Last news in Fakti

3 Октомври, 2021 17:00 3 060 21

31 години след Обединението: единна ли е Германия?

  • германия-
  • обединение-
  • разделение-
  • единство-
  • берлинска стена-
  • студената война-
  • берлин

Защо между източните и западните провинции все още има разлики?

31 години след Обединението: единна ли е Германия? - 1
Снимка: Shutterstock

Ако човек се вгледа внимателно в резултатите от парламентарните избори, които се проведоха миналата неделя, няма как да не забележи следното: че източните и западните провинции на Германия са гласували доста различно. В югоизточната част на страната крайнодясната "Алтернатива за Германия" отчете на места по-високи резултати, отколкото на предишните избори. Същевременно утвърдените партии като ГСДП и ХДС/ХСС там отчетоха загуби.

Обединение за едни, разделение за други

Тези резултати изобщо не ме изненадват. Преди изборите посетих градове и села както в източните, така и в западните германски провинции. Порази ме силното присъствие на плакати на "Алтернатива за Германия" (АзГ) на изток - например в градове като Хале, където имах възможност да разговарям с местни избиратели и политици. Много исках да разбера защо избирателите там все още изпитват противоречиви чувства към утвърдените партии. Мнозина се чувстват изоставени от тях. И вотът за АзГ е начин да изразят недоволството си. Когато има взаимно усещане за неравенство между двете обединени части, не можем да очакваме усещането за единство да е по-силно.

Студената война раздели Германия на две. В същото време това разделение създаде ново усещане за единство между други страни с близка участ в тъй наречения социалистически лагер. В Африка, например, сред страни, тръгнали по социалистическия път на развитие, възникна такова усещане за единство и солидарност помежду им. Въз основа на социалистическата идея за нуждата от взаимна подкрепа хиляди млади африканци пристигаха в Източна Германия, за да работят и запълват нуждите в ключови промишлени сектори. Освен това млади хора получаваха стипендии, за да следват в университетите на ГДР. Това чувство за единство между социалистическите страни се изпари заедно с падането на Берлинската стена през 1989 година. Някои чуждестранни работници останаха в Германия и след нейното Обединение през 1990 година, но хиляди други трябваше да я напуснат.

Единството е нещо повече

Такива исторически събития ни показват следното: единството има много лица, а съединението се случва на много различни нива и е един непрестанен процес. Струва ми се, че днес мнозина жадуват за постигането на единство между хората, регионите и отделните страни. 31 години след Обединението на Германия си заслужава да продължим да преследваме идеала за единството като естествено и непрекъснато усилие.

Автор: Харисон Мвилима


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 факт

    20 5 Отговор
    Германия си отива набра инерция след обединението с чужди работници от Изтока ама вече са жив зян в нищо не са конкурентни.
  • 2 Раданч Татлъту

    21 3 Отговор
    Германия е единна,гарантирано от Хасан от Судан и Барак от Ирак!👳‍♂️👳‍♂️👳‍♂️👍
  • 3 Преди ги делеше Берлинската стена

    19 4 Отговор
    а сега Африкано-мюсюлманската.Онази падна,с любезното съдействие на Горби,ама тая ще е Вечна..
  • 4 Майна

    32 5 Отговор
    В Източна Германия съм ..и тук в селата празни къщи ,и блокчета, затворени и разпродадени заводи , и тук на германците не им е лесно и СЪЖАЛЯВАТ ЗА СОЦИАЛИЗМА

    Коментиран от #5, #6

  • 5 ТаУмВзе

    8 1 Отговор

    До коментар #4 от "Майна":

    Теглиха ли ти лекцията за Врил от Аненербе? Бях им на сбирка на тия палавници в Бавария. Яко издухали са.

    Коментиран от #7, #8

  • 6 Раданч Татлъту

    26 2 Отговор

    До коментар #4 от "Майна":

    Ми аз съм в западната част.....,тука вече пък е заприличало на Зоологическа градина от толерастия и мулти-култи.🐵🐪🐂🐪🐵

    Коментиран от #20

  • 7 Майна

    22 6 Отговор

    До коментар #5 от "ТаУмВзе":

    Там където е минал социализмът хората са по-социални и по-оправни..,дори и германците, много неща си правят сами, помагат си ,Абе събират се в гаражите на бира ,кюфтета.., градът си стаи , изобщо няма голяма разлика,особено по селата...БАВАРЦИТЕ СА ДРУГА ,,СТОКА,, , тях в Германия много не ги обичат, бил съм и в ДРУГАТА ГЕРМАНИЯ, но в бившата ОЗТОЧНА макар и по-бедна ,по са хора..
  • 8 Майна

    15 2 Отговор

    До коментар #5 от "ТаУмВзе":

    Сетих се ,че като пристигнах за първи път тук на работа ,в Хановер ,комшията един достолепен възрастен германец идва да ме проучи откъде съм, те са много любопитни и аз му казвам , от бивша социалистическа държава ,като вас ..., Че той направо подскочи на метър и така яростно ми заяви, че тук НИКОГА не е имало социализъм и тук е ЗАПАДНА ГЕРМАНИЯ , че аз си глътнах дъвката..., откъде да знам ,че съм профан..ТА ТАКОВА Е В ГЕРМАНИЯ

    Коментиран от #10, #11

  • 9 Сатана

    14 5 Отговор
    Какво обединение бе? Класическа форма на анексиране на ГДР след като Горбачов предаде своите съюзници от Източния блок.Източногеманците бяха жестоко измамени от Ферегейците,които придобиха всички материални блага заедно с 10 милионното население и армията от квалифицирани работници.Те тогава дръпнаха Германците иначе бяха средна ръка държава далеч назад зад Швеция,Италия,Франция
  • 10 Авторът на статията

    9 3 Отговор

    До коментар #8 от "Майна":

    е някой си Харисон Мвилима,много германски ми звучи.Чудя се дали твоят достолепен западно-германец подскача при среща с новите си "сънародници"..
  • 11 ТаУмВзе

    11 0 Отговор

    До коментар #8 от "Майна":

    Точно в Хановер, изкарах много добре. С хора от цял свят. Наистина има 2 германии. И джиткаме насам натам, и като разберат, че не сме германци се държат нормално. Не като в баваристан. За мен Прага ми е най на сърце. Малко страна от темата де.

    Коментиран от #12

  • 12 Майна

    11 1 Отговор

    До коментар #11 от "ТаУмВзе":

    Чакам деня ,в който ще мога да се завърна в България, искам децата ми да живеят там.Тук съм добре, но сърцето ми ,роднините ми са в РОДИНАТА ...

    Коментиран от #13

  • 13 ТаУмВзе

    10 4 Отговор

    До коментар #12 от "Майна":

    Знам, че си знаеш. Не се връщай Никога! Територията, вече приключи. Яко зле е, но е факт. Щом дечица имаш, Недей! Да сте живи и здрави. Пиша ти Истина, която е мега зле, Но...

    Коментиран от #15

  • 14 TURKIYE 🇹🇷

    2 16 Отговор
    Германистан Алманистан Путя Мутя Дементния и ухиления като попикан некролог бай дрън евродупетата и дори ганя роболепний в нагъзена поза тип мисионерска и епилирана Султана Ердоган всички ги клати като булки цял свят велик президент Ердоган и Султан на Турция 🇹🇷 да живее великия червен турски ислямски радикален шериат и вечната държава ТУРЦИЯ 🇹🇷🇹🇷💯🚩 ❤️❤️
  • 15 Майна

    13 1 Отговор

    До коментар #13 от "ТаУмВзе":

    Знам, че БЪЛГАРИЯ ЩЕ Я ИМА , интуиция го наречи, незнам как ще стане, но знам...Светът е във война, дори мнозина да не го разбират ...Докато тази много малка и много болна кабала води пътя, тяхната армия пешеходци се тълпят отзад, взирайки се в мобилните си телефони и телевизорите с широк екран, очаквайки следващите инструкции. Техният дизайнер-робски ум вече се е предал на бавния поход в духовна забрава. Телата им се огънаха от отричане. Жизнените предавания на душите им се задушават под тежкото одеяло на неконтролирано и отровено мислене, чиято основна съставка е - страхът. ЗНАМ ,ЧЕ ЧОВЕЦИТЕ ЩЕ СЕ СЪБУДЯТ И БЪЛГАРИТЕ ЩЕ НИ ИМА..БЛАГОДАРЯ ТИ!

    Коментиран от #16, #21

  • 16 ТаУмВзе

    6 2 Отговор

    До коментар #15 от "Майна":

    Дано си прав, а аз Грешният! Желая ви Светлина.
  • 17 Анонимен

    9 3 Отговор
    Разликата между двете Германии е че източната е била с 45 години по-малко подложена на либерална пропаганда . От там и това че още има шанс за тях . По добре да се разделят пак - на изток истинските германци а на запад мулти-култи бъркоч.
  • 18 az #Контрапропаганда

    5 3 Отговор
    По същество нямаше никакво обединение. ФРГ окупира ГДР. Но всички признаци сочат, че съвсем скоро Германия няма да остане в днешните си граници.
  • 19 venera

    0 0 Отговор
    Интересно.
  • 20 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Раданч Татлъту":

    Ако не искаш да ги гледаш стой си бг то и не си завирай задните части при германците, и местова нямат добро мнение за българите.
  • 21 Хкк

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Майна":

    Българите ще ви има но малко по черни , ха ха
Новини по държави: