19 Април, 2013 08:01 3 136 0

За разширяване, заповядайте друг път

  • ес-
  • разширяване-
  • балкани
За разширяване, заповядайте друг път - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Нито една от държавите, които преговарят в момента с ЕС, не е готова за членство. Макар че повечето вървят напред, през 2012 г. не е направена решителната крачка, която да накара ЕС да разтвори приемащи обятия, пише между редовете на докладите, изготвени от Европейската комисия, коментира в блога си европейският депутат Ивайло Калфин.

Хърватия: 100 дни до членството

С изключение на Хърватия, която вече брои в обратен ред оставащите 100 дни до влизането си в ЕС на 1 юли, няма добри новини за останалите, намиращи се в различни стадии на подготовка. След 10-годишни преговори Загреб е вече в състояние да изпълнява задълженията си и да прилага правата си като редовен член на Съюза. Според Европейската комисия ратификациите на договора за членство ще завършат навреме за тържествените фанфари, а мнозина евродепутати смятат, че страната е по-готова да функционира като европейски член от някои по-отдавна приети страни.

Извън успешният пример на Хърватия, останалите балкански държави все още създават рискове, които ги оставят зад борда. Сърбия се лиши от шансовете си да получи дата за преговори, отказвайки европейския компромис за Северно Косово, Турция изглежда все по-дистанцирана от членството, а Исландия дори временно замрази преговорите и заради съмнения у гражданите си реши да изчака правителството, което ще бъде избрано в края на април, да се произнесе по подновяването им. Македония не е отговорила задоволително на условията на блокиращите я за името Гърция и за добросъседството и историята България. Пред Черна гора също стои нуждата от още работа по свободата на медиите, правата на жените и равенството между половете.

Турция: Отдалечаване от ЕС

В американски анализ, представен на Европейския парламент, се твърди, че Турция е понижила приоритността на влизането си в ЕС. Икономиката й процъфтява и ЕС вече не изглежда толкова примамлив. Анкара едностранно спря преговорите през втората половина на 2012 г., защото не искаше да получава указания от председателстващия ЕС Кипър. За първи път тази година Анкара излезе със собствен доклад за приближаването си до ЕС като контра на заключенията на Еврокомисията, които бяха определени като небалансирани и критикарски. Еврокомисията зачита постиженията - създаването на омбудсман, подготовка за изработването на нова конституция, но е силно разтревожена, че турските власти нямат желание за постигане на политическите условия за членството. Притесненията са свързани най-вече с поголовното прилагане на закона срещу организираната престъпност и корупцията, не винаги основателно и зачитайки човешките права. Проблеми има още с достъпа до правосъдие, свободата на изразяване. Икономическите условия за членството обаче напредват отлично. Германия и Франция дори предлагат да се отвори преговорната глава за регионалната политика. Европейският парламент пък иска да започнат преговори по най-трудната преговорна глава за съдебната система, основните права и вътрешните работи.

Сърбия: Съдбовен избор

Еврооптимизмът в Сърбия също спада, но причините са различни. Белград беше на една ръка от започване на преговори за членство през юни преди провала на последния кръг от преговори с Прищина с посредничеството на върховния представител за външната политика Катрин Аштън. Спорът е степента на автономност на населените със сърби райони на Северно Косово. Формално Брюксел хвали напредъка от миналия март, когато Сърбия получи статут на страна кандидат, но смята, че все още не са изпълнени, както политическите, така и икономическите критерии за започване на преговори. Най-проблемни области се очертават върховенството на закона, отношението към уязвимите групи (забраната на гейпарада в Белград), борбата с корупцията и организираната престъпност, независимостта на съдебната власт и свободата на изразяване. Неофициално обаче Сърбия трябва да направи отстъпка за Косово, за да се изкачи на следващото стъпало към членството - началото на преговорите. Брюксел се дразни извънмерно, когато президентът Томислав Николич казва, че Сърбия никога няма да признае Косово, въпреки че не се противопоставя на приемането на Прищина в регионални и международни организации. Напредък с Косово има - подписано е споразумение за гранично-пропускателните пунктове, за признаването на дипломите, за регистъра на земя и документите за гражданска регистрация, както и за регионалното сътрудничество, но това не е достатъчно.

Косово: Водопад от пари

Въпреки, че пет европейски членки не го признават (Испания, Словакия, Румъния, Гърция и Кипър), Косово получава най-голяма европейска финансова подкрепа на глава от населението в света. В най-новата европейска държава е разположена и най-многочислената европейска мисия. Прищина е на път да сключи споразумение за стабилизация и асоциация - първа стъпка преди получаването на кандидатски статут. Но Брюксел има сериозни резерви относно резултатите, които получава в замяна на парите си. Напредъкът в борбата с организираната престъпност и корупцията е незначителен, разследванията на тежки криминални престъпления са неефективни, няма подобрение в установяването на върховенство на закона. Недостатъчна експертиза се сочи като причина за неуспеха на правосъдието да противодейства на определени тежки престъпления. Сериозните изборни измами през 2010 г. не са разследвани, нито са обект на правосъдието, изтъква парламентарният доклад. Всички тези пропуски създават сериозен риск за сигурността на ЕС.

В очите на Брюксел сърбите от Северно Косово са главна причина за проблемите между Прищина и Белград. Според оценката на евроинституциите тяхното желание да запазят силни връзките със Сърбия, надделяват над желанието за интеграция на Косово.

Въпросът за разделянето на републиката не стои за Брюксел. Вместо това се призовава паралелните институции, като органи за сигурност и съдилища в северните региони да бъдат разпуснати. Подканят се петте европейски държави, които още не са го направили, да признаят Косово за независима държава.

Черна гора: печат "Корупция"

Подалата молба за членство през 2008 г. Черна гора все още създава повече проблеми, отколкото поводи за надежда. Корупцията, организираната престъпност, върховенството на закона и свободата на изразяване, съэдават тревоги на европейските парлтньори. Вече има закон за избягване на конфликта на интереси и политиците трябва да излязат от бордовете на публичните компании, а държавните чиновници да декларират доходите си, но на практика почти няма дела за високопоставена корупция, няма политическа воля това да се случи, няма подготвени съдии, нито независима съдебна система. Корупцията е широко разпространена, казва Европейската комисия. Организираната престъпност е просмукала в публичните и частни сектори и според Държавния департамент на САЩ страната е източник, междинен пункт и крайна точка на трафик на сексробини и на жертви на принудителен труд. Отбелязват се измами на последните парламентарни избори през миналата година и на президентските тази. Страната е на едно от последните места по свобода на медиите и се увеличават делата срещу журналисти. Проблематични остават и отношенията със съседите. С две думи - Черна гора е все още твърде далеч от начало на преговори.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА