Last news in Fakti

16 Април, 2013 08:22 4 969 13

Маратонът в Бостън беше окървавен (Видео)

  • бостън-
  • експлозии-
  • маратон
Маратонът в Бостън беше окървавен (Видео) - 1
Снимки: ЕПА/БГНЕС

Както Факти.бг съобщи още снощи, две бомби избухнаха на финалната линия на прочутия маратон в американския мегаполис Бостън, превръщайки празника в кървава сцена на разрушение, предаде Си Ен Ен.

Трима души са загинали, а над 100 са ранените според бостънската полиция. Сред жертвите е и 8-годишно момче.

Според източници от местните болници броят на ранените е най-малко 144, като 17 от тях са в критично, а 25 са в тежко състояние. Най-малко 8 от пациентите са деца. Според един от следователите около 10 души са с ампутирани крайници.

Много от жертвите и пострадалите са с ампутирани долни крайници. Според властите двете бомби са избухнали на разстояние около 40-90 метра една от друга.

Белият дом гледа на взривовете в Бостън като на терористичен акт, а ФБР все още говори за криминално раследване, съобщи Ройтерс.

„Продължаваме да следим ситуацията и работим, за да установим какво точно се е случило”, каза президентът Барак Обама на кратка пресконференция във връзка с експлозиите, които разтърсиха централен Бостън. Държавният глава на САЩ увери американците, че е насочил всички ресурси в тази посока.
 
Все още нямаме всички отговори. Не знаем кой стои зад това, но нека да е ясно - ще стигнем до края, ще разберем кой и защо го е направил и всеки отговорен ще понесе цялата тежест на правосъдието”, обеща американският президент в обръщението си от Белия дом.
 

Източници на следствието са заявили, че издирват „тъмнокож или чернокож мъж”, вероятно с чуждестранен акцент в изговора, който може да има връзка с трагедията. Мъжът е бил с черна раница и се е опитал да влезе в зона с ограничен достъп около 5 минути преди първия взрив.

В разследването участва тричленен екип от сапьорския отдел към американския флот.

Неизбухнало взривно устройство бе намерено в хотел на „Бойлстън стрийт”, близо до мястото на атентата. Още едно устройство е открито на неуточнено засега място.

Според член на Комисията за вътрешната сигурност в парламента на САЩ нападението е „добре извършена, координирана и планирана атака”.

Представител на американската администрация заяви, цитиран от „Евронюз”, че експлозиите са предизвикани от бомби, поставени в рамките на „терористичен акт”.

Директорът на ФБР Робърт Мюлер и министърът на вътрешната сигурност Джанет Наполитано са докладвали на президента Обама за ситуацията в Бостън след експлозиите, които избухнаха в града.

Няма данни за пострадали български граждани в резултат на експлозиите в Бостън, съобщи Министерството на външните работи (МВнР. Българското посолство във Вашингтон и генералното консулство в Ню Йорк са в контакт с американските власти и организации на българите.

МВнР препоръчва на българите, пребиваващи в Бостън, стриктно да спазват указанията на местните власти. От полицията в Бостън  е предоставен телефон за информация за пострадалите: +1 617 6354500.

Телефоните за връзка с генералното консулство са +1 212 935 4646 и +1 202 387 0174.

 „ФБР е поело разследването под свой контрол. Федералните и местните власти, както и властите на щата с обединени усилия разследват инцидента. Разследването се провежда в рамките на углавно дело, което потенциално може да прерасне в разследване за терористичен акт”, заявява Рик Делори, специален агент и ръководител на ФБР в Бостън.

Маратонът в Бостън (англ. Boston Marathon) е едно от най-старите и престижни маратонски състезания в света, което се провежда ежегодно.

Турнирът е член на AIMS и на лигата World Marathon Majors. За първи път маратонът в Бостън е бил проведен в Деня на патриота в 1897 година. От тогава всеки трети понеделник на април се провежда състезание на 42 км и 195 м, с времето станало едно от най-престижните в света.

В последните десетилетия, освен главната дистанция, се провеждат и други състезания - полумаратон, пробег на 5 км, детски маратон.

Метеорологичните условия може да бъдат най-различни, тъй като времето през април е непредсказуемо.

Стартът и финалът на маратона са предпочитано място за реклама.

Броят на участниците в последното десетилетие надхвърля 20 000. През 1996 година на старта на маратона застанаха повече от 38 000 души.

Броят зрители превишава 500 000 души, което прави Бостънския маратон най-масовото мероприятие в Нова Англия.

В маратона участие може да вземе всеки, навършил 18 години, ако е получил покана от организаторите. Необходимо е да е покрил доста сериозни нормативи. За да се получи правото да се участва в Бостънския маратон, е необходимо кандидатите да са участвали в националните маратони, организирани от съответните федерации към Международната федерация по лека атлетика.

С организацията на маратона се занимава Бостънската Атлетическа Асоциация.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Емо Георгиев

    1 0 Отговор
    USA
  • 2 гет

    1 0 Отговор
    100% са терористи от страна,без демокрация и богата на полезни изкопаеми.
  • 3 Naka

    1 0 Отговор
    11-ти септември 2-ра част.Пак те са си го направили.
  • 4 Naka

    1 0 Отговор
    Забравих да допълня че сега сигурно ще излязат севернокорейци тези терористи и познайте какво следва...(ирония)
  • 5 Human

    1 0 Отговор
    Тази държава ще се разпадне, рано или късно! Но американците са достатъчно двулични да се възползват от случилото се, както събитията от 11.09, когато това беше търсеният повод да наложат нова световна политика, казвайки, че който не е с нас е против нас. Създадоха се редица закони и международни споразумения, които бетонираха интересите на американците в световен мащаб. Така, че Сащ ще се възползват от случилото се на 100% и ще посочат нов световен враг, който толкова им беше необходим след смъртта на Бин Ладен. До няколко седмици Сащ ще обявят нов враг номер едно на Сащ, предполагам това ще е Иран и Хизбула естествено! Кой не знае мръсните интриги на американците, които са готови да отслабят сигурността на страната си, да загинат няколко американци и да го използват като повод да продължат враждебната си политика за хегемония над другите държави!
  • 6 Бай хой

    0 0 Отговор
    Империя на злото.
  • 7 CABC

    1 0 Отговор
    Дано не обвинят отново някоя държава за да започнат война с нея.
    Не може да си против целия свят, рано или късно ще усетиш силата на света. Харесвам САЩ, но те постоянно налагат сила навсякъде.
  • 8 САВС

    1 0 Отговор
    Наистина управлението на тази държава е за инвазия навсякъде - нямат благородството на Русия.
  • 9 Румен Янев

    1 0 Отговор
    Ха сега да обвинят Корейците .... това ще си е в техен стил
  • 10 гет

    0 0 Отговор
    Вече милиони хора по света са в час и знаят за какво става въпрос(американо-еврейското двуличие),но не могат да се противопоставят,това се нарича-осъзнато робство.Много по-тежко от неосъзнатото робство,поради причината от знанието на безсилие,което директно води до тотално робство. Всичко ще свърши след десетилетия,когато се сътвори поне 90%заместващ човека андроид(маниполиран клонинг).Тогава истинските хора ще започнат да изчезват-целенасочено,ненужни ще са при наличието на праграмиран роб.Най-много се моля, написано ми да излезе една голяма лъжа.
  • 11 W164

    0 0 Отговор
    САМО ГЛУПОСТИ ГОВОРИТЕ.КАК ЕДНА ДЪРЖАВА ЩЕ СИ ИЗБИВА СОБСТВЕНИЯТ НАРОД ? ТОВА ДА НЕ Е СИРИЯ ? ВСЕ ЕДНО ДА КАЖЕТЕ ЧЕ АТЕНТАТОРИТЕ НА ЛЕТИЩЕТО В САРАФОВО СА БИЛИ ЕВРЕЙ ИЛИ БЪЛГАРИ.АПЪК И ТОВА СЕ СЛУЧИ ТОЧНО НА ПРАЗНИКА НА СЕВЕРНА КОРЕЯ
  • 12 муспи

    0 0 Отговор
    W164, - Крайно неудачен пример - атентаторите в Бургас са евреи, Мосад, а кой гръмва фишека естествено няма да е от тези дето стоят на бюра и премятат много пари насам-натам. И каква е тази истерия против американците? Те имат връзка с американските правителства, колкото ние с българските. Знаят че всяка съпротива е обречена на презрително безразличие, най много да те изкарат луд. Те от много одавна са проумели това което ние сега усещаме - власта е еврейска и по този въпрос да се говори не че е опасно, както беше при комунизма, а съвсем безсмислено. Робството е световно, но при нас е и геноцид, защото са ни харесали територията. Можеме ли да направим нещо? Можеме да докараме АТАКА на власт! Америкаците нямат такава възможност, доставили са им две партии - демократи и републиканци - тяхните БСП и ГЕРБ, и вечно се чудят кое е по малкото зло. Ние ако не се възползваме от това което евреите от презрение или безразличие са го допуснали, когато ще закриват България по желание на гражданите, АТАКА ще бъде вече забранена по желание на гражданите.
  • 13 като гост

    1 0 Отговор
    Извършителите са нацисти - наследници на Хитлер от тайна база в ледовете на Антарктида. Два самолетоносача и 5 десантни кораба на морската пехота на САЩ вече обикалят ледените брегове, за да омиротворят региона в готовност да нанесат решителния си удар в името на световната демокрация