Last news in Fakti
  Тема: Украйна

9 Март, 2022 11:18 5 661 50

Путин превърна Русия в Титаник

  • владимир путин-
  • путин-
  • русия-
  • украйна-
  • титаник-
  • война-
  • мартин табаков-
  • китай-
  • инвазия

И ако Москва не може без Пекин, то Китай може без Русия

Путин превърна Русия в Титаник - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Анализ на Мартин Табаков за Консерваторъ:

Отговорът на въпроса защо аналитичните среди, включително стоящите близко до руския президент Владимир Путин, не успяха да предвидят развоя на военните действия на Руската федерация спрямо Украйна, има един логичен отговор. Това е така, понеже Русия, с действията си спрямо своя по-малък съсед, всъщност не увеличи, а напротив, ограничи свободата, с която Кремъл ще има възможност да преследва външно-политическите си цели оттук насетне. Подобен ход не може да бъде обяснен, ако негов субект е рационално действащ носител.

Още новини от Украйна

Да, с “потапянето” на независима Украйна ще бъдат “скъсани” и неутрализирани трилатералните партньорства на Киев (един път с Полша и Литва, втори път с Полша и Великобритания, трети път с Турция и Грузия). Все пак това бяха антируски геополитически мембрани, чиято цел бе да се изплете паяжина, която да забавя и ограничава мобилността на Кремъл, когато ставаше дума за западния вектор на руската външна политика. И да, очевидно е, че една Украйна, намираща се под руския ботуш, няма никаква перспектива за каквато и да е политическа и икономическа интеграция с Европа.

Но постигането на тези активи не се оправдава от цената, която ще трябва да бъде заплатена тепърва от Москва.

С желанието на Владимир Путин да превърне от Украйна втори Беларус, т.е. страна, която е “монтирана” като допълнителен крайник към държавния торс на Кремъл, президентът на Руската федерация ще издигне една нова Берлинска страна, която този път няма да касае разделянето на една столица, а на един континент: Европа от Русия. Тази стена ще започва от Талин и ще стига до Букурещ. А така както Киев бива гласен да стане втори Минск, така цяла Източна Европа може да се превърне във втора Полша.

Изправена пред тази нова стена, Руската федерация ще бъде в позицията Пик-а-бу (Peek-a-boo), позната в бокса, която изисква двата юмрука – в случая Беларус и Украйна – да бъдат вдигнати високо, за да пазят лицето (Москва, столицата на тялото).

Спирането на сертифицирането (засега) на Северен Поток 2, както и преустановяването на достъпа на редица руски банки до платежната система SWIFT, са част от този “бетон” на тази вече строяща се невидима стена между Европа и Русия. Тя ще е готова обаче едва тогава, когато Брюксел преодолее текущите си зависимости от въглеводородите, които Москва изнася към ЕС: около 40% от природния газ и около 25% от суровия петрол, които ЕС внася, са именно от Руската федерация.

Разбира се, тази зависимост се случва двупосочно: значителна част от приходите от продажбата на въглеводороди, които влизат в бюджета на Руската федерация, идват от ЕС.

За 2021-ва година руският износ на природен газ към съюза е 155 млрд кубични метра, а този за Китай – 16/17 млрд кубични метра. И ако повечето от изнасяния руски петрол продължава да отива към европейския пазар (между 50 и 60%), то онзи, чиято дестинация е Китай, е около 15.4% от общото количество износ на руското “черно злато”. Това означава, че Руската федерация, в чийто бюджет над 1/3 от постъпленията се формират на базата на продажбата на природен газ и петрол, е силно зависима от европейските си клиенти.

Тази внушителност на ЕС като определящ пазар за природния газ и петрол на Русия ще се променя и отслабва в бъдеще. Един път, поради политиките, които Брюксел сам преследва (краткосрочните са свързани с намирането на алтернативни източници на природен газ като САЩ, Катар и дори Япония, а дългосрочните – чрез повишаване на дяла на възобновяемите източници на енергия). Втори път, покрай стартирането на допълнителни проекти, свързващи руските ресурси с китайските потребители (като Силата на Сибир 2, който евентуално ще има капацитета да осигурява 50 млрд кубични метра газ на година за Поднебесната империя). В посока на последното е и сключеното споразумение между Москва и Пекин в началото на февруари месец тази година, според което Русия ще доставя допълнителни 10 млрд кубични метра газ годишно на по-мощния си съсед. Според изявленията на Газпром, до 2025-та година износът на природен газ от Русия към Китай трябва да достигне до 48 млрд кубични метра.

Едно подобно “нивелиране” и “разместване” на пазарите обаче крие рискове за Руската федерация.

Москва е заинтересована да има различни клиенти и опции, когато изнася своите суровини, така че да може да го прави на по-добра цена. И колкото повече “отслабва” европейския пазар в перспектива, толкова повече ще се увеличава значението на китайския, включително и в ценообразуването. А това няма нищо общо с интереса на Руската Федерация, която и без това става все по-зависима от своя азиатски съсед.

След окупацията на Крим от страна на Русия търговията на федерацията с Китай се е увеличила с 50%. За 2021-ва година търговският оборот между двете държави достигна 147 млрд долара, което е почти 1/5-та от цялата търговия на Русия за същата година. По-голямото неудобство за Москва е това, че ако за нея Пекин вече десетилетие е най-големият търговски партньор, то за Поднебесната империя Руската федерация не винаги успяваше да влезе в топ десетте дестинации, с които тя търгува.

И ако Москва не може без Пекин, то Китай може без Русия. За 2021-ва година руският природен газ – споменатите по-горе 16/17 млрд кубични метра, които биват внасяни в Китай – осигуряват едва 5% от потреблението на Поднебесната империя. При петролът ситуацията е следната: 1.60 млн барела на ден, изнасяни от Москва към Пекин, представляват 15.5% от целия внос на Китай на “черното злато”.

В същото време обаче има един сектор, този на военно-промишления комплекс, в който Пекин не може да пренебрегне ролята на Москва.

77% от вноса на оръжие на Китай в периода 2016/2020-та г. идва именно от Русия, според данните на Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI). Друг е въпросът, че през последните години Поднебесната империя усилено развива собствения си военно-промишлен комплекс, една от причините за което е да избегне зависимост от чужди производители.

Но ако Руската Федерация усещаше китайския натиск да идва предимно от югоизток, то той вече се появява и северно от федерацията, с оглед апетитите, които Пекин има спрямо развиването на Северния морски път като алтернативен маршрут по вода към Европа (той е не само по-кратък от този през Суецкия канал, но и стратегически по-труден за блокиране от САЩ при възникване на конфликт между Вашингтон и Пекин).

В тази ситуация Москва има крещя нужда от това да си осигури алтернативни и стратегически партньорства и пазари, за да може да смекчава влиянието на Пекин върху себе си. Такава роля досега играеше ЕС (и продължава да играе Индия), тъй като Брюксел все още е определящ за приходите в бюджета на Руската Федерация. След нахлуването в Украйна обаче и постепенното изграждане на нова стена между Европа и Русия, опциите и свободата на лавиране пред Владимир Путин биват силно ограничени. Това, което стратегически предпазваше Русия от превръщането ѝ в буфер между Китай и ЕС в евроазиатското пространство, бе именно омразният на руския президент Запад. Без същите тези ЕС и САЩ като икономически и дипломатически вариант, Руската федерация се накланя страховито на Изток, заменяйки постепенно европейското си минало с китайско бъдеще. А това е процес, свързан със загубата на баланс върху повърхността, контрол върху руля и хоризонта пред очите. Уви, Русия е Титаник на XXI-ви век.

А колкото по-често вижда гърба на Запада, толкова повече Владимир Путин ще бъде изправен пред лицето на Китай. Тепърва руският президент ще разбере какъв ѝ бе проблемът на Европа с него.

Мартин Табаков е председател на Института за дясна политика. Бивш съветник към Политическия кабинет на министъра на външните работи Даниел Митов.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 59 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЕС фалира

    39 59 Отговор
    ЕС ще фалира до 2 месеца.

    Коментиран от #15

  • 2 Ю.кортес

    47 17 Отговор
    Печеливш е Китай
    Ще купува суровини под себестойност.
    Газовите и нефтените кладенци не могат технически да се затапят или е много скъпо. Хранилищата в русия се запълват и ще продават на Китай за жълти стотинки.
    Когато русия се обезсили, Китай ще си вземе т.н. от него ,,външни територии,,

    Коментиран от #39

  • 3 Емил

    40 34 Отговор
    Мнофо глупаво сравнение! Титаник е бил модерният за времето си кораб! Русия е трастиковата лодка на Тур Хеърдал!

    Коментиран от #30

  • 4 Коментар

    45 56 Отговор
    Алооу факти, спрете западната пропаганда и се събудете!!!
    ЕС тръгна за фалира, а на американските им "партньори" изобщо не им дреме!!!
    На всичкото отгоре фащ потвърдиха за лабораториите за био оръжия в Украйна, поставени от самите тях!!!
    Алоооу народът ни е на диаметрално противоположно мнение от тома което пишете!!!
    Нито хляб ще има, нито газ, нищо, ако продължавате с политиката на кукловодите ви!!!
  • 5 Факти

    58 29 Отговор
    СССР замина в канала от собствената си некадърност.Русия и тя.Само с пропаганда и лъжи не става.
  • 6 Пич

    20 29 Отговор
    Америка превърна Титаник в легенда ! Значи , Путин превърна Русия в легенда , според автора !!!
  • 7 „РУСИЯ И П. СА В НЕЖИВО СЪСТОЯНИЕ”

    29 29 Отговор
    „ТАКОВА Е УМСТВЕНОТО СЪСТОЯНИЕ И НА ТЕЗИ КОИТО ГИ ПОДДЪРЖАТ”😀

    Коментиран от #13

  • 8 Перо

    25 42 Отговор
    Руснаците са преживели ВСВ и студената война,където отношенията срещу Русия не са били по-добри,така че плашат куче с кренвирш,но Запада ще понесе много по-трудно лишенията от новата икономическа ситуация без суровини и постъпления от изнесеното производство и пласмент.

    Коментиран от #11

  • 9 ФАШИСТИТЕ ОТ КИЕВ СВАЛИХА РУМЪН ПАТРУЛ

    26 25 Отговор
    ЛЪЖЛИВО ПОДНЕСЕНА ИНФ. РУМЪНИЯ Е УБЕДЕНА,ЧЕ ОКРАИНА Е СВАЛИЛА МИГ21 И ХЕЛИКОПТЕРА- НАМЕРЕНИ СА ПАРЧЕТА ОТ ПОРАЗЯВАЩИТЕ РАКЕТИ -С 300. ДОЙЧЕ ЗЕЛЕ КАЖЕТЕ ЗА ГЕРОЙСКАТА ПОСТЪПКА НА ОРКИТЕ КАТО СВАЛИХА МИГ21 ОХРАНЯВАЩ ГРАНИЦИТЕ НА РУМЪНИЯ!!!!! Я СВАЛЕТЕ И НЯКОЙ АМЕРИКАНСКИ ДЕТО СЕ НАВЪРТАТ ПОКРАЙ ВАЩЕ ГРАНИЦИ. ВИЕ СТЕ СПЕЦОВЕ ПО СВАЛЯНЕ НА ПЪТНИЧЕСКИ САМОЛЕТИ!!!
  • 10 Комуниста

    23 24 Отговор
    Бе на Титаника САЩ и ЕС ги тресе голяма инфлация и нямат енергия, жито, фураж, литий, стомана, алуминий, азотми торове, дизел..
  • 11 Окраин4е

    18 32 Отговор

    До коментар #8 от "Перо":

    ЕС и САЩ се разпадат въпрос на мн малко време. Остави какво пишат соросите само гледай какво се случва, на фондовата борса
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Бок.ЛУК

    18 11 Отговор

    До коментар #7 от "„РУСИЯ И П. СА В НЕЖИВО СЪСТОЯНИЕ”":

    Ти страдаш вече, не ги мисли руснаците
  • 14 Даката

    30 17 Отговор

    До коментар #12 от "Пацо":

    Родните бг путинофил плачат, че сайта е станал обективен

    Коментиран от #17

  • 15 Много са 2 месец

    16 14 Отговор

    До коментар #1 от "ЕС фалира":

    Спре ли газта имат 2 седмици да си построят АЕЦ централите иначе банкрута им е сигурен!
  • 16 Гостомел

    16 24 Отговор
    Докато ви занимават с предсоящияспирд тех руски фалит, фалита вече е в Европа и САЩ!
  • 17 Хари

    3 5 Отговор

    До коментар #14 от "Даката":

    Нещо се бъркаш тук идваме само да се издухаме-изсекнем хубавинко
  • 18 Слаб анализ

    8 8 Отговор
    За един десен съветник.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Снимката

    6 6 Отговор
    Понякога такива обидни илюстрации като тази могат да струват много - злополучния опит на Франция,Дания и др. Хора разни има... не само демократи...
  • 23 Г-н Т@п@кон

    17 10 Отговор
    НЕЗНАМ РУСИЯ ДАЛИ СЕЕ ПРЕВЪРНАЛА В ТИТАНИК НО БЪЛГАРИЯ ЩЕ СЕ ПРЕВЪРНЕ МНОГО СКОРО В ОНАЗИ ПОДВОНИЦА КАК И БЕШЕ ИМЕТО КУРСК ВСИЧКИ ЩЕ ЗНАЯТ ЧЕ ИМА ТАМ ЖИВИ ХОРА И НИКОЙ НЯМА ДА МОЖЕ ИЛИ ИСКА ДА И ПОМОГНЕ
  • 24 пьешу

    6 10 Отговор
    "И ако Москва не може без Пекин, то Китай може без Русия" - до тук четох, до подзаглавието. ако някой е стигнал до такива "висоти", мястото му е... на едно друго място. ;)
  • 25 Щирлиц

    22 5 Отговор
    Към коментиращите каПутинофили: проверете си плащанията, защото вече денги нет.
  • 26 Ако

    7 15 Отговор
    сме живи-ще видим дали ще е Титаник или ракета-носител!
  • 27 ТаУмВзе

    7 18 Отговор
    Значи, излизаш от лаченото мазе с нет и отиваш да крепиш нацистите от киев! Щото тая ПропаГанда е велико смешна! Нали сте евро мулти култи? Аре... Обаче когато падне Официално киев, ще пейкате друга песничка.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 кнаус 485

    12 4 Отговор

    До коментар #3 от "Емил":

    Нищо лично...според мен Путин направи от Русия на Елцин ТИТАНИК.....един титаник се разби в леда,грешно е да си мислиш,че втория ще го последва,ще говорим след 2 месеца около 9 май.....но знае ли човек всичко е Божа работа...
  • 31 Иво

    15 8 Отговор
    Сега най-важното е кой ще смени кремълското джудже, та да видим накъде ще тръгнат нещата.

    Коментиран от #42

  • 32 Зоя

    12 8 Отговор
    Хитлер, Садам, Путин - все един дол дренки.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Истина

    10 7 Отговор
    Не е Путин. Зеленски , националистите и Запада погубиха Украйна.
  • 35 Столетов

    11 6 Отговор
    Русофили, да се обединим против путинофилите. Никой през този век не е причинявал такива щети на руския народ като Путин. Той посява семената на омразата на всички съседни държави към руснаците. Сега арестува и тика по затворите цвета на руската нация. Бог да го накаже за престъпленията спрямо руския народ!
  • 36 hss

    7 9 Отговор
    Същите коментари русофобски ги четяхме през 2014г. Бе измислете нещо ново бе. Или кажете на вашите господари те да измислят.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 СЛАВА РОССИИ ! СЛАВА СССР !

    6 13 Отговор
    СПЕЦИАЛНАТА ОПЕРАЦИЯ - не е ВОЙНА ! То има за ЦЕЛ и ЗАДАЧА - СНЕМАНЕ фашистката власт на ПРЕВРАТАДЖИИТЕ от 2014- та ! СЪЩОТО следва и за БЪЛГАРИЯ , където НАРОДНАТА ВЛАСТ бе ОТНЕТА чрез ДВОРЦОВ ПРЕВРАТ 1989-та.
  • 39 Ама

    5 11 Отговор

    До коментар #2 от "Ю.кортес":

    Китай сигурно не се сещат,че целта на САЩ е да обезсили Русия,че да се захване с него.Ей,как пък "умните и хитрите" са само в България. В Русия и Китай няма разузнаване,няма експерти и т.н.Живи да ги ожалиш, горките
  • 40 ТАСС

    8 0 Отговор
    ТАСС с удоволствие съобщава на троловете, че денацификацията вече активно се разпростира и към българското землячество в Украйна
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Антитрол

    3 11 Отговор

    До коментар #31 от "Иво":

    Чакай като излязат доказателствата за био-лабораториите на краварите в Украйна тогава ще е по интересно - водят се престъпления срещу човечеството.
  • 43 Иван Богун

    12 2 Отговор
    Да припомня на феновете на руската армия как тя беше разбита и обърната в бягство през1920 г. когато се опитва да превземе Варшава. Това ги чака и при Киев през2022.
  • 44 Ххххх

    1 11 Отговор
    В потъващият Титаник трябва да бъдат САЩ ,НАТО ЕС ,Украина със управляващата фашистка сган !
  • 45 Нама нула

    1 5 Отговор
    Слагам единица,защото няма нула и излизам от темата без да я чета.
  • 46 Жулиен Гаков

    2 5 Отговор
    Титаник е сащ а не Русия бе малоуууумник. Щатите дължат 200 трилиона долара а не Русия. Не 20 както чета някъде а 200. Току що съобщиха по руската тв. че ще национализират недвижимото имущество на фирмите напуснали страната. Честито!
  • 47 незнайко

    0 6 Отговор
    КИТАЙ могат без ВСИЧКИ !!! Те произвеждат абсолютно всичко , те са 1.4 милиарда население !!! САЩ точно от това се страхуват, защото КИТАЙ ще им вземе ГОСПОДСТВОТО !!! Затова направиха този конфликт в Украйна за да отдалечат Русия от Китай които са съседки и нямаха конфликти !!! НЯМА ЛИ НАЙ НАКРАЯ НЯКОЙ СВЕТОВЕН ЛИДЕР ДА СЕ ИЗПРАВИ И ДА КАЖЕ ИСТИНАТА ЗА САЩ ??? Цял свят подпалиха !!!
  • 48 пут*о

    4 1 Отговор
    недейте бе хора само дразните русофилите и пудкопуклонниците русофили в тази статия моля ви се не говорете така пия започват да се пеняват и не знаят какво пишат
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.