Last news in Fakti

29 Март, 2022 22:00 4 300 12

Новият Казахстан

  • казахстан-
  • касъм-жомарт токаев-
  • токаев-
  • новият казахстан-
  • нина дюлгерова-
  • азия-
  • реформи

В Казахстан се случиха събития, които се оказаха своеобразен преход към нова епоха

Новият Казахстан - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Проф.д.ик.н. Нина Дюлгерова

През 2022 г. светът продължава да се вълнува от пандемията корона вирус, но също така е вкаран в сценария на политическата и икономическата трансформация чрез безпрецедентен информационен натиск. През първите месеци обаче в една от най-важните държави в постсъветското пространство – Казахстан се случиха събития, които се оказаха своеобразен преход към нова епоха.

В първите дни на януари 2022 г. мирните протести за понижаване цените на горивата поставиха началото на процеси, които по своите акценти и измерения надминаха всички очаквания. Събитията очертаха една динамична, изпълнена с много изненади, картина, в която въпросът за властта, се оказа централен. В известна степен тези факти се явиха част от един много-сложен и многопластов процес, чието начало бе поставено от президента на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев. Факт е, че под негово ръководство се продължи курсът по провеждането на комплексни социално-икономически реформи и демократични преобразования, насочени към подобряване благосъстоянието на населението и изграждане на по-справедливо общество. Сериозно предизвикателство за промяната е въведеният от К.Токаев принцип на "чуващата държава", насочен към бързо и конструктивно реагиране от страна на държавните органи на всички искания на гражданите. Президентът също така обяви и концепция за създаване на "Нов Казахстан“. На първо място това е стартиране на обществените ценности, неприемане на радикализма, на крайни възгледи и действия, укрепване на творческата мотивация, преодоляване на всички възможни противопоставяния в обществото. Това предполага и продължаването на поетапните и системни реформи.

От съществено значение е обстоятелството че нестабилната ситуация в Казахстан бе преодоляна с адеквантите мерки, предприети от президента. На 21 януари 2022 г., на срещата с представители на големия бизнес, К.Токаев призова бизнеса да започне съвместна работа по изграждане на нова икономическа политика. К. Токаев подчерта, че основни принципи на новата икономическа политика трябва да станат честната конкуренция, прозрачността на решенията, предвидимост на държавната политика, социалната отговорност на предприемачите. Държавният глава призова местните предприемачи да проявят патриотизъм и социална отговорност и да насочат ресурси като капитал, опит, екип мениджъри и ясна визия за пазара към трансформацията на икономиката.

Президентът К. Токаев очертава и основни принципи, които трябва да формират основата на Новия икономически курс на страната. Първият принцип, според него, е неприкосновеността на частната собственост. Гарант трябва да бъде прозрачен и справедлив съд. Вторият компонент на Новия икономически курс е инвестиционният климат. Президентът отново подчертава, че държавата стриктно ще изпълнява всички инвестиционни задължения. В същото време той се обърна към бизнесмените и предприемачите с призив да инвестират и да правят бизнеса си в Казахстан. Третият принцип - честната конкуренция, е насочен към освобождаването на икономиката от изкуствено създадени монополи и ненужни посреднически вериги на пазара. В речта си държавният глава посочи необходимостта от въвеждане на ред по въпроса за пълното плащане на данъци и прозрачното отчитане на големите предприятия. Президентът К. Токаев постави като една от основните задача реформирането на системата на обществените поръчки и намаляване участието на държавата в икономиката. Важен акцент на Новия икономически курс ще бъде намаляването на административните бариери, като не се допуска нарушаването на правата на предприемачите.

Най-важната задача на властите в Казахстан е преодоляване на неравенството в доходите. Резултатите са впечатляващи. Отчита се, че програмата „Икономиката на простите неща“ са в процес на реализация над 3.5 хил. проекта, създадени 70 хил. работни места и са произведени стоки и осъществени услови на стойност 3.5 трилиона тенге. Отново на проектна основа бизнесът също получава държавна подкрепа чрез програмата „Пътна карта на бизнеса“. Това помага да бъдат запазени над 50 хил. работни места. Сериозен икономически, но най-вече социален ефект е постигнат с инициативата за предсрочно използване на пенсионните натрупвания.Това позволява предсрочно на голям брой казахстанци да подобрят жилищните си условия или да намалят ипотечната тежест.

Продължение на тази политика е поставената пред правителството задача за срок от два месеца да се изготви програма за повишаване доходите на населението. Осъществяването на това предизвикателство е ориентирано в няколко посоки. Като основен приоритет е посочена диверсификацията на икономиката. Едната посока е държавно финансиране в различни области и обществени групи. Категорично се подчертава, че субсидиите за селското стопанство ще бъдат повишени. Предвижда се поетапно увеличаване на заплатите на работещите в държавната администрация и министерства като своеобразна гаранция за обективен и професионален подход при решаването на многобройните правителствени и институционални задачи. От съществено значение за повишаване на благосъстоянието на казахстанското население е разработеният от правителството комплекс от мерки за контрол на инфлацията.

Президентът Токаев и кабинетът обвързват решението на икономическите проблеми на казахстанското общество с целенасочена и последователна политика в две посоки в кадровата област. Първата е свързана със прилагането на принципа на професионализма при назначаването и кариерното развитие на чиновниците в правителствената и институционална администрация. В тази посока е създаването на „Президентски младежки кадрови резерв“. Идеята е по този начин да се създаде възможност за добра реализация на подготвените в професионален план младежи. Предполага се, че по този начин ще се създаде механизъм за формирането на ново мислене и нов подход в работата на държавния апарат. Решаването на този важен за управлението на Казахстан въпрос, подчинен на идеята за нова икономика, е логично обвързан с повишаване на конкурентоспособността на висшите учебни заведения. Предвижда се до 2025 г. да се открият в страната не по-малко от 5 филиала на авторитетни чуждестранни университета.

Гаранция за осъществяването на амбициозната правителствена програма е осигуреното стабилно финансиране. Създава се обществено-социален фонд „Казахстан халкъна“, т.е. „За народа на Казахстан“, който ще се занимава с решаването на проблеми в сферата на здравеопазването, образованието и социалната подкрепа. Финансирането на фонда ще се извършва от държавни и частни източници. От съществено значение за казахстанското общество е утвърждаването и поддържането на политиката за защита правата на човека. Държавният глава многократно подчертава, че спазването на правата и свободите на човека е приоритет за държавата. Казахстан се присъединява към Втория факултативен протокол към Международния пакт за граждански и политически права. Предвид факта, че в държава като Казахстан от съществена важност са подписаните укази и държавни документи, не може да бъде пропуснат Указът „за по-нататъшните мерки на Република Казахстан в областта на правата на човека.“ Целта е създаването на комплексна модернизация на правозащитната сфера в страната.

Конкретни резултати от политиката на президента Токаев, насочена към прилагането на демократичните форми в Казахстан е както отмяната на смъртното наказание, така и системното развитие на институцията на пълномощника по правата на човека. Освен това през настоящата година правителството на Казахстан реши да повиши лихвите с 10% по банковите депозити в национална валута. Трябва да се отбележи, че в Казахстан обемът на депозитите в национална валута е 95% от всички депозити в банки от второ ниво. Всестранно и обективно разследване на януарските събития е под личния контрол на държавния глава и след края на задълбоченото разследване ще бъде представен подробен анализ на отминалите събития. По този начин, президентът Касъм-Жомарт Токаев утвърди нови правила и подходи в държавната политика, насочена към икономическа стабилност, социална защита, финансова сигурност и защита на граждани във всички сфери на обществения живот. В Казахстан се провежда цялостна политика за широкомащабна демократизация и реформиране на обществото и на страната като цяло. След януарските събития в Казахстан президентът Касъм-Жомарт Токаев съумя адекватно, смело и бързо да овладее сложната и динамична ситуация. Осигурявайки вътрешната стабилност на новия Казахстан президентът гарантира и регионалната сигурност.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петър

    39 15 Отговор
    В Казахстан се опитаха да нахлуят едни западни и долни сили,бързо ги изгониха и си решиха проблрма.

    Коментиран от #4

  • 2 Урюрвкос

    18 3 Отговор
    всичкото хубаво ама и там биолаборатории
  • 3 Рошко

    23 10 Отговор
    Ротшилд си скубе косата от голото теме че и там не можа да вдигне казахтаска пролет
  • 4 100

    10 4 Отговор

    До коментар #1 от "Петър":

    В Казахстан вече е нахрула една източна сила...
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 44магнум

    30 10 Отговор
    Казахстан е голяма страна с добър народ, не разни нацита като в украйната измислена.
    Отлично е, че опита за преврат не успя и ще живеят далеч по-добре от гореспоменатите нацита.
  • 8 Kkk

    15 8 Отговор
    Уф, тази статия е толкова многословна, че накрая нищо не се разбра от нея. Думи, думи, думи, без смисъл

    Коментиран от #11

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ЕДГАР КЕЙСИ

    6 2 Отговор
    НОВАТА ЕПОХА ЗА ТЕКЕЗЕСАРКАТА , СТРИНА НИНА Е ПЪРВОБИТЕН КОМУНИЗЪМ...... И БОЛШЕВИЗЪМ..... ФАКТ !
  • 11 Тази е като

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Kkk":

    Иво Христов.Като се засили да бръщолеви тъпизми,няма спиране.И сякаш ги е страх,някой да не ги прекъсне.
  • 12 краси

    0 1 Отговор
    Словесна салата на гнусна комунистка !