Last news in Fakti

26 Юли, 2021 15:11 5 736 20

Русия подписа важен договор за Арктика

  • северен морски път-
  • русия-
  • договор-
  • арктика-
  • дубай-
  • dp world-
  • логистика-
  • росатом

Изграждането на устойчива транспортна инфраструктура в Арктика открива нови възможности

Русия подписа важен договор за Арктика - 1
Снимка: Shutterstock

Руската корпорация „Росатом“ и глобалният лидер по цифрова логистика DP World, Дубай, подписаха споразумение за сътрудничество в рамките на деловата среща „Денят на Арктика“ в Санкт Петербург.

„Росатом“, която се стреми да разработи своя логистичен бизнес, и DP World - глобален лидер в тази сфера, се договориха да обединят усилията си за развитие на контейнерни превози между Северозападна Европа и Източна Азия като използват транспортната инфраструктура на Арктика.

Компаниите смятат, че сътрудничеството на националния оператор на Северния морски път и международния логистичен лидер ще позволи да се тества допълнителен маршрут за транспортиране на товари, който ще увеличи устойчивостта на евроазиатския товарообмен. Подписи под документа поставиха генералният директор на „Росатом“ Алексей Лихачов и президентът и изпълнителен директор на DP World Султан Ахмед Бин Сулайем.

„Изграждането на устойчива транспортна инфраструктура в Арктика открива нови възможности за развитие на евроазиатския транзит, който ще може да се осъществява в оптимални срокове и ще спомогне за намаляване на въздействието върху околната среда чрез по-кратки пътища и използване на съвременни нисковъглеродни решения“, отбеляза Лихачов.

„Като водещ доставчик на комплексни дигитални транспортно-логистични услуги по целия свят, DP World подкрепя усилията на Русия за диверсификация на търговските потоци между Азия и Европа. Северният транзитен коридор открива перспективи за намаляване на времето на транзита между Изтока и Запада. Корпорацията DP World вече пое ангажимент да инвестира 2 милиарда долара заедно с руския фонд за преки инвестиции. Ние ще продължим да работим с партньорите си в Русия за търсене на решения, които позволяват устойчиво развитие на Северния транзитен коридор“, заяви Султан Ахмед Бин Сулайем.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Договорът си е договор

    12 7 Отговор
    и подписът подпис,ала без патрон в цевта всичкото мастило се изпарява..
  • 2 Арктиоид

    24 2 Отговор
    Е те за това идеше реч на срещата Путин-Байдън. Ама на кой от плажуващите днес му пука? И как да му пукне като нищо не разбира нито от география нито от геополитика. Важното за плажуващите е да върви купона и да се вдига чурката.
  • 3 хаберих

    3 0 Отговор
    БАЙЛАНДО!
  • 4 Рошко

    26 7 Отговор
    Пак ще има санкции, тцтцтц така е като кравите не са свикнали на студено
  • 5 ****

    47 4 Отговор
    Русия бавно,бавно се развива,докато други бавно икономически умират.
  • 6 смок

    40 4 Отговор
    На Русия само парите на произведенията на изкуството в музеите й не можем да изчислим/достигат милиарди долари/,да не говорим за другите й богатства.
  • 7 От страни

    7 6 Отговор
    Леко полеко. Ще го развият Северния морски път. Уж бил по къс от пътя през каналите - ще видим. Гледам ледоразбивачите ги правят все по големи. Те и краварите могат да го направят - пътя от Берингов пролив за Европа е същият както през руски води така и през американско-канадски води - ще ида да видя глобуса.

    Коментиран от #8

  • 8 гост

    2 27 Отговор

    До коментар #7 от "От страни":

    Съпровождането на всеки кораб от ледоразбивач вдига цената поне двойно , тоест е същото като два пъти по-дълъг път , без да се броят внезапни бури , които в Арктика са смъртоносни ! Единственото на което разчитат е по-малкото време , но срещу по-висока цена и то ако няма забавяния заради бури !! Китайците отдавна се усетиха , че най-бързо и сигурно е с влак , един месец за кораб срещу една седмица с влак ! И като се удвои панамския канал и се разшири суецкия и ушанките пак отиват на кино ! Да не говорим , че и ядреното гориво за тия ледоразбивачи ще поскъпва с пъти ! Ама важно е да сме безаналогови и да има поводи за харчене на държавни пари !

    Коментиран от #9, #13, #16, #20

  • 9 Антитрол

    29 1 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    Опорките не вървят - ледоразбивач за един кораб наистина вдига цената даже тройно но е същата за конвой от кораби предвождани от ледоразбивач и тогава става много по-ниска от преминаването през суецкия канал.

    Ядреното гориво поевтинява защото вече има реактори на бързи неутрони които ползват евтиния "обеднен уран" за разлика от петрола.

    И "внезапните бури" на замръзналия океан са най голямата глупост.

    Та тичай за нови опорки че така ще умреш от глад.

    Коментиран от #10, #11, #12

  • 10 Олга

    18 1 Отговор

    До коментар #9 от "Антитрол":

    Забравили за още един важен момент. На пиратите не им хареса Арктика.
  • 11 гост

    3 15 Отговор

    До коментар #9 от "Антитрол":

    Аха , а чакането да се събере "конвой" въобще не забавя , да не говорим дали въобще се се събере , хахах !! И някой ще се съобразява с "конвой" или дори един закъсал ледоразбивач няма да обърка конвоите поне за месец напред , да живее "вярата" в партията и вожда , щото на това ще се крепи графика , хахах !! А идиотията , че зад полярния кръг няма бури с ветрове над 200 км /ч и температури под минус 50 (!!!!!) даже няма да я коментирам , "замръзнал океан" явно за видиотени русопитеци значи плаж на Малдивите , хахаха !! Също и "поевтиняващото" ти ядрено гориво , дето в АЕЦа официално обявиха , че е поскъпнало над 2 пъти само за последните 5 години !! Единственото което трябва да вденеш , макар , че се съмнявам е , че това не се прави за кефа на Раша !!! За да тръгне някой да си троши главата зад полярния кръг , трябва този път да е в ПЪТИ по-бърз и по-евтин , което няма как да стане ама въобще !!!! Само ще ти припомня , че Путя си мечтае за него над 20 години , откакто е дошъл на власт !! И досега пълен провал , НУЛА на квадрат !! И същото ще е и следващите 20 и по-следващите 20 , ама важното е да се обявяват големи планове и "перспективи" , за заблуда на огрухания мужик , дето чака вожда да го оправи , хахах !!! А междувременно Раша върви не нагоре , а надолу , все още не е стигнала и 70% от икономиката си за 2013 и както върви няма и да я стигне , щото само след 4-5 години предстои спад в търсенето на петрол и газ и огромни мита за ост
  • 12 гост

    3 14 Отговор

    До коментар #9 от "Антитрол":

    Русия ще плаща на ЕС годишно €1,1 милиарда въглероден данък ! Bъз ocнoвa нa oбeмa нa внoca пpeз 2020 г. дaнъĸът щe зaceгнe eĸcпopтнитe дocтaвĸитe нa Pycия зa EC в paзмep нa пoчти 7 милиapдa eвpo (7,3% oт oбщия внoc нa cтoĸи oт Pycия зa минaлaтa гoдинa в Eвpoпeйcĸия cъюз) и в нaтypa - 16,3 милиoнa тoнa (пpeз 2019 г. - 18,4 милиoнa тoнa), cлeдвa oт бaзaтa дaнни нa Eвpocтaт зa външнaтa тъpгoвия. Зa Pycия дaнъĸът вcъщнocт щe бъдe eĸвивaлeнтeн нa дoпълнитeлнo митo oт 16% въpxy cтoйнocттa нa cтoĸитe - 1,1 милиapдa eвpo oт 7 милиapдa eвpo. B бъдeщe дaнъĸът въpxy въглepoдния oтпeчaтъĸ мoжe дa бъдe paзшиpeн и въpxy дpyги cтoĸи, ĸaтo пeтpoлнитe пpoдyĸти (зa ĸoeтo Eвpoпeйcĸият пapлaмeнт пpизoвa пpeз мapт ). Mинaлaтa гoдинa нaд 60% oт eвpoпeйcĸия внoc oт Pycия (60,1 милиapдa eвpo oт oбщo 95,3 милиapдa eвpo) идвa oт eнepгeтиĸaтa. Πpeдпoлaгa ce, чe дaнъĸът въpxy въглepoдa въpxy внoca пocтeпeннo щe ce yвeличи дo 100% пpeз пepиoдa 2026-2035 г., ĸoгaтo бeзплaтнитe eмиcиoнни ĸpeдити, paзпpeдeлeни мeждy yчacтницитe нa eвpoпeйcĸия пaзap нa въглepoд, ce пpeмaxвaт.
  • 13 гост

