ФАКТИ.БГ

Как пандемията променя България

Застаряващо и намаляващо население, ниска раждаемост, рекордно висока смъртност, неспираща емиграция – България се променя демографски. Но в пандемията се очертават и няколко положителни тенденции.

Публикувана: 22 Април, 2021 10:00
11 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1759
Как пандемията променя България
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 5 от 8 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В човешката история пандемиите са водели до падения и възходи, включително са причинявали войни, залези на империи, отприщвали са миграционни процеси и са пораждали икономически и социални сътресения. Пандемията от коронавирус, с която живеем в България вече от 13 месеца, донесе промяна – демографска промяна. Тенденциите се виждат от официалните данни на Националния статистически институт (НСИ) за миналата година. Рекордно голяма смъртност, повече установяващи се в страната, отколкото напуснали я (поне според данните на НСИ) и промяна във вътрешната миграция - от града към селото. С много малки изключения тези промени обаче са все негативни.

Най-високата смъртност, откакто се води статистика

Броят на починалите през 2020 г. е 124 735 души. Това е най-големият брой починали за година в България от 1920 година – откакто се води такава статистика. Сравнено с предходната 2019 година, ръстът на починалите е 15,4% – с 16 652 повече са били те през 2020 година. Продължават и големите различия в смъртността сред градското и селското население. Коефициентът на смъртност (умирания на 1000 души население) е по-висок в селата (24,2‰) отколкото в градовете (15,7‰). С най-висока смъртност в страната са областите Видин, Монтана, Кюстендил и Габрово. Най-ниска е тя в София - 13,4‰. Тази разлика в смъртността показва веднъж разликата във възрастта по регионите, а втори път –достъпността до добри медицински услуги. Областите с по-висока смъртност са с по по-застаряло население и с много по-ниски доходи.

Положителните тенденции

Едната положителна тенденция е, че за първи път от 2007 г. в България са се заселили повече хора, отколкото са се изселили. Механичния прираст е 30 715 души. Това число е условно, тъй като НСИ брои хората, заявили нов постоянен адрес, но няма задължение и механизъм за отчитане на заминаващите зад граница. Втората положителна тенденция е, че може би за първи път от един век насам има движение не към градовете, а към селата. Най-голям брой от преселващите се в страната са избрали за ново местоживеене област Пловдив. Областта с най-голям относителен дял в миграционния поток към област Пловдив е София. С това положителните демографски тенденции, породени от коронакризата, обаче се изчерпват. Това, че много хора се върнаха от чужбина заради загуба на работа или за да бъдат по-близо до семействата си, няма как да компенсира процеса на емиграция, който продължава над 20 години, и с който всички управляващи се борят само с декларации. Това, че хора със спестявания и възможност за дистанционна работа избраха (от епидемична гледна точка) по-безопасния живот на село, не може да компенсира липсата на целенасочена политика към цялата страна, а не само към столицата и още 2-3 по-големи града. Емиграцията е и главният демографски проблем на България, сочи още статистиката.

Населението намалява

Към 31 декември 2020 г. населението на България е 6 916 548 души и сравнено с 2019 г. е намаляло с почти 35 хиляди души, или с половин процент. В същото време раждаемостта остава на горе-долу същите нива. През 2020 г. средният брой живородени деца от една жена е 1,56, което е средно за ЕС ниво, и спрямо 2019 г. намалява само 0,02. Намалява броят на жените във фертилна възраст: през миналата година той е бил 1 452 хил., като спрямо предходната година намалява с 13 хиляди, а спрямо 2011 г. - със 199 хиляди.

Застаряването продължава

Средната възраст на българина нараства от 40,4 години през 2001 г. до 44,0 години в края на 2020 година. Застарява населението както в града, така и в селото, като в градовете средната възраст е 43,1 години, а в селата - 46,6 години.

Само вирусът ли е виновен?

Така от всичките тези цифри и индекси могат да се направят два извода: демографските поражения от коронавируса са големи, но те не са породени само от пандемията, а са дългосрочни последствия от управлението на страната. Коронавирусът не е виновен за разликата в стандарта на регионите в България, който е в пряка връзка с миграциите, застаряването и качественото здравеопазване. От здравеопазването и управлението на кризата, които са отговорност на правителството, зависи и смъртността от коронавируса. А по смъртност от коронавирус (починали на 1 милион души) България е на четвърто място от 154 държави, след Чехия, Унгария и Босна и Херцеговина.

Нужни са истински стимули

Разбиването на модела на миграция – от селото към града, от малкия към големия град и от големия град към чужбина – показва, че немалко българи имат желание да се върнат в България или да заживеят на село. Нуждаят се обаче от истински стимули, а не от кухи политически декларации за родния край и за нуждата да се раждат повече деца. Такъв стимул, макар и негативен, е коронакризата. Тя обаче ще отшуми, а проблемите ще си останат. И ако няма стратегия и целенасочена политика процесът ще продължи - от селото към града и от града към чужбина, докато все повече села изчезват, а населението ще намалява и застарява.

Автор: Георги А. Ангелов

Поставете оценка на статията:
Оценка 5 от 8 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Пропагандистите на сороснята
1 Отговор
Извиниха ли се от DW затова че 80те години плюха по НРБ и клеветиха по адрес на БКП че имали пръст в атентата с Папата?

Оценка:
-1 +12

Q2z
2 Отговор
Така е , не е виновен само вируса...храна,психика,главата на рибката,дори отношението към Бог.

Оценка:
-0 +10

wer
3 Отговор
По една топла фекална маса и ректален секрет в устите на всички от DW.

Оценка:
-1 +9

Ивайло Меренов
4 Отговор
Планът Ран-Ът е универсалното обяснение за всички български провали. Бедността, болестите, емиграцията, простотията и простащината, грабенето и краденето, демокрацията менте, разглобената държавност - всяка стъпка от проваления български преход е била планирана от Ран-Ът и осъществявана от българските предатели. Излиза, че ние все пак нещо сме планирали и изпълнили през всичките тези 30 години и това е точно стратегията Ран-Ът, която цели разорението и унищожението на България, и свеждането на населението до 5 милиона жители е вече достижим реалност.

Ние като страна сме твърде малки и слаби за да изгоним сащ , за това чисто и просто ще продължим да изчезваме. Вероятно и факт.

Оценка:
-2 +15

Тотал щета
5 Отговор
Закривай Кочината

Оценка:
-1 +4

Васил
6 Отговор
Нищо не е променила Българина си остава Бай Ганьо не спазва правила а после реве че не го взимат в болница и се тръшка на стълбите защо в Азия няма втори трето вълни или в Австралия даже Израел защото там има дисциплина а тука е разхайтено положение.

Оценка:
-7 +1

Любен Стойков
7 Отговор
Поредна статия с констатации. България е във всестранен колапс. Пълен разпад на обшествоти във всички сфери.
От тайава черна дупка не се излиза с констатации или полумерки, PR шумотевица и помпане на рейтинги.
Излиза се с радикални и нестандартни мерки.
Политически - тотална технологична свобода на гласуване, с всички технически средства които дават възможност на мига да се гласува, регистрира и отчете гласа, както и да се върне потвърждение до гласувалия. Светът ни е високотехнологичен и има десетки възможности, които няколко грамотни специалисти ще превърнат сегашната допотопна система за гласуване в модерна, бърза, евтина, екологична, медицински безопасна и защитена от корумпиране. Премахване тайната на вота или по личен избор. И без това практически вота не е таен. Пък и никой не се бои да каже за кого е гладувал. Само продалите гласа си се крият.
Демографски - преминаване на принцип на стимулиране раждаемостта "Според образованието на родителите".
Икономически - премехване на монополите и децентрализация на данъци и бюджет.
- разработване на собствените енергийни и минерални залежи и ликвидиране на зависимостите от външни такива.

Оценка:
-1 +3

8
Този коментар е премахнат от модератор.
9
Този коментар е премахнат от модератор.
10
Този коментар е премахнат от модератор.
Как Ви промениха
11 Отговор
Като планомерно Ви превръщат в биороботчета.Програмата стартира отдавна .С елементарните джиесеми,игричките" Нунтендо" и други джаджи.За да стигнете до днешния ден,когато без айфон,и в кенефа не влизате.Без навигатор,не знаете накъде да завиете.Без айфон,една улица в родния си град не можете да откриете.Натам сте лесни,дресировката е към финала.Полека ви вкараха в компа.Да си купувате дрешки,обувки по снимка- он лайн.След това уреди,битова техника,за да ви докарат до храната.Гледа снимката и си поръчва.Ама вкусно ли е,какви са продуктите,кой ги е приготвил- на био роботчето не му пука.Важното е ,че си угажда на мързела.Да не готви,да не пазарува продукти, да не отиде в магазин за да пипне,да разгледа на живо,телевизор ли,хладилник,дреха,обувки.Засега все още не е пълен обхвата.Но това е като наркотичната,или алкохолна зависимост.След 20 г,ще получавате всичко ,единствено и само през доставчик.На работното място,или в къщи.И това ще е връх на " съвременния човек". А другите- Организаторите на Модела,няма да пазаруват Он лайн.За тях ще има бутикови магазини,бутикови храни,.Но там Вие- модерните няма дори да можете да прекрачите.Няма да ви има в " списъка". За вас- Онлайн живот,и онлайн социални контакти.Честито!

Оценка:
-0 +2

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
Жан-Клод Юнкер
Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер призова евроскептичните британски депутати да напуснат Европарламента още сега:
Наистина съм изненадан, че още сте тук. Британският народ гласува за напускане. Защо сте още тук?"

Още бисери
ТОП 5