те са хора като нас. Тогава няма да е необходимо „да им засилваме желанието”, така че да ни обслужат по-добре, а ще се опитаме да разберем какво точно преживяват и от какво имат нужда, за да споделим с тях собственото си желание по начин, който да ги направи и тях щастливи”, обяснява доц. Бостанджиев.

Липсата на интимност обаче е взаимна, не само от страна на жени към мъже. Въпросът е как да се борим с нея. „Това не е нещо, с което може „да се борим”. Ако партньорът ви твърди, че няма сексуално желание, той най-вероятно иска да ви каже нещо важно, но не знае как да го направи достатъчно безболезнено и конструктивно. Във всяка двойка настъпват моменти, когато единият има по-малко желание за близост от другия и изясняването на мотивите, които потискат желанието е един от ключовите моменти в развитието на отношенията в двойката. Обикновено партньорът с по-малко желание е този, който стимулира другия към крачка напред в развитието на връзката, но не винаги успява да намери точния език, на който да договори желаната промяна. В тези случаи си струва да се потърси професионално посредничество, за да се превърне това предизвикателство във възможност за развитие”, обяснява доц. Бостанджиев.

Би било добре и в България да бъде създаден Институт по сексуалността, подобно на такива в Канада и Китай. „Съвременната сексология е с над 100 годишна традиция и институти по сексология съществуват от десетилетия в Прага, Берлин, Амстердам и много други европейски страни. За мен са интересни отношенията в интимната двойка и семейството и навярно именно това е областта, в която у нас си струва да се създаде специализирана институция с изследователски, образователни и терапевтични задачи”.

Друг въпрос, който винаги е актуален, кога е най-подходящия момент родителите да запознаят децата с темата за секса. Децата се интересуват от най-ранна възраст от този въпрос, отбелязва доц. Бостанджиев и допълва: „Ако между детето и родителите има отношения на доверие и откритост с децата си, то те със сигурност ще попитат за всичко, което ги интересува в тази област. Няма никакъв смисъл родителите превантивно да ги плашат с „рисковете от секса”, тъй като не в това е същността на образованието, което родителите искат да им дадат. Ако детето е в пред пубертетна или пубертетна възраст добре е да знае как може да избягва нежелана бременност като използва презервативи, но още по-важно е да знае как да изгражда пълноценни и отговорни човешки отношения, основани на взаимно уважение, загриженост и любов”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 PlimP

    0 0 Отговор
    маалииииииии, ся една феминистка организация да ви дръпне едно дело :D
  • 2 ончо

    2 0 Отговор
    Бла, Бла. Една жена може всячески да стъжни живота на човек. Сексът за нея е средство за постигане на цели.
  • 3 деси

    1 0 Отговор
    харесвами
  • 4 човек

    2 0 Отговор
    -Хей виж онзи човек... опа грешка то било жена
    Между другото съм останал с впечатление че жените са по жадни за секс от мъжете!
  • 5 Коста

    0 1 Отговор
    Всеки материал с клишето "забързано ежедневие" е журналистическа фъсартия.
  • 6 Мачиста

    1 0 Отговор
    Абе хората не напразно са казали,че това къде клека и пика не е мал,ама щом така ви изнася добре!
  • 7 гост

    1 1 Отговор
    жената е най-лошия враг на човека
  • 8 --------

    1 1 Отговор
    Я не се правете на ударени! Всички знаем,че жената е досаден придатък към п....та
  • 9 предпазител

    0 0 Отговор
    Законът при всички бракоразводни дела защитава жената- това е неоспорим факт!!Особено ако е и майка.Друг е въпросът, че много от съвременните жени използват брака, за да се докопат до по-висок стандарт на живот само срещу една чепка вълна.....