ФАКТИ.БГ

Разчистването на корупцията в България започна

Вече 30 години и особено през последните десетина години България е управлявана от некомпетентни и корумпирани хора

Публикувана: 11 Юни, 2021 13:00
37 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 4835
Разчистването на корупцията в България започна
Иван Ангелов
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.9 от 48 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.
Материал от Поглед.инфо

Анализ на Иван Ангелов

Едва ли има в света държава абсолютно чиста от корупция. В най-цивилизованите, добре уредени и с дълги демократични традиции държави, корупцията е минимална и не може да вреди на нормалното им развитие. В овладяните от лична диктатура и мафиотизация държави корупцията прониква почти във всички пори на обществото. Тя задушава тяхното развитие. Там доминира повсеместната бедност и огромната пропаст между бедност и богатство. За съжаление, нашата родина е такава държава!

Вече 30 години и особено през последните десетина години България е управлявана от некомпетентни и корумпирани хора! С всичките си недостатъци, моят народ не заслужаваше такова унижение, масово ограбване и корупция. Може би, най-жестокото в съвременната ни история.

На 2 юни тази година беше оповестено разкритие на американските власти за установена корупция на група влиятелни българи. Американците го окачествяват като най-значителното в антикорупционните им разследвания в техни съюзни държави през последните години. То се превърна в новина номер Едно в България. В тази новина ми направиха впечатление някои неизяснени обстоятелства:

Първо. Ние знаем отдавна всичко, което съдържа американският документ. Знаем дори много повече. И протестирахме в продължение на години, но никой не ни обръщаше внимание. Нито у нас, нито в чужбина! Познаваме и причините за разрастването на корупцията у нас през второто диво първоначално натрупване на капитали след освобождението ни от турско робство. Особено през 1990-2021 г. Така че, не ни казват нищо ново с тази публикация.

Второ. Американското разкритие не казва нищо за човека, който отгледа грижливо в продължение на 13-15 години най-мащабната съвременна българска корупция. Документът само загатва за него. Остави ни да се досещаме кой е той. Ние не само се досещаме, но и добре го познаваме. Може би дори по-добре от тях. Борисов отново ни излъга, като се прекръсти за пореден път завчера по православно християнски, че не бил получил нито стотинка от мултимилионера Божков. И това може да е вярно. Ако е вярно, че бившият финансов министър Горанов му е предавал получаваните десетки милиони лева от Божков, за които той съобщи миналата година. А колко ли е запазвал за себе си!

Като порядъчен човек, Борисов може би иска да уточни, че е получавал парите не направо от Божков, а чрез тогавашния си министър на финансите Горанов. Може би и затова непрекъснато го возеше в джипката си. Ако е така защо Горанов е пропуснат в американския списък? Или са го запазили за следващия списък! Американските власти знаят отдавна името и делата на политическия баща на съвременната българска корупция. Защото то присъства в донесенията на американските посланици от София до Държавния Департамент преди години. Тогава обаче не го обявиха публично, защото беше все още популярен и им беше полезен. Сега навярно знаят и неговите помощници в далаверите, но и техните имена пазят за следващите списъци.

Трето. В разкритието на американските власти не се казва нищо за огромните мащаби на корупцията в управленските структури на България, защото те сигурно знаят и това. Ние българите също ги знаем, защото наблюдаваме действията им денем и нощем. И плащаме последствията им с нашата бедност. Не ни казват и къде корупцията е най-голяма. Световната практика отдавна е потвърдила, че корупцията е там, където е властта и свързаното с нея разпореждане с ресурси. И особено при безконтролна, авторитарна еднолична власт, която командва всички и всичко в обстановка на абсолютно задкулисие и сервилни медии. Както личи от американския списък, престъпност и корупция има както в държавния, така и в частния сектор.

Приказките на послушни коментатори и бивши министри през последните дни, че наличието на корупция у нас не е свързано с управлението на Борисов са предназначени само за наивници. Или че управлението на ГЕРБ може да е частично отговорно само за малка част от обвинените (Манолев като заместник-министър). Защото другите личности се били корумпирали далеч преди поемането на управлението от ГЕРБ. Дори ако приемем тази лъжа за истина, обяснете ни кой толерираше гальовно и ловуваше заедно с другите корумпирани високопоставени управленци и крупни частни бизнесмени от 2009 г. до сега, като им раздаваше за изпълнение държавни поръчки без конкурси или многомилионни кредити със символична лихва от ББР, в грубо нарушение на закона за функциите на тази банка? Кой си подбираше послушни главни прокурори през последните десетина години, които знаят кога и колко широко да си затварят очите пред големите престъпления? Кой се договаряше пряко, без конкурси, за изпълнение на държавни поръчки, кой плащаше авансово милиарди лева преди изпълнението на такива поръчки и т.н. Не бяха ли това големците от ГЕРБ, начело с Борисов!

У нас също се говореше от години срещу корупцията, но от Вашингтон, Брюксел и западноевропейските столици мълчаха. Отделни сенатори и институции от Вашингтон заговориха през последните години, но нашите управници ги тълкуваха тенденциозно като лични, а не официални мнения. Те знаеха истината, но смятаха че ще могат да излъжат нас и простолюдието от селата. От Брюксел и западноевропейските столици и сега мълчат. Нещо повече, от там се сипеха и сипят хвалби към нашия корумпиран режим, начело с Борисов Особено активни в това отношение бяха и продължават да са г-жа Меркел и г-н Вебер от Германия. Сега от Вашингтон долетяха още по-важни разкрития. И то от правителствен документ с подписа на Президента.

Четвърто. Защо Америка сега е толкова разтревожена от нашата корупция на най-високо равнище? Все пак, ние сме малка държава! От нас почти нищо не зависи. Тази тревога се диктува не толкова от нашите, а от чужди национални интереси! Ако не беше така, тя щеше да се задейства отдавна. И то много категорично.

Настоящата американска тревога се определя от техни стратегически геополитически интереси. И по-специално от все по-острите им отношения с Русия и усложняващите се отношения с Турция през последните години. В тази нова обстановка ние, заедно с Румъния, сме повече необходими на САЩ като сигурен тил при евентуална тяхна конфронтация с Русия. Ако отношенията на САЩ с Турция, като член на НАТО, се нормализират след Ердоган, ролята ѝ отново ще нарасне, а нашата относително ще намалее. Наверно ще спадне, без да отпадне изцяло, и загрижеността на Америка за политическата стабилност в България и на Балканите. Защото ограничаването на корупцията и на свързаната с нея политическа и социална нестабилност е предпоставка за политическа и социална стабилност във всяка държава. Затова най-заинтересовани от ограничаване на престъпността и корупцията сме ние – българите. На радикално и трайно ограничаване на корупцията можем да разчитаме само ако се погрижим за това със собствени сили.

Пето. Българската прокуратура обяви онзи ден, че започва разследвания по всички публикувани от американските власти корупционни разкрития и ги представя като свой актив. Това е парадоксално! Дори е цинично от страна на Главния прокурор! Стотиците хиляди българи знаят от години за грижливия селективен подход на нашата прокуратура: преследват крадците на кокошки по селата, но си затварят грижливо очите пред приближените до властта крадци и корумпирани личности, които присвояват стотици милиони, дори милиарди лева в продължение на години.

Примерите за това само през последните няколко години са десетки и са потресаващи по мащаби. Знаят ги хиляди хора, но „не ги знае“ само главният прокурор и неговото обкръжение. Вместо незабавно да си подадат оставката и да напуснат малко по-достойно заеманите постове, като виновници за мълчаливото покровителство над корупцията, настоящият главен прокурор, неговият предшественик и други високопоставени прокурори, продължават да ни заблуждават, че се борят срещу нея. Защото, ако имаше ефикасно противодействие на българската прокуратура през предишните години, нямаше да има масова корупция сега. И нямаше да се налага американска намеса на най-високо тяхно равнище.

Шесто. Посочените в американския документ корупционни деяния в най-високите български управленски и бизнес среди може би са 0,1-0,2% от корупцията в тези среди. Ако прибавим и корупцията в средните управленски слоеве може да нараснат до 3-4% от общата българска корупция. А какво да се прави с останалите 96-97% от корупционната дейност? Какви незабавни и средносрочни мерки ще предприеме прокуратурата и съдебната система в цялост? А също и другите висши, средни и ниски управленски и контролни институции. Като изключим най-общата фразеология, американският документ мълчи по това. Нито пък доказва, че неговите разкрития засягат наистина най-големите корупционни деяния у нас.

В досегашните американски документи личи склонност като най-корупционни да се считат действия, свързани с отношенията ни с Русия. А това едва ли е вярно. Поне не е доказано по убедителен начин с факти, въпреки че България е преситена с контролни институции. Те може би са няколко десетки на брой. А престъпността и корупцията процъфтяват. Какво правят тези контролни институции?

А да напомням ли за предварителното пълно заплащане на около два милиарда долара на американска фирма преди няколко години, за военни самолети, които сега съществуват само на чертежи и ще ни бъдат доставени след няколко години. Нима това е пример за нормална търговска сделка! То може би е уникален случай в световната търговия. Това може би е дори по-лошо от класическата корупция, критикувана основателно в последния американски документ. Тук е налице драстично разминаване между думи и дела на американските власти.

Седмо. От Европейския Парламент обявиха тези дни, че следят с тревога сигналите с американските разкрития. Че ще ги отразят в поредния си доклад за България и че ще изпратят проучвателна група в София през есента. Нима по върховете на Европейския съюз едва сега чуват, че в България има повсеместна корупция, особено през последните десетина години! И ще идват да ги проучват наесен. Чак през есента! Личи си колко много са разтревожени! Не ли им омръзна да ни забавляват с доклади, вече 14 години откакто членуваме в ЕС. Думи, думи и само думи! И нищо не се е подобрило след присъединяването ни към ЕС.. Напротив, влоши се. Нима не знаят за масовите протести у нас от миналата година, които продължават и сега! И въпреки това Европейската Народна Партия и г-н Вебер продължават да подкрепят висшите политически ръководители на тази корумпирана власт! Германското списание „Шпигел“ написа тези дни по този повод: „Американските санкции срещу България са срам за Европейския съюз“.

Осмо. За тази корупция е виновен и нашият народ, особено средното и възрастното поколение, с пословичното си търпение и с робската си покорност. Корупционните факти са добре известни на стотици хиляди българи над 18-годишна възраст. Корупцията е една от главните причини България да е най-бедната страна в Европа, а пропастта между бедните и богатите у нас да е най-голяма в Европейския съюз. И въпреки това много от тези оскотяващо бедни хора, включително и пенсионери, продължават да гласуват за ГЕРБ. Най-новите социологически анкети за предстоящите избори (ако са верни) показват, че ГЕРБ продължава да води, за срам на нашето обществено мнение. Питам се, какво още трябва да му се случи на този измъчен народ, за да изтрезнее!

Нашето общество е толкова разложено от престъпност и корупция, че тя е почти неизлечима. Трудно може да се получи някаква административна, здравословна, учебна, ремонтна, транспортна, отоплителна или друга дребна услуга, без да се плати допълнително за нея. Масово не се издават документи за извършени услуги от занаятчии по домовете или при други обстоятелства. Масово не се плащат данъци.

Основателно се възмущаваме на корупцията по върховете на държавната власт, но и много хиляди хора не пропускат да откраднат, ако и когато им се отдаде възможност. Когато пътувате из България погледнете какво е останало от някогашните неохранявани закрити фабрики, ТКЗС, напоителни системи, публични сгради. Има поговорки, които героизират тези, които не си плащат данъците и се иронизират тези, които ги плащат. По света не случайно е формулирана мъдростта „Всеки народ има такова правителство, каквото заслужава“. Тя приляга и на нас – българите.

По робско търпение пред най-корумпираната еднолична настояща управленска диктатура в континента ние – българите може би сме европейски шампиони! В много села и малки градчета съществува полуфеодална обстановка. Дърва за отопление през зимата се раздават на тези, които гласуват за ГЕРБ. Назначават се на работа тези, които гласуват за ГЕРБ. Тамошните местни феодали са кметът, местният работодател и полицейският началник – всички от ГЕРБ. Останалите са третирани като хора от второ качество. И внимателно си премерват приказките на публични места или по телефона. Но все още много от тях гласуват за ГЕРБ.

Девето. Американските власти обявиха корупционните си разкрития за България на 2 юни 2021 г., т.е. в навечерието на предстоящите парламентарни избори. Това едва ли е случайно! Чакали са толкова години. Защо не почакаха още няколко месеца и да го направят след изборите? Тези разкрития не може да не влияят върху обществените настроения у нас. Много хиляди българи ще се замислят как да гласуват, щом като и американското правителство, известно като най-близък покровител на Бойко Борисов, показва, че го изоставят. Той вече се е дискредитирал и вреди на техните фундаментални интереси в региона. Вече не им е нужен. Още по-малко на българския народ. Не е ли време и ние да се разделим с него и неговата политически изхабена партия на следващите избори !

Десето. Ползвам се от случая да заявя подкрепата си за политиката на служебния кабинет на Президента и особено на икономическите и финансовите му мерки в тази изключително сложна ситуация. Засега те успешно се справят с отчаяната съпротива на отиващата си власт. Желая им успех!

Изчистването на нашия национален дом от престъпността и корупцията започна успешно от служебния кабинет. Дано продължи по- дълго и след изборите на 11 юли 2021 г.

Проф. Пламен Киров, преподавател по конституционно право и бивш конституционен съдия, тези дни заяви следното:

„Виждам намерението на служебното правителство да избегне рискове към държавните фирми да попаднат в неблагоприятно положение и да плащат за стопанските си връзки със субекти, визирани в решението на правителството на САЩ по закона „Магнитски“. Тези търговски дружества, които оперират в стопанския живот на страната, най-вероятно имат договори с български юридически лица и ако работим с „черни списъци“, забраняваме на тези дружества да изпълняват договорните си задължения. Това не ни предпазва от бъдещи граждански и търговски спорове“.

И продължава:
„Учудващо е, че сме загрижени да спазваме чужд закон – „Магнитски“, а не спазваме собствените си закони – Конституцията… Да прилагаме чуждо законодателство, това идва малко в повече на хората, посветили се на правото и на отстояването на конституционните принципи и ценности... Не сме длъжни да изпълняваме закона „Магнитски“. Ние се съобразяваме с него, доколкото сме слаба политически, финансово и стопански държава“.

На 6 юни проф. Киров допълни:

„Не можем да санкционираме със забранителни списъци български физически и юридически лица, които осъществяват стопанска дейност. Да не говорим за банките… Ние сме правова държава. Докато български съд не постанови, че са извършени корупционни престъпления, каквито и подозрения да има, не можем да предприемаме санкционни мерки и ограничаване на права. Всеки действа на своя отговорност. Въвеждат се забранителни списъци без юридическо основание“.

Аз споделям до голяма степен загрижеността на проф. Киров. Същевременно, въпреки многобройните ми, посочени по-горе забележки, не мога да пренебрегна изцяло предупрежденията в американския документ. Не защото е американски. Не защото се прекланям пред всичко, което американските политици ни нареждат. А защото в него има много истина, макар и ограничена по съдържание. И едностранчива по насоченост.

Може би най-доброто решение е в следното: Веднага след конституирането си новото Народно събрание да намери най-подходящото правно решение за незабавно освобождаване от длъжност на настоящия главен прокурор Иван Гешев и на неговия предшественик Цацаров, заедно с други компрометирани прокурори. Прилагането на подхода на проф. Киров с този главен прокурор и тази съдебна система, е невъзможно и нецелесъобразно. Необходим е незабавен избор на нов главен прокурор с негов екип. Провеждане на незабавна радикална съдебна реформа и също такова разчистване на корупционното блато в България по български, а не по чуждестранни закони.


Проф. Иван Ангелов е роден на 6 септември 1934 г. Завършва гимназия през 1952 г. и висше образование във ВИИ "Карл Маркс" през 1957 г. Работи 4 години като икономист в Химкомбината в Димитровград. Постъпва в Икономическия институт на БАН през ноември 1960 г. Защитава дисертация за "кандидат на икономическите науки" в 1986 г. Избран е за ст. н. с. II степен в 1970 г., за ст. н. с. I степен в 1987 г- и за член-кореспондент на БАН в 1995 г. Работи в ООН 12.5 години и достига до директор на отдел "Глобални секторни проучвания" в научния департамент на Организацията на Обединените нации за индустриално развитие (ЮНИДО) - Виена. Бил е икономически съветник на трима български министър-председатели. Автор на над 320 научни публикации, от които 20 монографии на български, английски, руски, френски, немски, японски, арабски и др. езици.

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.9 от 48 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Започна разчистването
1 Отговор
Вервай си, може и да стане някой ден! Стани да седна е работата! Хайдут до хайдута, бандит до бандита! Един пада, веднага друг заема мястото му!

Оценка:
-9 +41

Сандо
2 Отговор
Ангелов да не се занимава със сегашната ситуация,а да ни каже истината,ама истинснката истина за плана Ран-Ът!Защото сегашното ни състояние е следствие на ония тайни и полутайни планове,в част от които и той участва.

Оценка:
-9 +45

3
Този коментар е премахнат от модератор.
Последния Софиянец
4 Отговор
На 12 юли батака ще се усложни с новите крадци в парламента

Оценка:
-16 +23

Чакайте-чакайте още само малко
5 Отговор
Честно ви казвам, когато дойде ''дем окрацията'' бях 14-15годишен и от тогава чакам да се ОПРАВИМЕ. Е остарях вече и тия ми казват да изчакам още 31години.

Коментиран от #13


Оценка:
-0 +38

Православно Християнски
6 Отговор
Нещастник

Оценка:
-5 +12

Не го ли знаеш?
7 Отговор

До коментар #3 от "Асан":


Той е соло китарист на Iron Maiden!

Оценка:
-1 +7

Балъка BG
8 Отговор
Вярвам му за стотинката, що не се кълне за евраци и кюлчета.

Оценка:
-1 +9

русенец
9 Отговор
Не, не е започнала. Започна смяна на хората около баницата. Ако беше започнала борба с корупцията, щяха да тракат картечници.

Оценка:
-3 +27

антибсп
10 Отговор
Ко, кое започна?

Оценка:
-3 +7

ПСР
11 Отговор
Дълга,всеобхватна и уви,в повечето аспекти,много вярна статия.Хареса ми.

Оценка:
-8 +10

Браво
12 Отговор
гн Ангелов ,много точна статия ! ...здраво изчегъртване на мутрите и корупцията трябва да има

Оценка:
-10 +10

И ОТНОВО
13 Отговор

До коментар #5 от "Чакайте-чакайте още само малко":


ДЕМОКРАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ НЕ ИМАЛО ОТ 32Г.НЕ БЪРКАЙ БАНДИТИЗМА С ДЕМОКРАЦИЯ

Коментиран от #23


Оценка:
-1 +16

ПЕНКО
14 Отговор
ПРЕДСТАВЕТЕ СИ : ОЩЕ Е ЖИВ И ДАВА АКЪЛ -ТОЗИ СЪУЧАСТНИК НА ПРЕЧУКВАНЕТО НА БЪЛГАРСКАТА ИКОНОМИКА --- ТОЧНО КАТО БАБИШКЕРАТА ОТ ИТН - ПОЛУУМРЕЛЯК -СБРЪЧКАНЯК - ПРЕПОДАВАЛА ИКОНОМИЧЕСКО СЪСИПВАНЕ НА РОДИНАТА !!!!!!!!!!!!!!!!

Оценка:
-4 +18

Иван Грозни
15 Отговор
А проф. Киров е една дърта хитра лисица. Какво казва той. Много уважавам предишните управляващи/защото много съм им помагал/, но съм много съгласен с настоящите, ако ми плащат както Боко и на тях ще помагам. Ето заради такива няма свястна съдебна система, защото съм важен само аз и всяка лъжа ще направя истина щом плащат яко.

Оценка:
-1 +10

Медведь
16 Отговор
Многото приказки,са излишни! Разбирачи и аналитици,особено философи- бол в страната,може би държиме1- во място в света!!! Действие иска- служебното правителство го прави в момента,трябва да има старт,но пак взеха да ги плюят и критикуват! Е що за племе сме,като сами трябва да дадем възмездие на баш крадците!? Значи с критиките,ги защитаваме! А искаме по добър живот!?

Оценка:
-2 +10

яко ни лъжат
17 Отговор
ДЕЛА ТРЯБВАТ, ДЕЛА А НЕ САМО ГОЛИ ПРИКАЗКИ!!!! НИЩО НЕ Е ЗАПОЧНАЛО, КАКСЕТА ДАЖЕ НЕ СИ Е МРЪДНАЛ КУТРЕТО ЗА ЧЕКМЕДЖЕТО С МИЛИОНИ И ЗЛАТАТА НА РАЗБОЙКО БОРИСОВ. ДЕЛА ТРЯБВАТ И ОСЪДЕНИ В ЗАТВОРА КАКТО В РУМЪНИЯ 8 МИНИСТРИ И 500 КМЕТОВА СА ОСЪДЕНИ И ЛЕЖАТ В ЗАТВОРИТЕ!!!!! НЕ НИ ЛЪЖИ!!!

Оценка:
-3 +16

Казуар
18 Отговор
Другарят икономист Иван Ангелов даваше съвети още по времето на Живковизма.

Оценка:
-1 +16

100000000
19 Отговор
Дойде времето да си върнем свободата! Стига сме слугували на някакви си ДЕБЕЛИ ЧИЧКОВЦИ, които си поръчват нашите дъщери с нашите пари!

Оценка:
-2 +9

Key Be
20 Отговор
Вече стана безпощадно ясно,че всичките ни политици..,в това число и управляващи и онези който са в привидна опозиция са от едно котило. Просто е, не им обръщайте внимание и системата ще ги изхвърли,а когато влиянието им отслабне,ще добият смелост и ще се задействат и тези който могат и трябва да им потърсят отговорност за свинщините.
Поздрави.

Оценка:
-1 +8

Буха ха
21 Отговор
Тулупа козирува на ЕС, но си въобразява че е голям хитрец и ги минава с 200. Мисли си че може така и с американците, обаче те не са такива джендъри и в момента в който започна прекалено много да върти опашка на Русия му теглиха шута. А дали у нас има корупция или не е без значение, доколкото това не накърнява американските интереси.

Оценка:
-2 +10

22
Този коментар е премахнат от модератор.
Казуар
23 Отговор

До коментар #13 от "И ОТНОВО":


Другарю, демокрацията в България зависи от тълпата избиратели.

Оценка:
-0 +8

Ква реформа бе
24 Отговор
Каквато и реформа да направите, ако прокурорите са боклук, нищо не помага. Затова извънредно положение, Каскета и помощниците му арестувани, всеки държавен и общински чиновник,прокурор, съдия, служител на службите и близките им да подадат нова имотна декларация за последните десет години, вкл. банкови транзакции на суми над 10 хиляди лева. Който не попълни веднага да бъде арестуван. За попълнилите, електронни проверки по ЕГН в агенцията по вписванията и в банките, пак по електронен път сравняване с декларацията, при несъответствие, арест. Който доброволно признае в едномесечен срок и/или докладва други измамници, това да са смекчаващи вината обстоятелства. За три месеца ще изловят като мишки, но никой няма доблестта да го направи и да стане национален герой за врковете.

Оценка:
-2 +6

25
Този коментар е премахнат от модератор.
Цацаринков
26 Отговор
Един от "икономистите" на прехода. Нищо не е започнало! 99,9% от крадците и корумпетата са недосегаеми. Огромно количество пари са откраднати и изнесени от държавата!

Оценка:
-0 +4

УПОТРЕБИХА НИ
27 Отговор
Публикувано във факти.бг: "Думнахме самолета“, казва в телефонен разговор шеф на ПОЗНАЙТЕ КОИ НАШИ БРАТЯ ........................................... ВВС ПРИЗНА МИГ 29 Е ВЗРИВЕН ВЪВ ВЪЗДУХА И НЕ Е СЕ Е ЗАБИЛ ВЪВ ВОДАТА !

Оценка:
-0 +1

Наблюдател
28 Отговор
"Едва ли има в света държава абсолютно чиста от корупция."
Има такава държава и се казва Сингапур! Официално! Да вземе Ангелов да прочете туй - онуй...

Оценка:
-0 +2

Корумпе
29 Отговор
Този както вълка пази агнетата от корупция,само лакардии и стани да седна .Трябва всяка седмица ,нови лица по Магнитски ,целия парламент ,всички партии ,прокоратура съд ,повсеместна бюрокрация

Оценка:
-0 +1

cpv
30 Отговор
Така е комунистите дойдоха на власт и ще върнат страната с десетилетия назад!Това ни очаква!

Оценка:
-0 +2

Помня
31 Отговор
Публикувано във факти.бг:"Бил е икономически съветник на трима български министър-председатели." Помним кои. Професоре, нямате ли малко съвест и срам?

Оценка:
-0 +3

ЧЕРВЕНИ БОКЛУЦИ
32 Отговор
Деденце, ти сериозно ли си тръгнал да ни убеждаваш, че реваншистката клика на червения самодържец и кремълски агент от Дондуков 2 е дошла да разчиства корупцията в България ?

Айде си седи дома и не се излагай повече от неизбежното....😉

Оценка:
-0 +3

Биби Кинг
33 Отговор
Ега,тоа е поредниа спасител! Ма ко има него некой да го отарве од ониа кои мо говорат, па се не видат наоколо!

Оценка:
-0 +1

123
34 Отговор
Пенсионерите в България гласуват за БСП не за ГЕРБ.Корупцията не е измислена и създадена от ГЕРБ а още по малко Борисов и Гешев, а а партията майка БКП/БСП след 1944г. Годишните доклади на САЩ И ЕС за България от 1990 г до сега посочват корупция,пррестъпност, и безнаказност на политици,полиция, и близки бизнесмени на Българските правителствата. Борисов е избран да управлява от Българския народ а не от САЩ,ЕС,Меркел или ЕНП те работят с избраното от Българския народ правителство. Американските политици или Закон Магнитски не ви нареждат нищо, просто наказват Българската корупция на Американска земя по Американски закон и не го крият.Корупцията се създава от Българските политици а не от Българския народ-със множество противоречиви закони, и закони със специално създадени дупки.Със множество контролни агенции за които няма ясни правила за изпълнение на служба, за изискване на резулати и лична отговорност на служителите им.ВСсичкия този пушек от Българските политици е че Америка наказва явно Български Корумпирани лица, а Българската държава и управлаващи партии толерират престъпниците и корумпираните държавни служители и ги смятат за национални герои и съкровища., до сега винаги ги криеха и замазваха с лъжи. Новото прввителство за сега прави стани да седна аз или баджанака в твоя стол.реално няма никакви постижения или реформи, освен настройване на обществото срещу Борисов и ГЕРБ за спечелване на избори от мафиозите на Трифонов-Мултигруп, а същевреммено о

Оценка:
-0 +2

Доцента
35 Отговор
Този озъбен дядка от къде го изровихте.Да ходи да си ремонтира чейнето а не да се излага по сайтовете

Оценка:
-0 +1

МАЛКА пенсИЯ
36 Отговор
Роден34г,със доста,,титли'',без да е чавдарче,пионерче,комсомолче,ИНТЕРЕСНО.Други,ги гонеха от работа,само заради това,че техен роднина,е невъзвращенец.

Оценка:
-0 +1

краси
37 Отговор
Откъде го изкопахте този динозавър комунистически ?

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
Калоян Паргов
Лидерът на БСП – София Калоян Паргов с коментар за политиката
Румен Радев не е Росен Плевнелиев"

Още бисери
ТОП 5