Last news in Fakti

16 Ноември, 2021 22:56 12 062 23

Следовател Бойко Атанасов пред ФАКТИ: Прокуратурата толерира ГЕРБ и Пеевски

  • бойко атанасов-
  • избори-
  • боец-
  • цик-
  • независим народен представител-
  • съдебна власт-
  • прокуратура-
  • всс-
  • герб

"Досъдебни производства по отношение на тези хора няма да видим, ще видим само проверки, които не са по Наказателно-процесуалния кодекс", сигурен е Атанасов

Следовател Бойко Атанасов пред ФАКТИ: Прокуратурата толерира ГЕРБ и Пеевски - 1
Снимка: ФАКТИ

"Това бе полезен опит, който натрупах аз и инициативният комитет - да проверим как функционира политическата система в страната, дали имаме гражданско общество и дали имаме съществуващ модел за избор на независими народни представители. За 30 години ние такива нямаме". Това каза пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ следовател Бойко Атанасов, когото инициативен комитет на гражданско сдружение БОЕЦ опита да издигне за кандидат за народен представител.

На 13 октомври, след кампания по събиране на подписи, отговорните институции постановиха, че кандидатурата на Бойко Атанасов трябва да бъде заличена, тъй като по някаква причина не отговаря на изискванията им. Куриозно или не обаче, на 14 ноември негови съратници го виждат като опция на машините в 24-ти МИР в София. Следва мълчание от ЦИК.

"За момента мажоритарният вот е изключен вариант, въпреки проведени референдуми, широки дискусии и заявяване от страна на водещи политици и политически партии, че това е един от пътищата за демократизиране на обществото и съществуването на правовата държава. Това, което на мен ми направи впечатление, е, че общо взето представителите на партиите на статуквото не им харесва този начин на поведение - по някакъв начин да се даде една прозрачност на работата и на Районната избирателна комисия, и на Централната избирателна комисия, какви са критериите и как точно функционира целият този апарат за номиниране на независими народни представители и отделно тези от партиите", обясни следователят.

"Съпротивата е голяма. По никакъв начин няма да им бъде удобно да влезе един независим народен представител в Парламента, който да осветлява процесите, които се случват вътре, как и по какъв начин се сключват договорките", смята той.

Следовател Атанасов посочи, че ограниченията пред независимите кандидати за народни представители са огромни. "За един независим кандидат за народен представител се изискват 1000 подписа от живущи в един район - там, където е номиниран. Събрахме ги, но доколко е актуална информацията в ГРАО и тази в Информационно обслужване по отношение на хората, които живеят по настоящ и постоянен адрес... Има и една дискриминация - трябва да бъдат само по постоянен адрес хората. Не се зачитат хора, които живеят по настоящ адрес в самия район, в който е номинацията, не се зачитат и други хора, които са пълноправни български граждани, които също са дали подписа си. Това създава едно усещане за предопределеност".

По отношение на възпирането му да се кандидатира за независим народен представител, той заяви следното:

"Посочиха се едни чисто формални основания от страна на РИК. Позоваха се на някаква справка от ГРАО, поради което регистрацията ми беше заличена на 13 октомври след като по-рано беше вписана. Това беше обжалвано. Въпреки заличаването, в самия изборен ден хора от инициативния комитет и от 24-ти МИР ми съобщиха, че не съм заличен - въпреки решението, което бе потвърдено от ЦИК, РИК и съда, и присъствам в листите. И те са гласували за мен".

Следовател Бойко Атанасов обяви на Лили Маринкова, че е съобщил на ЦИК за странния факт.

"Съобщих на ЦИК да предприемат действия по това да не се случи така, че вотът на българските граждани да не бъде зачетен и в случая да се похабяват гласове и да се манипулира изборният процес в тази демократична държава".

До момента той няма обратна връзка.

"Това поведение е обичайно, защото в преимуществената си част там са представители на партиите на статуквото. Тях това ги устройва и въобще не ги интересува това, че някакъв независим кандидат хем са го заличили, хем са го добавили в листите. Това прилича на един добре режисиран цирк", заяви още Бойко Атанасов.

След това той коментира случилото се на изборите в контекста на ГЕРБ:

"За мен това е може би последният най-висок резултат, който ще получи партията на Бойко Борисов. Не казвам ГЕРБ, защото тази партия е лидерска. При тази ниска избирателна активност тя получава възможно най-високия брой гласове. Без инструментите на изпълнителната власт и когато биват все повече ограничавани, те ще престанат да печелят толкова високо доверие. Загубили са основните областни градове, този процес е необратим. Основното, което в момента ги предпазва, е местната власт. В момента на тази основа запазват една част от органите на статуквото, които по някакъв начин влияят на изборния процес".

"Притеснява ме случилото се на президентския вот. Конкретно за г-н Лозан Панов и реакцията на инициативния му комитет след изборите. Поздравява го за смелостта (б.р. Лозан Панов). Показа един образ, който е много добър, показа една независимост, една зрялост на един държавник, какъвто е като човека, който ръководеше Върховния касационен съд. Недостойно е поведението да бъде атакуван от хора, които са го издигнали. Не им прави чест", изрази мнението си следовател Атанасов.

"Той загатна за неща, които са най-вероятно случващи се зад кадър, но не довърши за всичко онова, което се е случило по време на кампанията", каза Бойко Атанасов на въпрос дали и Лозан Панов не е преминал в атака към своите съюзници. Следователят смята, че Панов не е бил подкрепен достатъчно от партийните субекти, които са декларирали подкрепа към него.

"Фирмата, доставяща машините (б.р. за изборния процес), в близкото минало беше в едни прекрасни отношения с Делян Пеевски и Бойко Борисов. Ласкателството помежду им прерасна в това, което видяхме преди изборите. Очевидно отношенията помежду им са повече от това, което се вижда и се получи поведение от тяхна страна, което рефлектира и доведе до недоверие при хората по отношение на гласуването. Имаме един изключително слаб вот, който според мен е на ръба на легитимността. Около 70% от имащите право на глас не отидоха до урните", констатира притеснителни факти Атанасов.

Той коментира и думите на Бойко Борисов, който каза, че би се спрял на фигура като Лозан Панов за независим министър-председател:

"Това е поведение на едно малко недозряло човече, което се опитва да използва всякакви дрязги между негови опоненти, за да вегетира. Той вече няма приятели, достатъчно е стъпвал по хората, които са около него и те не останаха достатъчно".

След това Атанасов даде своя анализ и за проблемите в съдебната ни система:

"Този състав на Висшия съдебен съвет е един от най-слабите, които сме имали, и това според мен предполага бъдещият Парламент да преразгледа онова, което се случва във ВСС и Инспектората към Висшия съдебен съвет. Ние вече близо 2 години имаме Инспекторат, който е с изтекъл мандат. Това са неотложни неща, които въпреки трите Парламента, които имаме до момента, не бяха значими за народните представители. Промени се Изборният кодекс на парче и общо взето не се случи нищо".

"Прокуратурата в лицето на нейното ръководство толерира бившите управляващи от ГЕРБ и Делян Пеевски. Те са с имунитет. Докато Иван Гешев и неговите заместници функционират на постовете си, а Висшият съдебен съвет е сложил едно було и се самовъзпроизвеждат в едно корупционно перпетуум мобиле, няма как да се промени това. Досъдебни производства по отношение на тези хора няма да видим, ще видим само проверки, които не са по Наказателно-процесуалния кодекс и са за замазване на очите".

Лили Маринкова помоли госта си да даде своето мнение и наблюдение по отношение на темата, за която разговаря тя с предишния си гост Николай Стайков, а именно краденето на бизнес с прокурорско участие.

"Това не е нещо ново. Поне според мен го има от няколко години назад, още преди Специализираната прокуратура да се намеси в подобен род бизнес отношения по заграбване на бизнес. Това се случва, защото преди Специализираната прокуратура да се нагърби с такива значими дела, част от същите тези хора работеха в Софийска градска прокуратура в създадените първоначално и в не толкова блясъчен вид шпицкоманди от Борис Велчев и след това доусъвършенствани от Сотир Цацаров. Същите тези хора бяха прехвърлени в антикорупционните звена и тогава се създаде възможност подобно поведение - заграбване на бизнес, да се толерира. След това същите тези хора преминаха в Специализираната прокуратура и доразвиха уменията си в тази насока. Прокуратурата не функционира в интерес на правовата държава по отношение на тежката корупция, а част от тежката корупция е точно това заграбване на бизнес", обясни следовател Бойко Атанасов.

"В Румъния имаше създадена една Дирекция за борба с корупцията. Там основният критерий беше качеството на хората, които работят в тази дирекция. В България такова нещо не се е състояло. Сега когато в обществото все повече се говори, а и два пъти в Народното събрание на първо четене мина проект за закриване на Специализирана прокуратура, мисля, че вече е време да се отвори темата как да функционира един такъв орган, защото ние хубаво ще закрием, ще махнем Иван Гешев, Сотир Цацаров, ще премахнем целия този модел, но това не решава въпроса. Трябва да има модел, който да противостои на корупцията. Със закриването трябва да се създаде нещо - начин, механизъм, в който да влязат чисто нови хора, необременени по никакъв начин, за да може да са имунната система на държавата и обществото.

Целия разговор можете да изгледате във видеото:


Бел.ред.
Първите по смъртност в света са последни по избирателна активност.
Ние, българите.
Наистина ли не ни пука как ще продължим напред?!
Ще оставим ли твърдите партийни ядра на статуквото и гласовете от съседна страна да решат и тези избори?!
Да излезем в неделя и да гласуваме масово!


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 36 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    48 5 Отговор
    Първата ни работа с Кирчо е да пратим Гешев в затвора.Никой няма да плаче за него.

    Коментиран от #23

  • 2 Мутри вън!

    46 6 Отговор
    Пожарникарят, каскета на СЪД!
  • 3 ПрокуроритевБГ

    15 10 Отговор
    СА НА ЗАПЛАТА ОТ АМЕРИКАНСКОТО ПОСОЛСТВО В СОФИЯ - ПЛАЩАТ ИМ ПО МИЛИОН ЗА ОТРЯЗАНА ГЛАВА НА БЪЛГАРСКИ ЮНАК
  • 4 безпартиен

    7 15 Отговор
    Всяко чудо за три дни!Така победителите на всички избори обещаваха ,че ще се разправят с предишните,ще понесат наказателна отговорност за кражбите,безстопанствеността,разхищенията!Нищо от обещаните не се случваше,та мисля,че и сега ще е същото!Къса е паметта на народа ни!Гарван,гарвану око не вади!
  • 5 Гешо Николов

    40 4 Отговор
    За Бойко има опашка от черни мамби отмъстители! Има ли смисъл да ги изреждам? Черепа, Алексей Петров, Цветан Василев, Дамбовците, Миню, Гиню и още поне 200-300 “доброжелатели”! Всички обрани до шушка, арестувани, тормозени семейства и т.н. по ДС схемата живи мъртви… чакат Бойко да му се отблагодарят!

    Коментиран от #15

  • 6 Filo

    8 31 Отговор
    Тоя Ганьо е подлога на Гошо Тъпото, който пък е бил координати на ГЕРБ за Видинска област, изгонен от партията за кражба. По сайтовете за фалшиви новини се дава думата подобни индивиди.
  • 7 ТРД

    33 2 Отговор
    Борисов в затвора.

    Коментиран от #8

  • 8 ТОЙНАБОТИСОВ

    2 12 Отговор

    До коментар #7 от "ТРД":

    ДВОЙНИКЪТ Е В БЪЛГАРИЯ ОРИГИНАЛЪТ Е СКРИТ ПРИ ИНДИАНЦИТЕ ПО АМАЗОНКА И Е СТАНЕЛ ВОЖД
  • 9 Иво

    32 2 Отговор
    Я да видим какво имаме сега - 4 антигерб формации и анти ДПС с 60% електорална тежест и колко депутата, май 147 - къде не сме го изчегъртали като след трети избори не може да си кажат заглавието в НС - изолирани в ъгъла. Разкарват ви се кадрите от ключовите постове- днес са изхвърлили Николов от БЕХ като мръсно коте. Рашков овладя МВР и службите, каскетя не смее да мъцне, отделно ви мачка по места по изборите. Спецов ви е подкарал гербавите фирми с ревизии и на ония им се реве, Комитова ви спря кранчето в пътните, Киро - в ДКК и монтажи, СГП се събуди и почна да дава в правилната посока - там каскетя няма такова влияние. Абе става работата с чегъртането
  • 10 сегаилиникога

    16 1 Отговор
    Пo дoбрe c пoдкрeпaтa от къзето и да е oткoлкoтo избoри бeзкрaй чe нaкрaя ку.@ чe ядeтe и cтигa интриги a e врeмe дa ce рaбoти иcтинcки и бързo тa дa пoкaжeм нa cвeтa чe и ниe cмe хoрa a нe гoвeдa прoceщи caмo пoмoщи кoитo пoтъвaт пoчти нeзнaйнo къдe, уcпeх и къcмeт нa нoвия пaрлaмeнт и прaвитeлcтвo чe нeaм нeрви и чe фaнa coпaтa нa крaя и ce щo e фъриceй или трoл щe види кoн бoб ядe ли и нa хoджa пeзeвeнг викa ли ce..!
  • 11 БУЛГАРБУЛГАР

    2 8 Отговор
    ЩЕ ЛЪЖЕМ ЕВРОПА ЧЕ СМЕ БЕДНИ И АКО НИ ПОМОГНАТ НЯМА ДА КРАДЕМ - УУУУХААА
  • 12 ПуткоРатурата

    12 1 Отговор
    Абе Гешев не вижда мафия и грабежи за него това е ТАБУ
  • 13 сдфгхй

    6 6 Отговор
    ИСТИНАТА Е, ЧЕ ВСИЧКИ СА МНОГО УПЛАШЕНИ ОТ Кирчо , ВСИЧКИ, БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ ОТ КОЯ ПАРТИЯ СА, НЕ САМО УПЛАШЕНИ, НО НЯКОИ И СА ПАНИКЬОСАНИ!
    А БСП Е ДОБРА ПАРТИЯ, ЗАРАДИ ХОРАТА В НЕЯ, ЕДНА ОТ НАЙ-ДОБРИТЕ ПАРТИИ В БЪЛГАРИЯ, ЩЕ БЪДЕ ЖАЛКО, АКО И ТЯ СЕ СРИВА!
    В статиите на сайта "Афера" от последниет месеци, пише разни интересни неща.
  • 14 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    16 1 Отговор
    ГЕШЕВ БОРИСОВ съд и затвор
  • 15 12345

    9 5 Отговор

    До коментар #5 от "Гешо Николов":

    На мен ми откраднаха 15 години от живота и ми съсипаха живота и здравето, заради ББ и ЦЦ, избиха ми и роднини, родителите, минавам през ада, без причина и без да извърша някакви престъпления или да накърня някой, но съжалявам хората и затова не знам дали е добре да има агресия и отмъщения! Даже мисля, че партията ГЕРБ трябва да се запази, обикновените хора в тази партия, не са виновни, но да се разкарат бандитите!
  • 16 Ангелина

    13 0 Отговор
    Необходимо е да има такава Прокуратура - независимо как ще се казва на Централно ниво ,защото по места ,особено в малките ,няма как да се осъществи борбата с корупцията ,защото всички са обвързани по между си във всякакви интереси.Трябва промяна на структурата и механизмите по които тази Прокуратура ще действа и най- важното в нея да работят морални - можещи ,знаещи и почтени хора!
  • 17 дфгх

    19 2 Отговор
    Подкрепете Радев!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Токи

    14 1 Отговор
    Трябва да се свали Гешев.
    Този човек през годините бе издигнат от мафията.
    Трябва да влезне в затвора.
    Ощети цял народ.
  • 20 Марчел Рошу

    1 11 Отговор
    Когато един следовател смята себе си за незаменим,той е тръгнал по историческите стъпки на Бойко Рашков.
    100 % кариерист на държавната ясла.
    Такъв ли искате да бъдете??
  • 21 Артилерист

    9 0 Отговор
    Достоен и смел човек. През цялото време от управлението на Борисов, Цацаров и Гешев рискуваше и аргументирано посочваше безобразията им. Крайно време е да бъде "забелязан" и привлечен на по-отговорна държавна служба -"на ползу роду", както казваше един кандидат президент.
  • 22 Георги Домбов

    7 0 Отговор
    Браво жалко,че го спряха.Щеше да задава неудобни въпроси и подсказва решения.Това не им трябва отново прах в очите
  • 23 Уж софиянец

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Как-то гледам прокоратурата са с радев се занимала И ти нищо не се чул за конституцията тя е за герб и пеевски