16 Април, 2013 19:32 2 207 2

Обама: Случилото се в Бостън е малодушен терористичен акт

  • бостън-
  • обама
Обама: Случилото се в Бостън е малодушен терористичен акт - 1
Снимки: ЕПА / БГНЕС

Президентът на САЩ Барак Обама за първи път определи експлозиите в Бостън като „терористичен акт".

Той заяви, че атентатите по време на маратона в Бостън са „малодушен акт на терор", като уточни, че все още не е ясно кой точно стои зад атаката.

Веднага след атентатите се работеше по няколко версии, включително и тази, че американец в лошо психично здраве може да е организирал атаката. Досега Обама се въздържаше от определението за терористична атака. Днес обаче той заяви: "Това е ужасен и малодушен акт. Всеки път, когато бомби са използвани срещу невинни цивилни, това е акт на терор", подчерта Обама в изявление от Белия дом, предавано по американските телевизии.

"Все още не знаем кой е извършителят на това нападение и защо. Дали е било планирано и извършено от терористична организация, чуждестранна или наша, или пък е било акт на отмъстителен човек", допълни още той.

"Ние знаем обаче, че американският народ отказва да бъде тероризиран. Този който го е извършил не е успял да ни уплаши. Трагедията показа, че сме сплотена нация", каза още Барак Обама.

ФБР отказа да коментира дали има задържан заподозрян за експлозиите в Бостън, предаде Си Ен Ен. Разследването продължава, като през следващите дни ще бъдат разпитани голям брой хора. „ Ще достигнем до всички краища на Земята”, закани се представител на Бюрото.

Губернаторът на щата Масачузетс Дивал Патрик обяви, че по време на маратона в Бостън вчера са били задействани само две взривни устройства, противно на първоначалните информации за три експлозии, една от които е била в библиотека, разположена в непосредствена близост до финалната линия на надбягването.

Дивал Патрик добави, че на място не са откривани неизбухнали самоделни бомби, както беше първоначалната информация.

По уточнени данни при експлозиите в Бостън вчера за загинали трима души, сред които и 8-годишния Мартин Ричардс, и са пострадали 176 души, седемнадесет от които се намират в критично състояние.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 муспи

    0 0 Отговор
    Новото демократично правителство на Ирак е установило че 20те взрива в Ирак са дело на Хизбола и са подготвяни в Иран с боеприпаси от Северна Корея, и помолило Обама за помощ. Обама обаче отговорил много сербес - САЩ не са международен полицай! - казал - трябват доказателства! - Тогава Ники Младенов взел думата, и казал - Но проблем.
  • 2 Един 40 годишен

    0 0 Отговор
    Който сее насилие,жъне насилие. Елементарна житейска истина.В Америка може да се живее много добре,но то е за сметка на мизерията на половината планета-даже повече.