Last news in Fakti

23 Март, 2022 14:26 12 130 28

Бойко Атанасов за ФАКТИ: След закриването на спецовете, Гешев ще престане да бъде нужен на Борисов и Пеевски

  • бойко атанасов-
  • иван гешев-
  • главен прокурор-
  • специализирано правосъдие-
  • специализирана прокуратура-
  • корупция

"Магистратският край на Иван Гешев ще дойде тогава, когато му бъдат отнети всички лостове, с които определя дневния ред в прокуратурата", посочи следователят и кандидат за член на ВСС

Бойко Атанасов за ФАКТИ: След закриването на спецовете, Гешев ще престане да бъде нужен на Борисов и Пеевски - 1
Снимка: ФАКТИ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

“Като човек, чийто професионален път е минал единствено и само в следствието и в прокуратурата, съм видял как работи тя преди 2011 година, когато бяха създадени специализираните структури. В момента единственото възможно решение е специализираните структури да бъдат закрити, като приемам това за абсолютно правилно”.

Това посочи следовател Бойко Атанасов в интервю за ФАКТИ. Пред 2016 година именно Бойко Атанасов беше магистратът, който направи разкритията за действаща шпицкоманда в прокуратурата. Към настоящия момент той е кандидат за член на новия състав на Висшия съдебен съвет, като изборите за него ще се проведат през юни и юли.

Разговаряхме със следовател Бойко Атанасов по повод закриването на специализираните съд и прокуратура. Първа точка в дневния ред на днешното заседание на Народното събрание беше първо гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт, в който е включено и закриването на специализираното правосъдие - нещо, което беше гласувано на първо четене в последния ден на предходния 46-ти Парламент. На първо четене закриването му беше гласувано и по-рано днес със 131 гласа "за". Предстои второ гласуване на закриването на т. нар. "спецове".

Следовател Атанасов обясни, че казусите, които сега се гледат от специализираната прокуратура - висшата корупция и тежките икономически престъпления, преди създаването ѝ са се гледали на окръжно ниво. “Когато тези случаи се гледаха на окръжно ниво, имаше възможност подобни дела, които в момента се разследват в специализираната прокуратура, да се паднат при независими магистрати, които не идват от специална селекция хора, подбрани от административни ръководители като Гешев и Цацаров. Тогава резултат имаше. Можеше да се очакват и допускат резултати и по отношение борбата с корупция, и по тежки икономически престъпления”, посочи той.

“Мисля, че в момента Гешев е заложник именно на тези промени - закриването на специализираните структури. Селекцията от кадри в специализираната прокуратура е изградена от него и от Цацаров. Когато специализираната прокуратура престане да функционира, за хората във Висшия съдебен съвет, които в момента бранят главния прокурор, и за кукловодите отвън, които са монтирали част от хората със зависимости във ВСС, Гешев може да стане ненужен. След приемане на тези промени, Иван Гешев ще престане да бъде нужен на своите политически приятели - Бойко Борисов и Делян Пеевски. Това ще предопредели неговата професионална съдба”, смята Бойко Атанасов.

Попитан дали е възможно да се инсталира друг главен прокурор, той отговори така: “Виждам, че се оглеждат за хора с подобни качества. Мисля обаче, че като Иван Гешев втори няма да намерят”.

“Закриването на специализираната прокуратура е възстановяване на едно нормално положение, съществувало преди създаването ѝ. Мисля, че заявлението да се сезира Конституционният съд от групичката около Гешев, показва нивото, което видяхме и във ВСС, когато той не разгледа искането на министъра на правосъдието за предсрочното му освобождаване от длъжност. В момента заявките и позициите, които прокуратура отстоява, не са юридически, а са плод на нещо друго - надявам се това друго да не е медицински термин”, коментира следователят.

Позицията на прокуратурата, че “премахването на специализираното правосъдие не съответства на обществения интерес”, той коментира така: “Най-вероятно тук се има предвид обществото, в което Гешев живее - на неговите заместници, неговата говорителка и хората от специализираната прокуратура. Закриването на специализираното правосъдие отдавна е в дневния ред на обществото, защото в България борба с корупцията отсъства, а тежката икономическа престъпност не се преследва. Напротив - неговите близки, както и самият той, когато става въпрос за тежки икономически престъпления, бързат да сключат споразумения, а не се конфискуват средства. Самата прокуратура не иска от съда да се конфискуват средства. Специализираната прокуратура се е показала като един абсолютно ненужен орган, в който хората, освен да получават огромни бонуси и заплати, с нищо не се отличават за обществото. От много отдавна те не са нужни”.

“Магистратският край на Иван Гешев ще дойде тогава, когато му бъдат отнети всички лостове, с които определя дневния ред в прокуратурата. Това може да стане законово чрез закриване на изградените структури. В тези структури посредством командироване - без конкурс, са заети голяма част от длъжностите. Самият законодател на по-късен етап би могъл да предвиди по-голяма публичност в работата на прокуратурата, защото това е нужно, за да се осветлят процесите, които текат вътре в прокуратурата, както и във ВСС”, посочи още Бойко Атанасов.

“Днес подадох концепцията си за работата на ВСС. Всичко, което говоря в момента, съм описал в концепцията си - и по отношение на командироването, и по отношение на всички пороци, допуснати от ВСС”, съобщи той в края на разговора.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 103 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Росина

    77 12 Отговор
    Един достоен магистрат!
  • 2 Като Иван Гешев няма да намерят!

    43 2 Отговор
    Браво, Хем Иван хем Неотразим!
  • 3 Трак

    60 7 Отговор
    Много точен анализ и коментар
  • 4 123

    53 5 Отговор
    Нужен им е до гроб, ако пропее какви са ги вършили ще ги приключи.
  • 5 Бай Ставри

    49 6 Отговор
    Вижда се края каскет
  • 6 оня с коня

    10 28 Отговор
    Б.Атанасов С ХЪС обявява,че Първа точка Днес била Първо гласуване на Законопроект за Изменение и Допълнение на Закона за Съдебната власт.И както при гласуването в последния ден на предходното НС,така и сега са събрани 130-131 гласа.И да каже Атанасов:За да стане тоя Законопроект "ФАКТ",НЕОБХОДИМИ ЛИ СА поне 160 гласа?А ако е така...няма смисъл да ни губи времето с Глупости и фантасмагории.

    Коментиран от #7, #15

  • 7 Росина

    39 2 Отговор

    До коментар #6 от "оня с коня":

    Не са нужни 160 гласа. 160 гласа са нужни за промени в Конституцията. Промени в обикновен закон стават с мнозинство от присъстващите. За да стане факт закриването на спецовете, трябва да се гласува на второ четене, след това да се обнародва.

    Коментиран от #8

  • 8 оня с коня

    7 19 Отговор

    До коментар #7 от "Росина":

    Ако беше така,тоя Закон за изменение и Допълнение на Закона за съдебната власт да са го приели 100 пъти.Да,ама НЕ!

    Коментиран от #18

  • 9 Гешев - уникален тъпън@р

    34 10 Отговор
    Попитан дали е възможно да се инсталира друг главен прокурор, той отговори така: “Виждам, че се оглеждат за хора с подобни качества. Мисля обаче, че като Иван Гешев втори няма да намерят”.
    Това казва всичко.

    Коментиран от #22

  • 10 изключение

    0 2 Отговор
    изключение на wikipedia.org, mobile.bg,
  • 11 Да,бе

    31 8 Отговор
    Нищо не зависи от каскета вече.Тулупа да търси патриарха за спасение на черната си душа,пък за телесата му бай Ставри ще има грижата...
  • 12 БУДЕН ГРАЖДАНИН

    27 7 Отговор
    ТОЛКОЗ ГОДИНИ ГИ СЕЛЕКТИРАХА ТЕЗ СПЕЦ. ПРОКУРОРИСЕГА ТРЯБВА ДА СТАВАТ ЧИСТАЧКИ,ГОТВАЧКИ И ШОФЬОРИ НА ТАКСИТА:))
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Анонимен

    19 2 Отговор
    Ето, днес закриха спец правосъдието и от утре справедливостта и законността ще се изсипе като манна небесна върху българските граждани. Чакаме.
  • 15 иии

    9 1 Отговор

    До коментар #6 от "оня с коня":

    Саше, ти си знаеш, нали????

    Коментиран от #16

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Васил

    18 6 Отговор
    Вероятно Гешев и Бойко ще ги гледаме от Дубай по скайп.
  • 18 Росина

    20 4 Отговор

    До коментар #8 от "оня с коня":

    Точно така си е! 160 гласа не са нужни, за да се приеме! той и сега е приет - но на първо гласуване, със 131!! Това много ясно показва, че 160 гласа не са нужни - той вече е гласуван един път със 131. Сега трябва да се гласува и втори път, това е законът.
  • 19 И после

    6 0 Отговор
    Какво ?Ще четем Гугъл ли!?
  • 20 14 анонимен! Днес бе гласувано на първо

    11 5 Отговор
    Четене, закриването на спец Прокуратурата, има още едно гласуване и след това Обнародване!! Явно си Гербер!!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 ТОЧНО ТАКА...!

    14 6 Отговор

    До коментар #9 от "Гешев - уникален тъпън@р":

    Втори като Иван ГешеФ,няма да намерят...!
    Първо-Завършил ,,елитната" Магнаурска Школа в СимеоноФо...?!?!
    Второ- Главен Прокурор-да не знае бъкел Английски Език...?!?!
  • 23 Дани Каназирева

    15 5 Отговор
    Депутатът от ГЕРБ Дани Каназирева Сътвори Огромен Гаф по време на дебатите за закриването на специализираното правосъдие.
    "Виждам, че най-голям интерес има относно делата за корупция по високите етажи.
    Hе пипайте организираната Герберска престъпност,
    ще настане хаос", каза от трибуната Каназирева.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Калина

    12 3 Отговор
    ИванГешев усеща вече твърде ясно, че почвата под краката му се тресе като от земетресение.Въпреки яловите му опити да се защитава и хвърля топката върху ответната страна, истината е, че той не разследва обвиненията срещу членове от политическия елит и криеше папките в дълбоки чекмеджета и то не с месеци, а с години, докато изтече срока на годност. И всяваше страх с уволнения срещу ВСС и ВС Прокуратура.Ето защо тези служби трябва да се закрият, защото не работят и са в услуга на Гл.Прокурор.
  • 26 Защо ?

    10 1 Отговор
    Както в Румъния се направиха очевадни промени в Специализираното Правосъдие и осъдиха 4-ма Министри по предложение на Лаура Кьовеши, така и при нас ще се случи точно това.Време е да видим осъдени престъпници Министри, както очаква бълг.общество от години.Гешев ще бъде сменен , макар и да използва разни хитрини и да протака казуса с обвиненията и да се опитва да мачка други Министри като обвинява фин.Министър за злоупотреби , което е необективно и е груба лъжа, за да спади собствената си кожа .

    Коментиран от #27

  • 27 А бе червенушко

    2 10 Отговор

    До коментар #26 от "Защо ?":

    Ако има министри за съдене ,това са Киро Ментата, и Дамаджанов. Които са в комбина с червените престъпници.
  • 28 Артилерист

    7 0 Отговор
    Следовател Бойко Атанасов е от този тип стойностни хора, за които навремето великият българин Христо Ботев е казал: "Свестните у нас считат за луди". Юристът Атанасов отдавна коментира "гнилите ябълки" в прокуратурата и ВСС, безобразията на Гешев: няма обвинения в делата му за престъпниците, а само споразумения, тоест той се договаря с тях да не ги съди, а те му помагат да се крепи на поста си; за селекцията от командировани послушковци; за пасивността му за престъпления на Борисов и шайката му и наглата реактивност срещу опонентите му, особено спрямо Президента Радев; за нарушение на случайното разпределение и т.н. Много точно Б. Атанасов е казал и за интересите на кое общество работи Гешев и прокуратурата му. Как се очаква да има справедливост, ред, законност в страната, когато не се наказват престъпниците, включително и най-вече тези от съдебната система?