Last news in Fakti

15 Август, 2021 13:00 10 117 105

Ако ИТН иска да остане в политиката

  • итн-
  • има такъв народ-
  • слави трифонов-
  • политика-
  • избори-
  • герб-
  • дпс-
  • демократична българия-
  • евгений дайнов

В последните години българското общество излъчва все по-ясни сигнали, че от всичко най-силно желае да излезе от балканщината и бабаитлъка на 90-те години

Ако ИТН иска да остане в политиката - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Само за месец при ИТН се оголиха очевидни дефицити от различен порядък. Ако тази партия иска да остане в политиката и да е полезна, тя трябва бързо да се заеме с преодоляването на тези дефицити. По думите на председателката на НС Ива Митева, да „се научи да играе” тази игра, която се оказва по-сложна, отколкото изглежда отстрани.

Неумение да излязат от старата си роля

Първият дефицит е социокултурен: неумението без драма да се преминава от една социална роля в друга. Накратко: след като в продължение на четвърт век си критикувал и си се подигравал на политиците, а после самият ти станеш политик, редно е да очакваш критики и подигравки и към себе си. Видяхме, че ИТН изобщо не са очаквали такова нещо да им се случи на тях. Редно е да се запитат: Какво отношение са очаквали? Но те не го правят. Вместо да поемат новата си роля на политици, скочиха обратно в обичайната си роля на подиграващи политиците - т.е. окарикатуряващи и себе си.

Презрение към всички правила

Вторият дефицит на ИТН е чисто културен. В последните години българското общество излъчва все по-ясни сигнали, че от всичко най-силно желае да излезе от балканщината и бабаитлъка на 90-те години, за да се настани, комфортно и без вдигане на излишен шум, в европейския 21-ви век. Това желание лежи в основата на масовото отхвърляне на ГЕРБ като отломък от едно минало, в което вече никой не иска да живее. Слави Трифонов и сценаристите му, обаче, са точно толкова отломъци на 90-те, колкото е и Бойко Борисов. Балканският бабаитлък и шумното презрение към всякакви правила, включително (както видяхме) и към Конституцията, извират от ИТН в същата мярка, в която извират от ГЕРБ. Това именно драстично разминаване с духа на времето им осигури не желаното от тях мнозинство, а една четвърт от гласувалите, т.е. към 12 процента от всички български граждани.

Отказ да познават политическата история

Третият голям дефицит на ИТН е незнанието или отказът да се знае и най-проста политическа история. Пример е техният чутовен мисловен хаос, от който излиза, че ако у нас се въведе „френска” мажоритарна система, то партиите ще отмрат и в НС ще има само „личности”. Истината е, че през 1958 година Франция въвежда тази система именно с цел да укрепи партиите, както и да ги направи по-отговорни и сговорчиви. По време на кратко просъществувалата следвоенна Четвърта република, пропорционалната система произвежда крайно фрагментиран политически пейзаж, в който всеки се кара с всеки и в крайна сметка важни решения не могат да се вземат, тъй като никой с никого не говори. Тогава именно дьо Гол въвежда сегашната система, при която се гласува не за партийни листи, а за един партиен кандидат. При липсата на ясен победител (т.е. 50 плюс един от гласувалите и не по-малко от 25 на сто от всички с право на глас) на втори тур отиват всички с резултат най-малко 5 на сто.

Какво се случва в промеждутъка между двата тура? Всички партии с класирани кандидати влизат в преговори помежду си, така щото накрая на терена да останат двама-трима реални кандидати, с реална организационна подкрепа зад гърба си. За да се стигне до това положение е необходимо някоя и друга партия да оттегли кандидата си, макар инак класирал се за прегласуването. И тук най-ясно личи замисълът на системата. Партиите са принудени не само да преговарят, но и да стъпят на гърлото на собственото си его, оттегляйки своя кандидат (разбира се, в национален мащаб това най-често се компенсира на други места). Френската система не унищожава, а стабилизира партиите. Преговори между партии и преодоляване на его – това е нейната цел. Ако ИТН наистина искаше тази система, щеше да прави това. А тя прави точно обратното: обявява всички партии за негодници и, вместо преговори, развява пред очите на публиката собственото си его. И вече почти не крие амбицията си да унищожи партиите като такива.

Недемократични действия

С какво смята да ги замени? Доколкото може да се види – с еднолично и безпрекословно управление от анонимен адрес, пред който дори не можеш да протестираш, защото не го знаеш, къде е. Това е и четвъртият голям дефицит на ИТН. Тези хора не са демократи. Те си представят, че демокрацията, това е народът да каже „Слави да управлява, а останалите да ходят със зелени гащи” – и точка. Не бидейки демократи, ИТН реагират на кризисни ситуации с недемократични действия.

Агресия вместо дискусия

Петият голям дефицит е фокусирането върху агресия срещу личности за сметка на дискусия по принципи и ценности. Това ги прави съвършено непредсказуеми (днес си съюзник, утре си предател – да внимава Румен Радев) и наистина „токсични”. Никой не иска да се докосва до тях, за да не бъде в следващия момент обявен за мръсник, лъжец, майкопродавец, джендър или комунист. Този дефицит ги лишава от всяка възможност за постигането на трайни резултати. Защото те не са снабдени с концептуалния апарат, който да им позволи да действат в съответствие с препоръката на мъдрия Рейгън: „Ако не можеш да изчислиш ползи, стъпвай върху принципи”.

Нецивилизовано поведение и език

Дефицитите на демократичност и принципност, както и наследството от бабаитлъка на 90-те, дават като резултат характерното им не-цивилизовано поведение и речник. И това е шестият голям дефицит на ИТН. В думата „цивилизация” отчетливо чуваме корена „civil”, т.е. учтив, уважителен. Същото е положението с „гражданско общество” („цивилно”, т.е. учтиво общество), както и с първия опит на англичаните да измислят дума за „гражданин” (“civilian”, т.е. цивилен, не-носещ оръжие).

А там, където няма учтивост, уважителност, дебат за принципи, преговори, отстъпки – там единственият регулатор остава силата. Да се остави доброволно, обаче, да бъде регулиран със сила – това българският народ никога не го е правил. Не поставям под въпрос искреността на намерението на ИТН да изчегърта „модела Борисов”. Задкулисен комплот тук не виждам да има. Поставям, обаче, на обсъждане въпроса, че както са подкарали работата, ИТН никога няма да се справят с наследството на балканските, бабаитски, мутренски, силови 90-те години, олицетворявани от Бойко Борисов.

Автор: Евгений Дайнов


Бел.ред.
ИТН влезе в политиката на крилете на Референдума от 2016 г. с обещанието за мажоритарни избори в два тура.
Предадоха ли идеята в два последователни парламента? Линк към резултатите от анкетата


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 74 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Отнасям се

    51 13 Отговор
    Предпазливост към формациите от Дойче веле но този път няма как да не съм съгласен с тях
  • 2 Що годе

    64 11 Отговор
    добър коментар!
  • 3 Кочо менски

    41 6 Отговор
    От балканщината се излиза с тояга в ръка, а не с дайре.
  • 4 3.14К

    36 22 Отговор
    Заради такива като професорите Дойнов и Дичев, никой не вижда надежден партньор в соросоидния сектор. Там са най-подлите и ненаяли се с власт и пари. И герберастите са тяхно производно.

    Коментиран от #78

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Банкера Буров

    33 15 Отговор
    Се произнася към дребосъци като Тошко Йорданов последният начин:"Дребните по ръст имат чувство за малоценност и се стремят да станат велики на слава, пари, чинове. Наполеон е бил също 1.60 сантиметра. Дребно човече, а титан по дух. За да се компенсира нещо на този свят, дребните мъже по някога го избиват на жестокост, на грабежи и на палежи като Атила, като Чингис хан. Сталин е дребен човек. Чанг Кай Шек също е дребен човек. Ленин е бил дребен на ръст. Природата като че ли е решила да издига само дребните"

    Коментиран от #87

  • 7 Иво

    65 10 Отговор
    Слави нема кои да ти вържи вече след тези кастинги и циркове
  • 8 Голям напън

    15 34 Отговор
    за омаскаряване и очерняне на морала и принципността! Жалка история! Ама много жалко словоблудство!

    Коментиран от #14

  • 9 От няма, има, станаха най-можещи

    43 5 Отговор
    И сега се самоунищожиха.
  • 10 партиите

    41 4 Отговор
    трябва да разберат ,че народа няма да гласува на никоя от тях такова доверие , че да управляват сами а ще трябва да направят коалиция. просто не им вярваме и няма да дадем цялата влсат на една партия. когато са разединени е по-лесно да ги контролираме и така скандалите издават какво са се разбрали зад гърба на избирателя
  • 11 ЛЪЖАТА

    17 1 Отговор

    До коментар #5 от "ИСТИНАТА":

    Преоблечена като "ИСТИНАТА"
  • 12 ФИЛИП ЕЙДЖИ

    9 23 Отговор
    ЧЕГЪРТАНЕ И ИЗБОРИ ДО ДУПКА!!!
  • 13 анализ

    22 30 Отговор
    Дайнов
    Това е поредния ти пасквил в който не можеш на не включиш ГЕРБ и да не направиш манипулативните си внушения. Не подкрепям ИТН, но те са фактор на политическия терен именно поради неадекватните лъжи и манипулации, които такива като теб прокламираха. Сега ли разбрахте какво може да се очаква от ИТН, ...и то не ви харесва... бездарни писачи. Ще носите последствията, които предпоставихте, за съжаление негативите се поемат от нормалните хора в страната...
  • 14 аха

    38 7 Отговор

    До коментар #8 от "Голям напън":

    корумпето ники валислев от ндсв и ,наглеца от барбадоса и болярина минал през 5 партии за да стигне до инт ....това морал ли е ??

    Коментиран от #20, #48

  • 15 Мишел от Съпротивата

    19 28 Отговор
    Цялата медийна машина е впрегната за да спрат ИТН на следващите избори...Да видим какво ще се случи......

    Коментиран от #22

  • 16 Оракула

    30 9 Отговор
    Защо...
    да не би да играе, Слави Трифонов ,зле?
    Всеки "нов избор", му носи 7-8 милиона!
    Без дори и да се натиска , за това?
    Балъци в България, да гласуват ,
    има колкото искаш?
    Много добре си играе картите,
    Слави Трифонов !
    Че е елементарен и ограничен,
    от към "дарба слово" и дипломация ,
    е съвсем друг въпрос?
    Не е както в" Шоуто на Слави ",
    само да чете таблета !
    А за дебат в друга телевизия, с него
    и дума да не става , рогата му растат,
    с минути!
    А от това много го е страх , защото ,едно знае Слави ,
    че когато не го харесват, гледат някой друг?

    Коментиран от #40

  • 17 С топки

    19 8 Отговор

    До коментар #5 от "ИСТИНАТА":

    Ама вие верно сте си секта - едни и същи заклинания навсякъде пльоскате... очакваме да се появи сега оня дето цитира нам кой си член, че депутатите гласували по съвест ... и тва видяхме во главе с онази женица която набутахте за председател на НС, Гуруто даде команде и всички си обраха парцалите към кюфтета за обяд

    Коментиран от #24

  • 18 Гражданин

    23 13 Отговор
    Най-сетне един смислен коментар за ИТН.
  • 19 Sion

    21 17 Отговор
    Дайнов, Прокопиев, Иван Кръстев, Стояна, Левчев и пр , до един отрочета на комунистическата номенклатура, сега обвързани от бизнес проекта "Арго" , наречен за благозвучие ДБ...Аре нема нужда да ни давате съвети..
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Да припомним

    17 11 Отговор
    Понеже Евгени Дайнов говори за Конституцията без да я е чел,
    да я припомним на него и на всички останали, че България е Парламентарна, а не Партийна Република!

    Чл. 67.
    (1) Народните представители представляват не само своите избиратели, а и целия народ. Обвързването със задължителен мандат е недействително.
    (2) Народните представители действат въз основа на Конституцията и законите в съответствие със своята съвест и убеждения.
  • 22 Sion

    16 21 Отговор

    До коментар #15 от "Мишел от Съпротивата":

    Ще загубят.. България не е крякащите 5к у ФБ..ИТН пак ще са първа политическа сила, този път с разлика пред вторият, който не се знае дали ще е ГЕРБ или БСП.
  • 23 Анти Хунта

    21 8 Отговор

    До коментар #5 от "ИСТИНАТА":

    Е , б-а-т-и и парламентаризма ,
    на Слави Шоумана?
    -"Аз и никой друг"?
    На кой е този, парламентаризъм?
    Драскаш много ,но всичко е ,да чистиш ,
    само ликетата!

    Коментиран от #29

  • 24 ИСТИНАТА

    8 5 Отговор

    До коментар #17 от "С топки":

    Просто е!
    Заклинанията са едни и същи,
    защото истината е една и съща, нали?

    Коментиран от #35

  • 25 цялото

    16 10 Отговор

    До коментар #20 от "Да ти":

    ми семейство гласува за слави...дб не ми харесват защото са на хранилката на американците. но сега явно ще трябва да гласуваме или за мая или няма да гласуваме. не ми харесва някой да решава от диванчето или депутатите да действат по команда . еднолични режими не ни трябват

    Коментиран от #28

  • 26 Да сме

    11 5 Отговор

    До коментар #5 от "ИСТИНАТА":

    нaяcнo БКП нямa пръcт в EНП!!!Крeaтуритe ca нa" Кoнрaд Aдeнaуeр" вaшия вceмoгъщ бoг , нeгoвия прoрoк e Бoйкo Бoриcoв кoйтo виe фaшитa ни нaтрecoхтe!Ceгa ce чудитe кaк умив ,умив ръчички дa ни гo прeхвърлитe !Нямa дa cтaнe!Л@нoтo вaшo ,гaщитe вaши, a БCП ca ce нac@ли!Aйдe

    Коментиран от #34

  • 27 българка

    16 7 Отговор
    Много точен анализ!
    Прекалено много дефицити, вкоренени с годините!
    Най-лошото е, че върхушката не може и не иска да ги осъзнае /ИТН са неясна по съдържание и убеждения маса/.
    Същностни дефицити, непреодолими в обозримо бъдеще!
    А сега накъде?

    Коментиран от #39

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 ИСТИНАТА

    17 7 Отговор

    До коментар #23 от "Анти Хунта":

    Просто е!
    Всеки депутат в НС да гласува по съвест, а не по партиен диктат!
    Това е парламентаризма според Слави, според мен и според Конституцията, нали?

    Коментиран от #36

  • 30 Раданч Татлъту

    12 10 Отговор
    Вчера другара Дичев ,днес другара Дайнов,двамата най-бележити социални учени в България!
    Утре дедо от Унгария ше им плати двойни надници за научните трудове създадени през уйкенда!🔯🤡👍
  • 31 изрод от ГЕРБ

    8 13 Отговор
    ВСИЧКИ ОТ ДБ И ИЗПРАВИ СЕ ,ВЪН ОТ ПАРЛАМЕНТА!
  • 32 ЩОМ СЛАФЧО

    11 8 Отговор
    ИСКА ДА ОЦЕЛЕЕ ЩЕ СЕ ХВАНЕ
    И ЗА СЛАМКАТА. И ГО ПРАВИ. НО ТЪПО. ХВАНА СЕ С ПРЕЗИДЕНТА
    ТОВА Е СЛАМКАТА. А ЗА ПРЕЗИДЕНТА: ДА ВНИМАВА
    СЪС СЛАВИ.
  • 33 а бе

    5 4 Отговор

    До коментар #28 от "Добре":

    не знам кой като матрос е скочил на мбразурата да защитава итн ...май си ти . подхода ти странно напомня троловете на герб....да не би слави да ползва същата агенция като боко за да ви наема??
    а за пиша от пратера...това не е в България и нямам нужда да троля

    Коментиран от #37

  • 34 ИСТИНАТА

    4 7 Отговор

    До коментар #26 от "Да сме":

    ЕНП не е в България, нали?
    Ляво десните креатури на БКП
    са се присламчили към ЕНП!

    Коментиран от #49

  • 35 С топки

    17 4 Отговор

    До коментар #24 от "ИСТИНАТА":

    Може ли да чуен ИСТИНАТА за:
    1.От какво се се трахува главния ви шаман, та го пази цяла сюрия гавази или по-точно КОЙ го пази?
    2. Къде са всички бивши "партньори" и приятели на татуирания сатанист и защо никой от тях не ще и да го чуе
    3. Може ли главния моралист на държавата да публикува данъчните декларации на фирмите си за последните 10-20- години, ей тъй суверена му да знае ...Виждам че макар пообъркан се държиш нормално, затова - Бъди здрав

    Коментиран от #46

  • 36 На море

    11 7 Отговор

    До коментар #29 от "ИСТИНАТА":

    Точно така, ама много им беше еднаква съвеста като дружно се ометха от залата... май всичките им гласувания досега са еднакви по съвестта на един от дивана..

    Коментиран от #42

  • 37 На теб

    3 3 Отговор

    До коментар #33 от "а бе":

    за истина ли ти плащат? Дори и опорки не може като хората да направите, но затова пък да надраскаш глупости върху глупави опорки сте царе! А като тръгнете и "сериозно" да обяснявате и вече избивате рибата с клоунада! 😃

    Коментиран от #41

  • 38 666

    10 9 Отговор
    Основната цел на партията на Сатаниста е да унищожи партиите. Те не искат правителство и демокрация. Искат да наложат президентска диктатура по примера на преврата от 1934г.Подобен преврат се извършва в Гърция от "черните полковници" 70 те години.
  • 39 LOSHIA

    5 3 Отговор

    До коментар #27 от "българка":

    А не чувстваш ли,че по съдържание и амбиции,защитавайки изгубена кауза, си вече в кошчето на историята??!!??
  • 40 ИСТИНАТА

    9 11 Отговор

    До коментар #16 от "Оракула":

    Вярно е за субсидиите, но в референдума Слави искаше да се намалят, нали?
    Но тогава ляво десните креатури на БКП в НС
    не го одобриха, нали?

    Коментиран от #95

  • 41 тепад

    1 4 Отговор

    До коментар #37 от "На теб":

    венн заге дир дасс бин их нихт ин булгариен мусс ду мир глаубен. ниимад залт мир
  • 42 ИСТИНАТА

    8 10 Отговор

    До коментар #36 от "На море":

    Да!
    Еднаква е!
    И моята съвест е като тяхната!
    А ляво-десните креатури на БКП в НС са без съвест!
    "Обещай им и ги излъжи"/Мая Манолова/

    Коментиран от #97

  • 43 Дддддд

    6 3 Отговор
    Много се надцениха
  • 44 Аз Негодника

    6 12 Отговор
    НАЙ ЕЛЕМЕНТАРНАТА ЛОГИКА.ЗА ДЕЙСТВИЯТА НА ИТН. Е ЩЕ КРАДЕМ И НИЕ.НО ПОНЕ ОТГОВОРНОСТА ЩЕ СИ Е НАША...А НЕ ДРУГ ДА КРАДЕ...А НИЕ ДА ГО ОТНЕСЕМЕ...РАЗБИРА СЕ ЧЕ И ОТ ДБ...БСП...ИБНИ...ЕДИНСТВЕНОТО КОЕТО ГИ ИНТЕРЕСУВА Е ВЛАСТА И ПОРЦИТЕ...ИДЕОЛОГИЯТА В ПОЛИТИКАТА ОТДАВНА УМРЯ....ИМА САМО МАТЕРИАЛИЗЪМ...КОЛОКОТО ПО КОРУПИРАНЕ Е ЕДИН ПОЛИТИК.ТОЛКОВНА ПОВЕЧЕ СЕ ИЗДИГА...ЗА 35Г ПРЕХОД НИЕ ГЛЕДАМЕ САМО КРАЖБИ...И ЛЪЖИ...

