Last news in Fakti

16 Април, 2013 10:37 4 882 6

Трагедията в Бостън: Между „Ал Кайда“ и Брайвик (обновена 12.10 ч.)

  • бостън-
  • атентат
Трагедията в Бостън: Между „Ал Кайда“ и Брайвик (обновена 12.10 ч.) - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

12 години след началото на войната срещу световния тероризъм три взрива, които прогърмяха на маратона в Бостън, отново поставиха въпроса за сигурността на Западния свят, коментира Би Би Си.

Часове по-късно ФБР официално обяви, че разследва терористично нападение, събуждайки спомените от 11 септември.

По последни данни трима души са загинали, а близо 150 са ранените. Сред жертвите е и 8-годишно момче. Неговата майка и сестра са ранени. Семейството е чакало техния баща да завърши бягането.

Медици от Бостън отбелязват, че 17 души са в критично състояние и лекари се борят за техния живот. Други 30-тина са в тежко състояние, обобщава Си Ен Ен.

Президентът на САЩ

Барак Обама обеща, че ще бъдат открити извършителите на бомбените експлозии в Бостън.

„Все още не знаем кой и защо е направил това и хората не трябва да избързват с изводите преди да разполагаме с всички факти", заяви Обама в телевизионно обръщение след бомбените експлозии.

ФБР не бърза да оповести имената на заподозрените за атентата в Бостън. Експерти по международен тероризъм отбелязват, че две са възможни линиите на разследването. Според първата нападението е извършено от ислямисти, според втората - зад него стоят местни фанатици.

Основната версия е все пак, че 12 години след ударите от 11 септември 2001 г., „Ал Кайда“ отново удари САЩ, пише британският в. „Гардиън“.

Маратонът в Бостън не е избран случайно. Той е най-старият маратон в света. Тази година беше неговото 117 издание. След финала на „Супер Боул“ по американски футбол, маратонът е вторият по отразяване от медиите. В бягането участваха 28 000 състезатели, които представляват всички щати на САЩ, както и 90 страни. Близо 500 000 зрители наблюдаваха проявата.

Взривяването на двете бомби намери широко медийно отразяване.

Във водещите европейски страни бяха засилени мерките за сигурност.

Властите призоваха гражданите да бъдат внимателни и да съобщават за подозрителни пакети и хора, пише в. „Фигаро“.

Кметът на Вашингтон Винсънт Грей заяви, че няма информация за конкретна заплаха срещу столицата на САЩ. Две ядрени централи в щатите Масачузетс и Ню Хемпшър увеличиха мерките за сигурност след експлозиите в Бостън. АЕЦ "Пил грим" се намира на 72 км южно от Бостън, а АЕЦ "Сибрук" на около 72 км северно от града, отбелязва АП.

Американските служби за сигурност вече са разпитали саудитец, който е бягал от мястото на атентата. По-късно стана известно, че са му били задавани въпроси като свидетел, а не като заподозрян.

ФБР обяви, че издирва тъмнокож мъж, който говорил със силен чуждестранен акцент. В американските медии вече се появиха спекулации, че силите на реда издирват жител на Сомалия, където са силни позициите на „Ал Кайда“.

Все пак, часове след нападението, представители на последната организация все още не са поели отговорност за нападанието.

Единствено Мохамад ал Чалаби от нелегална йорданска мюсюлманска салафистка групировка заяви, че „се радва да види ужаса в Америка“. През 2003 г. той беше осъден на 7 години затвор. След излежаването на присъдата той се укрива от правосъдието.

В последните часове не трябва да се пренебрегва и възможността зад нападението да седи и фанатик, коментират американски медии.

22 юли 2011г. норвежецът Андерс Брайвик организира два атентата, при които загинаха 77 души. Нападението шокира скандинавската страна.

Версията, че зад атентата в Бостън може да седи и американец, се потвърждава от факта, че извършителят явно е бързал. Според информациите, са открити няколко взривни устройства, които не са се задействали.

Неизбухнало взривно устройство е било намерено в хотел на „Бойлстън стрийт”, близо до мястото на атентата. Още едно устройство е открито на неуточнено засега място.

Все пак основният въпрос е как е сглобена бомбата.

Извършителят е използвал малко количество експлозив, но е сложил много метални топчета и късове. Това е причинило големия брой на ранените. Целта на тези бомби е да се шокира обществеността и да се покаже, че дори и невинни хора могат да бъдат убити. При избухването си те разпръсват във всички страни шрапнели, причинявайки много жертви и ранени.

Няколко часа след експлозиите ФБР и местната полиция са нахлули в празен апартамент на петия етаж на сграда на „Оушън Авеню“ в едно от предградията на Бостън и са направили обиск в него. За това са свидетелствали жители на квартала пред телевизия Ен Би Си. Според медиите апартаментът е свързан с „чуждестранeн студент“, който е в болница с жестоки изгаряния след взривовете и към момента се смята за възможен заподозрян.

Досегашното обследване на елементите на бомбите дава основание на експертите да направят два основни извода: те са били направени по самоделен занаятчийски начин и че целта им е била не толкова да убият, колкото да осакатят възможно по-голям брой хора.

Америка познава атентатите с бомби. В периода между 1978 и 1995 г. Тед Качински, известен като Юнабомбър, изпраща 16 бомби до различни цели, включително университети и авиокомпании, убивайки три и ранявайки 23 души.

Експлозията в Бостън ясно показва провала на американското разузнаване. То през последните години на няколко пъти се хвалеше, че е разкрило редица самостоятелни терористични ядки. В същото време службите за сигурност не можаха да предотвартят касапницата в училището в Нютаун.

Освен това взривовете ясно показват, че има пропуски в организирането на охраната на спортни прояви от рода на световно известния маратон в Бостън.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гет

    1 0 Отговор
    Вече милиони хора по света са в час и знаят за какво става въпрос(американо-еврейското двуличие),но не могат да се противопоставят,това се нарича-осъзнато робство.Много по-тежко от неосъзнатото робство,поради причината от знанието на безсилие,което директно води до тотално робство. Всичко ще свърши след десетилетия,когато се сътвори поне 90%заместващ човека андроид(маниполиран клонинг).Тогава истинските хора ще започнат да изчезват-целенасочено,ненужни ще са при наличието на праграмиран роб.Най-много се моля, написано ми да излезе една голяма лъжа.

    Коментиран от #2

  • 2 ranger

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "гет":

    Гет, написаното по-скоро прилича на диагноза. Няма да е зле да се насочиш към най-близкия психодиспансер - там със сигурност ще те изслушат много внимателно. Ще имаш възможността да развиеш напълно и подробно теорията си, а може дори и да срещнеш разбиране у други футуристи в диспансера. Така, че не се моли, а ме послушай. За твое добро ти го казвам!

    Коментиран от #5

  • 3 муспи

    1 0 Отговор
    Гет, това не може да изле една голяма лъжа, защото е самата истина. Обаче! - обаче има и нещо непреодолимо и невидимо за жидите! Те винаги са правили всичко като вече последно за владеенето на света, а се оказвало все недостатъчно. Те докарват турците в България за да я няма вече, а тя стои пет века под робство с кланета и всякакъв геноцид. След войната искат да я няма най после, както и Русия са искали да е 15 милиона по думите на М. Татчер. Искали са Германците да бъдат кастрирани и с това края на тези нацисти, а Германия с жени работна класа прави икономичесото чудо 50те години, и като им изплаща гигантски обезщетения до днес, без да има намек за свършване. Дяволът винаги е искал едно - да убие човека - вашият баща е открай човекоубиец - казва им Христос. Това дяволско племе си е все в стартова позиция и човека си стои въпреки хилядолетния геноцид! Светът съществува не за да се уреди, а за да раздели добри от лоши. Добрите са тези които не се оеврейчват а устояват, а злите заминават с евреите след планирания край в бездънния огън. Който не вярва вече се е абонирал
  • 4 гет

    1 0 Отговор
    ranger, По принцип не влизам в спор,но тук направо уцели,как позна? Аз наистина съм луд в психодиспансер и тайничко ползвам интернет-шшшт не казвай на никой,отдавна искам с някой да поговоря,тук не ме слушат.Нас лудите ни държат изолирани,за да не бъркаме по хорските глави,това е нещо много страшно.Току виж намерим глава пълна с мозък.Моят лекар-психиатър ми каза,че съм тотално побъркан и бял свят не ще видя,лудостта ми била в този нормален свят опасна.Как да му повярвам когато, луд само на лудият вярва.Писаното е от луд за луд и ако нищо не си разбрал значи си много,ама много нормален.
  • 5 чичо

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "ranger":

    а бе ranger кво се буташ между големите шамари като не разбираш направиха те за смях отвсякъде
  • 6 330i

    0 0 Отговор
    Цъ, не ми е мястото тука :))