Last news in Fakti

19 Октомври, 2021 15:31 1 808 28

Преди 80 години започва депортацията на евреите от Берлин

  • евреи-
  • германия-
  • война-
  • берлин-
  • депортиране-
  • франк-валтер щайнмайер-
  • холокост

“Всяка година идваме тук, за да си спомним за тихите герои”, разказват оцелели от Холокоста

Преди 80 години започва депортацията на евреите от Берлин - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Франк-Валтер Щайнмайер полага бяла роза на 17-и коловоз в Берлин. В знак на надежда и за да не бъдат забравени милионите жертви на нацистките издевателства. Точно преди 80 години нацистите изпращат от тази гара в Берлин първите евреи към неизвестността, към лишаването от права, към страданието, към смъртта. От десет години насам 18-и октомври е денят за възпоменание на жертвите, потеглили от 17-и коловоз: "За да не бъдат забравени, за да се помни съдбата им, да се помнят страданията и смъртта им точно както и престъпленията на палачите и техните помощници - затова имаме дни като този и места като тези", каза президентът.

На първия ред са седнали са Франц и Петра Михалски, целите в черно. Те от години не пропускат този възпоменателен ден. Франц и Петра Михалскиса са почетни гости, свидетели на събитията, жертви на геноцида, извършен от нацистите спрямо евреите. "На този ден мислим за нашите приятели и роднини. За хората, които сме познавали, които все пак успяха да избягат или да се спасят от смъртта. Както и за тези, които преди това се самоубиха", казва Петра Михалски. Тя се изказва и от името на съпруга си - 87-годишния Франц Михалски, който след прекаран инсулт не може да говори добре. Като момче той успява в последната минута да се измъкне от нацистите и да избегне сигурната смърт.

С товарни вагони към концентрационния лагер

Системната депортация на евреите от Германия на изток започва през есента на 1941-а година - месеци преди конференцията на Ванзее, при която систематичното избиване на евреите е планирано подробно и хладнокръвно. В служебните документи на нацистите за депортацията се използват евфемизми като "преселване", "евакуация" или "отвеждане". Всъщност хората са извозвани с железниците към смъртта - в гета, в трудовите и концентрационните лагери на нацистите. Първоначално ги превозват с бракувани пътнически вагони, по-късно - с претъпкани товарни вагони. Първата композиция от Берлин напуска гарата "Грюневалд" на 18-и октомври 1941-а година. 1089 деца, жени и мъже са отпратени оттам към Лодз в Полша. В края на нацисткия терор броят на евреите, които са депортирани от три берлински гари и които стават жертви на нацистките изведателства, надхвърля 50 000.

Изпитанията на семейство Михалски

Франц Михалски се е превърнал в нещо като институция на свидетелите на онова време. Той успява да оцелее, успява да избяга от нацистите. И докато е в състояние, разказва за своите преживявания. В училища, на конференции, пред медиите. ДВ се среща със семейството в тяхното жилище в Берлин. Майката на Франц Михалски е еврейка, баща му е католик. Майката още преди брака си приела католическата вяра, но въпреки това когато Франц се родил във Вроцлав през 1934-а година, го записали като дете от "смесен брак", в съответствие с циничната расистка идеология на нацистите.

Семейството било заможно. Но въпреки това все по-често ставали жертва на дискриминация: в службата, в магазините, в детската градина. След което точно на десетия рожден ден на Франц Михалски през 1944-а година Гестапо застава пред вратата, иска да задържи семейството и да го депортира. Успяват да избягат в последния момент. Това е началото на дълга одисея през Чехия, Австрия и Саксония до Берлин, където семейството успява да оцелее с късмет и с помощта на много помощници.

Тихите герои

По време на интервюто за ДВ Франц Михалски изведнъж скача и взима от лавицата една книга, която е написал сам. Тя е за неговата история, за неговото оцеляване: "Когато Гестапо позвъни на вратата". Той отваря на 89-а страница, на която има списък под заглавието "Моите тихи герои". Шест имена, които няма да забрави никога. Шестимата, които са помогнали на него и на семейството му да спасят живота си. Сред тях е бавачката Ерна Шарф, която временно прибира в дома си Франц и брат му. Колежката на бащата Герда Мец, която тайно организира пътуванията на семейството. Един полицай ги предупреждава, че Гестапо се готви да щурмува жилището им. Именно на него дължат това, че са успели своевременно да се спасят с бягство.

През 2012-а година Ерна Шарф и Герда Мец посмъртно са обявени за "Праведници на народите на света" от Яд Вашем, йерусалимския мемориал в памет на евреите, жертви на Холокоста. И Франц Михалски се е погрижил за това. "Няма нужда да си учил - стига да имаш сърце и да изпитваш любов към хората. И трябва да си умен - тогава можеш да помогнеш на другите. Именно това направиха нашите помощници. И поради това всяка година идваме на 17-и коловоз, за да си спомним за всички тези тихи герои", казва Петра Михалски.

"Това никога не бива да се повтаря"

"Искаме да се изправим срещу антисемитизма", споделят Михалски. И разказват за един от внуците си, който преди четири години станал жертва на антисемитско нападение. 14-годишното момче било душено и удряно - в рамките на инсценирана екзекуция, само заради еврейската му вяра. И заради случаи като този федералният президент Фрак-Валтер Щайнмайер предупреди изрично по време на възпоменанието на 17-и коловоз: "Антисемитизмът не трябва никога повече да има място в нашето общество. Антисемитските мисли и действия никога не бива да остават необорени и без обществена реакция." Семейство Михалски неведнъж са чували думи като тези. Но са и наясно, че през последните месеци и години броят на антисемитските прояви расте. С известно отчаяние те споделят: "Дискриминацията и терорът не трябва да се повтарят никога, но ние не вярваме. Тъй като откакто съществува човечеството, това се случва отново и отново".

Автор: Фолкер Витинг


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Авая

    21 2 Отговор
    Уф...
  • 2 Пучо Капучо

    26 3 Отговор
    Горките евреи, къф са го яли...трябваше още, ама свърши войната.
  • 3 Живко

    28 4 Отговор
    Жалко че е свършила ... от тия миризливци идват всички беди в света - те разпалиха й войните, откраданах територия да си направят изкуствената държава, в основата на всички икономически катаклизми са. Народ, който не е научен да работи, а само да краде.

    Коментиран от #5

  • 4 ТИКВА

    28 3 Отговор
    Евреите са си го заслужили!
  • 5 Димо

    28 2 Отговор

    До коментар #3 от "Живко":

    Най-новото им зло е създаването и пускането на Ковид-19. Това за Китай и заразеното месо е просто партенка.
  • 6 Майна

    30 0 Отговор
    Глобалистите са Четвъртия Райх и сега геноцида е срещу всички човеци
  • 7 Евтим

    20 5 Отговор
    Жалко, че оново момче с особените мустачки, бояджийчето от Австрия не поживя по-дълго.
  • 8 Черна котка

    13 1 Отговор
    Нали на Марс щяха да ги депортират 🥳👽🪄🚀
  • 9 XXX

    21 3 Отговор
    Пак почнахте с тез евреи. Омръзна ми вече. Само за евреи слушаме и четем.
  • 10 Мима

    12 2 Отговор
    Щъ съ спукам от рев
  • 11 Хаджи Генчо

    11 3 Отговор
    Хитлер ги пращаше в Израел, но там нещо не ги искаха. Дали защото са ашкенази, които са хазари юдеи.

    Коментиран от #18

  • 12 OMEGA

    3 15 Отговор
    ОНЗИ КОЙТО МРАЗИ ЕДИН ЧОВЕК МРАЗИ ОНЗИ КОЙТО Е СЪЗДАЛ ВСЕКИ ЧОВЕК! И ОНЗИ КОЙТО МРАЗИ ЕДИН НАРОД МРАЗИ ТОЗИ КОЙТО Е СЪЗДАЛ ВСЕКИ НАРОД !

    Коментиран от #17, #27

  • 13 Дааа

    18 4 Отговор
    Някой замисля ли се,защо Хитлер толкова е мразел евреите.Потърсете в нета ,как е изгонил Ротшилд ,Рокфелер барабар с всичките им банки от Германия и е направил своя собствена валута обезпечена с труда на немците.Уникално за времето си.За няколко години от фалирала след края на Първата световна война ,Германия е най мощната държава в Европа
  • 14 Хайде бе...

    10 2 Отговор
    .... не завърши ли вече тази депортация та още ни занимавате с нея!?!
  • 15 СЛОНА

    13 2 Отговор
    ЕВРЕИТЕ СА ПО ГАДНИ И ОТ НЕГРИТЕ...
  • 16 Acronis

    13 2 Отговор
    Еее как пък лошите нацисти само на евреите посягат и защо пък добрите евреи мили и недраги нигде ги не желаят? Само като си помисля че съм работил за евреи и такива мега лицемери и сметкаджии нигде няма. Зарекох се повече никога да не работя при тях ама уви почнах работа отново в юдейска фирма за което чак в последствие разбрах след близо година гърч и мачкане и чак тогава разбрах, че основателя е руски евреин и напуснах на момента. Ако има начин да те изклатят, няма да пропуснат, това човешкото отношение при тях е нещо недопустимо.
  • 17 Черна котка

    9 2 Отговор

    До коментар #12 от "OMEGA":

    Кажи го на евреите. Те се имат за повече от нас гоята животни
  • 18 ПО ВРЕМЕТО НА БАЙ ХИТЛЮ

    8 3 Отговор

    До коментар #11 от "Хаджи Генчо":

    ДЪРЖАВА ИЗРАИЛ НЕ Е ИМАЛО.ЗЕМЕТЕ СА ОБРАЗОВАЙТЕ ЧИ НАДМИНАХТЕ И ББ.А ПРОПО В СТАТИЯТА НАРОЧНО ЯВНО НЕ Е ПИСАНО ЧЕ ПЪРВИТЕ ЗАБРАНИ ЗА ИВРИИТЕ НАЛОЖЕНИ ИМ ТОГАВА СА КАТО СЕГАШНИТЕ.. ЗАБРАНА ЗА ВЛИЗАНЕ ПО КИНА РЕСТОРАНТИ ....НЕЩО ДА ВИ ГОВОРИ ТОВА......СЕГА ТЕ СИ ОТМЪЩАВАТ НА ЦЕЛИЯ СВЯТ СЪС СЪЩИТЕ ФАШИСТКИ ЗАБРАНИ.
  • 19 Кую

    4 2 Отговор
    След още 80 години са на Марс. Там ще тормозят само себе си.
  • 20 Hess

    7 1 Отговор
    Всичката рода си смени фамилията,само баща ми и един братовчед от Хале си останаха с нея!Аз си знам какво ни беше през соца-живеехме във Пловдив,имаше един евреин комунист и активист(Вили Розенщайн)как ли не се мъчи да си сменим фамилията,а като ме записаха в първи клас започнах с десетина дена по късно-не ме пускаха в училище,а партийните другари умуваха какво да ме правят...Но и като си отидохме в Дрезден през1986 пак кажи речи същото...евреите са еманация на злото причината за човешките беди и несгоди-всичко това което човек не трябва да е и се гордея,че семейството ми има своя принос в борбата срещу тях!!!88❤
  • 21 провинциалист от провинция Тракия

    9 0 Отговор
    Преди 30 г. започва депортирането на българите от България.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Гошо

    2 1 Отговор
    Жалко че само сме я започнали и не сме я довършили ,а трябваше
  • 24 1122

    5 1 Отговор
    За лъжата на евреите,за холокост,а има книга:"Истината за съдбата на евреите през Втората Световна Война,автор Юрген Граф,превод Аспарух Етцел ,изд. Жар птица ,2003 г.Ще цитирам края на книгата:"По такъв начин виждаме ,че разобличаването на лъжата "холокауст",ще има унищожителни последицине не само за ционизма, но и за политическата и интелектуална управляваща върхушка по целия свят .Ще се наложи преоценка на всички духовни ценности". Книгата е много поучителна за всички българи, с вяра в Православието .Знаем ,че евреите нямат Бог.Йисус Христос е разпнат на Кръста именно от евреите.Те не го признават за МЕСИЯ.А непрежалимият за целия Български народ Цар Борис III спаси 53000 евреи/това е точната бройка/.За благодарност, шумкарите, комунистите-евреи извадиха тялото на Царя от Рилски Манастир и поругаха тялото му.Но всички престъпления на евреите,ще бъдат наказани свише и то точно от Господ Йисус Христос.Като паралел на измисления холокост от евреите ще приведа пример с една друга книга:"Геноцидът и Холокостът над Българите извършен от : юдеи, турци, гърци, руснаци, сърби, комунисти ,масони, богоборци, глобалисти, ционисти";автор Кирил Войнов, изд. АРАТЕБ,София, 2006 г.След прочитане на двете книги,всеки българин ,може да разбере какви са евреите и как лъжат ,как манипулират,но не забравят и да убиват и да създават войни.Единствено Хитлер и Сталин са знаели пагубната роля на евреите.Бог ги наказва,да нямат родина,заради тяхната порочност, алчност и престъпл
  • 25 1122продължение

    5 1 Отговор
    Единствено Хитлер и Сталин са знаели пагубната роля на евреите.Бог ги наказва,да нямат родина,заради тяхната порочност, алчност и престъпленията ,които са извършили.Нека, не ни натрапват лъжите си .Всъщност ,те управляват сащ.Това е така,защото безбожен и примитивен сбор от индивиди като американците, се управляват от също престъпен народ,само че по-умен .Някъде евреите да имат достъп до управление освен в сащ-няма такава глупава страна.Но евреите се страхуват, от Русия ,уважават я и имат респект.Знаят ,че с Русия шега не бива.Българите,също ненавиждат евреи,защото евреин отваря и предава Търновското царство на турците за ПАРИ.

    Коментиран от #26

  • 26 Историк

    3 1 Отговор

    До коментар #25 от "1122продължение":

    Нека само изброя къде са преследвани:-Египет;-Испания;Русия(16век);Полша;Италия;Франция;Дания;Германия-ако са свестни дали биха били така гонени,аз мисля не...
  • 27 Хайл

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "OMEGA":

    Евреите кого обичат???? За тях всички са гои,"народ" предал и разпнал БОЖИЯ СИН Е ПРОКЪЛНАТ ОТ САМИЯ ГОСПОД БОГ
  • 28 Хайл

    2 1 Отговор
    Не е имало холокост,нито газови камери,както не са избивани всички евреи-има архивни кадри на стара еврейка с бастун да ходи свободно в лагера,има доказателства за фалшиви лагерници-един такъв реве по тв и показва номера на ръката си като "лагерник" и при проверка от швейцарски ревизионисти на войната се оказва че същия тоя ревльо трябва да е на 120 г...на кадри от "газовите камери" НЕМСКИ ВОЙНИЦИ ГОЛИ ДО КРЪСТА ХВЪРЛЯТ С ЛОПАТИ ОТРОВНИЯ ГАЗ!!!!!
Новини по държави: