16 Октомври, 2024 10:26 2 133 8

Прегръщам братски Доротея

  • божидар чеков-
  • доротея волена-
  • кирил маричков-
  • николай волев

Няколко реда за жената, която познавам от дете

Прегръщам братски Доротея - 1
Снимка: Фейсбук
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

От 30 години се връщам редовно в България. Често чувам по улиците - Божка, ти ли си - и след това - позна ли ме? От десетките повтаряния на този въпрос, най-голямо удоволствие ми достави срещата с Доротея Волева.

Ние бяхме съседи на ъгъла на Солунска и Самуил. Тя живееше сама с баща си и с часове гледаше от прозореца на последния етаж минувачите по улицата. Беше миловидно кротко момиче.

Един ден и махнах с ръка и тя дойде при мен. Беше на 14 години, но изглеждаше на по-голяма. Взех я с мен в света на софийските купони. Притежавах Грундиг - 4 писти и съответно вечерите посветени на рокендрола следваха една след друга. Появиха се плочи на Бийтълс, които изместиха Елвис в моите записи и заразиха няколко групи на български китаристи.

През юли 1968 година в София се състоя Световния младежки фестивал, в който "Щурците" и "Бъндараците" свиреха по покривите на Студентския град, наравно с групи дошли от чужбина. Чувството, че това е "размразяването" на тоталитарната система беше всеобщо. Тази духовна еуфория фактически започна с Пражката пролет и приключи на 21 август с "нормализирането" на Чехословакия от "братските армии" на Варшавския пакт.

В тези съдбоносни дни аз тръгнах към границата, а "малката" ми приятелка Доротея вероятно бе тръгнала към първият мъж на живота си - Кирил Маричков. Когато се срещнахме отново, миловидната ми съседка от детските години бе станала хубава жена. Тя ми разказа набързо за премеждията, през които е минала. Неуспешният ѝ опит да стане киноактриса, разводът с Маричков, синът, успял в Рим, и новият ѝ брак с Николай Волев.

Обещахме си да се видим отново, защото ни беше много приятно да си спомняме за романтиката, чистотата и безгрижието, в които израснахме. Доротея удържа на думата си. Покани ме на вечеря у дома си на улица "Кракра" до Докторската градина в София. По-тягостна вечеря от тази не бях изживявал. Виждал бях Николай Волев в Париж на прожекция на неговия цветен вариант на "Козият рог", пред подбрана публика. Когато организаторите го поканиха на сцената да представи филма си, той взе микрофона и каза само едно изречение - Пожелавам ви приятно гледане!

Много ми хареса тази негова конкретност. Казах му я на вечерята докато Доротея тичаше между кухнята и столовата. Лицето на Волев остана неподвижно. Нито дума, нито жест. Ние с Доротея си припомняхме забавни, незабравими случки, преживявания и срещи. Смеехме се като деца. Дори пляскахме с ръце от радост. По едно време станах, благодарих за вечерята и си тръгнах. Повече не срещнах Доротея. Смъртта на Кирил Маричков съвпада с тази на Николай Волев. В тази трагедия, в която думите не стигат, аз прегръщам братски Доротея, жената която познавам от дете, с най-топлите чувства, на които съм способен.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    0 4 Отговор
    Това да не е Доротея, дето вписва у форума от време навреме?
  • 2 трагедия

    0 6 Отговор
    защо се е хвърлил . наместо нови филми . при хепарите и в киново безразборните креватни бройки са нормално нещо . и при чукчетата е било така . на госта се дава жената за ноща . доро не я знам . а и защо да седи сама . мъже има . деца не са нужни . има . идат избори . хванаха парите на купувачите на гласове за партиите . добра сума . след 28 акции , сигурно 340 милиона . охохохохохох на прозорците висят романтиците .
  • 3 Прилича

    3 2 Отговор
    На мъж пълен с пороци , който не може да направи никоя жена щастлива.
  • 4 Мисля си

    12 0 Отговор
    Какво ли е това? Двамата ти мъже да си отидат един след друг? Карма ли е? За кого - за тях, за нея? Изпитание ли е? Случайност ли? Не знам, но има нещо загадъчно. Бог да ги прости и двамата. Дано намерят мир и покой.

    Коментиран от #5

  • 5 Мое мнение:

    7 0 Отговор

    До коментар #4 от "Мисля си":

    Може би вторият е взел решението за себе си след смъртта на първия?!....
  • 6 За мен,

    4 0 Отговор
    няма нищо случайно в този живот!
  • 7 Професор

    3 1 Отговор
    Чеков, голям късметлия си! Добре, че не си я взел тая Доротея от рокендрол купоните вкъщи, защото досега я да си паднал рязко по лице, я да си се хвърлил (пак по лице) от някой таван...

    Коментиран от #8

  • 8 божидар чеков

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Професор":

    Професоре, в този трагичен момент, в който се палят свещи, ти успя да ме разсмееш...