Last news in Fakti

31 Декември, 2021 18:05 27 789 61

Новогодишният подарък на Даниел Лорер

  • божидар чеков-
  • даниел лорер-
  • инвестиции-
  • завод

Инвестиционни загадки

Новогодишният подарък на Даниел Лорер - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Дойде и неговото време да ни зарадва. Точно за празниците. След „пробойните“, разкрити от Асен Василев, след заводите за електромобили на Кирил Петков, министърът на иновациите (на откритията) прибави към трапезата на „промяната“ немската инвестиция от 150 милиона евра. Благодарение на технологията и парите на АЕ Солар край Хасково ще се построи най-големия завод за соларни пана в Югоизточна Европа. Там ще се открият 220 работни места.

За обезлюдяваща се България тази новина, ако е вярна, е изключително добра. Оповестеният проект е толкова амбициозен, че заедно с радостта от появата му възникват въпроси, които се нуждаят от отговор.

Първата загадка в инвестиция е определението, че „заводът ще бъде най-големият в Югоизточна Европа“. Когато си втори, трети или четвърти в дадено производство и с помощта на нови капитали и пазари станеш „първи“, няма нищо нелогично в преразпределението в дадения сектор. Когато обаче от „нищо“ се засилиш да станеш „първи“, можеш да споделиш съдбата на Кремиковци или на завода за тежко машиностроене край Радомир.

Втората загадка е преценката „Югоизточна Европа“. Къде точно е тя? Досега геополитически Старият континент се делеше на Западна, Централна и Източна Европа. Може би Даниел Лорер има пред вид страните на юг от Дунава. Кои са всъщност те? Освен България там се намират Югозападните Балкани и Гърция. По отношение на балканските ни съседи, ние наистина все още сме първи почти по всичко, но с Гърция проблемът е друг. Или по-право – проблем няма, защото гърците хасковската инвестиция не ги интересува. Те се снабдяват с китайски пана, които им се доставят в Пирея, с китайски кораби и на китайски цени. Освен това цялото пристанище е китайско.

Толкова ли е важно да сме „най-големите“ и на кой пазар по-точно? По принцип печелившите и трайни са инвестициите, които се ръководят от мъдростта на Цезар „По-добре първи на село, отколкото втори в Рим!“ Географското разположение във всяко производство е много важно, защото настъпва конкуренцията. Мащаба на предполагаемата инвестиция означава, че съществената част от паната са за износ. След като гръцкия пазар е задоволен, соларните пана би трябвало да тръгнат към Западна Европа и Германия.

Как? Хасково няма пристанище. Следователно с големи 40 тонни тирове, със съответната опаковка, защото материята е чуплива. Този вид транспорт е скъп. Освен това българската част от магистралата е пренатоварена от турски камиони и турски гастарбайтери. Катастрофи и задръствания са често явление. Инвеститорите, както всички германци, явно са чувствителни към замърсяването на въздуха. Те предвиждат създаване на „Въглеродно-неутрален индустриален парк“. Тази екипировка е за Хасково. Тя не засяга превоза. Доставките ще се извършват с камиони, а камионите ползват дизел и се считат за най-замърсяващото превозно средство в Европа! Между Хасково и Германия има 3 хиляди километра само отиване!

По тази логика, може да се стигне до заключението, че каквото и да се предприеме в България, поради драстичните екологични правила, всичко е обречено. Разбира се, че не е! И тук се появява въпроса: знаят ли Даниел Лорер и немските инвеститори, че пристанище Лом, е най-голямото българско речно пристанище? Вероятно поради тази даденост, гордостта на българската индустрия Балканкар е била съсредоточена именно в Лом. Всички настоящи и бъдещи инвеститори, служебни или редовни министри не бива да отминават предимството на речния транспорт. Дунава е бил и си остава най-евтината и екологична магистрала в Европа!


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 106 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сигурно

    114 104 Отговор
    Европа вярва на тези млади мъже ,и се отвращава от герберистката сган водена от боко , която крадеше като обезумяла !!

    Коментиран от #43

  • 2 Перо

    117 28 Отговор
    А автора на статията не е ли чувал за ж.п.транспорт? Или там където няма море,няма и бизнес! Освен това да вземе да се ограмоти,къде бяха най-големите заводи на Балканкар: София и Пловдив, където няма морски и речен транспорт,а бяхме най-големия износител в Европа!
  • 3 Ето

    73 35 Отговор
    нещо наистина много положително сред лавината от ужаси !
  • 4 Калоян

    118 58 Отговор
    На тоя евреин нямам никакво доверие. От къде изпълзя,от нищото! Отваряйте си очите хора,оставете настрана телешката радост от "промяната"

    Коментиран от #58

  • 5 Коко

    45 65 Отговор
    Благодарим ти, Даниел!
  • 6 3455

    80 67 Отговор
    Защо винаги плюете когато нещо хубаво се случая Герберска сган

    Коментиран от #46

  • 7 Нели

    67 24 Отговор
    Звучи ми като авторът да е ползвал "експертизата" на един бивш псевдо министър от ГЕРБ и сега координатор на тази партия в Хасково!
  • 8 русенец

    108 12 Отговор
    България не страда от липсата на работни места, а от липсата на добре платени работни места. Откакто онова пловдивско недоразумение Петър Стоянов призова чуждите инвеститори да идват в Бг, защото работната ръка е ЕВТИНА, те от този момент тук идват бизнесмени само заради това. В Русе е пълно с високо технологични заводи и в мебелното, и в шивашкото , и в металургичното производства, а и не само в тях, то.... пари няма и затова Русе е вече под 50 000, не защото русенецът няма къде да работи в Русе, а защото няма смисъл да го прави.

    Коментиран от #11

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 наблюдател

    65 10 Отговор
    То и в Силистра правеха панели но за кратко.
    Тоест нищо ново под слънцето.
  • 11 Пръц

    49 11 Отговор

    До коментар #8 от "русенец":

    Тези високотехнологични производства изискват и подходящо образование и квалификация от работната тяга. В БГ дори и ПУЦ няма,обещала каква принадена стойност ще изработи за да му се плати като на Европеец?

    Коментиран от #14

  • 12 А бе

    59 64 Отговор
    Какво сте седнали да давате акъл на хора с
    150 мил. евра.Къде да строят и къде не.
    Те за да ги изкарат тея пари, сигурно са по умни от вас.
    Браво на Лорел.
  • 13 Шампоан Лореал

    67 21 Отговор
    И разбира се предвидливи "бузнесмени" са изкупили предвсрително земите на безценица и , ще сеят с железа внедто чушки и ще поникне едно голямо електронищо! Голямото сапунисване!
  • 14 русенец

    58 13 Отговор

    До коментар #11 от "Пръц":

    Нищо подобно. Идеята на високите технологии в производството е в това, да можеш да ползваш всякаква работна ръка и производството ти да не зависи от качеството и. Нали се сещаш, че ако трябва академици да ти правят мебелите или дрехите, то бизнесът ти е обречен.
  • 15 Явно господинът Л. е "голям експерт"в

    58 14 Отговор
    областта на маркетинга. Знае ли той / от 3 седмици министър /. колко време и какви проучвания на конюнктурата на съответния пазар са необходими за ефективността от една такава инвестиция.Това не е дребна далавера. Проучил ли е той, дали бъдещите инвеститори ще изискат държавна гаранция и каква ще бъде тя? Или ще развиваме индустрия водени от родните градове и села на управляващите?
  • 16 Коректен

    43 6 Отговор
    Сигурно знаят, че пристанище лом е най-голямото, но също така са наясно, че дивия северозапад е бастион на корупцията и грабежа на чужди инвеститори, затова и никой не иска да се захваща с тях.
  • 17 МОТО ролер

    60 21 Отговор
    И с какво ни "зарадва" тоя чифуторолер ? А ? Вероятно не ни качи на ски ,като оня с "Трабант"-а в НАТО а тоя на някакви си ролери ни ПЪРЗАЛЯ ... Боже ,какъв малък и загубенн прост народ сме ...
  • 18 жжжжжж

    14 4 Отговор
    чеков, с влакове , мон фис.
  • 19 Редис

    16 8 Отговор
    Еее Ко докара завод за спътници дасахвали
  • 20 До # коментар 16 коректен

    48 12 Отговор
    За какъв бастион на корупцията говори този " коректен". Докато се построи заводът, Кирчо ще се е преборил с корупцията и тя, както ни обеща, ще е нулева. ВЕРВАЙТЕ МИ !!
  • 21 ганю

    28 11 Отговор
    за комплексарите е много важно да имат най-големият,дали става или не е друг въпрос у нас комплексарщината е на всички нива,така че вне ме учудват подобни изказвания
  • 22 Дърт жилав пенсионер

    63 7 Отговор
    Дядо ми Ташко казваше сине никога няма да видиш евреин да коси ливада или да жъне.
  • 23 Реалист

    26 42 Отговор
    Трябва да дадем шанс на тези млади хора и стига с тая нетолерантност. Важни са качествата , способностите на хората , а не какъв етнос са. Лорер е свесен човек.Да проявим поне малко доверие , търпение и уважение .Има време и за критика.

    Коментиран от #32

  • 24 Факт

    54 7 Отговор
    А моят дядо -"Сине,никога няма да видиш евреин да хвърля пари,а грък да ги събира и да му ги връща"
  • 25 Дрън дрън ярина

    41 13 Отговор
    Даниълчо е изпратен от узсраел да наблюдава аскьойския катаджийски син асен и киро да не се объркат,като изпълняват юдейските заръки
  • 26 Дим

    17 34 Отговор
    Браво на Лорер!
  • 27 Цуца

    22 32 Отговор
    Щом се чуе за нещо читаво, веднага, типично по български, се донасят от 10 кладенци акъли, как нЕма да стане! Е дано стане, пък ония дето са решили да инвестират със сигурност са си направили смеката
  • 28 АЗ ПОДМЯНАТА

    52 17 Отговор
    КОКОРЧО КЪДЕ СА 8 МИЛИАРДА ТЕЧЕВО КОКОРЧО КОЙ ГИ ПРИБРА КОКОРЧО А КИРЕТО САМО СЕ ХИЛИ КОИ ДЕБИЛИ ВИ ИЗБРАХА И С ВЕНЕЦУЕЛСКИТЕ МАШИНИ ХОП +БКП =Чудна ПОДМЯНА
  • 29 Чичо Пенчо

    13 21 Отговор
    Авторчето,не се захващай с теми дето са ти далечни.Дерзай си в писането,може да ти донесе голям успех ако пишеш фентъзита за шизофреници.
  • 30 Lorell&Hardy

    45 15 Отговор
    Тоя евреин е по-голем смешник и от съсела с моторизирания кашон,щял да строи най-големия завод на балканите с 200 човека персонал ами то само в кооперацията в Полски Тръмбеш работят повече хора

    Коментиран от #41

  • 31 12345677

    27 1 Отговор
    Пристанище има и в Бургас. Какъв е този анализ? Какви са тези измислици? Хасково-Бургас 2часа път 212 км. От времето на Хан Аспарух още България се държи като landlocked state въпреки че има всички условия да развие морска стратегия. Никога не е имало в София управници, които да мислят за страната си като морска държава.
  • 32 жжжжжж

    38 8 Отговор

    До коментар #23 от "Реалист":

    докато младите се учат да управляват, цените скачат без край. никаква толерантност.
  • 33 Госあ

    22 4 Отговор
    Добър коментар. Само че иновациите не са като френското решершЕ. Аз лично нямам представа какъв точно смисъл носи този дума иновации
  • 34 ПАК ГЛУПОСТИ

    21 3 Отговор
    АБЕ КРЕТЕНИНО КОРАБА С КИТАИСКИТЕ ПАНЕЛИ ДАЛИ ЩЕ СПРЕ В ПИРЕЯ ИЛИ ХАМБУРГ МУ Е ВСЕ ТАЯ ВЪПРОСА Е С КАКЪВ ТОК ПРАИМ ПАНДЕЛИТЕ АКО Е С ТОК ОТ ПАНЕЛИ СМЕ МЪРТВИ А АКО Е ОТ КЮМЮР СТАВА ТОЛКОЗ А ЗАПЛАТИТЕ СА ГОРЕ ДОЛЕ ЕДНАКВИ
  • 35 ЕЙ ДРЪНКАЛА

    34 6 Отговор
    АБЕ ТОВА ДА НЕ Е СКРИТА КАМЕРА САМО ТЪПОТИИ ТО НЕ БЯХА АЛБАНСКИ ЕЛЕКТРИЧКИ СЕГА НЕ ЗНАМ КВИ СИ ПАНЕЛИ АБЕ СТИГА КЛОУНИ БЕ /ОЧАКВАМ ЗАВОД ЗА БЕНЗИН ОТ ВОДА ТЕХНОЛОГИЯТА Е РЕКЛАМИРАХА ПРЕДИ 20 ГОДИНИ И КАШПЕРОВСКИ АКО Е ЖИВ
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Какъв е този илюзионист на снимката?

    25 10 Отговор
    Интересно ,какъв новогодишен подарък ще извади от джобовете на черния си " сюртук". Още малко търпение.
  • 38 Тир

    16 5 Отговор
    Абе господин автора чипираните дизелови бегачки по родните пътища,ьамърсяват въздуха много повече от камоин.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Ежко Бежко

    13 3 Отговор
    Автора има желязна логика, която напълно отсъства в европейските мислители, които за жалост ни управляват. Но ние сами си ги избрахме, та наслука с новия проект.
  • 41 МиГ 29

    22 2 Отговор

    До коментар #30 от "Lorell&Hardy":

    Момчето е умно!
    89 година е приет в първа английска под номер едно! Там е и Явор Пишев, впоследствие завършил Харвард и загубен завинаги от държавата ("Чак пък държава!"). За да произведеш фотовлтаици не е необходимо да си Айнщайн и да знаеш какво е вътрешен и външен фотоефект. Проблемът е, че с подлог от Столипиново или "Факултето" МОС транзистор с дължина на канала 7 нанометра посмъртно не може да се направи. За съжаление тук са останали само хора "четвърта цедка", пенсионери и такива от които нищо не става! А цеденето на нацията продължава и е необратимо.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Истина

    8 6 Отговор

    До коментар #1 от "сигурно":

    Да крадеше, ама нямаше такива безумни цени. Браво на Европа…. Да им е…. Май…та
  • 44 даадаада

    11 2 Отговор
    Празниците са прекрасен повод да се срещнеш с роднините и да си спомните защо живеете поотделно.
  • 45 Браво

    11 15 Отговор
    Боко за 12г един завод не направи.
  • 46 Шофьор на самолет

    8 7 Отговор

    До коментар #6 от "3455":

    Защо винаги плюете,след като такива инвестиции имаше много и до сега и тази не е свързана с тези палячовци на шофьора на самолет и г-жа Мустафова.
  • 47 Българин

    7 4 Отговор
    Ей тия мисири все ще намерят как да се изс ерат на метеното!
  • 48 Матей

    13 6 Отговор
    Хубава работа ,ама еврейска,ще направят мошенгията с панелите,ще свият по някой милион и друга файда никаква.А,220 работни места,един цех,а навремето имахме безчет заводи и цехове,сега идва ред да се радваме на малкото,като изпуснахме голямото.Инвестиции ги радват,да експлоатират населението със заплащане 10-20 пъти по-ниско от колкото на запад.
  • 49 Тьрновец

    10 0 Отговор
    BMW строи огромен завод в Унгария а две други немски фирми ще правят бронемашини пак там
  • 50 IYI Горд Българин IYI

    9 6 Отговор
    Евреин в правителството на България!!! Леко повърнах! Обземат ме конкретни мисли от миналото свързани с действията на една конкретна личност със забавен мустак по средата ...
  • 51 Стефан

    6 7 Отговор
    Г-н Чеков, доводите Ви са ,меко казано,неубедителни!Ако се плашим от катастрофи при транспортиране на стоката,няма да съществува търговията.За това товарът си пътува със застрахователна полица.Ако не познавах биографията Ви,щях да реша че сте станали комунист.Нека да оставим тези млади мъже да направят нещо добро за България!Банкянската свита вече ги видяхме,че не стават!

    Коментиран от #54

  • 52 Болярин

    1 2 Отговор

    До коментар #9 от "Сатана":

    Защо за си сменя пола - то това и без прави такива "акробатики" си е "ТО" !!!
  • 53 Пак съм аз

    3 2 Отговор
    Това от снимката сигурно е мис "Баба Яга" ! Не сигурно, а 100% сигурно е ТЯ !!!
  • 54 Буха ха

    5 2 Отговор

    До коментар #51 от "Стефан":

    Тъй като разбирате от полици, транспорт и пр., моля обяснете какви са преимуществата на Хасково пред Тутракан или Каспичан.

    Коментиран от #55

  • 55 Дидо

    2 3 Отговор

    До коментар #54 от "Буха ха":

    От статията излиза, че само покрай море и плавателни реки могат да се правят големи инвестиции и да се върти търговия? Горката Швейцария! Тези германци са полудели, да хвърлят 130 мил. в хасковско! Явно са си загубили ума и авторът трябва да им налее малко акъл в главите! Тъй като е спечелил 130 мил. и знае най- добре как и къде да се инвестират! Хей , жалки сте Боковите подлоги! От 9 кладенци вода ще докарат, за да докажат, че нищо няма да стане. И още нещо- тези над 100 мил. не са наши пари, ако са сгрешили германците си е за тяхна сметка. Но наши бяха 3 милиарда, хвърлени без полза за страната ни в Турски поток. Боко не ги извади от чекмеджето, а бръкна на всички ни в джобовете.
  • 56 Гого

    2 2 Отговор
    И само за Турски поток ли дръпна от джоба ни? Безсмислено хвърлени наши и европейски пари колкото щеш от умника ББ. Че то и парите и златото в чекмеджето бяха от нашия джоб извадени, да не бяха спестените от закуските му?
  • 57 БУДА

    3 0 Отговор
    На рецепцията на хотел "Интурист" ми взеха френския паспорт и ми дадоха бележка на която пишеше ЧЕХОВ. Един от френските зам.министри ме покани да посетим "Кладбището Новодевичи". Той говореше руски. Разполагахме с един свободен ден за туризъм и аз приех без да питам каква е целта на нашето посещение. На входа имаше военна стража. Мислех, че ще се върнем обратно, но французинът ми поиска хотелската бележка и каза спокойно на офицерите: "Ние сме част от делегация, която е в Москва по работа. Довел съм внука на Антон Чехов да види гроба на дядо си."

    Внезапно усетих студени капки пот да се стичат по гърба ми, пред смелостта или непукизма на френският високопоставен чиновник. Офицерите след като прочетоха няколко пъти бележката от хотела, застанаха мирно и отдадоха почест на "внука" на световно известният руски писател. Наредиха на войниците да вдигнат бариерата пред нас. След това ни упътиха с подчертано уважение към гроба на "дядо" ми. Той беше близо, от дясната страна на алеята. Докато френският ми придружител правеше снимки, аз констатирах, че съседния на Антон Чехов гроб е гробът на Николай Гогол. Двамата руски класици бяха останали неразделни завинаги.

    Впоследствие научих, че обявеният от украинците за техен най-велик писател Гогол, не е написал нито една страница на украински.
  • 58 Елизар

    0 4 Отговор

    До коментар #4 от "Калоян":

    И на фашистките българи нямай доверие. По-специално на себе си.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 ЦарВул

    4 0 Отговор
    Не им вервайте бе хора!!Лъжат като за последно!!Моят син/да е жив и здрав/построи с парите на Вили Елбе/най големият инвеститор на Германия у нас/и сега заводът му има 150 човека!!Произвеждан аВточасти за БМВ,Фолксваген и Мерцедес!!Та тоа лъжльо к,в завод ще построи с 200 човека!!А.а.а.а.а..а.сетих се!Само с роботи както на запад правят колите!!А и защо точно в район на ДПС,а не в Северозападна България,най западналия край?!!Ми защото или лъжат или пак ще залягат на ДПС да ги крепи във властта както обеща Карато !!А ОБЕЩАНИЯТА СКЪПИ МИ СЪОТЕЧЕСТВЕНИЦИ Е НАЙ ДОБРАТА ФОРМА НА КУЛТУРНО ОТКАЗВАНЕ!!ДА НИ Е ЧЕСТИТ НОВИЯТ ЗАВОД ЗА ПАНЕЛКИ/БЕТОНОВИ/!КОСТОВ РАЗКАТА МАМАТА НА ПЕНСИОННАТА СИСТЕМА И ПРОМИШЛЕНОСТТА!!ФИЛ КЕНЕДИ/ЛЕКУВАЛ СЕ НА 4-ТИ КИЛОМЕТЪР В СОФИЯ/СЪСИПА СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО С НЕГОВИТЕ ЛИКВИДАЦИОННИ СЪВЕТИ!!ТАКА НАРЕЧЕНИЯ ЦАР НИ ОПРАВИ ЗА 800 ДНИ/СЕБЕ СИ СЪС ОКОЛО 300 МИЛИОНА,А НАС С ПРЪСТ В УСТА/!!СЕГА ТЕА СА НА ХОД!!Е ОСВЕН ДА НИ ДОВЪРШАТ НИЩО ДРУГО НЕ ОСТАНА!!А ВИЕ ::ВЕРВАЙТЕ!ВЕРВАЙТЕ В ЗАДГРОБНИЯ ЖИВОТ!!ТАМ Е РАЯТ!!!ДА МЕ ПРОСТИ БОГ ЗА СКВЕРНИТЕ СЛОВА!!ТОЛКОЗ!!!!
  • 61 ганю

    0 0 Отговор
    не разбирате Тошо правеше заводи за българи ала родни т.е
    печалбата оставаше в държавата.а сега сте роби работите за стотинки нямате нищо свое
    и фирмите са чужди.децата ви ги няма и сте гладни голи и боси.
    в магазините почти няма родни стоки даже и чушките и доматите са внос