Last news in Fakti

28 Януари, 2022 15:31 8 067 23

Сърбомански елит, знаме с вентилатор, соц-герб, бутафорен дисниленд в Скопие – как РСМ иска да влезе в ЕС

  • валентин хаджийски-
  • северна македония-
  • сърбия-
  • румен радев-
  • малцинство-
  • балкани-
  • югославия-
  • тито

Никакви претенции за македонско малцинство в България не може да има - президентът обясни защо

Сърбомански елит, знаме с вентилатор, соц-герб, бутафорен дисниленд в Скопие – как РСМ иска да влезе в ЕС - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В изявлението на президента Радев има една съществена част:

“Абсолютно несъстоятелни са твърденията, че щом България иска равноправие на македонските българи, гарантирано в Конституцията, на свой ред РСМ реципрочно може да поиска македонско малцинство в България. Нашите конституционни уредби са коренно различни – българската Конституция предвижда закрила на индивидуални права, докато македонската Конституция се основава на защитата на колективни права на части от народи, така че няма как това изобщо да се случи.”

Президентът е съвършено прав. Малко разяснение.

Конституцията, както герба на РСМ, е югославска. В Югославия в 1943 г. се прие съветският модел за признаване на колкото може народности, на които да се създават азбуки, култура и т.н. и се дават колективни права.

В многонационална Русия в 20-те години този модел позволи на болшевиките да привлекат местните националисти и така да запазят империята. Така виждаше нещата и хърватинът Тито и призна нови народи – македонски (вместо дотогавашните наричани от Белград южни сърби), и черногорски, и мюсюлмански. Последните два се реализираха на практика и днес босненците люто мразят сърбите и имат свое малцинство в Санджака. Черногорците станаха сръбските македонци. Вече имат отделен език, църква и история. Дадоха автономия на Войводина и Косово, макар че после я отнеха.

В Македония обаче македонизмът остана дело на местните сърби и сърбомани, които не са малко. Така и до днес. В Скопие ние нямаме работа с “македонци”, а със сърби и сърбомани. Езикът на омразата срещу България е в сърцето на сръбския империализъм в Македония и на македонизма. Той не се е променил поне от Балканската война насам.

Работата е, че самата Сърбия се отказа от югославско-съветския модел още в 1986 г.,

когато известният Меморандум на сръбската академия постанови, че създаването на измислени народи като македонци, черногорци и мюсюлмани било грешка, увреждаща тялото на сръбството, и че Сърбия трябва да създаде нова Велика Сърбия, свободна от малцинства. В 1987 г. Слоба Милошевич стана президент на Сърбия и се зае да изпълни програмата от меморандума. По типичния за Сърбия дивашки начин. С варварски агресивни войни, паравоенни банди от криминални елементи, убийства, изнасилвания, етническо прочистване, в непознати в Европа след 1945 г. мащаби. Триста хиляди убити, над три милиона бежанци, десетки хиляди изнасилени, стотици разрушени градове и села.

Това обаче нямаше нищо общо с падането на Берлинската стена, а си беше вътрешна логика на сръбския нацизъм след смъртта на Тито в 1980, който бе замразил етноконфликтите в СФРЮ за 35 години с личното си присъствие и връзки на запад и изток.

След фактическото изгонване от Милошевич на Словения и Хърватска от СФРЮ и началото на войната на Сърбия и югоармията срещу тях, Сараево и Скопие също избраха независимостта. Но за разлика от Сараево, сърбоманският елит в Скопие искаше да влезе в някаква нова Югославия. Но тя не се състоя след разгрома на Сърбия в хърватската и босненската война и след независимостта на Косово и Черна гора.

Защо Милошевич не прати войската си и в Скопие в 1991 г. и по-нататък? Защото там нямаше нов антисръбски елит като в Сараево, и може би (но не вярвам), и защото някой от София му бил казал, че ако той влезел в Скопие, България щяла да влезе в Ниш.

Така Скопие остана с един крак във въздуха – хем уж независими, ама не дотам (непроменени сърбомани), хем пък и официална Сърбия уж вече не признаваше македонския народ (меморандума от 1986) и значи се беше върнала на позициите си от 1912-1941, че в Скопие са южни сърби.

Но Сърбия вече не беше в състояние да окупира Скопие. И то остана на самотек. Македония преживя албанското въстание от 2001 г., което бе внос от Косово и се разви заедно с въстанието на албанците в Прешево и Медведжа в Сърбия. Преживя унижението от Гърция със знамето с вентилатора и името на държавата, и на скопското летище. Не си смени соц-герба. Не посмя да си избере химн и национален празник, които могат да обидят Сърбия и се тълкуват в „бугарашки“ смисъл. Построи в центъра на невзрачното Скопие гипсокартонен Дисниленд.

Независимо колко добри връзки има между хората и фирмите от двете братски страни, докато в Скопие остава сърбоманският елит, напредък по преговорите за ЕС няма да има. Сърбия също е на опашка за ЕС, и тя също няма да влезе, и у нея беше ключът към Скопие, но го е загубила.

Албания като нищо може да влезе в ЕС. Това ще е последният удар по гордостта на сръбските нацисти. След изгонването на Джокович.

Текстът е публикуван в e-vestnik.bg


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 78 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЕРДОГАН

    40 2 Отговор
    КАКВА ЕВРОПА ДА ВЪРВЯТ В БЛИЗКИЯ ИЗТОК ТАМ КЪДЕТО Е ХОДИЛ И ФИЛИП МАКЕДОНСКИ
  • 2 гост

    62 1 Отговор
    "Знаме с вентиатор" хахахах
  • 3 Как?

    7 45 Отговор
    Как е българия в ЕУ на никому не е ясно...
  • 4 Фактите

    62 6 Отговор
    Македонеещите се са като нацистите: крадат чуждо културно наследство, индийска свастика, звезда на Вергина, братя Миладинови...
  • 5 1915

    65 2 Отговор
    Статията е доста обективна, надявам се във връзка на Празника на сърбите в РСМ деня на Свети Сава.
    Не знам защо, но нито една бг медия не отрази помпозното чествуване и трогателните думи на премиера Ковачески
    за сръбско македонското приятелство.
    Присъствуваха доста видни гости от Сърбия и Република Сръбска на ниво мнистър на ВнР и Народно събрание.
    А, днес е и срещата на изцъкления им Президент с ОМО Илинден и други щедро финансирани от сръбски и смк служби.
    Оказа се, че и Президента им Пендаровски работил в службите на македонистите в отдел "Информация".
    Що така, но в бг медиите се мълчи А не би трябвало. Нека се знае истината и да престанем с пируетите поне от уважение към паметта на хилядите избити македонски българи.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ИМПЕРИАЛИСТ

    35 8 Отговор
    Мaкeтaтa, в гoлямaтa cи чacт, изпитвaт живoтинcки cтрaх дa нe ги пoмиcли някoй тeхeн пoзнaт зa БУГAРAШИ...
    Cвидeтeл cъм нa тaкивa кoмични cцeнки, чe нe знaeш дa ce cмeeш ли или дa плaчeш....Рeпубликa Мaкeдoния ce oтдeли oт Югocлaвия пo мирeн път зaщoтo ни МРAЗEХA. Вcякaкви припиcвaни зacлуги нa Бългaрия зa мирнoтo oбocoбявaнe ca фaнтacмaгoрии.
    Cигурeн cъм, чe кoгaтo в CМ oтнoшeниeтo към нac ce oбърнe към пoдoбрявaнe, aлбaнцитe щe бъдaт пoдтикнaти дa нaнecaт удaрa cи там.
    В Бългaрия дocтa хoрa ca изнeнaдaни oт дeйcтвитeлнoтo пoлoжeниe нa нeщaтa в CМ. Тoвa e кaтo eдин вид шoк зa мнoзинa бългaри, нo пo-дoбрe e дa ce знae рeaлнocттa.
    Чacт oт хoрaтa тaм, дoри иcкaт пaк дa ce върнe Югocлaвия…………
    Тoвa пoтвърждaвa, чe……aвтoритeтнa и прocпeрирaщa Бългaрия,щe върнe мaкeдoнцитe към иcтинaтa , e вeрният път. Другoтo e връщaнe към 50 гoдишнитe бeзплoдни уcилия нa Бългaрия. Нe иcкaм дa пoвярвaм, чe тoвa ce прaви мoжe би cъзнaтeлнo с разните му договорки за авиолинии .
  • 8 Софиянецо

    37 1 Отговор
    Всичко в тази статия е вярно и точно.
  • 9 гражданин

    39 1 Отговор

    До коментар #6 от "Не знаех,":

    От вас макенците по ревящи няма, голямо реване пред ЕС че "фашистите" българи не ви пускат.
  • 10 Как

    33 3 Отговор
    така да не иска СМ малцинство в България? Иска и още как. Вече официално. Днес президентът им прие делегация на сепаратистката ОМО Илинден. Които считат властите в Югозападна България за окупаторски. По-убедително доказателство от това има ли?
  • 11 И Украйна и Русия и Европа и САЩ,казват

    21 14 Отговор
    Че няма вероятнос Русия, да напада Украйна, тука в Нашия Парламент правят Цирк от ГЕРБ! ТЕ СА РЕШИЛИ, ЧЕ Русия, ще напада, но няма да го направи!! ГЕРБ стават смешни с това Слагочество, да покажат, че са По - Верни от Новите!! Кой е по, по Най!! Цирк в Парламента, оплакват Нероден Петко!! Депотати, Неутралитет, като Хърватия!!!

    Коментиран от #16

  • 12 Цирк

    11 19 Отговор
    В Дисниленд минималната заплата е 350 евро, а в швейцарска България 332 евро, вентилаторът сигурно консумира по малко ток.
  • 13 Хонорик

    6 11 Отговор
    Като гледам колко сте конструктивни - по-добре си мълчете!Има си управници които да преговарят по въпроса.
  • 14 Варламов

    11 2 Отговор
    Мдаа...такива ми ти работи

  • 15 чудя се

    43 4 Отговор
    След толкова години пътуване из Македония,не престава да ме учудва на кого му е нужен таралеж в гащите като тази територия.Рядко населена,голи чукари,смешна и мръсна столица.Времето там е застинало в 50-те години на 20 век сигурно.Но затова пък дай им самочувствие без покритие и някаква омраза към българите като комплекс за малоценност.Все едно са озлобени пинчери-дребни,злобни и жалки.Въобще не си заслужават да им обръщаме никакво внимание по медии и в коментари.Пълно игнориране.Единствено ми е жал за българите,живеещи там.Да си ги поканим в България.Ще им намерим място и работа и без това населението ни е намаляло.

    Коментиран от #22

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Нане

    19 1 Отговор
    виж за вентилаторо не бях са сетил хахахахахаха

    Коментиран от #18

  • 18 Ал Бунди

    23 1 Отговор

    До коментар #17 от "Нане":

    А пък ако трябва да сме точни -точно това е флагът на Японския Имперски флот.

    Коментиран от #19

  • 19 Ниц, бе!

    9 1 Отговор

    До коментар #18 от "Ал Бунди":

    Е какво сега - създаваме МАКЯПОНИЯ? Хм! Преди години по следите на АлМак стигнаха до Пакистан, сега продължават до Япония? Следва ХОЛИВУД - Калифорния, филиал на Холивуд - Скопие

    Коментиран от #20

  • 20 Ал Бунди

    7 1 Отговор

    До коментар #19 от "Ниц, бе!":

    Па ти не знаеш ли че Македония е маjka на светот бре? И нема да се чудиш, че на тоя му лупат тупанете на Вангелис от Титани, оти и титаните, па и Вангелис са си чисти македонци

  • 21 На 50%

    10 0 Отговор
    Статията казва истината ,ноо..само на половината. Освен от сърбомании Македония е яхната и от куцовласи. Куци власи са навсякъде в македонската държава - телевизии,вестници,банки,министерства,служби,полиция,армия.
  • 22 лечение

    5 5 Отговор

    До коментар #15 от "чудя се":

    Кой си ти бе, куче шумадийско, че така лесно раздаваш БЪЛГАРСКИ земи?
  • 23 Ямурлук и каскет:)

    4 0 Отговор
    Да погледнем официалната, парада униформа на северомакедонския гард. Състои се от дълга аба-наметало, наметната върху плещите, наподобяваща овчарски ямурлук, с каквато са се загръщали войводите, а на главата шарен, партизански каскет?! Комично.