Last news in Fakti
  Тема: Украйна

9 Март, 2022 11:00 5 109 5

Санкциите връщат Русия към упадъка на СССР

  • санкции-
  • русия-
  • ссср-
  • украйна-
  • война-
  • владимир путин-
  • газ-
  • банки-
  • swift-
  • нефт

Руските банки извън Русия в момента са в неживо състояние

Санкциите връщат Русия към упадъка на СССР - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Тепърва ще се разкриват ефектите на санкциите срещу икономиката на Русия, но руските активи са тотално обезценени в момента. Рублата е изгубила пълната си конвертируемост, а руските банки не могат да фунционират извън Русия. Всякакви сравнения с икономики като Иран и Венецуела са напълно уместни, коментира Николай Ваньов, управляващ директор на МК Brokers, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков, предаде Bloomberg TV Bulgaria.

"Международно търгуваните акции на гиганти като "Газпром", "Роснефт" буквално изтриха цялата си капитализация. Руският дълг поевтиня жестоко поради това и поевтиня втори път, защото Путин едва ли не го изпрати в селективен дефолт, обявявайки, че плащанията ще стават само в рубли. Това практически е дефолт."

Още новини от Украйна

Рейтинговите агенции най-вероятно ще отчетат този дефолт през март, когато има лихвено плащане по една от външните емисии, каза Ваньов. Руският дълг е малък като дял от БВП - 18%, страната има един от най-големия излишък по текущата сметка заради износа на енергийни ресурси. Русия няма да усети сътресения в това направление, а инвеститорите в руски дълг ще трябва да приемат плащания в рубли, които вече са неконвертируеми. Русия все повече ще усеща последиците от санкциите, защото те нямат еднократен моментен ефект - рублата е изгубила близо 60% от стойността си спрямо долара и това ще продължи.

"Официалният курс е повече астрология, отколкото пазари. Реално никой не знае, а и пазарите в Русия са все още затворени. Липсата на пълна конвертируемост на рублата вече значи и несвободен пазар... Ако сте притежател на руски международен бонд, деномиран в долари, ще получите рубли по курс, който руската централна банка ще определи, най-вероятно на база какво ѝ харесва... Виждаме подобен случай във Венецуела." Основните банки на Русия са откъснати от SWIFT и международните пазари и вече не могат да функционират навън, както се видя от прекъсването на дейността на европейското подразделение на "Сбербанк".

"Руските банки извън Русия в момента са в неживо състояние." Санкциите показаха, че действат, и вече довеждат до известно изясняване на позицията и исканията на Русия, смята Ваньов, но добави, че те все още са неприемливи за Украйна. "С всеки един ден на санкции и налагането на нови такива Русия се връща към дебрите на 90-те години и тоталния упадък и нестабилност след разпада на СССР. Икономиката е инерционен процес и усещането за санкции в момента не е напълно реално - тепърва ще видим инфлация в Русия."

В коментар за цените на суровините, Ваньов заяви, че при настоящата волатилна ситуция, "можем да видим 185 долара за барел още тази седмица." Евентуално американско ембарго върху руския петрол ще има сериозен ефект върху всички енергоносители, като ще трябва да се изчака дали Иран ще се върне на петролните пазари и дали Европа ще успее да консолидира газопреносната си система. "Опции пред Европа има, истината е, че тя стои една крачка назад. България стои три - ние сме изцяло зависими от Русия за газ и нефт." Спирането на употребата на руски петрол и газ не може да стане изведнъж в България, даже и да се намерят алтернативни доставки, защото това означава пренастройка на логистичните системи, смята Ваньов. В подобно положение е Германия, за разлика от Великобритания и Франция. След края на зимния период, ЕС може и да включи в ембаргото, предлагано от САЩ, смята Ваньов.

"Темата с петролното и газово ембарго на Русия напипа болно място на руските представители. Това е санкцията, която може да е една стъпка твърде далеч за тях - това ги превръща в Иран." Икономическата криза в Иран само се задълбочава след излизането на САЩ от ядрената сделка, която позволи продажбите на количества петрол, и не е трудно да си представим, че същото ще се случи с Русия, каза Ваньов. Търсенето на сигурност е пренасочило интерес към дълговите книжа на САЩ, Германия, Япония, Швейцария, като доходността на германските бундове се движи около 0% от близо 0.30% дни преди избухването на войната.

"Конфликтът свърши много добра работа за централните банки - наля инфлация, която ще им помогне да обезценят раздутите си баланси, и доведе до значителни икономически рискове, които ще им позволят да задържат ниските лихви... Инфлацията няма да бъде оставена - тя вече е стигнала 10-15% на годишна база, това обезценяване вече е измерено - но за момента няма реални инструменти на пазара, които да я притъпят, с изключение на директните енергийни помощи." Общият европейски дълг в момента се насочва към енергийните помощи, за да се предпази населението от увеличението на цените. Пазарите очакваха това и реагираха положително, коментира Ваньов. "Ако можем да извадим някакъв позитив от ситуацията, е, че виждаме една решителна и обединена Европа." На пазарите в САЩ имаше няколко дни на спадове, по-малки от европейските. "В момента виждаме положително приемане на всяка една малка положителна новина и донякъде малко пвоече игнориране на отрицателните. Пазарите знаят, че се намират в конфликт и волатилността е изключително висока."


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 59 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Ганьо

    38 29 Отговор
    Дедо Вова е потомствен евреин! Неговата цел е да разруши православния свят, както Ленин и Сталин са желаели да направят!
  • 2 УСА боклук

    36 41 Отговор
    Само платени глупаци могат да анализират така. Държава която има всички ресурси, може да се задоволява с храна не може да фалира. Погледнете какво става с цените - нефта, газта , пшеницата.... Суровини с които половината свят зависи от Русия.
    Капитализация,.... ми това са книжки, хартишки, виртуални пари. Измишльотини. Нали утре ще искате да ядете , да ... И тогава капитализация ще ядете. Или хляб 3-4 пъти по-скъп. Аман от икономисти дето фърчат като пеперуди!
  • 3 БатКаПотин

    25 31 Отговор
    Преди 100 години западът и най-вече слугите на Ротшилд във факинистан проведоха преврата на 7 ноември. После обявиха блокада и санкции на младата СССР при Сталин. Видяхме след 20 години какво се случи. Русия и СССР преживяха това и станаха една от водещите сили в света. Сега историята се повтаря, но западът и факинистан не четат това и не си вадят поуки. Там ежедневието протича с кока-кола, макдоналдс и дрога.
  • 4 Nnnnn

    21 22 Отговор
    Скъпите горива означават и скъпи стоки. Хората колко ще издържат на това? Глада е по силен от тока. Хората няма да ги интересуват санкциите,когато няма да има какво да ядат. Трябва да е мазохист да умира гладен и да казва подкрепям санкциите.
  • 5 жалко

    5 4 Отговор
    Нациста Путин връща руснаците с един век назад!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания