Last news in Fakti
  Тема: Украйна

11 Март, 2022 21:00 5 288 100

Ще хвърли ли Путин целия свят в невиждана криза

  • владимир путин-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • санкции-
  • инвазия-
  • путин-
  • кремъл-
  • криза-
  • газ-
  • петрол-
  • суровини

Русия има всички дадености да бъде суперсила. Но не успява да надгради нещо смислено върху всичко това.

Ще хвърли ли Путин целия свят в невиждана криза - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Войните и кризите винаги променят много неща, а понякога - всичко. След Втората световна война възникна съвсем нов световен ред, възникнаха и такива институции като ООН, чиято цел е да предотвратяват избухването на подобни опустошителни войни. След световната финансова криза държавната власт затегна контрола над банките и подсили надзорните органи. А в резултат от пандемията ние най-после оценихме по достойнство ползите от дигитализацията и възможността да се работи по-гъвкаво.

Войната на Путин

Сега обаче върху главите ни се стовари тази война, разпалена от един човек, който иска да поправи някакви исторически несправедливости - или по-точно обстоятелствата, които той лично смята за историческа несправедливост. Един човек, който вече от десетилетия ни продава газ, за да отопляваме жилищата си. Президентът на една страна, която притежава всички дадености да бъде суперсила, дори без да нахлува в други държави. Защото Русия има всевъзможни природни богатства, разполага с отлично образовани хора, стъпва върху една забележителна култура. Само дето тъй и не успява да надгради нещо смислено върху всичко това. Стотиците милиарди от търговията с природните богатства не бяха вложени в програми, които биха извели страната на челно място в света в областта на високите технологии. Вместо това босовете на концерните, наричани за по-кратко "олигарси", се втурнаха в налудничаво съревнование кой ще си купи най-дългата яхта, най-луксозния дворец или най-скъпия футболен клуб.

А сега и тази война, за която знаем, че е брутална, но изобщо не знаем кога и как ще завърши и докъде е готов да стигне управникът в Кремъл. Виждаме поне едно: той обедини така наречения Запад и си навлече изключително болезнени санкции. Рублата бързо се девалвира, кредитният рейтинг на страната удари дъното, инвеститорите си взимат капиталите и бягат. Но дали санкциите ще предизвикат ефекта, на който се надяваме? Дали ще ударят онези, които го заслужават - или ще пострадат обикновените хора?

Цените удрят тавана. Но това може да е само началото.

Европа, която е зависима от руския нефт и газ, се тревожи за своята индустрия, която до голяма степен зависи от тези минерални горива. Европейците се боят от следващата зима, защото жилищата им могат да останат без отопление. Цените по бензиностанциите удариха тавана, а цената на суровия петрол продължава да върви нагоре. И това сякаш е само началото. Знаете ли например, че никелът само за едно денонощие поскъпна с повече от 50%? А Русия доставя много никел, който е безусловно необходим при производството на стомана. Нагоре вървят и цените на алуминия, на паладия, на неона и ксенона - все важни суровини, които западноевропейските фирми отчасти внасят тъкмо от Русия.

Експертите вече се обзалагат кога цената на един барел петрол ще достигне 200 долара. И вече е сигурно, че в главен проблем ще се превърне инфлацията, защото в момента нищо не ни дава основание да се надяваме, че галопът на цените ще се забави. Тъкмо обратното. Така че, взето в своята съвкупност, всичко вече започва да звучи като световна икономическа криза. А финансовите министри нямат никакви пари за черни дни, защото те отидоха в милиардните финансови програми за справяне с пандемията. Как ли при това положение могат да се финансират евентуалните държавни мерки за подпомагане на икономическата конюнктура?

В момента в европейските столици под пара се коват планове за намаляване на зависимостта от руския газ и петрол. Лесно е да се реши, но е много трудно да се осъществи. Ще трае дълго. И ще излезе скъпо. Само за да се напълнят европейските резервоари с достатъчно втечнен газ, който да замени руския газ за следващата зима, ще бъдат необходими около 70 милиарда евро, смятат експертите.

В същото време Москва едва ли гори от желание да затвори газовото кранче. Защото продажбата на газ налива в Русия десетки милиони. Дневно. Само през февруари европейците са платили цели 5,6 милиарда евро на "Газпром" и присъдружни. А при сегашните цени на суровия петрол Русия печели 70-90 долара на барел. Единствената възможна мярка е рязко да се увеличи добивът и предлагането на петрол на световните борси, за да падне цената. От друга страна: хазната в Москва е натъпкана догоре, а дълговете на Русия са относително ниски. Да не говорим, че в лицето на Китай Русия има надежден приятел, който непрекъснато ламти за все повече суровини и все по-големи пазари.

Можем ли без Русия?

За този въпрос е навярно все още много рано, но все пак: големият въпрос гласи как ще изглеждат нашите бъдещи отношения с Русия. И дали ще ги има изобщо. Няма съмнение: войната трябва да приключи, най-добре начаса. Страданията на хората в Украйна не бива да продължават нито минута повече. Но възможно ли е Русия трайно да бъде изолирана от световната търговия? Много трудна работа. Възможно ли е световните проблеми да се решават без участието на Русия - например климатичните промени? По-скоро не. Всичко това може да се осъществи единствено и само СЪС Русия. Но с една Русия БЕЗ Путин.

Автор: Хенрик Бьоме


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 55 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОНТРАТА

    136 10 Отговор
    Я па я Русия била виновна за кризата колко удобно!

    Коментиран от #9, #32, #34

  • 2 ЕС НА СВЕЩИ

    90 9 Отговор
    Не искаме нищо от Руската Федерация
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ФАБ-500

    131 14 Отговор
    Натото и европата го заслужават защото притискат Русия 30 години

    Коментиран от #19

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Фейко

    95 8 Отговор
    Америка е виновна!!!
  • 7 🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬

    119 10 Отговор
    Да бъде супер сила Русия? Тя е супер сила фондовите борси го доказват с цените на металите, горивата, храните, торовете... Руснаците ви сгънаха смешни сороси
  • 8 ДОЙЧЕ ВЕЛЕ

    81 4 Отговор
    НЕ ПУТИН Л@ЙНЕН БАЙ ДЪНЬО И РОШАВИЯ Я ХВЪРЛИХА НЕ ПРОУМЯХА ЧЕ ЗА ВСИЧКО Е ПОМИСЛЕНО ОТ ВИСОКОМЕРИЕ И ЛИЦЕМЕРИЕ
  • 9 99% от

    89 8 Отговор

    До коментар #1 от "КОНТРАТА":

    Медиите в България набиват в главите на хората омраза към Русия и Путин!тук таме гледам има независими медии..блиц българска свободна телевизия ютюб Възраждане 😇
  • 10 Иванушка  🇷🇺

    19 48 Отговор
    Светът отдавна е в Морална, Етическа и Нравствена Криза. Инак да, ако руснаците ставаха за нещо нямаше да има нужда да водят войни, светът можеше да е техен с Икономика, Стоки и Машини.

    Коментиран от #54

  • 11 Да бе

    32 1 Отговор
    Отговорът е не. Направете анкета.
  • 12 ХаХа

    60 3 Отговор
    Той Байдън я хвърли с тъпите санкции и дет синчето му бара у Украйна. Трябваше бай Дончо да е по-твърд у Капитолия с ония младежи, щото виж ся ко стана
  • 13 Помак

    69 9 Отговор
    Подценявате Русия !..сегс ша има хурка за украните мафиоти и еС
  • 14 mi6osp

    91 4 Отговор
    САЩ ще хвърлят целия свят в невиждана криза, но ще обвинят Путин.
    Както каза Байдън, Путин вдигна инфлацията в САЩ, особено цените на горивата.

    Коментиран от #16, #98

  • 15 Източна ромелия

    71 0 Отговор
    Западна еуропа и фащ хвърлиха света в криза
  • 16 Монгола

    59 2 Отговор

    До коментар #14 от "mi6osp":

    ЩЕ е излишно, те краварите вече хвърлиха в хаос света за да си закрепят умрелия долар.

    Коментиран от #27

  • 17 В.В.П.

    50 4 Отговор
    Русия е обичайната заподозряна ..Обаче Осраина ,яде кютека,и никой не прави нищо.Още санкции..Извратена история..Осраина за 15 дена ,иска вече 120 млд .от Маршала .

    Коментиран от #26

  • 18 най вероятно

    30 5 Отговор
    но не е сигурно

    Русия да бъде без Путин

    след 2034 година


    дет се вика

    надай се ку ре
    на пияна жена
  • 19 Голямо притискане пада

    8 43 Отговор

    До коментар #4 от "ФАБ-500":

    С милиарди долари за газ и нефт,и предоставяне на технологии и части за самолети и коли дето после били безаналогови и чисто руски.Неблагодарна и първобитна военолюбива страна си остана.Параноично олигархичен диктатурен режим.

    Коментиран от #63

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Дядо Джо

    37 1 Отговор
    Путин ми ср.А в памперса!
  • 22 Тити

    16 15 Отговор
    Това се случва защото Европа не се намеси в Украйна а е само наблюдател. За какво запада харчи толкова пари за въоръжение като не ползва нищо от това

    Коментиран от #42

  • 23 Стойко

    11 37 Отговор
    При почти същите цени на продуктите в България, с изключение на горивата, заплатите в РУСИЯ са двойно по ниски от нашата страна! При положение че са с най много природни ресурси, нефт и газ , на 2 място по питейна вода в света след Бразилия ,до това положение докара обикновения, клет руснак джуджето Путин-
    Държавната дума (долната камара на парламента на Русия) одобри предложен от правителството законопроект за увеличаване на минималната работна заплата до 13 890 рубли (около 166 евро, 332 лева), информира "Новости".
    Новият закон влиза в сила от 1 януари 2022 г.

    Коментиран от #57

  • 24 крайно време е

    52 0 Отговор
    европейците да спрат да избират управляващи като сегашните безмозъчни подлоги.
    Цената ще я платим всички обикновенни хора, затова на тях изобщо не им пука иманипулират емоционално нестабилните по отвратителен начин.
    Долу! Оставки!

    Коментиран от #38

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Стойко

    10 43 Отговор

    До коментар #17 от "В.В.П.":

    Голям кютек няма що...хахаха....хихихи ...
    За 15 дни Руска агресия над 13 хиляди клети руски войничета дадоха своите млади животчета заради един безмозъчен джуджяк! А той в Москва скрит в бункера си, дъщерите и зетьовете му на запад милиардери! Но чуждите деца нека умират все още нищо невидяли от живота! Зад тях подвижните крематориуми! Само родителите им получават по една телеграма че техния син е загинал на фронта! Майките и бащите им обичат Путин и го търсят да му благодарят че толкова рано ги е пратил в един по добър свят! Без да създадат семейства и да изминат земния си път както е отредено. Търсят го да му целунат ръка от щастие!

    Коментиран от #48

  • 27 mi6osp

    37 1 Отговор

    До коментар #16 от "Монгола":

    САЩ продават ценните си книжа/ на практика доларите си/ с годишна лихва 0.5% при годишна инфлацията в САЩ от порядъка на 8-9%. Всъщност спродажбата на тази тяхна стока те на практика изнасят инфлацията си по държавите, които купуват техен дълг. Колко ли време може да продължи това?
  • 28 бай онзи

    35 3 Отговор
    ТОЯ Е ДОСТА ПОДГОТВЕН И ЕВРЕИТЕ И КРАВАРИТЕ ТОЯ ПЪТ ГО ИЗЯДОХА,С ТЯХ СА АРАБИТЕ КИТАЙ,ВЕНЕЦУЕЛА БРАЗИЛИЯ КОРЕЯ ,НАКРАЯ ЕВРОПА И КРАВАРИЯ ЩЕ СТРАДА И ТИЯ С УКРАИНСКОТО ЗНАМЕ НА ПРОФИЛНИТЕ СНИМКИ

    Коментиран от #36

  • 29 В.В.П.

    23 3 Отговор
    Украйна , отдавна е подготвяна за кютек с Рд..Укрите мечтаят за ,този свещен Час,и миг.Сега след 15 дена, мини война ,всички ревем ..Укропитекът трябва да се дресира ,както сърбите.Постепенно ритъма се ускорява. На дресировката..По малко,все пак са братушки !
  • 30 Милена

    43 2 Отговор
    Ще ви се, боклуци, някой дето вие да го командвате и да гепите природните богатства, както мръсните канадци ни гепиха златото, щото точно такива послушковци намърдахте в България.

    Коментиран от #37

  • 31 невиждана криза

    34 3 Отговор
    може и да има,но няма да е заради Путин
  • 32 Тъп

    21 0 Отговор

    До коментар #1 от "КОНТРАТА":

    Каква криза ви гони. Кога сме били по добре. 3 лева бензин не ни плаши, ходим на Боровец, Марлборо, бонбонки тик так...
  • 33 Урюрвкос

    16 1 Отговор
    ---Русия БЕЗ Путин---е нови 85 държави и 85 броя Навални за президенти (разделяй и владей)
  • 34 мммда

    31 1 Отговор

    До коментар #1 от "КОНТРАТА":

    Общо за ес не мога да дам мнение, но най-силната държава Германия е в тежка криза още от 2015 година. От тогава със своята политика гърби повечето държави в съюза, за да поддържа потребителската си кошница ниска. Преди корон.ата Италия влезе в спор с швабите за некоректното усвояване на европейските(общи) средства. И Италия изведнъж изчезна от ефира, пълно затъмнение, все едно я няма на картата. Поеви се по време на пропагандата за КОВИ.Д, с черната статиска и това беше всичко. Удошиха ги от всякъде. Само фигурира като членка. За Бг не ми се говори какво ни чака. ЕС = 4истКомунизм в момента. Каквото ти кажат това, ще правиш.
  • 35 Леонид

    24 0 Отговор
    Ако има нещо с което да свържа реалността с миналото на Хитлеристка Германия, е Байдънска Америка.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 мммда

    12 0 Отговор

    До коментар #30 от "Милена":

    Трябва протести и троше.ни депо.татски зъ,би.
  • 38 Крайно време е

    0 18 Отговор

    До коментар #24 от "крайно време е":

    Да си избираме "мозъчни подлоги" на руската олигархия,та да не ни избомбят освоботително?Абе памперсите няма да стигнат,бе,за американците ли,за уплашените от "приятелски" ракети русороби ли.Толкова силно викат "да живей" че ша прегракнат

    Коментиран от #99

  • 39 В.В.П.

    28 0 Отговор
    Един свят без Сащ,и демократите ,,убили индианците за земята им..По нататък ,няма смисъл да увъртаме . Сащ да се махат от от Моята Земя!!.
  • 40 Миро

    25 0 Отговор
    Нещата са много сериозни и Украйна изобщо не е интересна. Стават много по сериозни неща. Няма вече световен ред изобщо. Всичко е заминало и няма договори,няма договорки няма нищо. С Украйна нещата не приключват а започват който както иска да го разбира това. Всички ще го усетиме без изключение.

    Коментиран от #50

  • 41 Кинжал

    41 0 Отговор
    Не ви се вярва, но Путин в момента ви гледа сеира заедно с още 6 милиарда души застанали зад него по целия свят. Криза ще има, но за самозабравилите се и лицемерни евроатлантици, които паразитират от край време върху останалия свят и изсмукват благата му и силите му. Утре всеки ще търси само реалните неща и активи, и само те ще са от значение. Такива кухи активи като акции, облигации, криптовалути, айфони, Фейсбук и прочие няма да нахранят никого и няма да подкарат ничия кола. Утре ще са важни само житото, торовете за земеделието, а от там и животновъдството, желязо и всякакъв вид метали, както и всякъв вид горива, както и други налични реални неща от реални икономики, а не от виртуални фондови борси и застрахователни услуги. Западният свят ще започне стремглаво и неудържимо да се разпада пред очите ни, а спасителните лодки са вече на привършване
  • 42 mi6osp

    22 1 Отговор

    До коментар #22 от "Тити":

    Европа/НатО никога няма да се намеси в Украйна, защото им се живее. Няма да тръгнат да умират не само за някакви си украинци, а и за каквото и да е друго. Джендърска психика.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 мммдаа

    12 0 Отговор
    Общо за ес не мога да дам мнение, но най-силната държава Германия е в тежка криза. още от 2015 година. От тогава със своята политика гъ.р.би повечето държави в съюза, за да поддържа потребителската си кошница ниска. Преди корон.,. Италия влезе в спор с швабите за н.ек,оректното усвояване на европейските(общи) средства. И Италия изведнъж изчезна от ефира, пълно зат.ъмнение, все едно я няма на картата. Появи се по време на пропага.дата за КуВИ.Д, с черната статиска и това беше всичко. Удоших@ ги от всякъде. Само фигурира като членка. За Бг не ми се говори какво ни чака. ЕС = 4истКом,низм в момента. Каквото ти кажат това, ще правиш.
  • 45 Пипи Чорапчето

    1 9 Отговор
    Е, открихте и вие топлата вода;)
    Че другарят Сталин откога е стигнал до вашия извод:

    "Есть человек — есть проблема, нет человека — нет проблемы.";)
    Ма то и Путин е изучавал челния опит на другаря Йосиф, та...;)
  • 46 Значи Съветска Русия направи компромис,

    34 1 Отговор
    разпусна Варшавския договор, изтегли си войските от Източна Европа, смени си строя, сега Украйна и нейните съюзници не можаха да се откажат от ”свръхценната” си идея за членство ѝ в НАТО. Ето до какво доведе наглото ви желание да унижавате Русия.
    И вместо да престанете и да преговаряте вие пак назидателно, презрително и с условия.
  • 47 Fury

    30 0 Отговор
    Добре звучи само дето ние не сме умствено ограничени и много добре виждаме, че това се създава от европейските лидери. Борел каза отчитаме го грешка, че подтиквахме Украйна да се хрисъедини към НАТО. Ами грешка грешка ама ето ги последствията. Путин е може би единственият който няма абсолютно никаква вина за икономическата ситуация в ЕС. После се сърдят на Митрофанова че им слагала етикети. Ами то всеки си получава прякора според действията си. И да уточня по принцип НЕ харесвам руснаците, просто се мъча да бъда обективен.
  • 48 В.В.П.

    1 9 Отговор

    До коментар #26 от "Стойко":

    Русначета със животчета..+ клети майчици..Я По твърдо русофобе!..Ко цивриш тука за ,русначета?? По твърдо!
  • 49 Герой на русия нов имат

    0 16 Отговор
    Тоз Колесников сега го споменават по CNN
    много герой станаха там няма кой са командва
    мога да си представя как путлер им крещи по телефона да бачкат и резултатите са налице
  • 50 улезна целио

    12 0 Отговор

    До коментар #40 от "Миро":

    късно е да ревем, честа на България замина! скоро и ние ще си заминем! докато умните се наумуват, лудите се налудуват! или като си дал дупе, нема да викаш ох!
  • 51 Аятолах Хомейни

    15 0 Отговор
    "Империята на злото", както наричам САЩ след като нападна Иран, са във войни 225 години от тяхната 243 годишна история.

    Коментиран от #53

  • 52 Корекция на лъжливата статия

    19 0 Отговор
    Отговор: не, Западът сам ще се гръмне от глупост.
  • 53 Ооууу

    2 0 Отговор

    До коментар #51 от "Аятолах Хомейни":

    Така сме белите хора трепем другите раси..познайте сега кой е наред

    Коментиран от #58

  • 54 ти сериозно ли

    16 1 Отговор

    До коментар #10 от "Иванушка  🇷🇺":

    Няма нужда да говориш за света,гледай около теб,Тук, у нас могат за минути да ти откраднат всичко,даже големи сериозни бизнеси.Кой ще те остави да се развиваш.Ти спиш ли,какво?Мишената е Китай,смазването на Русия е пътя за унищожението на Китай и това никой вече не го крие.
  • 55 Не не той

    8 0 Отговор
    Краварите ще го направят,те отдавна го правят
  • 56 За европата

    9 0 Отговор
    Каквото си го направиш сам и най големият ти враг не може да го направи. Пълни аматьори
  • 57 Стойко ти руснак

    4 0 Отговор

    До коментар #23 от "Стойко":

    ли си та така си се затъжил за Русия?
    Или имаш роднини там?
  • 58 Сега сме наред ние

    4 0 Отговор

    До коментар #53 от "Ооууу":

    белите щото жълтите идват. Слагай памперса.
  • 59 Ще хвърли ли НАТО- Украйна

    10 0 Отговор
    света в невиждана криза?
  • 60 Hoho Boho

    0 14 Отговор
    Путин хвърли руския народ в невиждана криза.

    Коментиран от #84

  • 61 Хамериканците

    13 0 Отговор

    До коментар #20 от "До Украйна":

    употребиха Украйна и няма да влезнат в пряк конфликт с Русия, защото ще рискуват ядрени ракети в краварника т.е. UA са прелъстени и изоставени.
    Жалко за украинския народ, управляват го продажници.
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Z 🇷🇺

    11 0 Отговор

    До коментар #19 от "Голямо притискане пада":

    Май умишлено си "забравил" при разсъжденията си: "Когато несправедливостта стане закон, съпротивата е не просто позволена, но е и задължение." Т. Джеферсън
  • 64 Смешници

    18 0 Отговор
    Не Путин ,а запада с глуповатите си санкции.Русия не е сложила санкции на никого.Спрете с лъжите и манипулациите.
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Hoho Boho

    3 10 Отговор
    "Големият въпрос гласи как ще изглеждат нашите бъдещи отношения с Русия."

    Трябва да се научим да живеем без нея!
    РУСИЯ НЯМА ДА Я ИМА
  • 67 БПФ

    21 3 Отговор
    Изводът ми хареса. Знам, че искате слаба и разпокъсана Русия, която да мачкате и да ограбвате. Затова ви е страх от Путин, който възвърна силата и достойнството на Русия. Ама не сте познали. Русия вече се събуди и със санкциите ви, с озлоблението си - вие я и отрезвихте. Ако си въобразявате, че руският народ ще коленичи пред вас, много сте се заблудили. Дори Путин да се оттегли, това няма да ви помогне. От тук нататък ще трябва да разчитате на милостта на Русия. А можеше да разчитате на приятелството и. Каквото сам си направиш, никой не може да ти го.
  • 68 А50

    20 1 Отговор
    Путин ли въоръжи и възроди нацистите, Путин ли започна санкциите. Всички мерки на Путин са ответни мерки и не Путин взима решения а Русия. Имате си работа с Русия.
  • 69 пьешу

    16 3 Отговор
    "Ще хвърли ли Путин целия свят в невиждана криза" - путин? че какво е направил той? въвел е санкции? ограничил е износа на природен газ? на суровини? на зърнени храни? не смешите мои тапочки - всички ограничителни действия са предприети от "правилните" хора на запад, които при това с тях се опитват да маскират провала на икономическата си политика. синдром на затегналото се погребение, както каза преди малко един мъдър грузин.
  • 70 Професор

    11 1 Отговор

    До коментар #62 от "Професор":

    Защо се стигна до ПРОВАЛ на националния капитализъм в Източна Европа и в Русия? Ами просто е -- когато трябваше да се осъществява преход от държавен социализъм към капитализъм, на власт в Щатите дояде глоцист номер 1, Бил Клинтън. Неговите глоцистки икономисти измислиха "масовата приватизация", перверзна схема за промяна на собствеността, която ИЗОБЩО НЕ Е КАПИТАЛИСТИЧЕСКА по характер, а е спекулативно-мошеническа система за обществена дегенерация, целяща ДИСКРЕДИТИРАНЕТО на националния капитализъм и подмяната му с глобал-социализъм. Именно масовата приватизация СЪЗДАДЕ олигархията в Русия и Източна Европа -- некомпетентни силоваци ИЗЗЕХА приватизационни бонове от населението, къде със сила, къде с лека принуда, къде за жълти стотинки, НО ТЕЗИ ХОРА нямаха никаква КОМПЕТЕНТНОСТ да управляват индустриите, които придобиха с мафиотски хватки. Така дойде РАЗРУХАТА -- мнозинството от тях пожелаха жени, пороци, алкохол и духване на Запад чрез БЪРЗОТО разпарчетосване и безогледното ЛИКВИДИРАНЕ на тези индустрии.

    Коментиран от #74

  • 71 Някой си

    3 0 Отговор
    Да, вече целият свят сам се хвърли в невиждана криза!
  • 72 98.8,@8,[email protected] zurzuru ye j Zuz

    4 0 Отговор
    За разлика от германя рашс е супер ZZZZZZZZZZZZZZ
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Професор

    6 2 Отговор

    До коментар #70 от "Професор":

    Добре, да си зададем резонния въпрос, А КАК ТРЯБВАШЕ да се направи преходът от държавен социализъм към национален капитализъм? Отговорът е елементарен. ВИЖТЕ къде това бе сторено УСПЕШНО. Има точно ДВА прецедента: Испания и Чили. И в ДВАТА успешни случая, това стана с ВОЕННИ ПРЕВРАТИ и елитарна приватизация -- раздаване на основните индустрии на компетентни военни, които ПОД КЛЕТВА пред диктатора и Родината започнаха ОТГОВОРНО да развиват тези индустрии на пазарни принципи. ЗАЩО именно военни? Ами понеже съвременната армия е държава в държавата и има специалисти от всяка област на обществения живот, а най-вече от икономиката. В РЕЗУЛТАТ -- Испания, с годишен доход на глава от населението на ПРЕДПОСЛЕДНО МЯСТО в Европа през 1936 г.(по-нисък с 200$ от този на България тогава, $236 към $436) стана държава от ПЪРВАТА ПЕТИЦА на най-развитите страни в Европа през 1980 г., а Чили, от ПОСЛЕДНАТА ПЕТИЦА в Латинска Америка е в момента НАЙ-БОГАТАТА държава на този континент. ПУТИН се опита да направи същото, но не чрез военните, а чрез колегите си КаГеБейци. Резултатът е ПРОВАЛ и обратна национализация. Това са фактите.
  • 75 БПФ

    20 3 Отговор
    Относно гaргите, дето грачат за някаква икономическа и хуманитарна катастрофа в Русия - просто малко цифри:
    Средна заплата в Русия - 52 000 рубли.
    Някои цени, проверени днес:
    Литър бензин - 51 рубли.
    Кубически метър газ - 6.61 рубли.
    800 грама бял хляб - 50 рубли.
    Литър олио - 109 рубли.
    Разфасовка 2 кг брашно - 99 рубли.
    Цена на киловат електроенергия - 4.25 рубли.

    Сравнете със цените у нас на тия неща спрямо нашата средна заплата. Така дори няма да има нужда да превалутирате по курса, защото в края на краищата при нас цените са в левове, а там в рубли. Все едно е. Но например бензинът е все едно 66 стотинки, а токът 6 стотинки. Това при средна заплата 800 лв.
    Да не говорим за природния газ, за отопление, за индустрията - в Русия 5 евроцента, в ЕС, цената стигна дори до 3.9$ на кубически метър. Коя икономика ще е по-конкурентна?

    Коментиран от #78

  • 76 Hoho Boho

    4 12 Отговор
    СЗО предупреждава

    Открита е нова болест, русифилистик бацилус.
    Препоръчва задължително носене на маски и каски.

    ЩЕ ИМА ВАКСИНА
    ....ТОЗИ ПЪТ ИСТИНСКА
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Професор

    4 3 Отговор

    До коментар #75 от "БПФ":

    Ами то и в СССР през 1989 г. цените бяха даже и по-ниски. Защо колабира, според тебе? Заради глупака Горбачов ли? Или имаше някакви други причини? Какво искаха хората в Източна Европа през 1989 г? Държавен социализъм, глобал-социализъм, или национален капитализъм? Според ТЕБЕ. Защото сега им се предлага: връщане към познатия ни до болка държавен социализъм, ИЛИ новонастъпващия глбал-социализъм. Ако питаш мен -- хвани единия, удари другия... А те пък взеха, че се и сбиха -- най люто се бият себеподобни, нали знаеш?
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 де бре

    8 1 Отговор
    Чудя се сайта дали е"ФАКТИ" или ВойчеВеле?! Явно българските журналистите няма какво да пишат и ползват чужди медии!!Престанете да ядете лана,яжте бонбони!!!
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 оня с коня

    5 9 Отговор
    Въпросът в случая опира до това КОЙ ще издържи на Напъна - "Нежните" Демократи от Запада,или "Калените в Мизерията откакто Свят светува" Руснаци.Вярно че Русия има обширни Територии с Полезни изкопаеми и Зърнени култури,но Западния Свят/вкл. и БГ/ СЪЩО не са без Територии,които междувременно са Несравнимо по-обширни от Руските КАТО ЦЯЛО.Затова и да не си въобразява Путин че е Единствената Бензостанция на Света,както и че само в Русия се произвеждат Торове.Колкото до Торовете - достатъчно е който се интересува да потърси с Гугъла Колко Торови завода има в България примерно и ща прочете че произвеждат Предостатъчно количество Пълен Асортимент.ПЪЛНАТА Световна изолация на Русия обаче ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ше си каже думата и страната е просто Обречена на Вътрешна Революция,което пък Путин отлично разбира и в момент на Безисходица дано не посегне към Ядрените бомби!

    Коментиран от #95

  • 83 Перо

    5 1 Отговор
    Украйна е една “цветна революция” по-малко!
  • 84 Перо

    4 0 Отговор

    До коментар #60 от "Hoho Boho":

    Заработи още един шекел!
  • 85 Сивата чапла

    14 0 Отговор
    Светът отдавна е в криза, особено Щатите с техните километрични дългове.
    Затова и търсеха война, затова и провокираха Русия непрекъснато, само че не очакваха, че Путин ще ги изпревари.
    А как им се иска да я нама Русия на картата. Чакаха Путин да бъде изместен от смешния палячо Навални, насъскваха със санкции олигарсите, плащаха на руснаци да плюят собствената си държава.
    Е, не успяха.
    И сега реват! Реват!
    Да реват! Ще се облекчат временно.
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 НАТО

    3 1 Отговор
    ВЪН ЧИБА!
  • 88 Нивото

    2 1 Отговор

    До коментар #81 от "Професор":

    На коментарите ти е на професор от Говедария където не се отличават с интелект, та мислите на съдове българи са по интелигентни от теб.

    Коментиран от #91

  • 89 Българи

    1 1 Отговор
    Гробовете на Кубрат и Аспарух лежат на пътя на танковете ! Ще се„снишаваме” ли? Ще мълчим ли още?

    Коментиран от #92

  • 90 Професор

    2 2 Отговор

    До коментар #86 от "Сивата чапла":

    Как пък не видях ЕДИН отговор по същество на това, което ви написах. Отделих ви време, обясних, разказах, дадох примери. Вие, пенсионирани съветски кадесарчета, какво написахте? Че съм мияч на чинии, че в Америка всички са тъпанари и че в Тексас имало и там много петолъчки. Ами браво, много сте умни и начетени, ЕВАЛА.
  • 91 Професор

    2 2 Отговор

    До коментар #88 от "Нивото":

    Важното е, че ТВОИТЕ "мисли на съдове", българино, са чисти и прости като на изкъпан пенсиониран кадесар... Мене ме мани в тая мизерна Кравария, заминавай за Ужгород и се включвай в сраженията...
  • 92 Професор

    2 1 Отговор

    До коментар #89 от "Българи":

    Ами ИЗПРАВИ СЕ, иди да те застрелят там и ПОМОЛИ другаря Путин да те погребе до гроба или на Кубрат, или на Аспарух. Не се снишавай, влез в историята!
  • 93 Дан

    1 0 Отговор
    Малий Русия била виновна.
    Помислете си пак и да слушкате че чичо ви Вова да не ви врътне кранчето че чак тогава ще ви стане интересно.
  • 94 Сър Пичук

    1 1 Отговор
    С подлата си, необявена и непредизвикана война, Путлер и рашистите връщат света в долните нива на Пирамидата на Маслоу - да се грижи за физическото си оцеляване и подслон. Всички други важни и по-възвисени неща, като пренаселеността на света, борбата с бедността, с болестите и епидемиите, климатичните промени, овладяването на Космоса, културата, спорта и т.н. остават да чакат на заден план по-добри времена.
  • 95 Тъпчо

    2 0 Отговор

    До коментар #82 от "оня с коня":

    Малко ми бяга химията ама доколкото си спомням за производството на тор ти трябва газ. А май беше необходимо и електричество.
    То може и без ток де, ще си седим вкъщи на тъмно и студено, ще рупаме бобец и ще произвеждаме достатъчно газ и тор...
  • 96 Идиом

    1 0 Отговор
    Нали можехте сами със САЩ ДА СЕ ОПРАВЯТЕ?
    Защо има инфлация?: първо заради фалшивата пандемия а сега Русия им била виновна. Дават стотици милиони, даже милиарди на Украйна на данъците не свалят.
    За печалба над 100% се започва континентална война! Чети Маркс, ама май е забранен днес.
    Мито, ДДС, ДАНЪК ПЕЧАЛБА и още 40 вида - общо над 100%. Това вече отива на Световна Война!
  • 97 Не на фашизма

    0 1 Отговор
    Трудна работа, Русия без Путин, много ви се ще ама не ви
    се отваря парашута. Ще берете горчивите плодове на безумието си и ще оплакват несретата си сътба, който е прегърнал фашистките ценности не е прокопсал. Така и запада сега с тоя укрофашизоид
    НашмъркАн няма да прокопса ще кзгние в собствената си гангрена поради нежеланиято си да я изреже и оцелее... Обича запада фашистката гангрена и я подкрепя безпрецедентно военно и икономически. Накрая ще рухне благодарение на собственото си творенияе укро фашисткия Франкенщайн заченат и роден със западна благослорвия...
  • 98 Фашизофоб

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "mi6osp":

    Бай памперс е компрометирана марионетка на военнопромишления комплекс на фащ всичките му съпартийци и сенатори в конгреса са видни акционери в оръжейния бизнес.на Фащ. И печелят безсрамно милиони от това...ама за тях няма морал и скруполи в това отношение. Важна е печалбата и колкото по голяма война разпалят толко по добре за банкотвите им сметки. Пък глупаците нека подкрепят окрайна... Таман така им идва дюшеш...
  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.