Last news in Fakti

25 Декември, 2021 10:00 3 222 36

България в края на 2021: продължаваме да продължаваме

  • продължаваме промяната-
  • пп-
  • българия-
  • равносметка-
  • коронавирус-
  • русия-
  • нато-
  • бустерна доза-
  • северна македония

Продължаваме да живеем с вируса и с високите цени, както и да тънем в северномакедонското блато

България в края на 2021: продължаваме да продължаваме - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Цяла година писахме писма до Дядо Коледа да ни донесе правителство, та най-после да престанем да говорим за политика.

Правителство ни се донесе и всички ще му изпеем по една песен около елхата. Само че защо не ни напускат полит-тревогите? Защото си дадохме сметка, че в заглавието на водещата партия ударението пада не върху „промяната“, а върху „продължаваме“. Продължава всичко.

Коронавирусът помете няколко хиляди човека, но вече ни подготвят за нова вълнà – и аз вече не знам кой номер поред. Към двете ваксини се прибави бустерната, която ще се слага през шест, а може би дори и през три месеца. В последна сметка ще продължаваме да живеем с този вирус и със следващия, и с по-следващия. Погледнете международната сцена. Мислехме, че студената война приключила, ето че тя се връща в най-буквалния смисъл, т.е. като студ. Русия и НАТО се плашат взаимно, трупайки войски около Украйна, а ние продължаваме да сме пред едни геостратегически, историко-православни и газово-енергийни дилеми, които трябваше отдавна да сме решили.

Продължаваме да се чудим

Продължаваме да тънем и в северомакедонското блато, където ни вкараха лъжепатриотите. Вярно, че г-н Петков реши да прояви лидерство, но дали ще го последват коалиционните партньори, а и нашите сънародници, които отказват да се разделят с комплексите си – продължаваме да се чудим. Докато регионът ни продължава да затъва. Доникъде не е стигнала все още съдебната реформа – гражданите продължават да молят Гешев сам да си отиде с мир, той продължава да им се подиграва уставно. А пък анализаторите продължават да ни обясняват, че тая работа не може да стане бързо, че трябва да чакаме нов ВСС, ако не - добронамерен обрат сред опозицията, която да се присъедини към едно възможно конституционно мнозинство. Така че ще продължаваме да се възмущаваме, че крадците замитат следите и няма виновни. Ще ни издържат ли нервите?

Продължаваме да чакаме инвеститори

София продължава да е най-грозният европейски град, украсен предколедно от частни фирми с рекламно-празнична цел; във фейса питат кметицата дали все пак няма да изчисти града за празниците. Г-н Лорер изрежда фантастични инвеститори, които се кани да привлече – от производители на електромобили до университети по изкуствен интелект.

Но засега няма навалица. Не само защото работната ръка е недостатъчна и няма защита от локалните мутри, а защото България продължава да е място, за което по света знаят или лошо, или нищо. Вярно, че новият управленски екип беше посрещнат възторжено от много световни медии след управлението на бодигарда, чиито плещи Берлускони мереше с педя. Но доста повече лястовици ще трябват, за да направят пролет. Злополучният опит за назначения на стари (и буквално!) кадри във Външно министерство, сред които се оказаха сътрудници на ДС, беше доста тревожен сигнал. Нямало кадри, оправдаха се някои, ама не чувам да има конкурси за съветници и зам.-министри. Една дипломатка на голяма държава ме попита наскоро защо така малко значение отдаваме на Външно министерство; не ни ли е важно, нали сме малка страна? Смотах нещо, че външната политика всъщност се прави от министерски съвет и президента.

Продължаваме да сме държава-темерут

Истината е, че на външната политика май наистина не наблягаме. От Живково време, та досега в чужбина често пращат хора, от които искат да се отърват, като им затворят елегантно устата – кой посланик в Казахстан, кой консул в Барселона. За културните центрове на страната да не започваме; те ще кажат, че нямат пари за дейност, както впрочем е с цялата ни култура, превърната в един вид пенсионен институт. Така или иначе продължаваме да сме уникална държава-темерут и ако Петков и Василев успеят да ни научат да общуваме със света, ашколсун! А и министър Денков, защото тая работа с общуването се възпитава отрано. Само да не отбият номера като похарчат едни пари за поредната глупава рекламна кампания с розички и плажни чадърчета. Кани се да продължава и Европейският съюз, където е ред на много амбициозното френско председателство. Къде стоим по темите, които се задават – от реформата на пространството Шенген до идеите за европейска отбрана; от вдигането на бюджетния дефицит до позеленяването на икономиката (или отказа от него)? Мислехме, че Европа е твърд, спасителен бряг, а излиза, че тя се движи, променя се. Трябва значи непрекъснато да се адаптираме и ние.

Няма никаква революция

Нарекоха революция събитията от 2020, свалили авторитарното управление на Борисов. В модерната епоха понятието внушава представата за радикална смяна, скок в утопията. Всъщност, ако помислите, протести като нашите са най-естественото нещо за всяка демокрация и знак на нормалност е, че се случиха. Дори побоите не са българско изключение - навсякъде те подкопават доверието във властта, както стана у нас, накланят везните в посока на гражданите. В последна сметка Борисов, лъжепатриотите и ДПС бяха свалени на редовни избори, в което пък съвсем няма нищо революционно. Не бяха отменени закони, никой не е в затвора – нито от едната, нито от другата страна.

Не искам да подценявам събитията, просто обръщам внимание на очакването, което създава едно героично понятие „революция“. Помните как цитирахме американската Декларация за независимост: „когато някоя форма на управление стане деструктивна... задължение на народа е да я отмени и да установи нова форма на управление“. Как пишехме, че народът е поел съдбата си в свои ръце, а един от дните на протеста нарекохме „велико народно въстание“. Накарахме се да вярваме, че всичко ще се промени в миг, с падането на тирана. Е да, ама трудното започва сега. Самата коалиция е доста крехка, построена върху чудновати двустранни споразумения, атакувана истерично от старата власт, която владее една трета от Парламента и местната власт. Европейските пари са благодат в кризата, но не е изключено и да скарат онези, които ги разпределят. Ужасно трудно е ще е да се пренастрои икономиката, свикнала да работи на клиентелистки принцип – свободната пазарна конкуренция не е естествено състояние за човека, който винаги предпочита спокойствието на монопола. Боя се, че ни предстоят едни по-малко героични войни между бизнесмени.

Продължаваме да продължаваме

Марксистко-ленинската доктрина, с която бяха закърмени няколко поколения, създаде това очакване – правим революцията и ето ни в един комунистически свят без проблеми. Свят на абсолютното добро, един вид социо-политическа Коледа. Затова сме непрекъснато недоволни: влязохме в ЕС и какво, пак не ми стигат парите. Имаме демокрация, ама виж какви глупаци ни показват по телевизията... Дайте да не се подготвяме за поредното разочарование. Винаги ще има проблеми, винаги ще са нужни усилия. Страната направи стъпка в правилната посока и… продължаваме да продължаваме.

Автор: Ивайло Дичев


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    33 16 Отговор
    Вируса вече мина.Стаден имунитет.А цените ги дигат спекулантите на Доган и Тиквата.
  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    30 4 Отговор
    ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ
    ЗДРАВЕ
    КЪСМЕТ
    РАБОТА
    БЪДЕТЕ ЩАСТЛИВИ ДОБРИ ХОРА

    Коментиран от #4, #5, #6, #7, #8

  • 3 Ами

    17 3 Отговор
    Така е, Алеко Константинов го е написал преди 100 години

    Коментиран от #17

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Кики

    27 12 Отговор
    България в края на 2021 е началото на края за нашата държава , много хора започнаха да измират от тези ковид ваксини, а след нова година Кирчо и другите американски агенти ще направят ваксините задължителни включително и за децата, ако не искате да видите себе си и децата си в ковчег , който Кирчо кове сега за нас , единствения път е кърваво въстание
  • 10 no name no face no number

    31 9 Отговор
    Трябва да си много наивен,че да разчиташ на промяна от ПП,ДБ,БСП, ДПС.

    Коментиран от #23, #25

  • 11 123

    21 9 Отговор
    Поредната порция пропаганда и лъжи от медията на Сатанистите - Дойче Веле.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 мани мани

    22 4 Отговор
    продължават продължението ... с краденьето
  • 14 Притча

    13 5 Отговор
    Днес се навършват 50 години от както великият Джон Ленън написа и изпя един от най-великите химни на мира: ВЕСЕЛА КОЛЕДА, ВОЙНАТА СВЪРШИ! Намерете я в тубата, има я в хиляди аранжименти и изпята от най-великите певци! Песента казва много!

    Коментиран от #19, #21

  • 15 ббб

    18 2 Отговор
    Дичев и Смилов -какво да очакваш от антибългаристи соросоиди.
  • 16 нннн

    28 4 Отговор
    Промяна няма. Пак сме със Зелен сертификат и брутална, насилствена, "доброволна" ваксинация. Промяна няма!
  • 17 12345

    5 6 Отговор

    До коментар #3 от "Ами":

    Така е,обречени сме на балканския синдром.
  • 18 Ned

    14 3 Отговор
    Господи Дичев вие сте учен човек ПРОФЕСОР и би следвало да познавате коледните празници преди 1944 г., че в България е нямало дядо КОЛЕДА. Имало е коледуване, а в големите градове за Нова година са се правели елхи и е имало дядо мразовци. Баницата с късметите е също била само на Нова година!
  • 19 gost

    8 5 Отговор

    До коментар #14 от "Притча":

    Войната в украйна едва сега започва.
  • 20 Докараха ни

    8 1 Отговор
    До Африканска държава.Много корупция геноцид 80% зле 20% много добре.Гониме Папуа Нова Гвинея
  • 21 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 2 Отговор

    До коментар #14 от "Притча":

    БЛАГОДАРЯ гледах клипът
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 И. Иванов

    3 5 Отговор

    До коментар #10 от "no name no face no number":

    Чумави сте! Знам, че звучи познато.
  • 24 ДичеФФФФФ

    10 2 Отговор
    стига яде л@йна бе, продажна амебо!
    Поне на Коледа се спри, м@лоумнико!
  • 25 Пропусна герберастите

    4 4 Отговор

    До коментар #10 от "no name no face no number":

    и вожда Винету!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Човек без " ГРЪБНАК"

    7 2 Отговор
    Идеал , Вяра , Чест и Воля - това е НАШЕНЕЦА - Бай Шиле ! Каза виго в лицето Слави и Кр. Радков. А днес МАГИ ви го " тръска" чрез Д. Рачков . Това е нашенеца - маса ! Затова Фаучи, Гейтс, Сорос, и Чичо ни подариха Corona 19.
  • 28 В Китай е КОМУНИЗЪМ

    7 4 Отговор
    И са 1. Логиката ако у нас я има СЛЕДВА да проумеем , че ВИНАТА Е У НАС ! Ние сме АХМАЦИ , независимо в какъв строй или съюз сме ! Ние сме БО КЛ/ ци !

    Коментиран от #35

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Повредата е в НАШИЯТ Телевизор !

    2 3 Отговор
    Никой не ни е ВИНОВЕН ! Ние сме полухюмен фабрикат - па п ла чъ ! Без значение, на какво място и позиция в обществото се се намира нашенеца !
  • 31 Кирчо

    3 1 Отговор
    Партията щеше да се казва "Продължаваме Напред", но Кобрата го бе патентовал, за да го ползва след мачовете за титлата
  • 32 Ти ми кажи какви сме ? Нали умно списваш

    3 3 Отговор
    Бахме със Султана, после с Готите, минахме и към Русите , сега сме и със ЗАПАДА и със СУЛТАНА и пак ХИЧ ни НЯМА ! И пак виновен бил ни някойси Чапаев ! Ние сме виновните - ние сма па п лач и с га нъ ! Нищо че сме пълни с академици , генерали и професори. Файда от туй - Йок !
  • 33 Телевизора показва що за нивото е

    3 3 Отговор
    ИНТЕЛЕКТА ни - Слави, Маги, краве" ФЕРМАТА" ! Това сме ние ! И з. М е Тъ !
  • 34 ОТГОВОРА що за МАСА сме

    11 0 Отговор
    Става ясно като видиш с какво те залива телевизията . Приказват, обясняват, вричат, обещават, убеждават и заричат И КАТО изключиш екрана НИЩО от казаното НЯМА ! Ала - Бала ! Покажат се - скрият се ! Лудница ! Блудница ! Дори не е и управляем ХАОС !
  • 35 За протокола

    4 0 Отговор

    До коментар #28 от "В Китай е КОМУНИЗЪМ":

    В Китай комунизма е само в името на управляващата партия!
  • 36 Много ме кефи аФторЪт.

    9 2 Отговор
    С препратките си към Маркс и Ленин. Той самият обаче не си е направил труда да прочете и два реда от техните писания. Иначе щеше да знае, че в голямата си част те описват недъзите на капитализма като обществен строй. Какти и предсказват, макар и непряко, някои от събитията, на които сме свидетели и днес. И не става дума за политическото управление на капитала. Дълбочината е свързана със кризите през които трябва да се премине периодично, за да може тази система да функционира. И понеже широкомащабна война към момента не е възможна, се измисли гениален подход за разоряване на на населението. За увеличаване на границата между бедни и богати и изтриване на средната класа. Нашият политически "елит" е просто послушен слугинаж. Както и аФторЪт!