Last news in Fakti

14 Август, 2021 10:00 5 191 49

Изборите предизвикват страх, преливащ в паника

  • избори-
  • парламентарни избори-
  • история-
  • комунизъм-
  • страх-
  • димитър атанасов-
  • свободна европа-
  • герб-
  • има такъв народ-
  • стефан стамболов-
  • история и цивилизация-
  • гласуване-
  • учебници-
  • паника

Историята е все така далечна, развързана от всичко актуално, изложението ѝ в читанката е все така безнадеждно остаряло

Изборите предизвикват страх, преливащ в паника - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Автор: Димитър Атанасов

Публикувано в "Свободна Европа"

В последните месеци парламентарните избори се превърнаха в универсално плашило. За мнозина водещи политици провеждането на най-демократичната процедура – вотът на суверена с цел излъчване на нов състав на върховния законодателен орган в държавата – се оказа особено рискована.

Доводите в тази насока до един са крайно нестабилни, но те успяват да развълнуват широки сегменти от гражданството. Една от причините за това е като цяло слабата политическа култура, която на свой ред се корени в обстоятелството, че политическият дебат у нас се оказва много по-често центриран около личности и техните качества, отколкото около правила, логики и механизми.

Обстоятелство, за което определена заслуга има и предметът „История и цивилизация“ в училище – едно от неговите същностни призвания е именно създаването на гражданска култура. Историята в училище не е разказ, заключен във вече отминалото. Или по-скоро не би следвало да бъде.

За първи път в учебника по история (издателство „Рива“) за избори се заговаря около началото на 1870-те години и във връзка с плановете за създаване на модерна българска държава. В т.нар. „Историческа лаборатория“ след урока за националната революция (запазвам речника на авторите) е поместена Програмата на Българския революционен централен комитет (БРЦК) от 1870 г., в която е намерила място и лексиката на гражданството – битката е насочена не срещу народностен или верски противник, тя има постигането на „избираемо правителство, което да изпълнява волята на самия народ“ (с. 146).

„Наредата“ на Левски (писана по всяка вероятност от Ангел Кънчев) също е на страниците на учебника: цел на Възраждането е смяната на „деспотско-тиранската система“ с „демократско управление“. Прочее, според концепцията на авторите времето преди Освобождението през 1878 г. представлява борба с „турците“, чието съдържание може изцяло да се обясни само с етнически антагонизъм. Проектите за държава с избираеми институции са напълно пренебрегнати.

Липсва паралел между България и Европа

Празно е мястото на сюжета за вековната борба за права на мнозинството срещу управляващото малцинство и за превръщането на поданика в гражданин. Френската революция и смяната на модела на обществото не са споменати дори бегло, макар да е ясно, че голяма част от идеите за обществено устройство на възрожденците почиват именно на френския политически опит от края на XVIII век, както и на интелектуалното наследство на европейските революции от 1830 и 1848 г.

Заслугата на Просвещението за разделянето на ролите на управляващия и суверена е поредната болезнена бездна, която читанката се оказва неспособна да запълни със смисъл.

Отсъстващата успоредица с Европа е, от една страна, плод на инерция – българската история по традиция се представя изолирано и единствено във формат „история на българската нация“. Гледан в друга дълбочина, този подход бетонира навичното националистическо клише, според което историята на българите е низ от уникални явления без паралели, а всеки опит за полагане на българското до небългарски пример разрушава тази магия.

Когато историята бъде редуцирана до революционното клише и национализма, когато всички други проекти за обществено развитие биват изтрити от канона, по който се разказва историята за училищна употреба, тогава нужда от задълбочено обяснение на смисъла на политическия избор няма. Изчезва и гражданският компонент от преподаването на миналото.

За избори става дума и в контекста на пренията за първата българска конституция (с. 166). Понятия като „двукамарен парламент“, както и терминологичният апарат относно цензовите ограничения, са сметнати за саморазбиращи се. Остава болезненият въпрос кой би трябвало вече да е научил учениците на това знание, за да бъде то въведено в читанката за 10-и клас като всеобщо познат информационен фон. Проява на безотговорност би било очакването тази работа да свършат медийните дискурси, но само тази възможност сякаш остава.

Технологията и смисълът от изборите не са изяснени

Авторите на учебника са се ограничили да подметнат, че изборите са част от политическия живот, и в темата за първите български правителства (с. 170). Не се знае кой избира, нито е ясно по какви правила, способи и законови регламенти. За разлика от целия реторически комплект, обвързан с революционното, политическият избор остава смислово ощетен, само подхвърлен, сякаш за да го има, но нищо повече. Не му е придаден никакъв знак.

Дори процедурата по избиране не е разкрита в техническите ѝ детайли. На следващите страници в урока, посветен на Търновската конституция, е сторен опит за разяснение на идеята за разделението на властите. За начина, по който се формират различните институции в системата на представителна демокрация, няма и дума. Единствената подробност относно избора на депутати е число: един избраник представлява 10 хил. граждани.

Разяснителен разказ за видовете избирателни системи с кратка историческа справка, илюстрирана от небългарски опит, няма. Базовата ориентация в силните страни и слабостите на различните механизми за излъчване на институционално представителство – мажоритарни, пропорционални, смесени – съвсем не е маловажна. Особено на фона на факта, че водещи политически субекти показват готовност да се допитват до гражданите по тази тема и да се снабдяват с репутационен дивидент от това.

Малкото споменавания на избори в учебника не дават отговор на най-първия въпрос: този за смисъла изобщо да избираме политическите си представители. На изборите се гледа като на даденост, която далеч не е консенсусно приета от политическия елит (с. 170). Победата на либералите на първите парламентарни избори в Княжество България не е повод за радост за монарха и за неговите близки от консервативните политически кръгове. Авторите на учебника не са сметнали за нужно да разяснят накратко изначалния конфликт между наследствените и изборните институции, припомняйки изучаваното предишната година относно опитите за отмяна на съсловните права в Европа.

Бегло са споменати изборите по време на Режима на пълномощията на княз Александър I (с. 170-171). Нищо повече от различните победители – консерваторите. Как малко по-рано избора печелят с доста голяма преднина либералите – обяснение отсъства. Няма нищичко относно ограниченията пред избирателните права, двустепенните избори, изобщо – нищо за постепенното разгръщане на идеологията за всеобщите граждански права и смисълът на еднаквата тежест на всички гласове.

Единствената ясно фиксирана функция на политическия изборен процес предлага урокът за Източна Румелия до Съединението (с. 173) – първият проведен вот, доказал категорично мнозинството на българския етнически елемент в областта. Извод, който отново служи не на обществото, а на националистическата интерпретация на историята, обсебена от определени политически субекти. Ненапразно на този аспект от политическия процес е отделено едно изречение, а на сюжета около тайните революционни комитети и военната защита на Съединението – повече от страница.

Стефан Стамболов „печели три поредни парламентарни избора“ (с. 176). Съждението присъства между разказите за преврата от 9 август 1886 г. и терора над опозицията. В съчетание с обстоятелството, че за изборния процес продължава да не е написан и ред в дълбочина, читателят остава с впечатлението, че законовото задължение за прибягване до гражданската воля за управленски мандат е формалност, случваща се между почти застъпващите се епизоди на атентати и фрапантно насилие с политически мотиви, които създават духа на времето.

Борбата за правата на жените отсъства

Модернизацията на социалното и трудовото законодателство в периода на първите четири десетилетия на ХХ век е сред темите, предназначени да предложат по-осъвременен поглед към миналото, различен от идеологизираните разкази на близкото минало. Специално маркирани са появата на нормиран работен ден, регламентите за използване на женски и детски труд, за празниците и почивките на работниците, извоюването на 8-часов работен ден.

Посланието, както в много други случаи, е смислово осакатено и сведено до няколко дати и числа, наподобяващи телефонен указател. Авторите не са сметнали за нужно да проектират тези социални постижения на фона на основния им мотор – движението за права на жените, в т.ч. и за пълноправен достъп до електоралните урни.

Екатерина Каравелова, съпруга на познатия от същия учебник Петко Каравелов като водач на либералната партия, многократен министър и депутат, четири пъти премиер, остава извън фокуса на повествованието. Липсва и основаният от нея Български женски съюз, около който се печата и един от първите женски вестници у нас. Дума няма и за дружеството „Добродетел“ и неговата основателка Димитрана Иванова – швейцарска възпитаничка, една от първите дами, настояващи за изравняване на достъпа до просвета на половете.

През 1937 г. по времето на втория кабинет на Георги Кьосеиванов право да гласуват получават жените над 21 години, които са омъжени, разведени или вдовици, без да са в състояние сами да се кандидатират или да бъдат издигани за публични постове. Макар и наполовина реализиран, пробивът в мъжкия свят на политиката е факт, а значим дял от импулсите за него произвежда Българският женски съюз, чийто председател по това време е споменатата Димитрина Иванова.

Разказът за политическия процес и изборите през междувоенния период включва годините 1919-а, 1920-а, 1926-а и 1931-а. Изложението е телеграфно кратко, а основният акцент са превратите, атентатите, „белият терор“, вдигнатите въстания и акциите, свързани с насилие и кръвопролитие. Изборите отново са представени като формалност, сместена между изстрелите, но без потенциал да облагороди и умири политическите страсти.

След преврата на 9 септември 1944 г. за избори се говори още по-малко и по-повърхностно. След референдума за смяна на държавното управление с републиканско и изборите за Велико народно събрание през есента на 1946-а процедурата по обновяване на институционалното представителство след волеизявление на всички граждани, имащи право на глас, сякаш е забравена.

Същата картина възпроизвежда и учебника на издателство "Просвета", а разликата е само една: кратък текст е посветен и на парламентарните избори от 18 ноември 1945 г. (с. 305-306), но без обяснение на важността на демократичния процес в дълбочина. Няма и дума за обстоятелството, че тъкмо през 1945-а за първи път пълни избирателни права получават и жените без оглед на социалния си статус.

Нов предмет и стар проблем

През учебната 2020-2021 г. Министерството на образованието въведе нов предмет с наименование „Гражданско образование“, предназначен за изучаване в 11-и и 12-и клас. Програмната му заявка е сведена до три ключови формули за всяка година обучение. За 11-и клас това са „гражданите, политиката и демокрацията“, „гражданите, правата и отговорностите“ и „идентичностите и различията в обществото“. През последната година от школския обучителен курс съдържателната рамка включва „гражданите, властта, държавата“, „гражданите и икономиката“ и „България, света и глобалните проблеми“.

Ако погледнем тематичното разпределение по предмета, едно веднага се набива на очи – липсва съдържателно взаимодействие с изучаваното по „История и цивилизация“. Така, както разказването на миналото се оказа дистанцирано от гражданското образование.

Историята е все така далечна, развързана от всичко актуално, изложението ѝ в читанката е все така безнадеждно остаряло. Разказът за миналото продължава да възпроизвежда основа, от която възможните връзки с настоящето са преднамерено изкоренени. На мястото на избора се настани пълният произвол: на мненията, интерпретациите, даже на методите за налагане на своята правда. Факт, който все повече води до неспособност на обществото да различава политически валидните избори от онези, които руинират демокрацията.

Изоставена от историците, политическата грамотност и ориентацията в съдържанието на основните понятия, формиращи задължителния набор на гражданската култура, остават обект на стихийния медиен самотек.

Ето защо изборите предизвикват страх, преливащ в паника – историята не желае да ги разкрие като съществен елемент от политическия живот, а настоящето и личните памети свидетелстват за множество електорални практики, белязани от тежки съмнения в законността и почтеността им.

Димитър Атанасов е завършил история в Софийския университет, специализирал е в Сърбия, Гърция, Албания, Косово и Русия. Изнасял е лекции в СУ, ЮЗУ и НБУ. Автор на изследвания в областта на балканската история и на употребите и злоупотребите с разказите за миналото. Понастоящем работи в Института за етнология и фолклористика с етнографски музей - БАН.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    33 5 Отговор
    Изборите струват много пари на олигарсите и партиите и затова изпадат в паника.Три пъти избори и тройно плащане.Олигарсите не са сигурни че ще си върнат вложенията.

    Коментиран от #3, #10

  • 2 Тези доказаха, че са несъстоятелни !...

    32 10 Отговор
    Затова НОВИ избори , докато не изберем
    ПОДХОДЯЩ парламент ! Долу ГЕРБ !

    Коментиран от #16, #41

  • 3 Боко на Бял Кон

    7 30 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Спокойно, спасителя се завръща.

    Коментиран от #36

  • 4 Херо

    20 5 Отговор
    Итнайците тласкат държавата към хаос.
  • 5 БОЙКО Е НАИСТИНА ВЕЛИК

    8 39 Отговор
    НАЙ-УСПЕШНИЯТ ПРЕМИЕР В ИСТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ!
    ФАКТ!
    КОГАТО ДЕБИ'ЛНИ ФАТМАЦИ, ЧАЛ'ГАРИ, КЮЧЕКЧИИ, СОР'ОСП'ИИ И ПЕ'ДЕ'РАСТИ ,..УПРАВЛЯВАТ ПОНЕ 3 МАНДАТА,ЕДВА ТОГАВА БИХА ИМАЛИ ОСНОВАНИЕ ЗА ПРЕТЕНЦИИ!
    ДО ТОГАВА...НА КОЛЕНЕ ПРЕД ...ЛЮБИМЕЦЪТ И ДЪРЖАВНИКЪТ...СВЕТИ БОЙКО ПОБЕДОНОСЕЦ!

    Коментиран от #17

  • 6 плюс минус

    30 6 Отговор
    Спазваше ли Конституцията ББ,
    според която НС е висшият държавен орган,
    но ТОЙ не стъпи ТАМ повече от година
    и НС не можеше да го изслуша и да проведе конституционен контрол над МС?
    Къде беше Демокрацията, къде беше Конституционният съд и всички други държавни органи?
    За десетина години ББ насади по всички етажи на властта свои калинки, които сега залагат "мини" тук и там.?
  • 7 Дами и господа другари и другарки и вие

    21 4 Отговор
    От третия пол ! За всичко е виновно лицето Бойко Методиев Борисов! Затова спасението е
    Той да отиде при бай Ставри! Това е! Друго нема!
  • 8 Анализ

    19 3 Отговор
    Слави искаше да купи таблет на всички роми, за да го гледат по фейсбуку.
  • 9 Залагам за БОЖКОВ 💀 !

    15 9 Отговор
    Той е ! Неговото име е... Васил !
    Той ще се справи с гербавия бацил !
    Клин клин избива !....

    Коментиран от #37

  • 10 !!!?

    5 9 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Нали и ти си от тази 1/3 която помага на олигарсите да си върнат вложенията. Обикаляш непрекъснато около Примиер, Президент и Парламент кото куче край касапница !!!?
  • 11 1-ви от Софето

    11 2 Отговор
    Октомври кой със сопа кой с тояга на Дондуков.
  • 12 Долу ГЕРБ! Долу и ИТН!

    15 8 Отговор
    Токсични отвсякъде! Простовати примати!
    Селяци и ахмаци!

    Коментиран от #29

  • 13 Ако нашите

    13 3 Отговор
    Предшественици знаех а до какво ще доведе демокрацията сигурно щяха да си посипят главите с пепел. Неслучайно първото народно събрание в Търново е било свикано с представители на така наречените нотабили.
    И сега трябва да се въведе такова управление като съвременните нотабили трябва да са хора доказали своите възможности и да работят БЕЗПЛАТНО В ПОЛЗА НА СВОЯ НАРОД

    Коментиран от #22

  • 14 Забравихте ли ,кой ни доведе до това

    14 4 Отговор
    Дередже?! Гроб и Бойко Разбойко !
  • 15 Димитър Атанасов?? За какво ни

    9 4 Отговор
    Преразказва учебници по История!! Разбрахме, чее учил История и в Кое Издателство какво пише!! Днешната История!! Да Бъдан Заменени, Сменени ГЛ Пракурор, ВСС, и Герберски те Кадри на Възлови позиции, за да се, спре да се Краде и да получат Наказание, тези Които са Крали!! Това е на Дневен Ред, за да тръгне Държава на към Европа!! А твоите разкази по История, много хора са запознати с тях от Обща култура!!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 LOSHIA

    17 4 Отговор

    До коментар #5 от "БОЙКО Е НАИСТИНА ВЕЛИК":

    ВСИЧКИ ВИДЯХА КОЛКО Е ВЕЛИК,НО Е ПРИКЛЮЧЕН!!!!
  • 18 Аман от Гологлави! БИБИТКО и СЛАВИ!

    11 4 Отговор
    Кой от тях ще ни ИЗБАВИ ?!

    Коментиран от #27

  • 19 LOSHIA

    11 2 Отговор

    До коментар #16 от "Лекарството":

    ПРИ ЗАДКУЛИСНАТА НОМЕНКЛАТУРА НЯМА ЛЯВО ,НЯМА ДЯСНО!!ВСИЧКИ СА ЕДНИ И СЪЩИ!!!!!!
  • 20 Спасов

    2 4 Отговор
    Абсолютни глупости си написал, драги!

    Коментиран от #30

  • 21 Анжектоплякторчо

    12 4 Отговор
    Има Такъв Народ да се заеме с Бибитко и Гешефт и тогава ще ПОВЯРВАМЕ!!!

    Коментиран от #28

  • 22 LOSHIA

    3 6 Отговор

    До коментар #13 от "Ако нашите":

    От 1945г. до наши дни ДЕМОКРАЦИЯ НЕ Е ИМАЛО!!!!!! ти да не си от трудно развиващите се?
  • 23 Чагъртането спря....

    5 1 Отговор
    .... Удариха на....камик...
  • 24 Възмездието тлее....

    8 2 Отговор
    Кога ли ще се разгори ?!....
  • 25 Няма да спра да повтарям !

    14 2 Отговор
    АРЕСТ! СЪД! ЗАТВОР! За гербавите!
    Докараха ни до скодоумие! Гадове !
  • 26 LOSHIA

    6 2 Отговор
    А защо тези пари да не се откраднат,а да се дават за избори?
  • 27 изрод от ГЕРБ

    1 10 Отговор

    До коментар #18 от "Аман от Гологлави! БИБИТКО и СЛАВИ!":

    Първо се освободи от това което имаш в главата си, а за другото не мисли.
  • 28 изрод от ГЕРБ

    3 5 Отговор

    До коментар #21 от "Анжектоплякторчо":

    Ти от коя планета изпадна??
  • 29 LOSHIA

    6 6 Отговор

    До коментар #12 от "Долу ГЕРБ! Долу и ИТН!":

    За да сравняваш ИТН с ГЕРБ, трябва да си муха без глава! а да проповядваш че пребоядисаната номенклатура на ДБ начело с Червен Ицко ще разгради системата ,трябва да си СУПЕР ТОКСИЧЕН

    Коментиран от #44

  • 30 LOSHIA

    3 1 Отговор

    До коментар #20 от "Спасов":

    За тебе са глупости,защото по далеч от носа си не виждаш,или така ти изнася!!!!!!!!
  • 31 Съд за гербавите лъжци и крадци !

    5 1 Отговор
    Веднага ! Мракобесници ! В затвора !
  • 32 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 1 Отговор
    олигарси капиталисти погребват БЪЛГАРИЯ
  • 33 До народняците !

    5 1 Отговор
    Ще чагъртате ли ?! Или ще ОВЪРТАТЕ ?!
    Чакаме !!!
  • 34 Непримирими

    5 1 Отговор
    Докато не гризнат дръвцето ГЕРБАВИТЕ !!!
  • 35 ПРОТЕСТА продължава...с нова сила !

    6 1 Отговор
    На 1- ви септември пред Народното събрание !
  • 36 Такива

    2 3 Отговор

    До коментар #3 от "Боко на Бял Кон":

    като тебе ще го върнат на бял кон за да доразсипе България.
  • 37 Бавно напред

    3 4 Отговор

    До коментар #9 от "Залагам за БОЖКОВ 💀 !":

    Мога да заложа на Васил Божков ,

    само ако се обединят ,

    ВСИЧКИ ОТ протестиращите !

    Или всички протестиращи ,

    да се обединят в една голяма коалиция?

    Тогава има и възможност ,

    за коалиция с БСП?

    Слави, и ИТН
    ,
    се подържат телевиизята им,

    Партия 7/8 , не може да бъде , "траен проект"!

    "Спас Русев", разбирай Делян Пеевски ,купи Булсатком ,

    в отчаян опит, да "затъмнят" свободните телевизий?

    Това също е начин , да намалят,
    и " АУДИТОРИЯТА " на Слави и сбирщината му?

    Бъдете осведомени , кой , как, ви бъзика ?

    Коментиран от #38

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Минчев

    4 4 Отговор
    Слави предлага експертен, а не политически кабинет. Вижда се, че ще има предсрочни избори. С ГЕРБ никоя партия не иска коалиция.На изборите от 11-ти юли се видя, че народът категорично изхвърли "патриотите" и ГЕРБ от властта.Не искат повече престъпниците от ГЕРБ, Борисов и мафията да управляват държавата.Поздравления за всички българи у нас и в чужбина, които въпреки пандемия, лъжи и отчайващи политици, отидоха и гласуваха.Само 56 машини от над 13000 имаха проблеми. Това е по-малко от половин процент.Машините спечелиха изборите, а не ИТН. Значително намаляха купените гласове. С машините не може да се променя вота на изборите.Това вбеси Борисов, че повече не може с фалшифициране на вота да печели.Беше скучна кампания на ГЕРБ.Отказ да се отговори на основния въпрос.Какво се случи с 12 години от живота ни.Защо държавата е най-корумпираната, бедна и с най-висока смъртност в ЕС.Новите управляващите трябва да оценят доверието на избирателите и да са готови да бъдат свалени, ако го предадат.

    Коментиран от #43

  • 40 Матей

    1 1 Отговор
    Кой го е шубе от чести избори,не е ли грабителската олигархия,че може да и се разсъхне работата и да стане като в Русия.От чести избори има полза народа,може да се поправи за 3 месеца,вместо да чака цели 4 години,има голяма разлика,нали.Пък и натрупва печален опит,взе да се отраква,да се оперва и да си иска правото и да навакса пропуснатото,връщане на отнетото.А то е много,невероятно много и ако се случи в ускорен порядък,след една победоносна война за Русия,тук ще има фан-то-фан,дреб ще хвърчи.

    Коментиран от #42

  • 41 А кой си ти

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "Тези доказаха, че са несъстоятелни !...":

    че да определяш кой е горе и кой - долу? Познаваме социални системи, а и исторически ситуации, в които една личност определя това - и какво се е случило? Впрочем в момента в България е същото - една личност - въпреки че точно тя беше заявила, че "нашите депутати ще гласуват по съвест, а не каквото им наредят от ГОРЕ"/!/ - задоволява честолюбието си с провеждането на поредните ТРЕТИ безсмислени избори. Така правеше и Вождът на партията, която пращаш "долу". Така че освен "Долу ГЕРБ" май трябва да напишеш и "долу самовлюбените посредственици" - а те са във всяка партия...
  • 42 И КАКВА Е

    1 1 Отговор

    До коментар #40 от "Матей":

    ПОЛЗАТА ОТ "ЧЕСТИ ИЗБОРИ"? Краткото време няма да промени нищо по същество - ще има дребни размествания в процентите, но ГЕРБ пак ще са първи или втори , пак ще бъдат сами срещу всички останали, самовлюбеният нарцисизъм на следващите първи или втори пак ще обявят всички за предатели и некадърници, останалите по реда надолу ще се опитват да заемат някаква позиция, в повечето случаи алогична /от типа "Аз няма да подкрепя тези, но те трябва да ме подкрепят"/... Логично ли е при над 50% /!/ одобрение да се хвърля кал по тези, които са го извоювали с уменията , качествата и работата си? - за да бъде задоволеня една идиосинкразия на вманиачена в собственото си его личност и един наполеонов комплекс? На така ще бъде, докато не престанем да гледаме едноцветно и първосигнално на всички политически формирования...
  • 43 И кои БЯХА

    1 1 Отговор

    До коментар #39 от "Минчев":

    експертите в два пъти предложените "експертни" кабинети? Един достатъмно компрометиран участник в няколко кабинета - или човек, взет буквално от улицата, за министър-председател/и/? Или момиченце с все още пресни спомени от училище и със съвсем различна специалност - за образованието? Или плагиатствал някой си, определен за "дялан камък"? Комай с изключение на Ради Найденов, всичко останало си беше изборът на шоумен виолист в сфера, за която явно няма никаква, ама никаква представа...
  • 44 Докога с тези

    4 1 Отговор

    До коментар #29 от "LOSHIA":

    "цветни" доводи? Една от основните причини Китай да е толкова напред във всичко е философията "Не е важно дали котката е черна или бяла, важното е да лови мишки?. Само че днес в България мишките май сме всички ние...
  • 45 ТОВА Е

    3 1 Отговор
    избори докато БОЙКО УМРЕ ОТ ГЛАД ! ДО ДУПКА !
  • 46 ЗАТВОР БОКОВ

    3 1 Отговор
    ЖИПКО БИБИТКОВ В ЗАНДАНАААААА !
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 аз съм Веска

    0 1 Отговор
    ПАНИЧЕСКИ ДА СЕ СТРАХУВАТ ПАРАЗИТИТЕ . ТЕЗИ , КОИТО ОГРАБВАТ ДЪРЖАВАТА , И ЛЕЖАТ НА НАРОДЕН ГРЪБ .
    РАБОТЕЩИТЕ НЯМА ОТ КАКВО ДА СЕ ПРИТЕСНЯВАТ .
    РАЗЧИТАЩИТЕ НА ПАРТИЙНИ ПАРИ , И ПАРИ ОТ ГЕШЕФТИ С ДЪРЖАВАТА - ЙОК .
  • 49 Димитър Атанасов???? Скрита Агитация

    0 0 Отговор
    Правиш, днес е ден за размисъл!! Като е побликувано в "Свободна Европа" Какво??? Голяма работа??