Last news in Fakti

6 Декември, 2021 19:00 23 123 70

Коалиционните преговори в България: а уж всичко започна добре

  • кирил петков-
  • преговори-
  • коалиция-
  • пп-
  • асен василев-
  • итн-
  • бсп-
  • демократична българия-
  • министри-
  • нс

Коалиционното управление се договаря на двустранни срещи. За Кирил Петков това е формалност. Но е показателно за отношенията в бъдещата власт и не е добър сигнал.

Коалиционните преговори в България: а уж всичко започна добре - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Пукнатините в бъдещата управленска коалиция в България започват да личат още при наливането на основите ѝ: коалиционното управление се договаря на двустранни срещи, на двустранна основа ще бъдат подписани и коалиционни споразумения.

Формацията "Продължаваме промяната" (ПП), която ще получи първия мандат за съставяне на правителство, ще подпише коалиционни споразумения поотделно с всяка от останалите политически сили в бъдещото управление - обединението "Демократична България" (ДБ), партия "Има такъв народ" (ИТН) и коалицията "БСП за България". Новината за този странен тип споразумяване съобщи бъдещият премиер и съпредседател на ПП Кирил Петков в предаването "Политкоректно" на БНР - с аргумента, че всеки от бъдещите участници във властта поема ангажимент към мандатоносителя.

Заедно във властта, поотделно за промяната

Това е опит да се избегнат критиките към ДБ и ИТН, чиито лидери публично бяха заявили, че няма да се коалират с партии на статуквото като ГЕРБ, ДПС и БСП. Макар в действителност да го правят, формално излиза, че се съюзяват само с ПП - въпреки че и четирите политически сили ще подпишат документ с един и същи текст, в който са заложени политиките на бъдещото съвместно управление, одобрени от всички тях. Индиректно това бе потвърдено от ген. Атанас Атанасов от ДСБ - една от трите партии в "Демократична България", с думите му пред БНТ, че "Демократична България" не преговаря с БСП, а само и единствено с най-голямата парламентарна сила "Продължаваме промяната".

Политическото лицемерие е доста прозрачно предвид факта, че експертни групи на четирите политически сили преговаряха заедно в продължение на пет дни по политиките на бъдещата коалиция, които да положат основата на бъдещото коалиционно споразумение. Аргументът, че лидерите на ДБ и БСП са в оставка, не издържа предвид неизбежния факт, че именно те ще положат подписи, след като документът е съгласуван с колективните органи на управление на формациите. Това се очаква да стане тази седмица.

За Кирил Петков начинът, по който ще се подпише споразумението, е формалност, която няма "огромно значение". Но това е показателно за отношенията в бъдещата власт. Излиза, че хем ще управляват заедно, хем са във фактическа раздяла отпреди съвместното съжителство - имайки предвид признанието на Петков, че до момента не е имало обща среща на лидерите на партиите в бъдещата коалиция, а той и Асен Василев са се срещали с всеки поотделно.

Разделителните линии стават видими и с анонса на Кирил Петков, че механизмът за съгласуване в коалицията ще бъде следният: Съвет на експертите, а "когато има проблем, който не може да бъде решен от експерти, да се качва на лидерско ниво". Синхронът се организира и координира от мандатоносителя, заяви съпредседателят на "Продължаваме промяната". Но щом лидерите не желаят да се съберат дори за стратегическите обсъждания и процеса на планиране на 4-годишния си мандат, какъв е шансът да го направят за разрешаване на текущ проблем? Това не е добър сигнал за доверието им в трайността на съюза.

Всеки сам си оре нивата

Разпределението на министерските кресла в бъдещия кабинет още не е обявено, но принципът на действие на министерствата стана известен. Всеки министър си назначава сам екипа. Независимо от коя партия е дошло предложението за министър, всеки си носи отговорността за политиката, която ще провежда, обясни Кирил Петков по БНР. Това означава, че всяка от четирите политически сили предлага когото намери за добре - и никой от останалите няма да оспори този избор. (Изглежда, че не би имало пречка лидерът на БСП Корнелия Нинова да наложи за министри някои от старата позитанска гвардия, познати от предишни управления. А "Продължаваме промяната" - да предложи на министри от служебното правителство постове в редовното, дори някои от тях да не се приемат от останалите политически сили в коалицията.)

Аргументите, представени от Петков в полза на това решение, са всъщност резултатите, постигнати от него в държавната Българска банка за развитие (ББР). "В случая с ББР, когато постигнах някакви резултати, беше, че си дойдох с мой екип", обясни той. По времето, когато той беше служебен министър на икономиката (макар че решението на Конституционния съд заличи де юре тази част от биографията му), бяха разкрити големите кредити, получени от осем фирми, при преференциални условия, които представляват над 80% от всички раздадени от ББР кредити. Впоследствие бяха променени уставът и ръководството на банката, въведен беше и таван от 5 милиона лева за заемите.

Решението всеки министър да е селекционер на екипа си на практика означава това: всяка партия - със свое министерство. Това създава опасност от парцелиране на властта, независимо от целите в коалиционното споразумение. Предстоят трудни месеци на едно управление с политически лидери, които дори не искат да седнат заедно на масата - въпреки че споделят отговорности за управлението на държавата. А най-тежките тестове дори не са започнали.

Автор: Емилия Милчева


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 75 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    70 121 Отговор
    Мачкай Кирчо!Народа е с теб!

    Коментиран от #4, #25, #41, #42, #64

  • 2 Ха ха

    95 42 Отговор
    На Кирчо, какво толкова му е смешно? Ще има от баницата и за него.
  • 3 Пич

    129 53 Отговор
    Те сега да пукнатини... Чакайте , да дойдат европейските траншове , и ще станат разломи... Нямаше да се коалират с БСП , ама друг път... Кражбата обединява всички " нови " ...
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Това е

    58 38 Отговор
    чудесно ! Има ли дискусии , а не единодушие - всичко е на прав път !
  • 6 Хахаха

    93 25 Отговор
    Само се чудя кое е четвъртото животно, след орела, рака и щуката. То като гледам и орела не е ясно кой е. Дали не са змия, змия змия и пак змия.

    Коментиран от #8

  • 7 нашия

    85 20 Отговор
    щом няма ОБЩО коалиционно споразумение -значи са направили/на практика/ феодално деление на страната и икономиката..........................
  • 8 нашия

    82 22 Отговор

    До коментар #6 от "Хахаха":

    прав си ...само влечуги са....там летящи няма..
  • 9 Ти да видиш

    100 37 Отговор

    До коментар #4 от "Народа":

    Не, народа не е прост, или поне по-голямата част от него. Просто вота беше подменен, включително и чрез отнемане възможността на голяма част от хората.
  • 10 Госあ

    32 29 Отговор
    Тук прозира същинската същност на болшевико-комсомолската същност на дойче веле. Няма обща работа, социален рейтинг и граници на печалба - да, но такива орташки примъквания и общи дискусии няма в комунизма и фашизма. Един прави едно, друг - друго. И да, на всеки според потребностите и от всеки според възможностите е окей. Разбира се, че този който върши повече работа трябва и повече да яде, което не означава че другия ще стои гладен 💁 Първият просто няма да преяжда, щото никой не върши чак толкова повече от другия и така.
  • 11 2121

    96 38 Отговор
    Нищо няма да излезе.Догодина нови избори.Трябва Българско Правителство.Няма нужда от чужденци,които се съветват с тъпите сащ и кюрдката, мюсюлманка, лютеранка Х.Мустафа,която привика ,К. Петков и А. Василев,преди да се избере Бъргарското Правителство на инструктаж.Настройването на Новото Правителство против Русия,ще изиграе лоша шега на целия Български народ.Мислете!А Кирил Петков излъга ДВА ПЪТИ Президента на България Румен Радев,зо гражданството си.Внимавайте!

    Коментиран от #15

  • 12 Матей

    74 17 Отговор
    Такова радостно въодушевление,направо са в еуфория,уцелили са 66 шестици,право в лоното на дявола.Н а корнела и дават министерството на държавните предприятия,защото такива няма да има,ще бъдат разпродадени до едно и тя ще остане министър без портфейл.Накрая разбраха просатата истина--има ли правителство,има бюджет,има и лапачка.Нашенския Гуайдо се възцарява безпроблемно,народа е в блажено неведение какво му кроят тези гамени.
  • 13 Бойко младши

    67 21 Отговор
    Българина е алчен по природа още догодина ще се скарат и на нови избори
  • 14 2735

    74 19 Отговор
    Тъжно е да гледаш как някакви- никакви се важнеят и се възползват от "бедният ни и отруден народец"...!!!
  • 15 Цезар

    25 17 Отговор

    До коментар #11 от "2121":

    А с кой се съветват другарю с другаря Путин ли?
  • 16 Слави

    51 23 Отговор
    Ша има, КРАЖБА КОЛКО МОО, И ДА Е ПОВЕЧЕ ОТ ТИКВУН, ЧЕСТИТО НА ГЛАСУВАЛИТЕ
  • 17 Антиквар

    54 15 Отговор
    "Принципните" Йес, Бългерия се коалират с "комунистите", против които викат 30 години. Преди пристанаха и на Тиквата. Ама не се чудя на тях, чудя се на мазохистите, които продължават да гласуват за нашите психодесни...
  • 18 stan40

    50 14 Отговор
    На България и трябва експертно правителство което да изпълнява коалиционната програма. По този начин ще има разделение на властите. Така както се прави в момента означава, че на първо място се поставя КЕЛеПиРа.
  • 19 И Т Н Los Ángeles California

    24 63 Отговор
    Методично Изчегъртване Изриване Изхвърляне
    На гербавите плужеци от ВЛАСТТА и въдворяване при бай Ставри! Както става по белите държави!
  • 20 нено

    34 49 Отговор
    Всеки ден статия на Дойче Веле, тези не могат да се примирят със загубата на мутрата.Прегръщаха го целуваха го, а той винаги готов , каквото му поискат дава, нали държавата му беше бащиния.Отиде си Меркел, отиде си Курц, отиде си Борисов, ах каква паника за дясната партия в ЕС.
  • 21 Тия

    38 7 Отговор
    Сепарираща страна като всеки си запазва правото да прави каквото си иска и да граби колкото си иска
  • 22 Така се нахендрихте

    55 14 Отговор
    Българи,че оправия няма да има

    Коментиран от #45

  • 23 JVS

    62 15 Отговор
    От първото им появяване на тия двама мушмороци ми стана ясно че Радеф и радевци са заложили на куцо магаре но….,халал да им е!Жалко за БСП-то но щом членската им маса и техни привърженици за втори път избират Радеф.. и на тях да им халала Радеф и цялата екс върйушка на БСП!
  • 24 Перо

    23 22 Отговор
    Ами ПП е партията на победата и те се договарят за коалиция с партиите. Това да не е сборен митинг на джендърите,под егидата на Дойче Зеле!

    Коментиран от #65

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 На дълго

    51 15 Отговор
    Киро е, но не е скалата.Говори български, но е канадски гражданин.Усмихва се и лъже искренно, но само себе си.
  • 27 Bulgarian BG

    16 50 Отговор
    Сигурно няма да бъде най доброто и най съвършеното управление , но едно е сигурно че Гербажийското мутренско крадливо управление свърши остана в миналото .70/80%от Българското население вярват на младото образовано в престижни западни университети поколение и независимо от техните политически пристрастия ,ще ги превъзмогнат в интерес на обществото.

    Коментиран от #33

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Болярин

    55 11 Отговор
    Тия лигльовци и до пролета няма да изкарат ! Още не са влезли в НС и се хванаха за гушите ! Голям цирк ще гледаме - няма нужда народа да излиза по улиците, тия сами ще се ИЗЧЕГЪРТАТ !!!

    Коментиран от #30

  • 30 Каскетя

    9 14 Отговор

    До коментар #29 от "Болярин":

    Абе друго си е ДПСто дето победи в твоя град, и по точно Отслабналия.
  • 31 1111

    18 8 Отговор
    И сега какво ще стане уж нов бардак но със старите опитните ще правим промяната всеки за всеки министерство ако хората не го разберат,че трябва да излезнат и да гласуват поне 60 процента от населението няма да има никаква промяна Слави Трифонов го каза ясно бих го направил същото независимо,че беше първа политическа сила ако искаше да влезне в уговорки можеше да го направи и народа нямаше да има нищо напротив защото сега ще бъде още по зле но част от народа реши така и така ще стане сега ще има теглене на заем от 14 милиарда като начало БСП и ДБ трябва да пълната партийните каси дано преди това ИТН да напуснат тази крадлива напаст същите са като Боко Тиквата лъжци и измамници
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 И аз да кажа

    46 12 Отговор

    До коментар #27 от "Bulgarian BG":

    Пълни глупости- 70% от българите не вярват на никого или не харесват никого и затова не гласуваха, реално ППП имат 7-8 % от гласовете на българите и то с далаверата с машинния вот. Защо иначе беше зорът да е задължително единствено машинен? То не беше истерия, публикуване по нощите, протоколи за предупреждения, полицейщина, стотици допълнителни машини. Хак да са ни, като сме пасивни и го допускаме!
  • 34 Toxic

    15 25 Отговор
    Дойче Зеле търси пукнатини, пробойни , течове с надеждата да ги открие, но тъй като няма се опитва да ни манипулира , както обикновено! Свърши вашата, дойчовци! Големият приятел на Меркел си отиде безвъзвратно и слава богу! Какво ли щеше да представлява държавата ни след още пет годишно управление на този отявлен лъжец и престъпник заобиколен от безскрупулни бандити?! За ваше съжаление, дойчовци, ние започнахме и продължаваме промяната и тя е необратима!!!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 DW и Емилия Милчева!! Маниполатори

    11 17 Отговор
    DW и Емилия Милчева Дежурните маниполатори!! Не си заслужава да се чете!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 hahaha

    19 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    ?! какво да мачка Нинова и ген. Атанасов....
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Даа

    22 1 Отговор
    Приложената снимка е много показателна, луд възторг и огромно самодоволство са поразили К.П. и др.подобни от пп пп. А също и всички останали които се виждат управляващи, предвкусвайки жадуваната власт. К.Нинова вчера беше много радостна и превъзбудена. Също като Цънцарова в нощта след балотажа, все едно пила нещо. Много искам това да е за добро!
  • 45 123+

    5 6 Отговор

    До коментар #22 от "Така се нахендрихте":

    Вие, господине папуас ли сте, или сеирджия?
  • 46 Aлтънпармаков

    6 11 Отговор
    Аман от анализатори, социолози, политолози. Емилия захлебва с пророчества а ла Огнян Минчев, Р.Коларова, Д.Ганев. Иска им се да се върне Тулопа, но както се казва "Пламна гората".
  • 47 Гандалф

    16 2 Отговор
    Защо не осветлите всички преговори...първите ги видяхме...осветете и цирка зад кадъра...за съжаление, българския народ ще види само финала...
  • 48 Петков

    6 15 Отговор
    Тези от DW защо не си правят анализи за Германия, защото нещата и там имат пукнатини. От 32 години демокрация, сега това което се случва е най-доброто за България. Така че, спестите ни досадните си коментари.
  • 49 Ха,ха

    14 2 Отговор
    Цигуларина няма да се коалира с БСП. Голям виц.Ами то, точно си е коалиция.Какво значение има ,че водят преговори поотделно.Нали са едно правителство. Народа за пореден път ще духа супата.
  • 50 Генчо,Пенчо,Атанас и АЗ.

    6 1 Отговор
    Това сценарият на Тошко Йорданов-Африкански ли е?Или на ДС-ДПС или безумно стане,А? ПП бъдете истински реформатори,родолюбци и патриоти,а не лицемер!Дано не сте си похарчили Достойнството СИ?!
  • 51 Silvy Stalown

    7 2 Отговор
    Кирил Ментата с лекота приема всички ментарджилъци. Това, че ДВ преговаря само с 4П е поредното мошеничество и тарикатлък. Ами това си е четворна коалиция, както и да я къдрят, и с комунягите и с чалгарите. Така че, КА ще свършат малко работа, ще позамажат тук и там и после като царските ще си заметат опашките. С аванта я морски бряг, я планина, я банка. Ние българите не помним и не си учим уроците, затова и най-скъпи плащаме.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Соверена

    10 1 Отговор
    Само да не стане по лошо от тройната коалиция.Като гледам БСП как са изгладнели тя Нинова докара своята партия до фалита не ми се мисли за държавния ресурс какво ще стане!
  • 54 Шаран БГ

    10 1 Отговор
    Опре ли работата до разпределението на министерските кресла - ще се изтрепят. Ако не сега - в близко бъдеще. Голям джюбмюш ще пада !
    Хазната под контрола на Р.В.Гечев !! Само той успя да ми направи заплатата 3 американски долара. Ако и това не е майсторлък.............
  • 55 Спас безделника

    4 4 Отговор
    ДВ се мъчи да пропука коалицията! Точно така се прави. Ако този философ от ДВ знаеше българските поговорки : " Орташкото магаре и кучетата не го ядат", а и другата "Колективната отговорност е лична безотговорност," нямаше да плещи подобни глупости! При една здрава ръка отгоре няма да има проблеми! ПЪРВАТА ЗАДАЧА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО, ОБАЧЕ, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ТРЯБВА ДА Е МАХАНЕТО НА КАЛИНКИТЕ И ТУЛУПИТЕ ВЪВ ВТОРИЯ ЕШАЛОН, ЗАЩОТО ТЕ ЩЕ ТОРПИЛИРАТ ДОБРИТЕ
    МУ НАМЕРЕНИЯ!
  • 56 "Точката на Лагранж"- поуки

    6 5 Отговор
    До генерал Радев; до Кирил Петков, до другите лидери на партииГоспода, освободете се от ВТОРИЯ ешалон на ГЕРБ и ДПС в администрацията по места.
  • 57 БОЖЕ ОПАЗИ...

    7 1 Отговор
    ТОВА МОЖЕ ДА СЕ СЛУЧИ САМО В БЪЛГАРИЯ! В Канада ли? О, не, там ще те бият по пръстите, ако не държиш правилно писалката с която пишеш - дори и по главата ще те бият. Щастливата усмивката, усмивката стъпкала в нозете си законите и Конституцията! Опиянени, ние също се усмихваме и си затваряме очите през сълзи от смях. Усмивката, назначила друга усмивчица която се заиграла с няколко милиончета с опит случайно да останат под килимчето. Усмивката по време на изборите посочила по медиите номера за гласуване в нарушение на избирателния закон. Хайде, вие, - конституция и закончета, ще простим на Усмивката в името на правовата ни държава, в името на почтеността и продължението на промяната. Браво на Усмивката, с "добро" начало я подкара "правовата" ни държава. Да ни е честита НОВАТА-СТАРА ПРОМЯНА! Ех, какво да се прави с "Пиянството на един народ!". От невежеството няма изтрезняване, махмурлука го държи. "Така е било, така и ще бъде, ридае душата на...! .

    Коментиран от #60

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Фермер

    1 1 Отговор
    Само Възраждане
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Варненец

    3 0 Отговор
    Отново евала на ДБ и на Гнома. Не ги интересува България, само интригите им са им в главите.
  • 62 знаещия

    0 0 Отговор
    от коментарите много се радвам,че Българина най после се осъзна........
  • 63 Истината

    1 1 Отговор
    Ходим по улици, магазини, срещаме се с млади, стари хора и всички те очакват много от Кирил и Асен. И комунисти и антикомунидти разчитат на Тях К и А.
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Марци

    0 0 Отговор
    Време е,Емилия Милчева и подобните и да се събудят.ДБ и ИТН не са заявили отказ от коалиция с БСП за 47-то народно събрание,с риск да сбъркам,но и с дпс и герб също.Нещо по-вече, ДБ дадоха заявка,че биха постигнали споразумение с герб при определени условия, едно от които е лидерът им,да напусне партията,Единственото което заявиха двете партии още в края на предишното народно събрание е,че ще направят всичко възможно в следващото,да се състави редовно правителство на всяка цена.
    П.п Към факти бг-моля ви,когато давате трибуна и публикувате мнения,започвайте с информация за човека чието мнение правите обществено достояние.Ние читателите ви имаме право,да знаем това,за да разберем,как и защо тази личност заема такава позиция.
  • 67 МАЛКА пенсИЯ

    1 0 Отговор
    СПУКАНА,ни е работата,щом другарката,декларира,5000лв.ДУПЕ ДА НИ Е ЯКО.
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 ЗАПОЧНАХА ДОБРЕ НО ЩЕ СВЪРШАТ ЗЛЕ ЩОМ

    1 0 Отговор
    ВДИГАТ И ВОДАТА 30% - БИЛО ЗАРАДИ ТОКА - АМА ВОДАТА НЕ СЕ ПРАВИ ОТ ТОК И НЕ ИДВА ОТ БАНКЯ НИТО ОТ КАНАДА - ТАМ КОЛКО СТРУВА ТАЯ ТЕЧНОСТ ?
  • 70 КРАДЕ СИ СЕ ! ТОВА Е !

    0 0 Отговор
    За 155 000 лв. са продадени 4 сгради и 43 дка от любимо ловно стопанство на Бойко Борисов