    3 12 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    Само да ти обясня и още нещо , че явно съвсем са ви замътили мозъците от Кремъл !! Един супер контейнеровоз при нормална скорост спира между 8 и 10 км !!! При видимост зад полярния кръг най-много 4-5 и то при ясно време през деня !!! Само се опитай да си представиш "конвой" от 5-6 такива , да не говорим за повече през нощта при буря , която е неизбежна поне един път на преминаване !! И БЕЗ възможност за маневриране , само напред в тесен канал и спиране !! Даже назад не е възможно !!! Ако намериш капитан извън умопомрачени слуги на вожда , който да си причини доброволно такова изтезание , без въобще да говорим за пари , ела се обади !!! Гарантирам ти , че ще предпочете сто пъти да заобиколи по най-дългия маршрут вместо това , колкото и да му обясняваш кремълските опорки , хахахха !!

    Коментиран от #14

  • 14 Радостен

    16 3 Отговор

    До коментар #13 от "гост":

    Радваме се, че в този форум има гост, който е компетентен по всички политико-икономически въпроси, където се среща думата Русия. хахахах!

    Коментиран от #15, #19

  • 15 гост

    3 12 Отговор

    До коментар #14 от "Радостен":

    Даже не споменах какво ще се случи със стоките в тия контейнери , изложени дни , по-скоро седмици на температури под минус 40 и минус 50 !!!! Или ще ги "отопляваш" ??? Хахаххахаах !!

    Коментиран от #17

  • 16 ако баба ти.

    6 2 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    Да казваш "ушанките" и подобни форми на участие са доказателство ,че разбираш само от табланет с карти за Черен Петър!Че искаш Русия да я няма е силнен нощен и следобеден сън.Мокър.. Но неусетно за тебе така ще се случи ,че и ти и милиарди преди това ги няма.
  • 17 ако баба ти.

    4 0 Отговор

    До коментар #15 от "гост":

    Пoдoбни фoрми нa учacтиe ca дoкaзaтeлcтвo ,чe рaзбирaш caмo oт тaблaнeт c кaрти зa Чeрeн Пeтър!Чe иcкaш Руcия дa я нямa e cилнeн нoщeн и cлeдoбeдeн cън.Мoкър.. Нo нeуceтнo зa тeбe тaкa щe ce cлучи ,чe и ти и милиaрди прeди тoвa ги нямa.
  • 18 Хи Хи

    2 0 Отговор
    Госта ако го бяха поканили за президент на DP World нямаше да се изръсят 2 млрд. за неосъществими проекти.
  • 19 Змей Горянин

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Радостен":

    Да-аа, прав си! Споделям възхищението ти от гостенина във форума. Впечатляващи са уменията му да разсъждава върху всеки един аспект на ежедневието и живота. Баща му сигурно се гордее с него. В смисъл, че отрочето му още малко и ще надмине зелената еуглена като интелект.
  • 20 момче

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    ти бил ли си там?!Трай си!Аз 12г работих на `кочана`!Чети на топло
    и мечтай...
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания