Last news in Fakti

19 Декември, 2021 09:55 3 759 43

Буяр Османи: Отношенията между България и РС Македония са на най-ниското ниво

  • буяр османи-
  • българия-
  • македония-
  • ниско ниво-
  • отношения

Той се надява страната ни да направи обратен завой по отношение на преговорите

Буяр Османи: Отношенията между България и РС Македония са на най-ниското ниво - 1
Снимка: БГНЕС

Незабавни разговори между България и Северна Македония и решения още до януари. Това иска външният министър на западната ни съседка. В специално интервю за Нова телевизия Буяр Османи заяви, че се надява страната ни да направи обратен завой по отношение на преговорите за членството на Северна Македония в Европейския съюз, но и заяви, че срокът от шест месеца е твърде дълъг.

-Срещаме се в дни, когато отношенията между България и Северна Македония се обсъждат все по-често. През последните дни има нова вълна. Вие чухте ли и прочетохте ли интервюто на Кирил Петков за „Файненшъл Таймс”, в което той казва, че сме готови да направим обратен завой относно преговорите?

- Първо благодаря за възможностите за това интервю. За съжаление, отношенията между България и Северна Македония са на най-ниското възможно ниво включително и в доверието между нас. Следя, разбира се, ситуацията в България. Беше изключително важна година за нас за започване на преговорите. В Република България имаше три изборни процеса, служебно правителство…и това не помогна, за да надмогнем различията и да се вдигне ветото или блокадата.

Фактът, че има политическа власт в България вече ни дава надежда, че две легитимни власти могат да седнат и да говорят по всички въпроси и първите послания дават оптимизъм, защото точно това казвахме самите ние. Трябва да има всеобхватен подход. Историята – да, важна е, но ние всеки ден правим история, създаваме история.

Имаме ново правителство от началото на седмицата. Имате ли вече контакт с нашия нов външен министър или с премиера?

- Знаете, че имаше телефонен разговор между двамата премиери – Заев и Петков. В който се говореше точно по тези въпроси, за това, че щом сега има политическа власт в България, то това трябва да означава, че има по-голям импулс за разговори по същество, които да доведат до решение в разликите.

Какво каза Кирил Петков в този разговор? Обеща ли ви нещо, каза ли срокове?

- Мисля, че този нов подход с включването на настоящето и бъдещето за нас е важно послание. Аз казах на няколко пъти публично, че 6 месеца за нас е много дълъг период, защото не само държавата прекалено дълго чака този процес , авторитетът на Европейския съюз в този регион е изправен пред сериозно предизвикателство.

-Кога се проведе този разговор?

- На първия ден, след като премиерът се закле в Народното събрание.

-Вашият премиер с какви впечатления е след разговора с нашия?

- Беше останал с позитивно усещане, защото отново се връщаме към една нормална комуникация, в която фокусът е - освен за миналото, да говорим и за бъдещето.

-Притеснява ли ви обаче, че намеренията на Петков може да са едни, а коалиционните партньори да мислят друго?

- Следихме и дебата при формирането на коалицията, различните нюанси между отделните партии. Все пак отговорността се носи от правителството и в двете страни. И в Република Северна Македония има различия между различните партии.

-Казахте, че шест месеца са дълъг период?

- Аз приемам само един аргумент защо досега не бе намерено решение, защото нямаше политически кабинет. Сега наистина няма причина да се дават дълги срокове, когато има политически кабинет, има стабилно мнозинство и в Република България, и в Република Северна Македония. Можем да седнем още утре, да продължим с разговорите и още през месец януари да има решение.

Миналата година имахме власт и тогава ви наложихме вето. Знаете мотивите тогава –казаха, че не отговаряте на преговорната рамка и не можем да дадем зелена светлина.

- С по-предишното политическо правителство имахме интензивни преговори, интензивни разговори, разменяхме идеи, на много моменти бяхме много близо до решения, но разбира се, и това правителство тогава се намираше в някаква предизборна ситуация, в една вътрешна политическа ситуация, която утежняваше намирането на решение.

-Готови ли сте за някакви компромиси? Искането на България е езикът да се нарича официален език на РСМ, а вие какво искате, как да се нарича?

- Както е предложен от страна на Европейската комисия. Македонски език. Езикът произлиза от правото на самоопределяне във всяка една държава. Признават държавите, а не атрибутите, които тези държави имат. Затова смятаме, че това не е искане, което трябва да е спор или пречка на път за членство в ЕС, но смятаме, че това предложение на европейското председателство - двете страни да имат свои едностранни позиции в ЕС по отношение на езика, а самият ЕС да приема и двете позиции. За нас това е решение на въпроса. По отношение на всички други въпроси, които не са част от пакета, в рамките на пакета 5+1 ние дадохме компромисни решения.

-Една от другите причини е искането Скопие да няма претенции за признаването на македонското малцинство в България.

- Република Северна Македония няма да се меси във вътрешното устройство на Република България по отношение на начина на организацията на нейните граждани. Република Северна Македония и Република България имат различно устройство по отношение на етническото организиране на гражданите. При нас конституцията признава етническите общности. В Конституцията е записано - македонски народ, части от албанския, турския, ромския и т.н. В България това нещо не съществува в нейната Конституция. Нашата позиция е, че това е въпрос, на който самата България ще решава как да се организира. Ние нямаме никакво намерение да се месим в това как Република България ще се организира. По отношение на останалите въпроси - за речта на омразата, за работата на историческата комисия, вписването на българите в Конституцията на Република Северна Македония, въпросът за реабилитацията на жертвите от комунизма, за краткото и дългото наименование на страната, ние отговорихме, но, за съжаление, не получихме отговор от българска страна.

-И други държави членки обаче през годините са ви спирали. Сам споменахте - Гърция, Франция ви налага вето през една от годините, България. Оправихте ли се с другите страни и те готови ли са да ви приемат?

- На последния съвет в Брюксел, както и на предишния през месец юни, 26 страни гласуваха Албания и Република Северна Македония да започнат преговори. Само Република България беше против.

-Въпросният договор за добросъседство от 2017 години какви неща маркира?

- Ще започна с изявата на премиера Петков, който каза, че трябва да формираме работни групи, които да се фокусират не само върху историята, а и върху инфраструктурата, икономиката, енергетика и т.н. Тъкмо това предвижда договорът от 2017 г.

Договорът предвижда два инструмента. Единият е междуправителствената комисия, в която участват няколко министри, водени от министрите на външните работи. Това са 6-7 министри от наша страна и 6-7 от ваша, с които да говорим най-отговорно и да обсъждаме къде имаме прогрес, къде нямаме прогрес и къде трябва да се фокусираме в бъдеще. И тези групи, за които говори премиерът Петков, са всъщност връщане към основния инструмент на Договора - междуправителствената комисия с всички групи, които са част от тази комисия. За съжаление, от една година искаме да се проведе второто заседание на междуправителствената комисия, но ние нямаме отговор от Република България. А, това е най-добрият инструмент

Вторият инструмент е комисията за исторически и образователни въпроси, която трябва да намери общи точки от общата история между двете държави и народа. Тази комисия в началото имаше определен напредък - за 5 личности бе постигнат общ текст, как да се интерпретира тяхната роля. Бяха договорени и 2 периода. Тя трябваше да продължи със същата динамика и препоръките за учебниците.

Регионът няма алтернатива, освен ЕС. Ние не сме в периферията, ние сме в сърцето на Съюза. Регионът е обкръжен от страни членки. Няма как Съюзът да има дупка в сърцето. Дупките в тялото са или за кървене, или за чуждо влияние. В това може да се превърне регионът, ако не се инвестира в него.

Започването на преговори не означава членство още утре. Това ще трае години. Някой е калкулирал, че около 200 пъти от началото на преговорите до края ще се взимат решения с компромис. Република България може 200 пъти да спре пътя на Северна Македония.

Не забравяме, че България първа призна Република Северна Македония, когато беше Македония - за независима. Имахме отлични отношения. След подписването на договора за добросъседство имаше покачване на икономическият обмен с 20-30%, промени се отношението на хората. И вместо тази енергия да се използва за укрепване на отношенията, сега сме в ситуация от преди договора и отношенията са на най-ниско ниво. Няма да се откажем от партньорство и приятелство.

-След катастрофата май показахме, че може да сме в добри отношения?

- Така е аз съм благодарен за отношението на българските власти. Имам позитивно отношение относно начина, по който българската държава се представи и ми е жал, че не може да имаме същото отношение по всички други въпроси от обществения живот.

Ние гледаме България като ЕС, защото тя е страна на ЕС. И сега смятам, че в България е ключът дали този регион ще тръгне в положителна посока, или ще влезе в дестабилизиращ модел с всички последици по целия континент.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Не те слушам

    46 4 Отговор
    Албанецо.
  • 2 Гост

    8 47 Отговор
    3 милиона българи са с македонски корени и не виждам проблем да започнат преговорите.

    Коментиран от #13, #23, #28, #33, #38

  • 3 Ами

    61 2 Отговор
    Подаваш пръст, отхапват ти ръката. Признаването на тези навремето беше голяма гупост. Ама каквото сам си направиш....
  • 4 Явор Игнатов

    62 8 Отговор
    Накратко да обобщя статията: България сама е виновна за лошите отношения със сърбоманите опа македноците. Самуил е македонец, Гоце и той. Абе накратко да се признаваме за фашисти татари и да наведем глава.

    Коментиран от #9, #29

  • 5 Дон Санчо

    41 4 Отговор
    Османи,кой ви даде акъл,само вие да
    искате и все вие да сте онеправдани,
    сърбите или краварите.Може да сте
    изтъргуали натото, за българска територ.
    Инак няма обяснение олигофренския
    инат,който сте вкарали в матрицата.Още
    когато обидихте външният ни министър,
    трябваше да изгоним вашият посланик
    и всичко да приключи.
  • 6 2722

    40 4 Отговор
    Какво иска този македонец от нас. Ако не иска да признае че няма македонски език. и Българи и македонци са една нация, пътят КЪМ ЕУ е през Албания. Образувате там МакедоноАлбаноСТАН и на пред в Европа.
  • 7 На кратко

    24 7 Отговор
    С българските македонци можем да се разберем, но със сръбските и албанските македонци едва ли!Освен това Киро Сертификата е назначен от УСА само да вдигне нивото на избиване.По-другите теми е жив зян
  • 8 Хахаха

    44 3 Отговор
    Продължавайте да мрънкате, ние нашата история няма да търгуваме. Стойте си от вън
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Ами ...

    25 2 Отговор
    Няма да стане така.
  • 11 Горд Българин

    43 4 Отговор
    НИКОГА североМарсианците в ЕС. НИКОГА, НИКОГА, НИКОГА. Ние зор за тях нямаме. Не сме ние тези, които искаме да влизаме в ЕС, а северноМарсианците и щом е така, те са тези, на които ще им се наложи да се съобразяват с нас, А НЕ НИ Е С ТЯХ. Не ние искаме и зависим с нещо от тях, а те от нас така, че не са те в позицията да ни налагат каквото и да било. Да си налягат парцалите и да си изпълняват подписания с нас договор и когато това стане тогава можем и да си помислим да разговаряме ли с тях изобщо. До тогава, да си мрънкат и да се надяват, че някой ще ни натиска. Имат време, къде са те още поне 28 години както при Гърция.

    Коментиран от #34

  • 12 Павел пенев

    28 3 Отговор
    Не си прав. Нашите отношения с РСМ винаги са били на нулево ниво, а сега и под него, но по тяхна вина и вина на сърбите.

    Коментиран от #17

  • 13 Хайл

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    То в цяла "македония" живеят толкова хора
  • 14 Хайл

    17 1 Отговор
    Тия да подават молба до Президента и НС за да ги приемем обратно и вече да им мине мерака за ес...и без това 98% от "македонците" са с бг паспорти и корени
  • 15 КОЙ

    18 3 Отговор
    Там вече почти няма Българи, а албанци/ислямисти/ за това никакво пускане и на албания в ЕС.
  • 16 588

    19 2 Отговор
    Османи, много ти е ниска камбанарията да диктуващ условия на БГ.
    Ние не сме СДСМ или ВМРО дето Ви се мазнят да формират правителство с ВАс и да крадете дружно.
    Изтърваха духа от бутилката просръбчените българи.
    Не си въобразявайте много.
    Както каза Президента, не са въпроси за пазарене, а принципи.
  • 17 КОЙ

    14 3 Отговор

    До коментар #12 от "Павел пенев":

    Горе в статията Сърбин ли се изказва или албанец ???
  • 18 КОга

    15 3 Отговор
    Ке влявят в Уропската уния кОга им измрат удбашите и кога направат лустрация на сърбоманите.
  • 19 Цоню

    15 2 Отговор
    Заради Македония България претърпява 3 национални катастрофи.Ако не удържим нашите искания защо е било всичко това.Ясно е че вината е на Сърбия и Югославия и на Коминтерна , но просто трябва да устоим и предложим по добро Тези хора нямат българско потекло и затова са убедени в правотата си
  • 20 Covid 22

    23 1 Отговор
    Този не е нито македонец, нито е българин, къде се меси? Работа ли му е?
  • 21 Тракиец

    13 1 Отговор
    Осма.много мелиш бе.Глупости говориш.Било така после иначе.Ми нормално е.Навирате си колче в .....сами.Подписвате договор след това приемате червени линии.А до колкото зная и вие участвахте в тази подмолна игра.Колеща стана голям.Искате спешни разговори.Е спахте 3 години или се правихте,че спите и сега разбрахте,че ние зор нямаме.Ако бързате много разходете се до Истанбул изкарайте архивите за македонската идентичност.По близо е от да обикаляте Европата и да се молите да ви приемат,Говориш да се пише история.Тогава пишете,но не фалшифицирайте нашата.Вие допускате това и си затваряте очите.На приказки силни на дела пак с приказки.
  • 22 Перо

    18 2 Отговор
    Ние сме първата държава, която призна РСМ, /по вина на един малоумник/, въпреки административния партиен акт на АСНОМ за измислената асимилация,история, език и писменост, от 1945 г. След тази година е направен пълен бъркоч от различни нации,поради което сме признали и друго население,според техните разбирания. Не е възможно обаче да пренапишем и измислим нова история с нови исторически личности, население, събития и език със стара дата,от преди 1945 г.,когато сме имали една история, една етническа нация и един език /говорим и писмен/! Не разбирам как може да докажат недоказуемото, да изпълнят целите на македонизма! Твърдението на македонистите от титово време “Немам доказ,али тврдам” просто е меко казано глупаво и антиевропейско! Просто има въпроси,по които никога няма да се разберем, ако не признаят историческата истина в юридическа форма и не тръгнат като нова държава от 1993 г.,когато са признати от ООН. Всичко друго им е губене на време!
  • 23 Тракиец

    11 1 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Когато имаш факти тогава пиши .На думи е лесно.Едмо е да ти се иска да е по твоето друго е истината..Само,че и коментара ти го чета както е написан .А той е 3 000 000 българи са Гърци.Нещо не се връзва.Нито Гърците са споменавали за това ,нито българите.Това си е поредното глуповато мислене.По реално ми звучи така.150 000 македонци от Северна Македония доказаха ,че имат Бг корени
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Боги такежиев

    10 1 Отговор
    Хей макета, обратните завои ще ги правите Вие дебили злобни.
  • 26 Скакауец

    10 1 Отговор
    Ако някой трябва да парави обратен завой, това сте вие, драги! За много важни се взехте, но недейте забравя, че не сте в състояние да поставятае условия, дори и с американците зад гърба ви...Докато не премахнете езика на омразата ЕС ще го гледате само на глобуса...
  • 27 Заради ваааас, инатливи магарета!

    7 1 Отговор
    Нали уж искате у ЕС? Май не искате!
  • 28 Промит мозък,

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    какво си пушил? 😁
  • 29 Само през трупа...

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Явор Игнатов":

    на управляващите!
  • 30 Гочо

    12 1 Отговор
    Османи,езика както и да е,говорете и марсиански,но не може да се променя историята.Значи България да направи компромис...с Историята компромис не може...Никога...
  • 31 Копипасте

    6 0 Отговор
    Публикувано във ФАКТИ.бг : Буяр Османи: Отношенията между България и РС Македония са на най-ниското ниво! Абсолютно вярно! И как хубаво уЕправниците на РСМ се издокарахте с около 30 милиона евра похарчени за кефа на словенско НПО и прочее! Ако се позагледаме похарчените на вятъра евра са много повече! Всъщност спирачката на РСМ към Европа е от Франция, Нидерландия, Германия, Австрия и прочее!
  • 32 Нормален човек

    9 1 Отговор
    Буяр Османи: Отношенията между България и РС Македония са на най-ниското ниво 🤣
    И чия е заслугара за това??? Нали ти си министър на външните работи бе, пич?!?! Значи сам си пишеш слаб 2 🤣🤣🤣
    С тия хитрини на дребно скоро няма да станете европейска държава 🙄
    Няма страна в свете, която да стане съюзник с вражеска държава. Нито САЩ, нито Китай, нито Русия, нито България ще направят подобно нещо.
    Докъто се държите като крадци и фашисти, ще си останете извън ЕС💪💪💪
    Правите същото, което прави всеки самозаблуден и слаб човек - обвинявате всички други за собствените си проблеми, без да желаете да положите усилие да ги решите😤
    И пак ние предлагаме решенията, и пак ние трябва да ви свършиме работата. Иначе съм съгласен, че 6 месеца е нереален срок. Това са проблеми, трупани цял век и правителсто на идеологията, която ги е създала на първо време. За 6 месеца нищо няма да се реши🤔🤔🤔 Докъто македонизмът съществува, нама път напред за северната македония. И това ако не е ирония 😁😁😁
  • 33 Морски

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Аве ейййй!!!
  • 34 Морски

    3 1 Отговор

    До коментар #11 от "Горд Българин":

    Браво!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Болярин

    11 1 Отговор
    За Европа ще мечтаете, до тогава, докато научите, че говорите БЪЛГАРСКИ ДИАЛЕКТ и спрете да плюете по България, господа шиптъри и северно макета !!!
  • 37 1100

    9 1 Отговор
    Вето!Не е отменено!Няма да бъде отменено.ВЕТО!ВЕТО! Когато всички македонци признаят ,че са чисти българи,каквито са,тогава евентуално можем от България,да Ви допуснем до предверието на ЕС.След ,окончателното приемане ,на всички точки по въпросите за Българската История/вашата История,/,за Българския език/вашият език/,за Българските Царе/те са ваши , БЪЛГАРСКИ ЦАРЕ/може да ви дадем съгласие за ЕС.Никакви тъпи сащ,никакви гейБрюксел,никаква Урсула ,никакви депутати безродници ,не могат да помръднат България от ВЕТО,то.Ще чакате-дори 30 години.Ние ,България не бързаме.Ние сме в НАТО и ЕС.ВЕТО!!!-до края.

    Коментиран от #40

  • 38 ДЯДО ПОП

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Преговори ще започнат, когато посочат кой е бащата на северномакедонците !Майка им е ясна, но те са заченати от баща българин, грък, сърбин и албанец ! Хайде, на какъв език искат да ни отговорят ... !??
  • 39 Нетърпимо

    8 1 Отговор
    Хей,хитреци от измислената Сив.Макидония,нява да ви минат номерата.Докато не се каже истината,че сти с български корени,говорите български диалект и сприте да крадете историята ни и да мачкате хората с бълга ско самосъзнание,каквото и да пишете и говорите-ВЕТО ОТ НАС.СТИГА С ТИТОВИЗМА И СЪРБОМАНСТВОТО,ТЕ НЯМАТ МЯСТО В ЕВРОПА!!!
  • 40 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 2 Отговор

    До коментар #37 от "1100":

    Били са Българи, ама преди един век! От тогава са се омешали със сърби, албанци, власи, хървати и т.н. Иначе до сега проблемът да е решен, защото "кръвта вода не става"...

    Коментиран от #43

  • 41 Винаги може

    2 0 Отговор
    И повече
  • 42 Спас безделника

    1 0 Отговор
    Вероятно Бояр Османи не се досеща, че влизането на РСМ в ЕС се измерва в евро. Едва ли чипа на северомакедонците ще бъде осъвременен в близките десетилетия и Европа го знае. Точно затова - за да не вкарва допълнителни конфликти в ЕС (Е. Макрон) , ще трябва да се трие и пише. Все пак, за предпочитане е да изтриеш негативите от миналия век, отколкото да изтриеш държава, нали? Ама.... пак става въпрос за пари! По етикета: Боярчо, в малкото си джобче на сакото трябва да имаш кърпичка кореспондираща с вратовръзка и риза, а не партийна книжка, моето момче!
  • 43 Движение на махалото!

    0 0 Отговор

    До коментар #40 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Няма лошо, че са се омешали, ама тогава защо не искат да впишат в конституцията си, че там има български етнос? Точно затова - защото кръвта вода не става!
Новини по държави: