Last news in Fakti

27 Май, 2021 16:00 4 159 36

В историята всички империи се сгромолясват, когато си въобразят, че са вечни

  • техническа поддръжка-
  • телефони-
  • санкции

Санкциите ще принудят Изтока да започне да замества със собствено производство всичко, което до вчера и до днес купува от Запада

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Юрий Борисов, фейсбук

Китайската Huawei Technologies е заявила, че ще пусне новата си операционна система Harmony за смартфони на 2 юни. С това тя става независима от Android на Google.

Да припомним, САЩ забраниха на Google да предоставя техническа поддръжка на новите модели телефони на Huawei. Китайският гигант понесе големи щети от санкциите на САЩ, но постепенно започва да възстановява силата си.

Санкциите, които налагат САЩ и ЕС на Китай и Русия могат да постигнат само едно нещо – те ще принудят Изтока да започне да замества със собствено производство всичко, което до вчера и до днес купува от Запада. Като започнем от храни, минем през използваните валути и стигнем до платежната система SWIFT. Не знам точно какво целят САЩ и ЕС със санкциите срещу Китай и Русия, не знам какво се надяват да постигнат, но ще постигнат точно това – независимост на Изтока от Запада, което означава силно отслабване и тотална загуба на световно влияние на Запада като господстващ център.

Толкова университети имат, толкова научни звена, толкова умни хора, защо не виждат логичните последици от своето поведение? В историята всички империи се сгромолясват тогава, когато опиянени от своята грандомания си въобразят, че са вечни.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 67 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    84 17 Отговор
    изключително стойностна статия.

    Коментиран от #35

  • 2 Към автора

    16 25 Отговор
    Юрий, на теб какво ти пука, да не живееш на запад?
  • 3 мародер

    49 14 Отговор
    Много точно казано.
  • 4 ...

    40 6 Отговор
    И ние имахме един такъв самозабравил се , но затвора ги чака !
  • 5 Хаха

    12 20 Отговор
    Само дето картинката не отговаря грам на статийката
  • 6 честен ционист

    15 39 Отговор
    Рим се е сгромолясвал 300г при 3% годишна инфлация. Ако сте се размечтали САЩ да залязат, има да си чакате още дълго.
  • 7 римлянин

    15 2 Отговор
    И все пак мишо професорчето трябва да бъде Уволнен НЕЗАБАВНо и предаден на компетентен съд.
  • 8 краварин

    13 47 Отговор
    Честно да ви кажа, бих си закупил смартфон произведен в САЩ от ΙΒΜ послена дума на техниката, отколкото да пипна тези Huawei дори да е 5 пъти по-скъп.

    Коментиран от #15, #17, #25

  • 9 пак лъжи

    28 6 Отговор
    заглавието е голяма лъжа империята на злото много отдавна се мисли за вечна но уви не се сгромолясва а даже умело унищожава цели нации редом с нашата вече 30г!!!

    Коментиран от #12

  • 10 Когато

    11 11 Отговор
    Комунист започне да плаща, подобаващо, за изобретения, рационализации, сега му викат иновации, след десетилетия , могат , Русия и/или Китай да надминат САЩ...

    Коментиран от #14, #23

  • 11 1234

    26 4 Отговор
    Само ше кажа че до 30 г в сащ и някой ЕС страни белите ше са под 50 пр в момента цялото бяло население на земята е под 1 млрд от 7!!! С тенденция надолу! Както искате така го смятайте не е нужно да си професор или пророк, за да разбреш какво ще се случо до 30 г.... Великия Запад където уж сме и ние все още мисли, че светът се върти около него....1 към 7 си е чист погром, тотална щета завинаги...
  • 12 Сесесере

    10 24 Отговор

    До коментар #9 от "пак лъжи":

    Правилно, вече 30 г. няма отърване от влиянието на Русия, а и тук е бъкано с русофили!

    Коментиран от #21, #26

  • 13 Госあ

    20 4 Отговор
    Всъщност, от гледна точка на човешката история, Поднебесната е вечна. Хе хе хе
  • 14 Вова император

    19 7 Отговор

    До коментар #10 от "Когато":

    За комуниста не всичко се измерва с пари. Бедна ти е фантазията, колко от така наречените патентовани щатски изобретения са крадени комунистически разработки. Включително и от редица наши инженери са гепили и после затрили при съмнителни обстоятелства най вече автомобилни катастрофи.
  • 15 объркал си се

    25 5 Отговор

    До коментар #8 от "краварин":

    Много отдавна в много сектори Запада произвежда по големи боклуци от Азия. Като видя на техника надпис Германия или Италия знам че е много скъп боклук, същото от Азия ше работи по същия начин и издръжливост но на др цена. В германия го сглобява Хасан все пак или емигрант от цие....

    Коментиран от #19

  • 16 no name no face no number

    15 6 Отговор
    Западналите са к.хи лейки за нищо не стсват жалко ,че се обвързахме с тях. Жалко за бъдещето на България
  • 17 Колев

    25 4 Отговор

    До коментар #8 от "краварин":

    Телефон произведен от IBM не можеш да си купиш, защото IBM фалира..
  • 18 благой

    24 5 Отговор
    ПОСЕЩАВАШ ИЗТОКА И ПОСЕЩАВАШ ЗАПАДА И ПРАВИШ РАЗЛИКАТА. В МНОГО ОТНОШЕНИЯ ОБРАЗОВАНИЕ,ТЕХНОЛОГИИ И МОРАЛ ДОРИ РЕЗУЛТАТЪТ Е 5-0 ЗА ИЗТОКА.АКО ВИДИТЕ КАКВИ МОДЕРНИ ГРАДОВЕ ИМАНА ИЗТОК,ЗАПАДЪТ ЩЕ ВИ СЕ СТОРИ КАТО АЛБАНСКИ БУНКЕР.
  • 19 Ако го е сглобявал Хасан пак добре

    5 20 Отговор

    До коментар #15 от "объркал си се":

    Лошото е ако го е сглобявал Иван...
  • 20 Гал

    15 3 Отговор
    Много ги дразни на американците да има и по-умни от тях. Действията са прости,нарушавали правата и санкции. До дупка. Тия са готови и планетата да унищожат само и само те да са напред.
  • 21 Споко

    16 4 Отговор

    До коментар #12 от "Сесесере":

    Времето работи за русофилите,след време и ти ще си такъв.Русофобите само кочини конструирате,вижте си главният архитект със жипката.В зайчарника ли е още?
  • 22 Малко известно дори секртно

    16 3 Отговор
    Запада хвърля огромни средства за контрол над хората по света-Mind Control докато Китай се хвърля в инфраструктура и нови разработки, само в Пекин има над 220 000 зарядни станции, толкова няма в цяла Европа!
  • 23 Ти живееш

    15 4 Отговор

    До коментар #10 от "Когато":

    Във миналото.Поне три десетилетия назад. Ще ти цитирам един факт: По данни на експерти от ООН,занимаващи се със научен потенциал на всяка държава по света,към 2018 година,т.н наречените според теб " неграмотни" китайци,разполагат на терен,вътре в държавата,със 18 Милиона инженерни кадри.Във всички сфери.Това сумарно е повече от всички инженери в цял свят.Не знам дали си стъпвал в Китай.Аз- да! Три пъти съм бил там.Те живеят във двадесет и втори век,по отношение на технологиите.Да,вярно е ,че в отдалечени ,селски провинции,има страшно бедни.Но при 1,3 милиарда население е нормално да има и бедни с милиони.Но ако влезеш в техни магазини ,в големите мегаполиси,ще ти увисне ченето. Сащисаните в сравнение с тях,са примитиви! Лежат на стара рекламна слава,и Голивудски захаросани измишлъотини, нямащи грам общо със реалната действителност.При 12% реално производство,и над 82% да е търговия и услуги, не може да се изтъпанчиш,че си Номер Едно.Байдънчо заяви,че ако успее да посигури увиличение на производство до 17% ще бъде много щастлив.Преведено означава работни места за 17 милиона души.По малко от инженерите в Китай.
  • 24 БББ

    7 12 Отговор
    То живота ни мина, а някои все чакат Империята да се сгромоляса. Аман от фундаментални пророчества. Като свърнеш в уличките на Изтока и виждаш.... пазара на Ухан.
  • 25 Посетител

    13 2 Отговор

    До коментар #8 от "краварин":

    Закъснял си с поне десет години! Най-малко толкова са, откакто IBM стана Lenovo. Всичко се прави в Китай, Индия... въобще Изтока. Те са фабриката на света, а ние сме... потребители, щото сме бистри...

    Коментиран от #27

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 краварин

    8 4 Отговор

    До коментар #25 от "Посетител":

    ΙΒΜ продаде бизнеса си с лаптопи ThinkPad и настолни компътри и работни станции ThinkCentre на 1/5/2005 IBM e номер 38 в света на информационните технологии и правят от чипове с големината на оризово зърно, до оборудване на космически ракети. Ти си изостанал, безнадежно.

    Коментиран от #32

  • 28 ха ха ха

    4 1 Отговор
    Те са разпадаща се империя... нямат друг избор 😉
  • 29 Владо

    7 12 Отговор
    Гладна кокошка просо сънува ! Кога почнат русняците да правят коли , телевизори , смартфони като Запада , ела ме се обади !
  • 30 Казуар

    5 3 Отговор
    В историята пише, че Русия е била империя, за САЩ няма информация.
  • 31 Русия 24 тв

    11 2 Отговор
    Не самия Изток като Китай , Арабите, или Африка които всъщност имат ресурси и залежи каквито на Запад ги няма. Силата е в бялата раса която Запада приравнява славяните на афроамери които не са част от англосаксонския запад и така наречени бели. Истинските бели са Източна Европа Балтика и Русия която отстоява семейните ценности и те може да не се чустват европейци но всъщност изповядват европейската идеология много по качествено от мултирасовия либерален глобалистки Запад
  • 32 Посетител

    8 1 Отговор

    До коментар #27 от "краварин":

    Има някой изостанал, да - но не съм аз! Всичко това, което пишеш е минало-бешело, история. Аз ти казах че IBM са Lenovo, и друг колега ти каза че са фалирали - ти твоето си знаеш...
  • 33 Умен

    10 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Толкова университети имат, толкова научни звена, толкова умни хора, защо не виждат логичните последици от своето поведение?
    ---------
    Ма ти сериозно ли, че там има умни?
    Сигурно за това пият белина и правят вятър със сешоари срещу снежната буря?!
  • 34 ДжафДжаф

    4 0 Отговор
    Тва за университетите и умните хора, които Запада ужким имал определено е прекалено. Напротив! Олигархията там ги държи тъпи и ограничени точно за да може да ги манипулира! Това с университетите и умните хора е просто минало. Всеки е имал контакти с "западняци" и се е държал за главата, виждайки ограничения мироглед и тъпотията. Казано му е, че Русия е най-голямата заплаха, но ако му сложиш една карта на света и го накараш да покаже къде се намира Русия, най- вероятно да посочи Антарктида. За съжаление нас също ни подкараха по това нанадолнище.
  • 35 Нико

    1 3 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    Абсолютна тъпотия. Точно пък Русия. Хахахах. Какво точно произвеждат или са произвеждали, което да става за нещо, че не се сещам
  • 36 Матей

    3 0 Отговор
    Няма да седнем да ревем за залязването на сащ и ес.Евразийския съюз се отделя в отделен самодостатъчен свят.