    Коментиран от #50

  • 45 LOSHIA

    10 8 Отговор
    ДАЙНОВ, ТИ СИ ЧЕРВЕНО-СИНЯ КРЕАТУРА И ЗАМИНАВАШ ТАМ КЪДЕТО ТИ Е МЯСТОТО....В КЛОАКАТА НА ИСТОРИЯТА.........ТИ ОБУЧАВАШ НОВОТО ПОКОЛЕНИЕ И ОЩЕ НЕ СИ РАЗБРАЛ ПРОСТИ РАЗБИРАЕМИ НЕЩА! ЗАЩО???????????????? ....ЗАЩОТО ТАКА ТИ ИЗНАСЯ!!!!!!!!
  • 46 LOSHIA

    6 4 Отговор

    До коментар #35 от "С топки":

    От такива трудно развиващи се като тебе!!!!!

    Коментиран от #52

  • 47 Виталия

    2 7 Отговор
    Правилно, не ни трябва френска мажоритарна система. Узбекистанската е вариантът за Ново Демократично начало на България! Няма да ви разказвам за нея, защото в нета има достатъчно информация
  • 48 LOSHIA

    6 3 Отговор

    До коментар #14 от "аха":

    а къде е морала в твоето невежество и глупост????
  • 49 Измамили ги

    4 4 Отговор

    До коментар #34 от "ИСТИНАТА":

    един вид казваш!?Не знаели с кого се захващат простите германци казваш!Хайде бе!Тези приказки и за "Лека нощ деца"вече не вървят!

    Коментиран от #54

  • 50 Негодник си

    10 1 Отговор

    До коментар #44 от "Аз Негодника":

    Ако ИТН крадат, ще ги изметем!
    Няма да ги чакаме 10 години да си пълнят спалните с пачки,
    като лъжливия и крадлив комунист Борисов!

    Коментиран от #55

  • 51 до слепците

    11 10 Отговор
    Чалгаря е скрита марионетка на ГЕРБ. Целта на партията ИМА ТАКЪВ ИДЬОТ е да пречи с всички сили да се създаде правителство без участието на ГЕРБ , така че ГЕРБ да се завърнат на бял кон на следващите избори

    Коментиран от #56, #93

  • 52 С топки

    7 3 Отговор

    До коментар #46 от "LOSHIA":

    А нещо по същество да измислиш?.. не виждам да съм адресирал пост до теб, само злобееш и крещиш навсякъде... съдейки по постовете ти едва ли имаш 18 годинки или едва си ги надхвърлил и береш ягоди редовно - типичен гласоподавател на Сектата... И пак - CapsLock прави чудеса да знаеш - Бъди здрав :)

    Коментиран от #92

  • 53 78Лос

    10 8 Отговор
    Стига му давахте тая снимка на Трифонов, имам чувството, че е седнал на тоалетната чиния и напъва, напъва, но нищо не излиза... Разчарованието е огромно...Ще платят и те, защото на следващите избори ще паднат под 65 депутати, ще платим и ние-СУВЕРЕНА.

    Коментиран от #58

  • 54 Истината

    2 9 Отговор

    До коментар #49 от "Измамили ги":

    Смешен си!
    Не ЕНП се е захванала с тях!
    А ляво десните креатури на БКП са се захванали за ЕНП, нали?

    Коментиран от #57

  • 55 Буци

    7 3 Отговор

    До коментар #50 от "Негодник си":

    си е на ЕНП и ГЕРБ! БКП няма общо с фаш@гите от германските НПО-та! Не лъжете хората!
  • 56 Виталия

    7 3 Отговор

    До коментар #51 от "до слепците":

    ГЕРБ са бита карта от момента, в който Ердоган ги отсвири преди изборите 11.07.2021 нали клечаха там
  • 57 Кой продава

    8 3 Отговор

    До коментар #54 от "Истината":

    бонбонки "Детска радост" във форума се вижда с просто око!Вижда се как искате да се измъкнете и да прехвърляте всичко на БСП,обаче няма да стане!Апропо,я ми покажи един да не е с червен г.з от всичките дето са отворили уста за власт!И ти най-вероятно!

    Коментиран от #60

  • 58 ИСТИНАТА

    11 9 Отговор

    До коментар #53 от "78Лос":

    Ще ти се ИТН да паднат под 65, но надали!
    Фактите показват, че след всеки нов избор
    гласовете за ИТН се увеличават, а за ГЕРБ намалява, нали?
    Елементарната логика показва, че след още 2-3 избора,
    ГЕРБ ще е при НДСВ, нали?

    Коментиран от #59, #77

  • 59 Татко

    7 9 Отговор

    До коментар #58 от "ИСТИНАТА":

    ще ви купи колело,ама друг път!ИТН се изложиха зверски!

    Коментиран от #61, #63

  • 60 ИСТИНАТА

    6 7 Отговор

    До коментар #57 от "Кой продава":

    Да!
    Ляво десните креатури на БКП са с червен г.з!
    Но Слави е антикомунист!
    Млад ли си?
    Или вече си с Алцхаймер?

    Не помниш ли, че Слави пръв извика "ВиденОФФ"?
    Слави се е доказал, като антикомунист!
    И точно затова треска ги тресе ляво-десните креатури на БКП в НС, нали?

    Коментиран от #62, #80

  • 61 Интересно

    11 5 Отговор

    До коментар #59 от "Татко":

    как всички продажници и калинки, виждат "издънване", а всички хора с морал и принципи, виждат принципност! 😃

    Коментиран от #64

  • 62 Вместо да се

    7 6 Отговор

    До коментар #60 от "ИСТИНАТА":

    разправи с ГЕРБ и Гешев по закон,той тръгнал с Ристю , Корнелия и Хаджигенов да си го мери!Които не са му врагове!Но ИТН понеже са умни си създадоха такива,както за третите избори ,така и за следващия парламент!Честито!

    Коментиран от #65

  • 63 ИСТИНАТА

    9 8 Отговор

    До коментар #59 от "Татко":

    Ха ха ха...
    И с какво се изложиха ИТН?
    С това, че навряха в НС на кучето в г..а
    ляво десните креатури на БКП?

    Само гледай сеира при третия манда!
    Как ще се гърчат ляво десните креатури на БКП
    и дали ще посмеят да се размаскират и да гласуват заедно!

    Според тебе как ще постъпят, гърчейки се?
    Ако е второто, бъди сигурен, че народът ще ги изхвърля през прозорците на НС!
    Което трябваше да направи още през 1989г., нали?

    Коментиран от #79

  • 64 Хората

    9 3 Отговор

    До коментар #61 от "Интересно":

    100 пъти ти написаха ,че на интересен можеш да се правиш като имаш 121 депутата ,колко пъти трябва да ви се пише!?!Морала присъства имплицитно в закона!Анадън му!

    Коментиран от #67, #73

  • 65 ИСТИНАТА

    5 7 Отговор

    До коментар #62 от "Вместо да се":

    Няма как да се разправиш с Гешев или с който и каквото и да е,
    ако първо не се разправиш с ляво десните креатури на БКП в Парламента!
    България е Парламентарна република, нали?
    И всичко започва и зависи от НС, нали?

    Коментиран от #66, #68

  • 66 Ами

    4 4 Отговор

    До коментар #65 от "ИСТИНАТА":

    нали това ти пиша!Като сте толкова ербап изберете си 121 депутата и започвайте! Ако хората ви повярват ще направите и ВНС и си правете каквото си знаете!

    Коментиран от #69

  • 67 Хаха хаха ха

    9 8 Отговор

    До коментар #64 от "Хората":

    Още ли не си проумял,
    че ИТН и без 121 депутата,
    разтуриха в НС кочината
    на ляво-десните креатури на БКП?

    Коментиран от #71

  • 68 С Гешев

    3 4 Отговор

    До коментар #65 от "ИСТИНАТА":

    можеш да се разправиш чрез ВСС с това НС в момента!

    Коментиран от #70

  • 69 ИСТИНАТА

    8 5 Отговор

    До коментар #66 от "Ами":

    И без 121 депутата започнаха да се гърчат в НС
    ляво десните креатури на БКП, нали?
  • 70 ИСТИНАТА

    9 3 Отговор

    До коментар #68 от "С Гешев":

    Можеш, ама не можеш!
    Преди да коментираш,
    виж как се комплектова съставът на ВСС!

    Коментиран от #72

  • 71 Ахааа

    8 7 Отговор

    До коментар #67 от "Хаха хаха ха":

    искаш за кажеш ,че сте такива големи умове,че Ристю и Мая сте ги натикали където им е мястото ,а сте оставили ГЕРБ и ДПС!Ако е това!Бравос!Ама не сте толкова умни,плитки сте!Ще ви видим на следващите избори!Жалко за хората които ви повярваха!

    Коментиран от #74

  • 72 Може

    3 3 Отговор

    До коментар #70 от "ИСТИНАТА":

    може, ама не ви стиска!!!
  • 73 Интересно

    2 3 Отговор

    До коментар #64 от "Хората":

    как 100 пъти ми написа, като съм го написал един път! И трябвали да ме интересува сульо и пульо, продал се за някоя жалка монета, каква глупост или жълтина, ще ми сервира? А да се застъпваш за морала, ценностите и принципността, не е да се правиш на интересен! Защо, не го разбираш, най вероятно, защото имаш липса на тези качества! А защо? Няма как да знам и грам не ме вълнува! Анадъмо?

    Коментиран от #75

  • 74 Ами

    5 10 Отговор

    До коментар #71 от "Ахааа":

    герб и дпс трябваше да са целта! Ама продажниците ристьо и мая, не чакат ред и се прередиха!
  • 75 Виталия

    8 3 Отговор

    До коментар #73 от "Интересно":

    България е пред Междусъюзническа война благодарение на 12-годишното управление на ГЕРБ и вожда им. Освен Западните балкански държави, Гърция, Румъния, успяха да настроят и Султанът Ердо да не се интересува да помага на Държавата.
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 78Лос

    5 1 Отговор

    До коментар #58 от "ИСТИНАТА":

    Нямам нищо против ГЕрб да имат 9-10 депутати. Ти защо мислиш, че съм за тяхното управление., напротив, доста загуби претърпях.
  • 78 Не поставяй

    4 4 Отговор

    До коментар #4 от "3.14К":

    Евгени Дайнов да проф. Ивайло Дичев! Ако познаваш изявите им, сам ще разбереш защо; ако не - препоръчвам ти да ги проследиш. Тази статия показва, че и у Дайнов могат да се намерят позитиви - но ако се повзрем по-внимателно в публикациите му, ще открием доста дефицити, някои от които са съотносими с изложените от него и касаещи безспорно ИТН.
  • 79 Пишеш глупости

    10 9 Отговор

    До коментар #63 от "ИСТИНАТА":

    по логиката на самите ИТН. Първо - никого "не са наврели...", а се самонавряха - ако каруцарщината ти прави впечатление за висока куртура, няма да се съгласиш . Но управлението на една държава е преди всичко ОТГОВОРНОСТ - за разлика от шоуто, съдето всичко може да мине по формулата "духовитост" - с цялата условност на тази характеристика. И второ - да обявиш всички за врагове само защото не изпълняват твоите "разпоредби" не е нито политично, нито политическо, а си е чиста проба ексхибиционизъм и комплексарщина в съчетание с наполеонов комплекс.

    Коментиран от #86

  • 80 Репликата на

    9 8 Отговор

    До коментар #60 от "ИСТИНАТА":

    Трифонов за Виденов беше не изява на политическа визия, а яхване на гребена на общественото настроение. Сега се опитва да прави същото. И ако тогава това беше безопасно / на тази страна тогава бяха силните на деня и вътрешни, и външни фактори!/, сега нещата да доста по-сложни - трябва да се вземе позиция, а външните фактори мълчат /те също чакат.../ - докато по отношение на вътрешните невземането на ярка и еднозначна позиция е най-удобната реализация за момента - и най-безопасната. Именно нова обяснява и нежеланието да се състави правителство, а не измислените и лансирани в последния момент причини. И понеже Сл.Трифонов е последователен единствено в прикриването си и съобразяването със ситуацията да степен на удобна безрисковост, и след третите избори нищо няма да се случи. Единственият позитив в цялата ситуация за България е качеството на служебвия кабинет , но той не е с хоризонтите на дългосрочна политика.
  • 81 ХАРИ

    5 10 Отговор
    ПОГЛЕДНЕТЕ ЗЛОТО ДЯВОЛСК ИЗРАЖЕНИЕ НА УЧИНДОЛЕЦА,ПОГЛЕДНЕТЕ И ИЗЛЪЧВАНЕТО НА ФУРАЖКАТА ЗЛОСТОРНИК И НЕХРАНИМАЙКО РУМЕН РАДЕВ-НАРОЧНО СЪЗДАВАТ ХАОС,ТАКА ИМ Е НАРЕДЕНО И ПЛАТЕНО,ДА КАТУРНАТ ДЪРЖАВАТА,ЗЛОСТНИ,ЗЛИ ХОРА,ПЛАТЕНИ И БЕЗОТГОВОРНИ.БОЙКО БОРИСОВ С НЕГОВАТА УСМИВКА И ВЕСЕЛ НРАВ И ТОЛЕРАНТНОСТ Е ИСТИНСКИ ДЕМОКРАТ,А УЧИНДОЛЕЦА И ЗЕЛЕНИЯ ЧОРАП=РАЗБОЙНИЦИ

    Коментиран от #82

  • 82 Виталия

    7 3 Отговор

    До коментар #81 от "ХАРИ":

    Демократ на който САЩ му се изсмяха на неграмотността в лицето продавайки му 08 самолетчета Ф16 на хартия! Демократ, който не направи нищо по кибератаката срещу НАП - данъкоплатец е и той обаче и прочее....
  • 83 разума

    4 4 Отговор
    ИТН трябваше да стане медиатор в политиката за постигане на основните цели на протеста и решаване на основните въпроси на обществото. Стана точно обратното борба за власт и занимание с проблемите на депотатите. На изборите ние пък ще се заемем със собствените си проблеми , а пък гласуването ще е ако остане време иначе следващия път
  • 84 111111

    7 1 Отговор
    А бе вие в ред ли сте?! За какви комунисти дърдорите? Да не сте в 90-те години на миналия век! Минаха 32 години, царят стана демократ и министър-председател, пожарникарят си смени цвета от комунист и шофьор - на диктатор, а вие все едно и също мелите до безкрай: " този комунист , дайте да го изядем"! Човеци търсете; патриоти търсете; хора, които работят за общото благо, против мафията и корупцията, защото България си отива... За нея не ви ли е жално, за всички нас, в общия кюп?
  • 85 Демокрад

    7 6 Отговор
    Абе откак видях интервюто на Пепи Барбадоса вече ми е пределно ясно що за партия са ИТН и за какво се борят! На бунището!
  • 86 Те сами

    1 2 Отговор

    До коментар #79 от "Пишеш глупости":

    се обявиха за врагове бре! Сами си извадиха мераците, задкулисията и подлостта! Нима някой насила ги накара да плащат на тролове, пропаганда по медии и т.н.?

    Коментиран от #90

  • 87 Принципи

    5 6 Отговор

    До коментар #6 от "Банкера Буров":

    Калоян е бил 2 метра, Слави също е два метра. Прочетох внимателно и мога да кажа, че почти нищо не е така. Дайнов и Дичев, трябва да знаят, че ако 30 г. правиш едно и също, визирам всички политически субекти и резултата не е добър, трябва да си идиот, ако продължаваш да го правиш. Днес Б-я, за пръв път има шанса, да види на политическата сцена нов играч, който е различен и най-важното принципен, оказа се че на това хората, от 30 г. статукво му казват бабаитлък, виждат агресия и недемократичност.
  • 88 User

    6 4 Отговор
    Има Такъв Компот превряха.
  • 89 Да бе!

    3 1 Отговор
    ОК, но без коментара за мажоритарните избори. Задължително трябва да се доказва морал и професионализъм преди изборите, както и крайна мандатност във всяка държавна власт!
  • 90 Кои са тези

    1 1 Отговор

    До коментар #86 от "Те сами":

    "те"? А духовитото "бре" те причислява към езика , за който споменах - естествено, нивото си е едно и също.

    Коментиран от #91

  • 91 Ами

    1 1 Отговор

    До коментар #90 от "Кои са тези":

    ако досега не си видял кои са и ся няма да видиш! А аз не съм учител!
  • 92 LOSHIA

    3 1 Отговор

    До коментар #52 от "С топки":

    По принцип с червено сини БКП креатури не контактувам,но бих искал дати кажа: Високия социален статус в днешните времена много често е обратно пропорционален на това което имаш в главата,и ти си неопровержимото доказателство за това.Въобразил си си,че си някой ,а в същност си НИКОЙ!!
  • 93 LOSHIA

    4 2 Отговор

    До коментар #51 от "до слепците":

    Когато едно голямо нищо коментира нещо,резултата отново е едно много голямо нищо
  • 94 ПАРЛАМЕНТ

    2 7 Отговор
    СЛАВЧО, БОКО, ДОГАН И ИЦКО СА Ч¥МАТА ЗА НАРОДА НИ.
  • 95 Оракула

    1 6 Отговор

    До коментар #40 от "ИСТИНАТА":

    Блаженни са вярващите!

    Да не би някой ,да му откаже,
    да ги прибере обратно в хазната?

    Да отиде и предаде всички милиони ,
    от субсидии за ,попълване на пенсиите,
    на пенсионерите, за тези
    които имат, най- ниски пенсий!?

    Какво ще кажеш , ще отиде ли
    Слави Трифонов в НАП,
    И ВЪРНЕ СУБСИДИЙТЕ ,от изборите?????

    Аз поне не вярвам ,това да стане!

    Всичко е пари и влияние,
    мъжката дума и чест,


    е отдавна в тоалетната!

    Коментиран от #96

  • 96 Какво

    3 2 Отговор

    До коментар #95 от "Оракула":

    не вярваш смешко, като е единственият, дето ги е върнал! Драскачи с дребни душици!

    Коментиран от #98

  • 97 Оракула

    2 2 Отговор

    До коментар #42 от "ИСТИНАТА":

    Къде тръгна ,да се извеняваш,
    с леви и десни, бе бачо?
    Аз цял живот , не съм видял,
    " социалист-комунист" от Парламента ,
    да живее по комунистически ,
    или така наречените "десни" в България ,
    да живеят ,
    от бизнес , без далавери?
  • 98 Случаен

    1 4 Отговор

    До коментар #96 от "Какво":

    Пазя се, от "не драскачите" с "широките души"
    и тесните гърди!

    Коментиран от #99

  • 99 Ами

    1 1 Отговор

    До коментар #98 от "Случаен":

    Пазиш се от истината, от морала, от достойнството! Че като ги видиш и много боли от гледната точка на евтин драскач на лъжи! 😃
  • 100 Гост

    4 5 Отговор
    ГЕРП може и да се завърне, а може и да не се завърне на бял кон, но ИТН никога няма да се завърне и на куца кобила.
  • 101 И още

    3 4 Отговор
    по-сериозен е дефицитът всякакви идеи. Оттук-оттам щипнато нещо и сглобено едно гневливо франкенщайнче. Дефицитът на диалогичност не е само спрямо потенциалните им партньори, а и спрямо обществото. Примерно, кандидат-министрите бяха пълна загадка за хората -някакъв продавач, адвокат, дявол знае какви там...Какво искаха да правят тези мераклии министри, не се разбра... Защо толкова ги тикаха от итн - също остана загадка.
  • 102 един от многото

    5 3 Отговор
    Всяка жаба да си знае гьола. Стойте си в чалга сектора , за друго НЕ ставате!
  • 103 ХАХАХА

    3 5 Отговор
    Дайнов, скучен си. Слави е еднодневка и много плитък, не го анализирай толкова дълбоко.
  • 104 Възмутен от Ива Митева

    3 3 Отговор
    Изглиежда свесна, но не разбирам ,защо му тръгна по гайдата та се излага така. Не ги ли прецени ,аз вече за нищо не стават. Само Софка може да го величае с кючеците. Тя го измъкна на изборите с циганските махали
  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.