Last news in Fakti

23 Ноември, 2021 17:23 19 506 36

Германски медии за победата на Радев, пътя му дотам и битките с Борисов

  • румен радев-
  • герб-
  • бойко борисов-
  • германски медии-
  • избори-
  • българия-
  • европа-
  • президент-
  • политика

Политиката в България никога не е това, което изглежда

Германски медии за победата на Радев, пътя му дотам и битките с Борисов - 1
Снимка: БГНЕС

"Румен Радев беше преизбран. В проточилата се политическа криза той осигури на страната определена стабилност, а и не само това: Радев даде тласък на онази промяна, за която гражданите настояват, но партиите досега не съумяват да осъществят." Така започва статията на Катрин Калвейт в "Зюддойче Цайтунг", озаглавена "Страната на многобройните възможности". В нея авторката припомня, че миналата година Радев "влезе в тежък сблъсък с тогавашния министър-председател Бойко Борисов и подкрепи демонстрантите, които бяха излезли на улицата, за да протестират срещу корупцията и мафиотските методи в политиката."

"Политиката в България никога не е това, което изглежда"

По-нататък германската журналистка описва накратко ситуацията със служебното правителство и изхода от последните парламентарни избори и коментира: "Но политиката в България никога не е това, което изглежда. Прекалено дълго границата между власт и злоупотреба с власт беше също толкова размита, колкото и границата между партийна политика и олигарси. Политици, които трябва да представляват малцинствата, представляват всъщност главатари на кланове, живеещи в чужбина, а популистите защитават единствено своите интереси. Радев започна кариерата си в Комунистическата партия, а възходът му беше подкрепен от социалистите, които са с националистическа и проруска нагласа. В момента го поддържат борци срещу корупцията и реформатори. Президентът обещава, че заедно с тях ще обнови страната си. Ако наистина възникне коалиция, ориентирана към реформи, Радев е длъжен да я подкрепи с всички сили. И в същото време да се оттегли от ролята на силния човек, която му беше наложена от кризата."

"Убедителен победител в София" - така е озаглавил статията си във "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" отличният познавач на българската политика Михаел Мартенс. В началото на своя портрет на преизбрания български президент Румен Радев авторът отбелязва: "Де да беше в България всичко политически толкова ясно, колкото резултатът от президентските избори."

Мартенс също описва политическата обстановка, резултатите от парламентарните избори, възможната бъдеща управляваща коалиция и евентуалната роля на президента за сформирането на правителство. "Румен Радев, който трябва да помогне за това, е роден през 1963 година в образцовото социалистическо селище Димитровград. Преди да влезе в политиката през 2016 година, Радев осъществи успешна офицерска кариера. От пилот на изтребител той се издигна до главнокомандващ на ВВС. Радев получава образованието си още докато България членува във Варшавския договор. В интернет могат да се гледат видеа от 2014 година, които показват негови рисковани авиаторски упражнения със съветски МИГ-29. Когато през 2017 година за пръв път стана президент, в чужбина доминираше опасението, че Радев прекалено много обича не само МИГ-29, но и страната, където се произвеждат тези изтребители. Неговият призив да се вдигнат европейските санкции срещу Русия се натъкна на скептицизъм не само в НАТО. Във вътрешнополитически план обаче Радев бива смятан по-скоро за благонадежден и решителен борец срещу корупцията на най-високо равнище. А България горчиво се нуждае тъкмо от това."

Сред акулите в българската политика

"В областта на външната политика Радев е своенравен и трудно може да бъде преценен" - това констатира в обширна статия в авторитетното издание "Цицеро" германският журналист Франк Щир, също отдавнашен познавач на българската политика. За началото на политическата кариера на президента Франк Щир отбелязва: "След първите му някак дървени изявления в ролята на кандидат за президент, човек трудно можеше да си го представи сред акулите в българската политика. (…) През изминалите 5 години Радев изпълняваше задълженията си по неконвенционален начин, противниците му дори твърдяха, че не се държи като президент, но така той си изгради позиция, която далеч надхвърля представителната роля на един български президент."

Франк Щир също подробно разказва за критиките на Радев срещу бившия премиер Бойко Борисов и главния прокурор Гешев: "Според президента и неговите сподвижници, те двамата заедно участват в разграбването на страната и погрешното прилагане на принципите на правото. Така възникна студена война между институциите, между президентството и Министерския съвет на Борисов. Взаимните лични нападки и обвинения далеч надхвърлиха онази мярка, която е обичайна за европейската политика", коментира германският журналист.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 98 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Много

    124 14 Отговор
    обективно са писали най - сериозните вестници в Германия !

    Коментиран от #7

  • 2 Лош материал

    42 119 Отговор
    В Африка управляват генерали,но не са родени от ЧЕРВЕНОТО ЗНАМЕ

    Коментиран от #36

  • 3 ГРИЙН ДЕЙ

    20 64 Отговор
    „БУЛЕВАРД НА РАЗБИТИТЕ МЕЧТИ”👍
  • 4 Без майтап

    36 86 Отговор
    Всенародни тържества в СССР..
  • 5 Селски

    33 10 Отговор
    А бе,бай Тодър бил голям коцкар.
  • 6 !!!?

    45 94 Отговор
    Разбрали са, че Радев азиатски президент - България е заложник на неговата ожесточена омраза към Борисов !!!?
  • 7 Ххаа

    16 33 Отговор

    До коментар #1 от "Много":

    Ти кога ги чете или беше в Германия.
  • 8 Радев размаза герб

    104 27 Отговор
    Той беше бърз и яростен.Тиквата свърши,започват дела,ЦСЗ и бай Ставри..

    Коментиран от #11, #12, #26, #27

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Сивата чапла

    24 65 Отговор
    Аха,
    идеята за вътрешния враг..

    Изчезва ГЕРБ и какво прави Радев тогава?

    Докато го има Радев,
    ще го има и Борисов.
  • 11 Сивата чапла

    34 75 Отговор

    До коментар #8 от "Радев размаза герб":

    Да,
    ще има много приакзаки,
    и никакъв резултат.
    Ще изгорят малки бушончета и ще бъдат заменени със себеподобни.

    Радев няма интерес Борисов да изчезне,
    срещу какво ще вдига юмрук?

    Самият Радев не направи самостоятелно партия,
    а използва ресурси на държавата,
    за да прокламира Асенчо и Кирчо, а Асенчо ни насочи и към Арената,
    щом не искаме да се ваксинираме.
    Може да е и добър финансист,
    това е научка която се учи,
    но е абсолютен тъпанар в същото време житейски.
  • 12 а по полека

    40 18 Отговор

    До коментар #8 от "Радев размаза герб":

    Нищо не е размазал!Герб ги размаза страхливоста на боко и голямата им лакомия!Разгащени и лакоми страхливци никой не обича!
  • 13 гост

    46 11 Отговор
    Първото влизане в политиката е на старши лейтенант Румен Радев с критичната му статия за състоянието на военната авиация в списание "Криле" от 1992 година!

    Коментиран от #20

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Бамбука

    30 12 Отговор
    Изтриха ме защото написах че германските медии са лицемерни.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Бамбука

    75 13 Отговор
    Точно германските медии да коментират Президента Радев ми е малко през оная ми работа. Къде бяха тези медии през последните 12 години ? Кой отваряше врата на колата на Меркел ? Кой го потупваше по главицата БМБ и те си мълчаха ? Своенравен да и адмирации за поведението му. Много може да се напише за двойствената германска журналистика.
  • 18 Миризлив пор

    33 56 Отговор
    Да си кажем истината в очите, ако черепа не беше изнаглял, освен на хазарта да сложи ръка и на тол системата и да се скара с Бойко и да изкара компроматите, Радев щеше да се пенсионира като офицер на пенсия под чехъла на генерал Деси и никой нямаше да се сеща за него след година.
  • 19 А....

    87 29 Отговор
    Ей, няма почивен ден за злобата българска!
    Радев е НАЙ-ДОБРИЯТ ПОЛИТИК в момента!!! Реалист, адекватен, точен в оценките и балансиран в изказванията! Има реален поглед в българската политика и действа разумно и последователно! Пожелавам му УСПЕХ !!!

    Коментиран от #21

  • 20 Сивата чапла

    6 19 Отговор

    До коментар #13 от "гост":

    Та 1992 година ние бяхме все още на върха!
    Подмазвал се на новите
  • 21 Сивата чапла

    11 20 Отговор

    До коментар #19 от "А....":

    Злоба?

    Не, отчаяние!

    Да наречеш зеления сертификат свобода,
    не е никаква адекватност или там както искайте го наричайте

    Коментиран от #24

  • 22 Оспамокс

    18 7 Отговор
    Германия притежава само две неща, които я правят хубава страна - това са Хитлер и групата Рамщайн. Всичко останало е майката си трака.
  • 23 ало Ваньо

    19 7 Отговор
    да Бойчо е политически труп шапасе патки на поляната
  • 24 Haha

    3 2 Отговор

    До коментар #21 от "Сивата чапла":

    Бат Ади е ясен, но Рамщайн са трагедия откъм рок, метъл. Scorpions, Helloween, Accept, Kreator и т.н. Това са яки немски групи. Преди ги харесвах, но са адски надценени. Признавам оьаче правят добро шоу.
  • 25 Генчо,Пенчо,Атанас и АЗ.

    12 1 Отговор
    Тези авторитети в Германската журналистика отразяват автентичността.Защо нашите драскачи не се научат на журналистика отразяваща действителността,а угодничат на Пеевски,Блъсков,Лисков,мъсков ,Догански и Тошко Африкански А!?
  • 26 Едуард Петров-Едо

    11 6 Отговор

    До коментар #8 от "Радев размаза герб":

    Да, прав си! Румен Радев е политик на честта, законноста, реда в правова, европейска държава! Подкрепяме го с всички Духовни сили срещу омразната шайка на Борисов и срещу другите враждебни на България образувания! Кой беше казал: ,,Борбата срещу злото е едно непрестанно бдение!"? И къде е написано: СЪЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА!? А кой допълни: ,,Никакво съглашателство с корупционерите, лъжците, крадците, ТУНЕЯДЦИТЕ, убийците!"?
  • 27 Хари хари

    4 3 Отговор

    До коментар #8 от "Радев размаза герб":

    Народа свали боико не Радев, асно
  • 28 Някой

    7 1 Отговор
    Тя и Меркел е почнала като комсомолски секретар, живяла в источна Германия и колко години управлява?!
    Хайде всеки да си гледа в собственото канче!
  • 29 Джоко

    4 1 Отговор
    Тези "познавачи" са обикновени статистици- история и гафове, скандали и корупционни афери над 10 години. Не е трудно да се формира печелившата позиция за Радев на фона на прогресивно сдухващия се Борисов. Всички си мълчат но никой не смее да коментира явното- Радев смаза, заличи и обесмисли Борисов, скрит зад "не партийния" кандидат без значение как се казва!
  • 30 Павел пенев

    7 2 Отговор
    Германските медии да кажат колко пари дадоха от Фондация Зайдел на лъжеца и крадеца от Банкя за да му образуват хартията и да я финансират години наред,след което Боко започна да им връща сумите. Кажете какви суми са превеждани от България за тази фондация, вместо да се занимавате с безспорната победа на Радев.
  • 31 гост

    6 6 Отговор
    Наи омразния радинителя руската подлога Мунчо ръбев
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Иво

    4 5 Отговор
    Мафията победи окончателно в България. Антихриста вече е тук. Господ да ни пази.
  • 34 КАНДИДАТ ПРОТЕСТИРАЩ

    0 4 Отговор
    ХАЙДЕ БЕ ФАТМАК , СВИКВАЙ НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ И ВРЪЧВАЙ МАНДАТА НА ПП ! ДА СИ ПРАВЯТ ПАЗЪРЛЪЦИТЕ ЗА ЕДНА СЕДМИЦА ! ПАК ПОГАЗВАШ КОНСТИТУЦИЯТА !
  • 35 ОСТАВКА ПИНГВИН !

    1 2 Отговор
    ОСТАВКА И НА ЦЯЛОТО ТИ НЕЗАКОННО , НЕКАДЪРНО , МУТРЕНСКО , ФАТМАШКО ПРАВИТЕЛСТВО !
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: