Last news in Fakti

9 Юни, 2021 13:00 9 581 55

Знаехме, че България е превзета, но детайлите надхвърлят въображението

  • българия-
  • герб-
  • делян пеевски-
  • бойко борисов-
  • иван гешев

Дори не всичко изнесено от служебния кабинет да е вярно, останалото пак е достатъчно, за да изправи косите на човек

Знаехме, че България е превзета, но детайлите надхвърлят въображението - 1
Снимка: БГНЕС

България е корумпирана, завладяна държава. И преди сме подозирали, че мафията е навсякъде. Но детайлите, разкрити напоследък, рисуват картина, която надхвърля въображението, твърди Георги А. Ангелов и дава примери.

България е корумпирана, завладяна държава. И това трябва да се знае от всички български граждани и всички евроатлантически партньори на страната.

През последните седмици научихме нещо, което отдавна подозирахме - мафията очевидно е навсякъде. Разкритите подробности, макар и само малки парченца от огромния пъзел, рисуват картина, която надхвърля въображението.

Почти не минава ден, в който проверките на министри от служебния кабинет да не разкриват злоупотреби с публични средства. Кулминацията засега са санкциите по закона "Магнитски", наложени от САЩ на шестима българи за участие в корупция. Сред тях са бизнесменът и бивш депутат Делян Пеевски, хазартният бос Васил Божков и заместник-председателят на Бюрото за контрол на СРС Илко Желязков. Другите трима са Александър Манолев, Петър Харалампиев и Красимир Томов. Ето какво точно научихме от разкритията на служебния кабинет и от санкциите на САЩ.

Завладени служби и правосъдие

Принципът на разделение на властите е възприет от всички съвременни демократични конституции, включително и от българската. Поне на хартия.

Част от службите за сигурност обаче очевидно са верни на вече бившия премиер. Оказа се, че Борисов е пуснал шефовете на ДАНС и ДАТО в неплатен отпуск, който съвпада с встъпването в длъжност на служебното правителство. Потвърди го самият той на пресконференцията, която даде миналата седмица и на която - какво рядко явление - наистина отговаряше на въпроси. "Да, аз им разписах, но в момента, в който чух какво говорят, ги помолих да се върнат, да отидат да си поискат среща със Стефан Янев, да му представят какво са работили и той да им каже дали ги уволнява или ги оставя и да се приключи с тая сага. Те решиха да ги уволнят." Тоест, бившият премиер признава, че дава заповеди на шефове на служби.

Ако случайно някой не знае, ДАНС има твърде широки правомощия - контраразузнаване, финансово разузнаване, антитероризъм и какво ли още не “в името на държавата”. Съгласно Закона за ДАНС контролът върху дейността ѝ е единствено парламентарен. ДАТО пък е “специализиран орган към Министерски съвет за осигуряване и прилагане на специални разузнавателни средства”. Тоест, занимава се с подслушване.

Подслушването в България се контролира от Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства. А заместник-председател на това бюро е един от санкционираните - Илко Желязков. За поста той беше излъчен от ДПС и избран от парламента с гласовете на ГЕРБ. Санкциониран е като приближен на Пеевски.

За правосъдието няма какво да говорим. Главният прокурор Иван Гешев на думи започна работа по санкционираните от САЩ, а на практика стартира действия срещу отдели, които проверяват незаконно ли са били подслушвани лидери на протеста от миналото лято. Пък и ако прокуратурата, която толкова държи на независимостта си, не беше част от схемата, тези санкции на САЩ срещу държава партньор нямаше да ги има.

Търговия с гражданство

„Пеевски е използвал Желязков за осъществяването на схема за подкупи, засягаща български документи за пребиваване за чуждестранни граждани, както и за подкупването на държавни служители чрез различни средства в замяна на информация и лоялност от тяхна страна“, се казва в мотивите на САЩ за санкциите срещу български лица по закона "Магнитски".

Да припомним и това за други двама от санкционираните: Петър Харалампиев беше председател на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ), а Красимир Томов - бивш главен секретар на същата агенция. Харалампиев, който беше номинация на ВМРО, е обвиняем за участие в престъпна група и взимане на подкупи за издаване на удостоверения за български произход. Дали такава схема може да съществува без знанието на човека, който пуска в отпуск шефове на служби?

Кражби и злоупотреби с нашите пари

Научихме и това: Българската банка за развитие (ББР) е раздала заеми за 1,9 милиарда лева, от които близо 1 милиард са отпуснати на осем големи частни компании. По устав банката трябва да стимулира малки и средни фирми, които имат по-труден достъп до търговските банки.

Близо 4 милиарда лева са похарчени от държавното дружество “Автомагистрали” в нарушение на изискванията на закона, потвърди одит на Сметната палата, обхващащ периода от началото на 2016 до края на 2020 година. Огромни суми са били преведени авансово без никакви извършени дейности, но за сметка на това инспекция на новия шеф на АПИ Апостол Минчев откри нарушения и некачествени ремонти на магистралите "Тракия" и "Марица".

И още: договори за стотици милиони левове без реална обществена поръчка са били сключени в последните три години от Министерството на отбраната (МО), което беше управлявано от Красимир Каракачанов. Над 90% от поръчките, възлагани от Главна дирекция „Инфраструктура на отбраната“, са направени без търг и без извършено пазарно проучване. Има случаи със 100-процентово авансово предплащане и договори без срок. Служебният министър на отбраната Георги Панайотов отказа да съобщи имената на конкретни фирми, но отбеляза, че има засечена тенденция МО да е работило приоритетно с едни и същи фирми.

Разкритията за "Лозенец"

Описването на всички “върхове на айсберги”, лъснали откакто Борисов не е премиер, ще отнеме много време. Но картината вече се прояснява.

Едно от най-ужасните парчета от "пъзела" са разкритията за болница “Лозенец”, която доскоро беше правителствена болница на издръжка на Министерски съвет. Там са били извършвани трансплантации от живи донори, които будят съмнение за търговия с органи, съобщи здравният министър д-р Стойчо Кацаров. Става дума например за граждани на Украйна и Молдова, които са дарявали бъбреци на хора от Израел, Индия, Оман, Германия, като двете страни са посочили, че са роднини...

Да обобщим

Дори не всичко изнесено от служебния кабинет да е вярно, останалото пак е достатъчно, за да изправи косите на човек. Такава картина рисуват разкритията: една шайка контролира органите на държавата и не се свени да източва пари от данъците на хората за собствено обогатяване по вечната формула пари-власт-пари.

Но има изход: избори и борба срещу окопалата се във властта мафия. Иначе ни остава само това: поединично спасяване и последният да загаси лампата.

*****

Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 102 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 choki

    99 5 Отговор
    Срам за ЕС!

    Коментиран от #4

  • 2 Де жа ву

    24 102 Отговор
    Тече с пълна пара юнски фашистки преврат ръководен от задокеанския фюрер по завладяването на държавата.

    Коментиран от #11

  • 3 Герб ще бъдат преследвани

    87 5 Отговор
    не до девето коляно,а и след него,няма друг начин за изчегъртване!
  • 4 Ужасонн

    105 4 Отговор

    До коментар #1 от "choki":

    Боли ги ес за нас, нали си изнесоха всичката застояла храна на печалба, всичкия боклук, съсипаха малкия производител, завладяха ни с големите си вериги, а в замяна просто давах субсидиите на оригарсите!

    Коментиран от #16

  • 5 Да ама Не

    40 5 Отговор
    ДВеле...-то е ясно че не сме цъфнали( и то точно заради ЕС ) ....но вие си гледайте вашата узурпирана къщица-че и вие не сте без корупция и далавери във високите етажи на политиката ви...А най-големият грях ви е,че налагате нео-либералните ценности(на котито вие сте рупор) и така унищожавате европейската цивилизация....Та точно вашето мнение не е нужно

    Коментиран от #10

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 НЯКОЙ

    39 2 Отговор
    Всичко е вярно и има още! ОЩЕ МНОГО! ОЩЕ не е започнал да говори главният потърпевш - НАРОДЪТ!

    Коментиран от #13

  • 9 Биби Кинг

    2 18 Отговор
    Не е лошо коги човек (или бифш човек-команез) достигайки некаква вазрас започне да се осешта каде е изпоснал гонгите у бельото деа! Кога дванайсе години си се изпоскал това вече не е само навик,това е начин на живот дее! Е нека продалжим така и слет еденасти, знаете там номер пет и да продалжиме се така и за напрет!

    Коментиран от #36

  • 10 СУВЕРЕНЪТ

    38 3 Отговор

    До коментар #5 от "Да ама Не":

    Граждански арест, съд и присъда на Борисов и Гешев в България!!
    Както гражданския арест и присъдата на Чаушеску в Румъния!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 бамбам

    26 2 Отговор
    Съдбата на такива в миналото е била ясна без съд...Нека видим сега,дали ще има съд и затвор,при това доживотен,без право на обжалване!!!Хайде да ви видим сега,господа управленци!
  • 13 ИСТИНАТА

    29 2 Отговор

    До коментар #8 от "НЯКОЙ":

    И да триеш, и да не триеш,
    на 11 юли ГЕРБ са под 3%.

    Коментиран от #17

  • 14 Сандо

    16 2 Отговор
    Знаехте ДВ,но си мълчахте защото сте същата пасмина,но някакси една такава демократична,прогресивна,дискретна и тарикатска.Защото множеството скандали,дори и на най-високи места,ви научиха да си изпипвате далаверите.И защото сте на върха на веригата и винаги може да ритнете тия под вас,за да не може никой да ви достигне - вас и вашите мошенгии.
  • 15 Хахаха

    3 21 Отговор
    Публикувано във факти.бг:
    Да обобщим
    Дори не всичко изнесено от служебния кабинет да е вярно, останалото пак е достатъчно, за да изправи косите на човек.
    Да разбирам ли, че допускате че има неверни твърдения, изнесени от предизборния щаб, така де ... "служебния кабинет"?
    Ами ако не всичко, но почти всичко изнесено от тях е дезинформация, преиначени данни и откровени фейкове (няма как да използвам думата "факти")?
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Човек

    29 3 Отговор
    Истина е че някои в Европа си затваряха очите какво се върши тука.

    Коментиран от #47

  • 19 Рррт

    22 4 Отговор
    Точно описано положението в жалката ни страна !!! Ноооо...това не е от вчера !!!
    Къде спаха контролните органи, наши и чужди ??? Какви точно са техните функции??? Една ОГРОМНА ИЗМАМА !!!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 небрежнев

    6 1 Отговор

    До коментар #7 от "Социолог":

    Досега само платени социологически проучвания, които никога не познават. Явно целта е отново да се манипулират хората, като се разчита, че по-податливите следват победителите.
  • 23 На бас

    5 20 Отговор
    Герб пак ще са първи на изборите. А Дпс ще минат 10%.
  • 24 Корупция САЩ

    11 1 Отговор
    Милиарди овансово???????

    Херо да се изкаже , ако бяха за Русия, ще се къса от коментари??????
  • 25 ВСИЧКИ

    12 1 Отговор
    СА ПРОДАЖНИЦИ В ТАЯ ДЪРЖАВА,ДО ДЕН ДНЕШЕН НЯМА ЕДИН СВЕСТЕН,ГОСПОД ДА НИ Е НА ПОМОЩ,ЧЕ ЕДНИ МАФИОТИ СМЕНЯТ ДРУГИ И ТАКА СЕ МЪЧИМ ДА ОЦЕЛЕЕМ,КАТО НАЦИЯ ОТ 46 година!
  • 26 Фффффф

    11 2 Отговор
    Прост народ няма държава...и скоро няма да има...
  • 27 Ако на Щатите

    17 1 Отговор
    им пукаше за правовия ред, то и Латинска Америка щеше да е рай, ама не е.

    Коментиран от #51

  • 28 Защо

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "DRIS":

    Да проучва от коментарите му личи че са скачали
  • 29 Тредстоун

    4 17 Отговор
    Всичко е плод на платени баалалайки които да рисуват в тъмни цветове. Като почнеш от санкциите от Америка , ами то данните са взети от българската прокуратура , която вече е завела дела срещу посочените и то преди няколко месеца , така наречените незакони транплантации , ами случая с тези 4 за 3 години трансплантации е развързан още от проф. Ангелов , предишния министър на здравеопазването и той е сменил екипа в болницата , той е направил международната проверка по която идват и данните които ползват сегашните калинки и си приписват заслугите. Минеков , това е хроничен лъжец и пъпеш , ще го скъсат от дела за клевети , нито една истина не е излязла от мусурата му.... , за всичко са тъка , скалъпени обвинения , неадекватните калинки на фатмака са дезорентирани и не могат да се справят вдадената ситуация , , или са бивчши червени маймуни , или са дубайски фитнес инструктури с неплатгени данъци , срам , смешници.
  • 30 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    14 3 Отговор
    Моето лично мнение съвпада с личното мнение на автора!
  • 31 Пацо

    9 2 Отговор
    Пропуснали сте 3.5 милиарда данък русия за да направят газопровод на сърбия
  • 32 баба мара

    14 5 Отговор
    как не Ви е срам да Гласувате за мафията Герб и ДПС абе вие хора ли сте срам имате ли а дано само господ не ви накаже децата
  • 33 Илиев

    12 3 Отговор
    12 години ГЕРБ, 12 години яко крадене...
  • 34 Костов

    3 9 Отговор
    Авторе, да се криеш зад фирмата на "Дойче Веле", това е не по малко долнопробно! То показва колко дребни са душиците ви! Дори абсолютно всичко дето си написал да е верно, то е една прашинка в сравнение с това, което е постигнато за повишаване на стандарта на живот на народа!

    Коментиран от #45, #46

  • 35 Истината е

    5 14 Отговор
    Че при ГЕРБ се вдигна стандарта на живот.Хората се видяха с пари и можеха да си позволят почивки и екскурзии в чужбина. Също така много млади семейства се сдобиха с жилища.Може и със заеми но с прилична лихва.За съжаление другарите са на път да съсипят отново всичко и пак почваме от нулата.Тепърва предстои да разберем.Първите индикации ,че не ни чака нищо добро при тяхното управление са,че цените хвръкнаха нагоре а пари за заплати и пенсии няма.И то само за няма и месец управление на комунягите.

    Коментиран от #39, #53

  • 36 7789

    7 1 Отговор

    До коментар #9 от "Биби Кинг":

    Да,по време на Герб патерицата му в Пазарджик можеше да не ти внася осигуровките и да се подправят документи и все едно никога не си работил нам..страшно и никой не смее да гъкне иначе хвърчи от работа и се прикри всичко и няма на кой да се оплачеш..
  • 37 някой

    11 2 Отговор
    най-голямите мошеници и крадци в света са българите. това разграбване е от много години. пунта мара. така ще си остане. позор.
  • 38 Поп Андрей

    17 3 Отговор
    "Хората се видяха с пари и можеха да си позволят почивки и екскурзии в чужбина." - Прав сте Ваша милост , но само някои хора се видяха с пари, а народа български, живее в мизерия и се топи като снежна топка в дланите на малко детенце.
  • 39 Уточнение

    9 4 Отговор

    До коментар #35 от "Истината е":

    Хората свързани с Герб се видяха в пари. За сметка на всички останали. Само, че царството им свърши и сега ще паднат от високо.

    Коментиран от #42

  • 40 БОКОКРАД

    10 3 Отговор
    ИCКAМ БOЙКO ДA БЪДE CЪДEН ТУК OТ ВOEНEН CЪД!Служебният министър на културата проф. Минеков също направи скандални разкрития за колосални злоупотреби с публичните средства, за милиони левове, които някакси са изчезнали. Апропо, стана ясно и за още едно “изчезване” - още през 2009 г. 16-ия и 17-ия етаж на административната сграда на НДК документално са се отделили и “изчезнали” от НДК, за да станат офиси на ГЕРБ и да нямат нищо общо с НДК. Само да припомня, че правителството на Бойко Борисов взе решение партията на Бойко Борисов да не плаща никакъв наем за ползването на тези два етажа и така тя да спести стотици хиляди левове.
  • 41 ИСТИНАТА Е

    11 3 Отговор
    ЧЕ ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЛИДЕРИ СА ПРЕСТЪПНИЦИ! ТЕ КРАДЯХА ЗАЕДНО С БОРИСОВ И ЗАТОВА ПОДКРЕПЯХА ФАШИСТКАТА ПАРТИЯ ГРОБ!!! МЕРКЕЛ, ТУСК, ИШИАСА....
  • 42 Само Герб и Бойко

    5 10 Отговор

    До коментар #39 от "Уточнение":

    Всички хора имат повече пари от преди. Дори и ти, признай си. Тези обвинения са скалъпени, няма нищо конкретно в тях. Като онова, че щял да го изяде. Комунистите са мега манипулатори, не им вярвайте хора. Правят се на загриоени и ще ни забият нож в гърба. Замислете се коя партия направи нещо за народа...

    Коментиран от #44

  • 43 истинко

    6 2 Отговор
    Не бих могъл да обрисувам нещата по правилно отколкото в статията!
  • 44 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    9 4 Отговор

    До коментар #42 от "Само Герб и Бойко":

    А някои от ГЕРБ имат и в милиарди лева повече! Най-бедни в Европа и първи по смъртност и корупция! Всеки ден излизат наяве свинщини, които досега са били грижливо прикривани! Загубихме отличен пилот заради недофинансиране на армията. Какво искате още?
  • 45 ГОСТ

    3 2 Отговор

    До коментар #34 от "Костов":

    Той и Бойко се кри зад титлата министър-председател ама яде яко крадени кифтета с лютеница и ся е оцапан до уши и всички го видеа !
  • 46 дойче веле

    5 2 Отговор

    До коментар #34 от "Костов":

    Не не, не е една а милиарди, и не се прашинки а левове и евро !!! Знаем какво се направи не сме слепи.... проблемът е че, всичко направено не качествено и на минимум двойна цена и на горе където може (чрез анекси за крадене).
    Хайде да спирам че, не искам да си развалям настроението и без това нищо не зависи от мен !
  • 47 Грешка

    3 2 Отговор

    До коментар #18 от "Човек":

    Не си затваряха очите. Те активно участват, като голяма част от откраднатите пари (около половината) се връщат обратно при тях.
  • 48 Спокойно

    5 2 Отговор
    Въпреки всичко пак ще се намери кой да гласува за Герб. И пак Бойко ще обяснява, че народът ги е избрал за първа политическа сила.

    Коментиран от #55

  • 49 ГЕШЕФт

    3 6 Отговор
    Да, вярно е! Мафията на служебното правителство превзе държавата. ЩЕ СИ Я ВЪРНЕМ СКОРО!

    Коментиран от #52

  • 50 Кочан

    0 0 Отговор
    Това е статия в стил Гьобелс. Фриволно изтъкване на твърдения представени за факти и агресивно налагане на мнение.
  • 51 Да не би да е лъжа

    2 0 Отговор

    До коментар #27 от "Ако на Щатите":

    На всички им пука за България.На фирма Дънди Прешъс от Канада и пука за българското злато и минерали които изнасят с тонове от България,на САЩ им пука за ТЕЦ-овете ни,на Англия и пука за Булгартабак да бъде ликвидиран и т.нт. и т.нт. сега да не изброявам.Само на българите не им пука за България
  • 52 😉😉😉

    1 0 Отговор

    До коментар #49 от "ГЕШЕФт":

    Имаш мнооого голямо въображение.Но болно.Нищо не можеш да върнеш,всичко е в ръцете на господарите от запада и цоцат,цоцат а терминалите на летището се пълнят със заминаващи да си търсят хляба по света.Нито Слави нито Божков нито Костадин НИКОЙ нищо не може да промени и да помогне на България!НИКОЙ!
  • 53 😳😳🤔😗

    0 0 Отговор

    До коментар #35 от "Истината е":

    Е минус ти дадох,какво да ти дам друго
  • 54 Aндонов

    1 0 Отговор
    Пилотът беше убит от краварите за да нямаме руски самолети,а тяхни на хартийка.
  • 55 Мноо си зле

    0 0 Отговор

    До коментар #48 от "Спокойно":

    И за кого да гласувам ако не Герб? Сляп ли си колко пътища и градинки, и кръгови направиха. Всеки има пари за почивки. И с ковида се справиха без да ни затварят като в чужбина. Божков ли искаш или финансираните от него, че да му търкаш билетчетата, а той да не плаща данъци. Как е спечелил милиарди?